Eğitimin amacının, katılımcılara işlerinde uygulayabilecekleri bilgi ve becerileri kazandırmak olduğunu düşünürsek, "zor katılımcı", tutum ve davranışlarıyla bu amaca ulaşmaktan kendini ya da diğerlerini alıkoyan kişidir.
Zor katılımcılar, öğrenmek istemiyor, öğrenemiyor ya da bir şekilde sizin anlatımınızı aksatıyorlarmış gibi gelse de, aslında durum böyle olmayabilir. Daha ziyade, onları öğrenmekten alıkoyan bir şeyler mevcuttur. O zaman, bizim işimiz, bu "zor" bireylere, yollarındaki engelleri kaldırmalarında yardımcı olarak, hem kendilerine hem de diğerlerine öğrenim fırsatı yaratabilmektir. Ve bu da akla şu soruyu getirmektedir: "Öğrenim, kimin sorumluluğundadır?" Eğitimcinin mi? Eğitimi aksatan kişinin mi? Eğitime katılan diğer kişilerin mi? Her üç soruya da ben "evet" cevabını vereceğim.
Bireysel olarak katılımcı, katılımcının yöneticisi, eğitmen ve gruptaki diğer katılımcılar, öğrenim sorumluluğunu paylaşırlar.
Eğitim Öncesi
Katılımcının yöneticisi, katılımcının motive ya da isteksiz bir öğrenci olmasını sağlamakta önemli bir rol oynar. Yönetici, eğitim programının amaçlarını, iş açısından önemini vurgulayacak biçimde paylaşmış mıdır? Yönetici, eğitim öncesi, katılımcının hazırlık yapması için gereken zamanı tanımış mıdır? Yönetici, katılımcının, eğitim esnasında ulaşmaya çalışacağı kişisel ve profesyonel hedefler belirlemesine yardımcı olmuş mudur? Eğitim sonrası takip, öğrenilenlerin uygulanması ve önemli noktaların özetlenmesi ile ilgili olarak, önceden bir plan oluşturulmuş mudur? Bunlar, yöneticilerin, katılımcıların eğitimle ilgili gerçekçi ve olumlu beklentiler geliştirmesine yönelik olarak yapabileceklerinden bazılarıdır.
Katılımcılar da henüz kursa katılmadan, alacakları sonuçları önemli ölçüde etkileyebilirler. Başarı, hazırlık ve tutumla ilişkilidir. Şayet varsa, katılımcılar ödevlerini yapmışlar mıdır? İş arkadaşlarının, onlar eğitimdeyken gereken durumlarda müdehale ederek, eğitim esnasında rahatsız edilmemelerini sağlamışlar mıdır? Program amaçları tam olarak anlaşılmış ve hem kendileri hem de işleri açısından getireceği yararlar üzerinde düşünülmüş müdür? Bunlar, bir katılımcının sınıf deneyimini geliştirecek ve zor katılımcı olma ihtimallerini azaltacak bazı uygulama örnekleridir.
Eğitimci olarak Sizin Hedefleriniz
Zor katılımcılarla başa çıkmada iki hedefiniz bulunmaktadır:
-
Eğer mümkünse, zor katılımcıyı eğitime dahil edebilmek,
-
Zor katılımcının, diğer katılımcılar üzerindeki olumsuz etkisini, en aza indirgeyebilmek,
Önlem Almak ( Zor katılımcıların etkisini en aza indirgemek)
Zor katılımcıların etkisini en aza indirgemek için odaklanabileceğiniz dört ana alan mevcuttur: hazırlık, oda düzeni, grup dinamikleri ve sonuçlar üzerinde odaklanma.