Zaman kısıtlı bir kaynağınızdır ve hayatınızda hiçbir şekilde yenilenemeyecek bir kaynaktır. Bir gün, hafta ya da yıl içinde kullanabileceğiniz zaman miktarını, sermaye ya da istihdam ettiğiniz insan sayısı gibi diğer kaynaklarda yapabileceğiniz gibi artıramazsınız.
Gene de yaptığınız her şey zamanınızı alır. Bu, kazanımlarınızın ve etkinliğinizin en kıt kaynağınız olan zamanınızı nasıl yönettiğiniz tarafından belirlendiği ya da kısıtlandığı anlamına gelir.
Zamanınızı yönetemediğiniz sürece başka hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Zamanınızı yönetmek, o nedenle, etkinliğinizin temelidir. İyi haber, zamanınızı yönetmenizin ve pratik ve sürekli çabayla bunu iyileştirmenizin mümkün olduğudur.
Etkin insanlar zamanın kısıtlayıcı bir faktör olduğunu bilirler. Herhangi bir sürecin çıktı sınırları bu en kıt kaynak tarafından belirlenir. Süreçte bizim “kazanım” olarak adlandırdığımız şey zamandır.
Zaman aynı zamanda benzersiz bir kaynaktır. Diğer başlıca kaynaklardan biri olan para aslında bolca bulunur. İnsanları—üçüncü kısıtlayıcı faktör—ise işe almak mümkündür.
Ne var ki kiralamak, işe almak, satın almak ya da herhangi başka bir yolla daha çok zaman elde etmek mümkün değildir. Zaman arzı hiçbir şekilde esnek değildir. Talep ne kadar yüksek olursa olsun, arz kesinlikle artmaz. Ayrıca zaman tamamen bozulabilir bir şeydir ve hiçbir şekilde depolanamaz. Dünkü zaman ebediyen gitmiştir ve hiç geri gelmeyecektir. O nedenle zaman arzı hep son derece kıttır.
Aşağıdaki Soruları Cevaplayın.
|
Zamanın hayatımın kısıtlayıcı bir faktörü olduğunun farkında olarak davranıyor muyum?
|
|
Bilgi, eyleme dönüşmediği sürece yöneticilerin bir işine yaramaz. Ama eyleme atılmadan önce yöneticinin rotasını planlaması gerekir. Arzu edilen sonuçlar, olası kısıtlar, gelecekteki revizyonlar, kontrol noktaları ve zamanını nasıl kullandığına bağlı olarak ortaya çıkabilecek olgular üzerinde düşünmesi gerekir.
Eylem planı bir taahhütten çok bir niyet açıklamasıdır.. Sık sık revize edilmesi gerekir, çünkü her başarı yeni fırsatlar yaratır. Aynı şekilde her başarısızlık da. Yazılı bir plan esneklik ihtiyacını ön-görmelidir.
Ek olarak, eylem planı sonuçları beklentilerle karşılaştırarak kontrol etmek için bir sistem oluşturmak zorundadır.
Son olarak, eylem planı yöneticinin zaman yönetimi için bir temel haline gelmelidir. Zaman yöneticinin en kıt ve en değerli kaynağıdır. Ve kuruluşlar, doğaları gereği, zaman israf etme makineleridir. Yöneticinin zamanını nasıl geçirdiğini belirlemediği sürece eylem planının bir yararı olmaz.
Girişim
|
Tipik bir haftada çeşitli görev ve sorumluluklarınıza ne kadar zaman ayırdığınızı sanıyorsunuz!
|
|