Bir kurumun vizyonu doğrultusunda koyulmuş hedeflerini gerçekleştirebilmesi için planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerinin sistematik bir biçimde uygulanabilmesi amacıyla yürütülen faaliyetlerin tümüne yönetim denir.
Yönetici ise bir kurumun hedeflerine ulaşabilmesi konusunda yönetim kavramının içinde yer alan tüm süreçlerin işlemesinden sorumlu kişidir.
Yönetici Kimdir?
-
Yöneticilikle ilgili çok çeşitli tanımlarla karşılaşılabilir. Yönetici özetle, çalışanların kolektif performansını yöneten kişidir.
-
Hem kendisinin hem de kurum çalışanlarının faaliyetlerinin eşgüdüm içinde yürütülmesini sağlamak yöneticiden beklenir. Bu da kendi başına oldukça ciddi, yoğun emek ister.
-
O nedenle nasıl bir yönetici olduğunu ya da olmak istenilen yönetici modelinin ne olduğunu bilmek, söz konusu kolektif performansın yönetimini doğrudan etkileyecektir.
-
Çalışanların ve belki en önemlisi yönetici olarak kendimizin performansından memnun olabilmesi için kurum kültürü ile uyumlu, değişime açık, vizyon sahibi bir yönetici olması artık bir zorunluluktur.
Geçmişte Yönetici:
-
Belli standartlar içinde hareket etmeyi tercih eden, kurumun mevcudiyetinin devamını her konunun üstünde tutan yöneticidir.
-
Alışılmış problemleri çözer.
-
Problemleri sezgiyle çözer.
-
Risk almada tutucudur.
-
Problem yakınlaştıkça risk alır.
-
Sonradan denetler.
Gelecekte Yönetici:
-
Değişime açık olan, kurumun vizyonuna ulaşmasında tüm süreçlerden kendini sorumlu tutan yöneticidir.
-
Farklı problemleri çözer.
-
Problemleri analitik olarak çözer.
-
Girişimci bir biçimde risk alır.
-
Problemleri önceden teşhis eder.
-
Önceden denetler.