Yetişkin Beyin Satın Alırken

MentalPress 30

Hedef kitle 60 yaş ve üstü: Son yıllardaki nöro bilimsel araştırmalar, beynin aynı uyarıcıya farklı yaşlarda farklı tepkiler verdiğini ortaya çıkarmıştır. Buna alışveriş te dahildir. Bu yüzden satış ve pazarlama sektöründekilerin, bu ayrımı göz önüne almaları gerekir.

Önce yaşa göre beyindeki gelişime bir göz atalım...

Yaşamın ilk yıllarında beyindeki değişim çok hızlıdır ve dünya ile olan etkileşim hızla değişir.

11-14 yaş arası beyin büyümeye ve hızla gelişmeye başlar ve bu hız 18 yaşına kadar sürer.

20 yaşlarının başından 60 yaşına kadar beyin değişmeye devam eder. Bu bazı durumlarda çocukluktaki gibi hızlı, bazen ise çok yavaş olur.

60 yaş ve üstü ise değişim minimal ölçüdedir. Doğum oranının en yüksek olduğu dönemde doğanlar şu an 50-60 yaşlarında bulunuyorlar. Yani yaşları 46-64 arası olan olgun beyin, ya şimdilerde sizin ürününüzü değerlendiriyor ya da yakın gelecekte değerlendirmeye başlayacaktır. Üstelik bu nesil, en zengin nesili de temsil etmektedir.

Yeni nesil 60'ların eski 60'lar olduğunu düşünmeyin. Emeklilik yaşının 65 olduğu günümüzde, 60 yaşındakiler artık sallanan koltuklarında, battaniye altında oturmuyorlar.

Dışarıda, hayatın içindeler... Oyuncaklara en çok para harcayan grubun, bu yaş grubu olduğuna inanabiliyor musunuz? Çünkü bu nesil, torunları için alışveriş yapmayı çok seviyorlar.

Satışçı olarak dikkat edilmesi gereken unsur, bu yaş gurubunun negatif yönleri görmeye çok meyilli olduğu ve satın almaları için pozitif mesajın çok net vurgulanması gerektiğidir.

Örneğin "Sıcak suda YIKAMAYIN" mesajı onlar için negatif bir mesajdır. "Ilık / Soğuk suda YIKAYIN" ise pozitif bir mesajdır.

Diğer dikkat edilmesi gereken konu ise, yetişkin beyne verilen mesajın içeriğinin dolu olması gerektiğidir. Genç beyinden farklı olarak ufak parçaları önemserler. Tüm detayları da bilmek isterler.

Bu yaş gurubu müşterinizin sizin ürününüzü ya da markanızı hatırlaması için, beraberinde bir tetikleyicisi olması gereklidir. Etiketler de aynı görevi görürler. Bu ürünler kimin ellerindeler? Kimler tarafından kullanılıyorlar? Bu kişiler o markayı seviyorlar mı? Bunu bilmek, onlar için önemlidir.