Ne Yapabiliriz?
Konu: Yargılamayı Geciktirebilmek
Yargılamayı geciktirebilme becerisi hem bilinçli çabalarla doğrudan, hem birtakım yöntem ve yaklaşımlarla dolaylı olarak geliştirilebilir:
1. Belirli bir süre için (örneğin, bir gün veya bir saat) size veya başkalarına ait fikirleri değerlendirmeden bir dakika beklemeyi planlayıp uygulayın. Bunu tekrarladıkça alışkanlıklarınız gelişecektir.
2. Bir toplantı veya çalışmaya başlamadan önce "bütün seçenekleri ortaya koymadan değerlendirmeme" kararı alın.
3. Fikir üretme ve değerlendirme aşamalarını önceden planlayıp birbirinden ayırın. (Örneğin on dakika sadece fikir üretip, daha sonra hepsini birden değerlendirebilirsiniz.)
4. Kendinize veya başkalarına ait fikirleri değerlendirirken "evet/hayır", "doğru/yanlış" gibi kesin ifadeler kullanmayın. Bunun yerine değerlendirmenizi geciktirebilecek başka bir tepki geliştirebilirsiniz. (Örneğin, fikri başka bir biçimde ifade etmeye çalışın veya karşınızdakinden bunu isteyin.)
5. Bütün olasılıkları düşünmeden fikrinizi söylemeyin, tercih yapmayın. (Bir kez karar verdikten sonra yeni olasılıkları düşünmek zordur.)
6. Grup halinde çalışırken her seferinde bir kişiye "yargılamayı geciktirme" rolü verin. Bu kişi olası seçenekler ortaya koymadan yapılan her türlü değerlendirmeye müdahale etsin.
7. Zaman zaman konuyu değiştirerek fikrinizi bilinçaltına atın.
8. Konuyu mizahi bir tarzda ele alabilirsiniz. Mantık mizaha karşı daha hoşgörülüdür. (Bu yüzden bazı kişiler fikirlerini yarı şaka, yarı ciddi söylerler.)
9. Her çalışmanın veya günün sonunda "o gün çok çabuk yargıya vardığınız için yanıldığınız" durumların olup olmadığını düşünün, varsa nedenlerini değerlendirin. Bir süre sonra bunu alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Üzerinde çalıştığınız konuyla ilgili karar vermek için kendinize süre koyun. Önceden belirlenmiş bir süre için belirsizliğe katlanmak kolaydır. Ancak böyle bir süreniz yoksa hemen sonuca gitme eğilimine girebilirsiniz.
Yargılamayı geciktirebilmek için başka neler yapabiliriz?