Yankılanın.

MentalPress 30

Bir insanın yüreğine ve ruhuna dokunduğunuzda onda yankılanırsınız.

Sahici bir anlaşmaya bağlanmak için kendi yüreğinize ulaşmalı ve diğer insanla birlikte yankılanmanın arayışında olmalısınız.

Özellikle ABD'de "Söylediklerinle aynı fikirdeyim" sözü yerine "Söylediklerin bende yankısını buluyor" deyişini kul­lanma eğilimi vardır. Burada önemli bir fark söz konusudur. Aynı fikirde olmak rasyonel bir düşünme sürecinin sonu­cudur ve diğer kişi tarafından sunulan eşanlamlı fikirlerin kabulünü gösterir. Yankılama (psikolojik bağ­lamda) duygusal bir ahengi içerir. Bir de manevi öğesi vardır. "Söylediklerin bende yankısını buluyor" sözü duygusal bir akortun çalınmasını ve "Bu kişi benimle aynı lisanı konuşuyor, benim dalga boyumda" duygusunu verir.

Bu bağlamda ilgili sözcük "uyum"dur. Bir uyuma ulaşmak orada ahengin ve birliğin olduğuna işaret eder. Uyumun duy­gusal ve manevi unsurlarını barındırır. Yankılama, bir akora do­kunduğunuzda meydana gelir ve bir akisle geri yansıtılır. Uyum ile yankılama arasındaki temel fark, ilki "resmi" iken ikincisi daha gayri resmi ve kendiliğinden bir süreçtir.

Olumlu hiçbir duygusal akorta vurulmadığında ahenksizlik meydana gelir. İfade edilen sözcükler gergin ve olumsuz duygu­lar üretir. Ahenksizliğin uyuşmazlık ve anlaşmazlıkla olan ilişkisi, yankılamanın uyum ve anlaşmayla olan ilişkisiyle aynıdır.

Uygulamada, yankılama bir başka kişinin sadece düşüncele­riyle değil (söyledikleriyle ifade edildiği gibi), aynı zamanda bu düşüncelerin temelini oluşturan duygularla da bağlanmak için onun dalga boyuna ayarlanmak demektir. Fikirler ve duygular karşılıklı berraklık, denge ve bir yankı bulduğunda anlayış ve ahenk doğar. Bu yankılanmadır. İki ses bir olur. Bu birliktir. "Aynı dili konuşuyoruz." "Aynı dalga boyundayız."

Herhangi bir kuruluşta aranır olmak bu türden bir yankıla­mayı gerektirir. Yabancıların olduğu bir odaya girildiğinde dalga boyuna çabucak ayarlanma ve aynı dalga boyunda olduğunu açık bir biçimde geri yansıtma becerisi geliştirmek gerekir. Bu sizi onlara sevdirecek ve bir tepkinin kıvılcımını ateşleyecektir: "Bu kişi içimizden biri gibi." Sadece söylediklerinizin ve onları söy­leyiş biçiminizin onların duygusal akortlarına dokunması (ve ayrı şekilde tersi) nedeniyle, sizinle birlikte çalışırken sağlanabilecek ahengi hissedeceklerdir.

Mükemmel ilişki becerileri olan insanlarda diğerleriyle yankı­lanma becerisi doğal bir biçimde vardır. Fakat sizin genlerinizde bu olmasa bile kendinizi diğerlerinin tepkilerine, sizin tepkileri­nizi de diğerlerine duyarlı hale getirerek bu beceriyi geliştirebi­lirsiniz. İnsanların gönderdikleri bütün o küçük işaretlere odak­lanarak ve onların anlamına kafa yorarak pratik yapabilirsiniz. O zaman etkili biçimde tepki verebilirsiniz. Örneğin, sık sık gözle­rini kaydıran ve konuşurken yüzünüze bakmayan birine güvenir miydiniz? Yüzünde devamlı yapmacık bir gülümseme olan birine karşı nasıl tepki verirdiniz? Kayan gözler ve yapmacık gülümse­meler yankılanmanın önündeki engellerdir ve insan davranışının bu ufak ayrıntılarına karşı duyarlılığınızı geliştirmeniz gerekmek­tedir. Bunlar size çok şey anlatır.

Vücut dilinin bu yönleri insan davranışını (onu yönlendiren manevi güçlerle birlikte) renklendiren duygusal sezgilerdir ve eğer kendinizi onlara duyarlı hale getirmeyi başaramazsanız, di­ğerleriyle yankılanma ve aranır olma şansınız çok az olacaktır.

Uygulamalar:

Meslektaşınız veya patronunuzla ciddi bir tartışmaya girdi­ğinizde kendinize "Söylediği şey bende yankı buluyor mu?" diye sorun. Eğer yanıt "evet" ise anlaşmaya varma ihtimaliniz "hayır" yanıtına nazaran daha fazladır.