Koçluk Becerileri: 21
Toparlama
Bazen danışanın kendi öyküsünü anlatmasının uzamaya ve tüm görüşmeyi kaplamaya başladığı zamanlar olacaktır. Ya da danışanın bir hikayeden diğerine atlamaya başladığı zamanlar olacaktır. Bazen bu danışanın konuşma tarzıdır, çoğu zaman bilinçsiz olarak zorlu ve direkt konuşmalardan kaçmanın bir yoludur. Toparlama, sadede gelme ve danışanın da sadede gelmesini isteme becerisidir.
Danışanlarla birlikte bu becerinin ilk zamanlarda üstünden geçerseniz daha yararlı olacaktır ve böylece ilk defa bunu istediğinizde gafil avlanmayacaklardır. Bunun anlatılanların ilginç olmamasıyla ilgisi yoktur, aslında büyüleyici bile olabilir. Fakat bu hikaye geçmiştir ve koçluk ilişkisinde geçmiş ikinci plandadır. Çoğu görüşme için mümkün olan kısıtlı zamanda, derin soluklu ve detaylı hikayeler için vakit yoktur. Öze koçluk yapmanız gerekir ve danışanlardan sadede gelmelerini istemek konunun özünü keşfetmelerine yardımcı olur.
Toparlama koç adına da önemli bir beceridir. Koç olarak çok konuşmamanız gerekir. Konuşmanız öz olmalıdır. Danışanlar konuşan taraftır.
Örnek Diyalog
Danışan: Biliyorum bu konuda bozuk plak gibiyim, fakat bu hafta hiç zamanım yoktu. Gerçekten, burada bir hikaye uydurmuyorum. Haftanın bir-iki günü dışarıda oluyorum... Hâlâ akşam kursuna devam ediyorum... Ailemle zaman geçirmem lazım... KOÇ: Yani tüm bunların özeti nedir Tamer?
Danışan: Sağlığıma önem veriyorum. Ama bu şekilde çalışırsam bunu gerçekleştiremem.
KOÇ: Sağlığınla ilgili neler taahhüt edeceksin?
Danışan: Hâlâ doğru beslenme ve egzersiz yapma taahhüdüm var. Sadece bunların hepsini nasıl zaman planıma sığdıracağım bunu bilemiyorum, özellikle de şu aralar...
KOÇ: Özet olarak Tamer, kendini neye adayacaksın?
Danışan: Öğünler arası abur cubur yememeye ve her hafta üç gün egzersize.
Uygulama: Danışandan yaşadığı bir olayı, iyi giden ve pek de iyi gelişmeyen detaylarla birlikte anlatmasını isteyin. Danışan olayını anlatırken konu dağılmaya başladığında sizin göreviniz toparlamaktır.