Tanışma ve Isınma

MentalPress 30

Tanışma

Eğitimin başında eğitimci kendisi hakkında birtakım bilgiler vermelidir; eğitimi, yaşı, medeni durumu, çalıştığı kurumlar gibi genel çizgilerle bir tanıtım yapmalıdır.

Eğer eğitim bir gün gibi nispeten daha uzun süreli bir eğitim ise bu bilgiler, ilk ders saati içinde yer almalı; daha kısa bir program ise hemen eğitimin başında bulunmalıdır.

Genel olarak eğitimci söze kendisini tanıtarak başlamamalı, eğitim konusundan, eğitim akışından ve eğitimin hedefinden söz ederek başlamalıdır.

Isınma

Eğitimci kendisini tanıttıktan sonra, katılımcılarla sıcak bir iletişim zemini oluşturmak için bazı yöntemler uygulayabilir.

Birinci Yöntem: Eğitimci kendisini tanıttıktan sonra katılımcılara, ad -soyad, şirket bilgilerinin yanı sıra üç özelliğini daha söyletir. Örneğin; en sevdikleri yemek, kitap ve renk.

İkinci Yöntem: Bir başka yöntem ise katılımcılardan eğitime ilişkin beklentilerini almaktır. Küçük kağıtlara bu eğitimden ne bekledikleri yazdırılır ve birkaç katılımcıya okutulur. Eğitimin sonunda hangi beklentilerin karşılandığını tespit etmek için de bu bilgiler kullanılabilir. Böylelikle hemen eğitim başında katılım sağlanırken, diğer taraftan da eğitimle ilgili geribildirim alma imkanı doğar.

Eğitim Akışı Hakkında Bilgi Verme

İnsan zihninin boş durmadığı bir gerçektir. Ana konudan uzakta, farklı konulara giden zihin sürekli çalışır. Eğitimci,

katılımcıların zihnini gereksiz kuşkulardan arındırmak durumundadır. Eğitime başlarken birkaç uyan, akışın kesintisiz sürmesine yardımcı olacaktır.

  • Eğitim programı hakkında bilgi vermek,
  • Araların ne zaman olacağını söylemek,
  • Cep telefonu gibi eğitimi bölecek durumlar hakkında önceden uyanda bulunmak,
  • Varsa, uygulama, video çekimi gibi farklı çalışmaların olacağını söylemek,
  • Soru cevap bölümü varsa ya da istenilen zamanda soru sorulabilecekse, bunu baştan söylemek.

Bu uyarı ve bilgilendirmeleri eğitimin ilk bölümünde yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Eğitimin akışı hakkında önceden bilgi vermek katılımcıların beklentilerini kontrol altına almak demektir. Bu yaklaşım, bir açıdan eğitimcinin kendine güvenlik alanı yaratması olarak da yorumlanabilir.

İlk İzlenim

Eğitimin ilk dakikaları çok kritiktir. Eğitmenle ilgili kararlar bu süre içinde verilir. İyi bir ilk izlenim tüm eğitim boyunca bizimle olur.

İlk izlenimin unsurları;

  • Beden dili,
  • Söyleyiş tarzı,
  • Sözcüklerdir.

İlk 4 dakika içinde bu unsurlar devreye girer ve katılımcılar ya olumlu bir bakış açısı ile ya da olumsuz yargılarla eğitimciyi dinlemeye hazırlanırlar. Eğitimci bu kritik süreyle ilgili bilgi sahibi olduğunda, iyi bir başlangıç yapmak için hazırlıklı olacaktır.

Eğitime başlama yöntemleri

  • Soru sorarak: Bir eğitimin başlagıcında soru sormak hem klasik bir yöntem hem dikkat çekici bir başlama şeklidir. Ancak soruyla başlamayı seçecek olursanız sorunuz şahsa yönelik olmasın.
  • Anı anlatarak: Bir anı ya da anekdot aktarımıyla başlamak dinleyiciler için keyifli olabilir. Bu yöntemle başlayacaktanız, anlatacağınız konunun eğitim içeriği ile bağlantısının kurulmasına önem vermelisiniz.
  • Önemli bir olay anlatarak: Gündemde olan ya da katılımcılar için değeri olduğu düşündüğünüz bir konuyla başlamak, yine dinleyenler açısından dikkat çekici bir başlangıç olacaktır. Burada da anlattığınız olayla eğitim içeriği açısından bağlantıya dikkat etmek gerekir.
  • Merak uyandıracak bir konu anlatarak/ beklenmedik bir ifade kullanarak: Katılımcıların hemen eğitimin başında merakla dinleyebilecekleri bir konudan bahsetmek oldukça iyi bir başlangıç yöntemidir.
  • Kendinizle ilgili bir espri yaparak: Katılımcıları olumlu bir biçimde eğitime katmanın yollarından biri mizahtır. Henüz eğitimin başında katılımcılarla olumlu bir iletişim kurmak için dikkat edilmesi gereken konu mizah öğesinin eğitimcinin kendisi olmasıdır.
  • Doğrudan konuya başlayarak: Doğrudan konuya girmek en çok tercih edilen başlama yöntemlerinden biridir. Bu yöntemi tercih edecekseniz, tempolu dinamik bir başlangıç olmasına da özen göstermelisiniz.