Takip Etmek

MentalPress 30

 

Performans değerlendirme toplantısı yürütmek, çalışanınızın performansını etkin bir şekilde yönetmenizin yalnızca bir parçasıdır. Her toplantıdan sonra takip de etmelisiniz. Bu, bir adım geri atıp astınızın performansını değerlendirme konusunda bir yönetici olarak becerilerinize değer biçmenin yanı sıra söz konusu kişinin, kararlaştırılmış hedefler doğrultusunda ilerleyişini izlemek anlamına gelir.

Çalışanın ilerleyişini izlemek

Performans değerlendirmenizi tamamladıktan sonra hem sizin hem de çalışanınızın gelişim planının bir kopyasına ya da bir sonraki adımların ve taahhütlerin yazılı bir kaydına sahip olduğundan emin olun.

Her değerlendirme toplantısından sonra takip etmeyi planlamalısınız. Yüksek performanslı kişiler ve tatmin edici performansa sahip olanlar sizin takibinize muhtemelen daha az: ihtiyaç duyacaklardır. Ancak onlara yeni ve geçmiştekilerden daha fazla dikkat gerektiren hedefler verdiyseniz, ilerlemelerini izleyip ek bir eğitime, koçluğa ya da desteğe ihtiyaç duyup duymadıklarını belirlemek istersiniz.

 Gelişim planlarına katkıda bulunmuş olan performans boşluğuna sahip çalışanlar çok daha dikkatli bir şekilde izlenmelidir. Pek çok durumda izlemek, her birkaç haftada ya da ayda bir yapılan bir takip toplantısı biçiminde olur. Bu toplantılardaki hedefiniz çalışanınızın gelişim planına göre ilerleyişini kontrol etmek ve gerekiyorsa koçluk sağlamaktır.

Yaklaşımınızı değerlendirmek

Yöneticilerin çoğu, çalışanların performansım etkin bir şekilde değerlendirmenin pratik gerektirdiğini öğrenmiştir. Bu nedenle kendi yaklaşımınızı düzenli olarak değerlendirip nasıl düzeltmeler yapabileceğinizi göz önünde bulundurma önemlidir.

Sözgelimi, her toplantıyı bitirmeden önce, toplantıda neyin faydalı olduğu ve neyin olmadığına dair kısa bir denetim yapmak uygundur. Örneğin, belki kullandığınız konferans salonu özel ve sessizdi, ama tartışma için yeterli zaman ayırmadınız. Çalışanınızdan, gelecekte işleri farklı şekillerde yapmak için öneriler de isteyin.

Her performans değerlendirme toplantısından sonra, konuşmanın sizinle ilgili yanını nasıl ele aldığınız üzerine düşünün, Kendinize, "Açık bir hava oluşturabildim mi? Çalışanın söylediklerini dikkatlice dinledim mi? Geribildirimlerim açık ve belli miydi? Neler iyi gitti ve bir dahaki sefere neler geliştirilebilir?" diye sorun.

 

Toplantıdan sonra görüşünüzü, çalışanınızdan topladığınız herhangi bir geribildirimle karşılaştırın. Performans değerlendirme yaklaşımınızı daha etkin hale getirmek için bu kişiyle gelecekte yapacağınız toplantılarda ve genel olarak gelecek toplantılarda hangi değişiklikleri yapabileceğinizi belirleyin.