DOĞRU ÇÖZÜM NASIL BULUNUR?
SWOT İncelemesi ile, bir projede tanımlanmış "güçlü yönleri, zayıflıkları, fırsatları ve tehditleri" değerlendirirsiniz. Bu teknik, 1960'larda Fortune'un yaptığı ilk 500 şirket araştırmasını inceleyen Stanford üniversitesi çalışmasına dayanmaktadır. Çalışma, asıl uygulanmakta olanla şirketlerin amaçladıkları durum arasında %35'lik bir çelişki olduğunu ortaya koymuştur. Sorun çalışanların yetersizliğinden değil: yalnızca amaçların çok muğlak olmasından doğmakta idi. Çoğu çalışan yaptıkları şeyi neden yaptıklarını bilmiyordu bile. SW0T, proje içerisinde çalışan bireylerin yaptıkları işi daha iyi anlayabilmeleri için araştırmanın sonuçlarına bağlı olarak yaratıldı. SWOT İncelemesini hızlıca ve baştan savma bir şekilde bitirmeye çalışmaktansa, incelemenin her aşamasının üzerine düşünecek zaman ayırmaya değer Gücümüzü nasıl vurgulayabiliriz ve zayıflıklarımızı nasıl telafi edebiliriz? Fırsatları nasıl maksimum sayıya çıkarabiliriz? Tehditlere karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz?
SWOT İncelemesi ile ilgili enteresan olan şey onun değişkenliğidir İnceleme ticari ve kişisel kararlara aynı başarıyla uygulanabilir.
S (Strenghts-Kuvvetli taraflar) Şirketinizin güçlü olduğu yanlar neler? Kuvvetli olduğunuz yanları bulmak için, yeteneklerinizi, potansiyellerinizi, pazarlama gücünüzü, finansal gücünüzü, pazardaki deneyiminizi vb. değerlendirin.
W (Weaknesses-Güçsüz yanlar) Güçsüz olduğunuz yanlar neler? Mali zorluklarınızı, pazardaki deneyimsizliğinizi, personel yetersizliğinizi vb. değerlendirin.
O (Opportunities-Olanaklar) Şirketiniz için hangi olanaklar mevcut? Şu anda faaliyet gösterdiğiniz alanla ilişkili bir başka alanda büyüme olanağınızı, kişisel ilişkilerinizin size sağladığı gücü, mali desteklerinizi vb. değerlendirin.
T (Threats-Tehlikeler) Gelecekte sizi hangi tehlikeler bekliyor? Mali kriz olanaklarını, en değerli personelinizi kaybetme riskini, müşterilerinizi rakip şirkete kaptırma riskini vb. değerlendirin.
Hayatınızdaki önemli projeleri ve o sırada bunları SW0T grafiğine nasıl yerleştirebileceğin düşünün. Bu grafiği, proje simdi elinizde olsa dolduracağınız grafikle karşılaştırın.