Koçluk Diyalogları: Sosyal Çevre
Bu uygulamada, öncelikle danışanın üzerinde etkili olan sosyal çevreyi, hem koçun hem de danışanın görebilmesini amaçlar. Ayrıca danışanın etrafındaki kişilere ve özellikle kendine ne kadar değer verdiğini anlamasını sağlayarak, önce kendisini daha iyi tanıması, daha sonra da etrafındaki kişilerin kendi hayatında ne kadar etkili olduklarını ve doğru yerde olup olmadıklarını görmesi, bu uygulama ile hızlıca sağlanmaktadır. Böylelikle danışan, hayatında öncelikle önem vermesi gereken kişileri belirleyecek ve kendisi hakkında da düşünmeye başlayacaktır.
Danışan ve koça zaman kazandıran bir tekniktir. Yaklaşık 15-30 dakikalık bir süre içinde uygulanabilir. Koç danışana renkli taşlar ya da şekerler gibi objeler vererek ondan bunları kendisini ve çevresindeki kişileri gösterecek şekilde bir masanın üzerine yerleştirmesini ister. Bu teknikle danışan, kendisini ve çevresini daha iyi gözlemleyerek hayatındaki yerlerini çarpıcı bir şekilde göz önüne serer.
Danışan
Kardeşim eksik.
Koç
Kardeşini yerleştirmek ister misin?
Danışan
Evet/Hayır/Nasıl unuttum? (Bu durum danışanın ilk farkındalığı olabilir.)
Koç
Yerleşim bitti mi?
Danışan
Evet.
Koç
İç halkada kimler var?
Danışan
Annem, eşim, çocuğum.
Koç
Dış halkada kimler var?
Danışan
Babam, arkadaşlarım, ağabeyim ve ablam.
Danışana konsantre olmasını ve ilk aklına gelenleri yapmasını tavsiye etmek, seçimleri yaparken hiç konuşmamak, objeleri yerleştirdikten sonra koçluğa başlamak, bu teknikten iyi sonuç alabilmek için önemlidir.
Uygulama: Danışandan sosyal çevresinden, hayatında öncelikle önem vermesi gereken kişileri belirlemesini isteyin. Danışan çevresini anlatırken sizin göreviniz, kendisi hakkında da düşünmeye zorlayacak zorular sormak olacaktır.