Şirketin Üç Başarı Alanı

MentalPress 30

Futbolda, tüm oyuncuların sahip olduğu enerjiyi, gol atma ve gol yemeyi engelleme yönünde harekete geçirmek önem taşır.

Bir şirkette de tüm çalışanların sahip olduğu enerjiyi, şirketin başarısı için hayati öneme sahip olan üç farklı alanda şirketin ve şirket "takımının" gelişimi yönünde harekete geçirmesi çok önemlidir.

Şirket başarısı, özellikle aşağıdaki üç alanda şirketin nasıl çalıştığına, gelişimini nasıl sürdürdüğüne ve yenilikleri nasıl çalışma hayatına geçtiğine bağlıdır:

Aşağıdaki üç soru şirket sa­hiplerine sorulsaydı büyük olasılıkla her üçüne de "Daima" cevabı alınırdı:

•   Şirketinizin her kademesinde verimliliği, etkin­liği ve karlılığı ne kadar süreyle güvence altına almak istersiniz?

•   Şirketiniz bünyesinde dahili ve harici ilişkilerin kalitesinin yüksek düzeyde olmasını ve herke­sin elinden gelenin en iyisini yapmasını ne kadar süreyle istersiniz?

•   Şirketinizin ürünlerinin ve sunduğu hizmetle­rin kalitesinin pazardaki beklenti ve talepleri karşılamasını ne kadar süreyle istersiniz?

Bu üç alan şirketin hedefleri arasında kalıcı bir yere sahip olmalıdır. Bu hedefler asla değişmez, fakat bunlara ulaşma yollarının her zaman değişime açık olması gerekir.

Şirketin kendisinden beklenenleri karşılayabilme­si için, sürekli olarak; verimliliğin artırılması, insan ilişkilerinin iyileştirilmesi ve kalitenin gelişmesine katkıda bulunacak daha iyi yöntem ve araçların bulunmasına çalışılmalıdır.

Bu alanlarla ilgili herhangi bir özel reçeteye ihti­yaç yoktur. Özel kampanyaların düzenlenmesi gerek­mez. Bunlar her şirkette ve her departmanda gün­lük hayatın doğal bir parçası olmalıdırlar.

Şirketin özel bir verimlilik yılı, insan ilişkileri yılı ya da kalite yılı ilan etmesi söz konusu olmamalıdır:

•   Her yıl verimlilik yılı olmalıdır

•   Her yıl ilişkiler yılı olmalıdır

•   Her yıl kalite yılı olmalıdır

 

Verimlilik

Verimlilik, kaynakları optimum düzeyde kullanarak, hedeflere ulaşmak ve sonuç üretmek demektir.

Şirket ve kuruluşların ayakta kalabilmeleri için verimli olmalan gerekir. Bireyin de, özdeğerini koruması, yaptığı işi gerektiği gibi yapabilmesi ve mevcut işini sürdürebilmesi ya da yeni bir iş bulabil­mesi için, verimli olması bir ön koşuldur.

Verimli olmak için sonuç üretmek gerekir. Sonuç üretebilmek için ise;

Ulaşılmak istenen hedeflerin,

Hedeflere ulaşmak için yerine getirilecek görevlerin,

Bu görevlerin ne zaman ve kimler tarafından yapılacağının belirlenmesi ve

Zaman, enerji ve kaynakların bu önemli görev­ler için harcanması gerekmektedir.

Verimli bir şirket, insan kaynakları da dahil olmak üzere tüm kaynaklarını optimum düzeyde kullanır. Verimlilik karlılığın ön koşuludur.

Verimliliği artırmak için kullanılan bazı etkin ve iyi bilinen yöntemler şunlardır:

Amaçlara Göre Yönetim, Zaman Yönetimi, Kişisel Organizasyon, Delege Etme Kuralları, Bilgi Yönetimi, Nakit Yöne­timi, Proje Yönetimi, Zaman Tabanlı Yönetim, Değer Analizi.

İnsan ilişkileri

İlişkiler kavramı şirketteki insanlarla ilgilidir. Bu kavram insanların hem şirket içindeki karşılıklı ilişkilerini hem de şirket dışında var olan dünya ile olan ilişkilerini kapsar. İnsan ilişkilerinin, şirket kül­türü, şirket içi iletişim ve moral ile çok yakından bağlantısı bulunmaktadır. İnsanlar nasıl olgunlaşabi-lir ve ellerinden gelenin en iyisini yapma arzusunu nasıl duyabilir? Çalışma ortamında iyi bir atmosfer nasıl yaratılır? Çalışan kişiler iş ve özel yaşamlan arasındaki dengeyi nasıl kurabilirler? İnsanların yaptıkları işten hoşlanmaları ve yaptıkları işi bir zorunluluk olarak görmemeleri nasıl mümkün olabilir?

Bir kuruluşta çalışan insanların bir arada çalışmalarını ve daha iyi sonuçlar üretmelerini sağlamak için aşağıdaki konular üzerinde durul­ması büyük ölçüde yararlıdır:

Hayata Bakış Açıları, İletişim, Stres Yönetimi, Duygular Dünyası Yöneti­mi, Takım Oluşturma, Uygulamalı Psikoloji.

Kalite

Bu alandaki çabalar şirket dışındaki dünyanın kalite ile ilgili talep ve beklentilerini karşılamaya yönelik­tir. Beş tür kaliteden söz etmek mümkündür:

Kişisel kalite Departman kalitesi Ürün kalitesi Hizmet kalitesi Şirket kalitesi

Bu kalite türlerinin hepsinde de iki boyut bulun­maktadır:

•   Somut kalite (teknik kalite)

•   Soyut kalite (kişisel kalite)

Kalite uzmanları geleneksel olarak, daha çok somut kalite ile ilgilenmişlerdir. Soyut kalitenin önemi üze­rinde ise yeteri kadar durulduğunu söylemek zor­dur. Soyut kalite konusu yalnızca kuramsal açıdan ele alınmıştır. Kalite iyileştirmesi, ilke olarak:

-    İdeal kalitenin tanımlanması (kalite hedefi)

-    Asıl kalite standardının ölçümü

-    İdeal kalite ile asıl kalite arasındaki açığın kapatılması anlamına gelir.