Şirket İçi Savaşlar
Ekiplerin Beş Temel Aksaklığında insanların bir ekip oluşturmasını engelleyen kişisel ve davranışsal sorunları ele almıştım. Bir kurumun; başarı yolunda atacağı ilk adımının birbirine kenetlenmiş bir yönetici ekip oluşturması olduğuna yönelik inancımı aynı kesinlikte koruyorum.
Bununla beraber yönetici ekipler davranış açısından birbirlerine kenetlenmiş olsalar bile önlerinde daha yapısal olan bir başka zorluk vardır ki, bu çoğunlukla onların çabalarını boşa çıkarır ve kuruluş içinde giderek bir yüke dönüşen politikalara yol açar. Anladığınız üzere mevzilerden söz ediyorum.
Aynı ekip içinde yer alan kişilerin birbirleri aleyhine çalışmasına neden olan mevziler, bir kurum içinde bölümler arasında var olan bariyerlerden başka bir şey değildir.
Bu oluşuma ister departmanlar arası politikalar, ister bölümlerin birbiriyle rekabeti ya da sahiplenme savaşı diyelim, belli hacimdeki bir kurumda sıkıntıya en fazla neden olan unsur budur.
Aslında mevziler bir kurumda üst kademede bulunan liderlerin birbirleriyle kişisel sorunları yüzünden oluşabilir. Ama deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki çoğu kez sebep bu olmaz. Genel olarak mevziler, yöneticilerin bilerek yaptıklarından değil, yapamadıkları yüzünden oluşmaktadır: Yöneticilerin kendileri ve elemanları arasında birlikte iş yapmalarını sağlayacak bir ortam yaratmak konusunda çoğu zaman yetersiz kaldıkları bilinen bir gerçek.
Birlikte iş yapılacak ortam çok önemlidir. Bu olmadan, her kademedeki çalışanlar—özellikle yöneticiler—yollarını kolaylıkla kaybedip çoğu kez birbiriyle çelişen amaçların peşinden giderek değişik yönlere dağılabilirler.
En iyi niyetli ve yetenekli kişiler bile her gün karşılaştıkları bitip tükenmez taktik ve idari detay karşısında şaşkına dönebilir. Bir pusulaları olmaksızın bir sürü yöne çekilirlerken, gösterdikleri çabaların kurum için en yararlısı olduğuna inanarak görünüşte değerli gündemleri izlerler.
Oysa diğer bölümlerdeki meslektaşlarının sürekli başka yönlere doğru ilerlediklerini gören çalışanların neden onlarla aynı gemide olmadıklarını sorgulamaya başlamaları kaçınılmazdır. Bu sorgu, zaman içinde hüsrana dönüşerek ekip arkadaşlarına karşı kızgınlık, hatta düşmanlık duyguları geliştirmelerine yol açar. Ve sonra olabileceklerin en kötüsü olur—gayet bilinçli olarak iş arkadaşlarına karşı cephe alırlar!
Bu çok can sıkıcı sorun, gözlemlediğim çoğu şirkette çeşitli düzeylerde kendini gösteriyor. Ve bunların çoğunluğunda mevzi sorununun sıkıntısını yaşayan liderler bunu yeterince olgunlaşmamış ve kendine güveni gelişmemiş elemanların birbirleriyle geçinmekten bir şekilde kaçınmasına yorma yanılgısına düşüyorlar.
Oysa gerçek olan, çoğu çalışanın diğer bölümlerle birlikte iyi bir iş çıkarmayı gerçekten ve yürekten istemesidir. Çünkü öteki meslektaşlarına karşı, kazanamayacakları kanlı savaşlar vermek zorunda kalarak bölümler arasındaki politikaların acısını herkesten fazla onlar çekmektedirler.
Mevziler ve politikalarla ilgili suçlamaların yöneltilebileceği bir yer varsa, o da bir kurumun üst kademesidir. Herhangi bir şirketteki bölümsel kutuplaşma, o bölümlerin liderlerinin, yönetici ekipler arasındaki bağlantıları anlayamamış ya da bu bağlantıları kendi bölümlerindeki elemanlarına açıkça ve gerektiği gibi anlatamamış olmalarından kaynaklanır.
Neyse ki bu liderlerin ortak bir amaç kavramı ve dayanışma duygusu yaratabilmelerinin basit ve güçlü bir yolu vardır: Hem yönetici ekip ve hem de kurumun diğer bölümleri için bir çıkış noktası belirlemek.
Modelin Öğeleri
Mevzilerle başa çıkma modelinin dört öğesi bulunuyor.
· Tematik bir hedef
· Bir dizi tanımlayıcı hedef
· Bir dizi süreğen standart işletme amaçları
· Ölçüler
Aşağıda açıklanacak olan her öğenin ardından, daha iyi anlaşılması için çeşitli örnekler verilmiştir.
Tematik Amaç
Tanımı: Tüm liderlik ekibi—ve zaman içinde tüm kurum—tarafından paylaşılan bütünlüklü odak noktası—bu belirli bir süre için geçerlidir.
Politikaların ve sahiplenme savaşlarının önüne geçebilmek için yöneticiler oy birliğiyle ortak bir hedef, liderlik ekibi için belirli bir sürede gerçekleşmesi gereken ve en fazla önceliğe sahip, tek bir amaç belirlemelidir. Buna karşın, bu tematik amaç, şirketin her kademesinde çalışanları bir araya getirmeye yarayacak ve işler çığırından çıktığında bunu yeniden düzene sokacak bir aygıt işlevi görecektir.
Tematik amacın tam olarak ne olduğunu daha derinlemesine incelemeden önce onun ne olmadığını belirtmekte fayda görüyorum.
Tematik bir hedef uzun vadeli bir vizyon ya da Jim Collins ve Jerry Porras'ın Sonsuza Kadar isimli müthiş kitaplarında söz ettikleri KCH "Kocaman, cesur hedef değildir. Bir taktik ölçü ya da ölçülebilir bir hedef de değildir.
Her ne kadar şirketlerin uzun vadede insanları motive etmek için bir vizyon belirlemesi ve günlük faaliyetlerini yönlendirmek için bir dizi taktiksel hedefin bulunması iyi bir fikirse de—ve bu çoğunda olsa da—tematik amaç bunların arasında bir noktada yer alır ve bence bunlardan daha da önemli olabilir. Çünkü vizyonu daha elle tutulur hale getirmek ve taktiksel hedeflere derinlik kazandırmak suretiyle bunların arasında köprü kurmaktadır.
Liderlik ekibinin tüm üyelerince paylaşılan bir tek, geçici ve niteleyici çıkış noktası.
Bir tematik amacın ana unsurlarına göz atarak bunun nasıl oluşturulabileceğini görelim.
Tek
Bir kurumda, belli bir süre için belirlenmiş, yalnızca bir tek gerçek tematik amaç olabilir. Bundan başka istekler, umutlar, varılmak istenen amaçlar yoktur demek istemiyorum, ama bunların hiçbiri tematik amacın başarısını engellememelidir.
Her kuruluşun önceliği vardır. Bir şirket öncelik sayısını çoğaltmaya yeltenirse—ve çoğu hemen her zaman buna kalkışır— gerçekten en önemli olanı belirginleştirmeye yarayan tematik amaç bulanıklaşır. Bu, en güzel şekilde basit bir atasözüyle özetlenebilir: "Eğer her şey önemliyse, hiçbir şey önemli değildir." Yalnızca tek bir şey en önemli olabilir.
Niteliksel
Tematik amaç bir sayı değildir ve kesinlikle ölçülemez. Bu istenen bir başarının genel bir beyanıdır. Burada bir fiil olması gerekir, çünkü insanları bir şey yapmaya yönlendirir. Gelişmek, kısmak, artırmak, büyümek, değişmek, belirlemek, elemek, hızlandırmak.
Şimdi, tüm bunların niteliksel doğası yüzünden tedirgin olan liderler için güvence verelim ki tematik bir amaç zaman içinde ölçütlerle, sayılarla ve belirlenen tarihlerle desteklenecek ve açıklanacaktır. Ama bu hedef belirleme sürecinde iki etap sonra kendini gösterecektir ve daha evvel oluşmaması gerekir.
Dönemsel
Tematik amaç belirli bir süreden daha fazla varlığını sürdürmez, çünkü aksi halde belirsiz bir hedefe dönüşür. Tersine, önemli olan yalnızca o dönem için istenen bir başarıdır ve bu yüzden belirli bir zaman çerçevesi içinde gerçekleşmelidir. Bu zaman çerçevesi, şirketin iş hacmine ve konumuna bağlı olarak, genellikle üç ila altı ay arasındadır
Örneğin, bir üniversite genellikle daha uzun vadeli bir tematik amaca sahipken, yeni kurulmuş bir şirket ufkunu bu kadar uzun bir dönemle belirlemeyi göze alamaz. Kimi işyerlerinin sabit giderleri ve rekabete girmede engelleri vardır ve bu yüzden tematik amaçları daha uzun bir süreyi kapsar. Onlar hızlarını ya da piyasa paylarını bir gecede yitirebilme riskini her zaman omuzlarında hissederler ve bu yüzden daha kısa süreli düşünmek zorunda kalırlar.
Paylaşıma Açık
Tematik amaç, kendi uzmanlık ya da ilgi alanları ne olursa olsun, liderlik ekibindeki herkesi ilgilendirir. Kimi tematik amaçların belli bir yöneticinin sorumluluk alanında olması işin doğası gereği mantıklı olsa da, tüm ekibin amacın sorumluluğunu üstlenmesi, şirketin—yalnızca kendi bölümlerinin değil—bu amaca doğru yol alması için ellerinden geleni yapmaları çok önemlidir.
Bu da yöneticilerin üzerinde finans veya pazarlama ya da satışlar yazan kendi işlevsel şapkalarını çıkarıp sadece yönetici yazanı giymeleri gerektiği anlamına gelir. Kendi alanları dışındaki konularda fazla bilgi sahibi olmasalar dahi bunlarla ilgili sorular sormalı ve önerilerde bulunmalıdırlar.
Burada ekip üyeleri arasında biraz güven eksikliği varmış gibi görünüyorsa da işin gerçeği çoğu kavrayışlı sorular ve önerilerin her gün aynı sorunla yatıp kalkan uzmanlara oranla daha objektif—hatta saf—görüşlere sahip kişilerden kaynaklandığının anlaşılmış olmasıdır.
Ama tek başına tematik amaç, bir kurumda ne yapılması gerektiği konusunda karışıklık yaratır. İşte bu noktada tanımlayıcı hedefler devreye girer.
Tanımlayıcı Hedefler
Bir kez tematik amaç saptandıktan sonra liderlik ekibi ona hareketlendirici bir içerik kazandırmalıdır ki ekip üyeleri amaca ulaşmak için ne yapılacağını bilsinler. Bunlara tanımlayıcı hedefler deniyor çünkü bunlar tematik amacın tam olarak ne anlama geldiğini açıklayan öğeler ya da yapıtaşlarıdır.
Tematik amaç gibi, tanımlayıcı hedefler de niteliksel ve bütün ekip tarafından paylaşılan unsurlardır. Ve tematik amacı tanımladıkları için, onlar da belirli bir süre için geçerlidir. Tanımlayıcı hedefi oluşturan ilkeleri daha detaylı incelemekte yarar var.
Liderlik ekibinin tüm üyelerince paylaşılan tematik amacın geçici ve niteliksel unsurları.(Genellikle 4-6 arasında değişir.)
Niteliksel
Yöneticiler çoğu kez tanımlayıcı hedeflerin sayısını artırmaya kalkarlar, böylece özellikle tematik amacın nicel olmamasından kaynaklanan sıkıntıyı saf dışı ettiklerini düşünerek kendilerini rahatlamış ve güvende hissederler. Oysa tanımlayıcı hedefler için rakamlar ve tarihler belirlemek, numaralanmış hedeflere nasıl doğrudan doğruya etkin olacaklarını göremeyen liderlik ekibi üyelerinin katılımını kısıtlamaktan başka işe yaramaz. Emin olun, sayısallık kısa sürede işin içine kendiliğinden girecektir.
Paylaşıma Açık
Tanımlayıcı bir hedef, liderlik ekibinin özellikle o alanda işlevsel uzmanlığa sahip bir üyesine yönelik gibi görünse de, tüm liderlerin buna ulaşmak için gerçek bir sorumluluk duygusu taşıması çok önemlidir. Hatta hedefle ilgili bilgi kısıdı olan ya da hiç teknolojik bilgisi olmayan yöneticiler bile bunun her açıdan araştırılmasında ve her türlü sapmanın engellenmesinde etkin bir rol oynarlar ve oynamalıdırlar da. Burada yinelemekte fayda görüyorum: Bir sorun hakkındaki en iyi öneriler ve fikirler çoğu kez o sorunla yakın ilgisi bulunmayan kişilerden gelir. Bu kişiler konuya çok değerli bir nesnellik ve taze bir zihin katarlar.
Dönemsel
Tematik amaç geçerliliğini yitirdiğinde tanımlayıcı hedefler de değişir.
Standart İşletme Amaçları
Tematik amaçla ilgili tanımlama sağlayan hedeflere ilaveten, bir liderlik ekibinin odaklanması ve yönlendirmesi gereken diğer önemli hedeflerin varlığının da saptanması gerekir. Bunlar periyodik olmayan hedeflerdir. Şirketin içinde yer aldığı sanayi dalına bağlı olarak değişiklikler gösterir.
Standart işletme amaçları çoğu kez gelirler ve giderler, aynı zamanda müşteri memnuniyeti, verimlilik, piyasa payı, kalite gibi konuları kapsar. Gelirler ve giderler gibi önemli amaçları yanlışlıkla bir hareket noktası olarak seçmek bir şirket için tehlike oluşturur. Çalışanların çoğu "rakamları oluşturmak" ya da "idari giderler" konularına odaklanmakta zorlanırlar, çünkü ilerideki dönemlerde tekrar tekrar aynı şarkıyı dinleyeceklerini bilirler.
Ama bu, bir tematik amacın bu kategorilerden birini kapsamayacağı anlamına gelmez. Eğer belli bir süre içinde bir şirketin en çok odaklandığı konu gelirleri artırmaksa o zaman bu liderlik ekibinin tematik amacını oluşturabilir. Veya çok önemli müşterilerin yitirilmesi sonucu liderlik ekibi o dönemdeki hareket noktasının müşteri memnuniyetini artırmak olduğuna karar verebilir. Hepsi mümkün.
Ama liderler, "Tek önemli konu gelirler, çünkü eğer dilediğimiz rakamlara ulaşamazsak başka hiçbir şeyin önemi kalmaz" deme eğilimine karşı direnmelidir. Her ne kadar bu gerçekse de ve sonuçlar açısından önemliyse de, eğer belirli bir dönem söz konusu değilse tematik amaç niteliğini taşımaz. Bunun yerine onu gerçek adıyla anmak gerekir: Önemli fakat standart bir işletme amacı.
Liderler bu standart işletme amaçlarını hareket noktası olarak belirlerlerse "kurt geliyor" diyen yalancı çoban durumuna düşerler. Kuşkuya kapılıp gevşeyen çalışanlar ve "İşte yine gelirleri artırın feryadı başladı" diye düşünürler. Geliri standart bir işletme amacı olarak tanımlamak, onun ulaşılması gerekli bir amaç olmasını engellemez, Aslında gösterilen çabanın önemli olduğunu, ancak kendi başına başarıya ulaşmaya yeterli bulunmadığını ortaya koyar.
Ölçüler
Tematik amaç, tanımlayıcı hedefler ve standart işletme amaçları saptandıktan sonra, bir liderlik ekibi artık ölçülerden söz edebilir. Ama unutmayın, bu ilkeler belirlenmeden ölçülerin hemen hiçbir değeri yoktur. En gayretli elemanlar bile—yöneticiler dahil—bunları büyük resmin içine oturtmadan gerekli rakamlara ulaşmak için harekete geçmeyi başaramazlar.
Ölçülerin bile her zaman niceliksel olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Bunlar çoğu kez belli bir faaliyetin bitirilmesi gereken tarihleri ifade eder. Ölçümlenemeyen faaliyetlere yapay olarak belirli numaralar vermeye çalışmak—ki çoğu yönetici ekip sık sık bu hataya düşerler-—akıl kârı değildir çünkü bu tutum tematik amaca yararı olup olmadığı bilinmeyen denetimsiz sonuçlara yol açabilir.
Bir Tematik Amaç Tanımlamak
Başlangıçta tematik bir amacı saptamak bazen güç gelebilir. Doğru olanı bulmanın anahtarı, bir ekibin hemen bir karar vermeden önce bunu bir süre müzakere etmesidir. Çoğu kez, bir ekibin tematik amaç konusundaki ilk önerisi, amacın içeriğini oluşturan tanımlayıcı hedeflerden biri olabilir.
Örneğin, hatalı bir ürün yüzünden müşterilerini zarara uğratan bir şirketi ele alalım. Bu ürün bir bebek arabası olabilir. Ya da bir bisiklet. İlk anda akla gelen tematik amaç "ürünü düzeltmektir." Oysa daha geçerli olan çözüm "piyasadaki güvenirliğimizi yeniden inşa etmektir". Tanımlayıcı hedeflerden biri elbette kesinlikle "ürünü düzeltmek" olacaktır, ama şirketin bundan sonraki altı ya da dokuz ay boyunca tek yaptığı bu olursa, zedelenen ismi konusunda hâlâ pek bir şey yapmamış sayılacaktır.
Bu yüzden sabırlı olun ve sürekli olarak şu soruyu sorun: "Bu gerçekten tematik amaç mı, yoksa sadece tanımlayıcı hedeflerden biri mi?"
Eğer tematik amacı saptamakta hâlâ zorlanıyorsanız belki de bu konuda çok fazla kafa yormaktasınız. Çoğu kez tematik amaç şaşırtıcı bir şekilde çok basittir. Durumun çok içinde olmayan bir danışman ya da kuruluşun derinlerinde yer almayan, şirketin içindeki bir eleman, size bir görüş açısı sağlayacak kişi olabilir.
Örnek Vaka İncelemeleri
Bu bölümde beş ayrı tipteki kurumdan kurgusal ama gerçekçi örnekler vererek, yukarıda sözünü ettiğimiz teoriyi şirketinize nasıl uygulayabileceğiniz konusunda size yardımcı oluyoruz.
Örnek:1; Dünya Çapında Bir İlaç Firması.
Durum: Satış rakamları en yüksek olan ilaçları kullanan iki hasta hayatlarını kaybedince ve rakipler piyasaya egemen olunca ilaç firması daha küçük çaptaki bir rakip şirketi satın alarak kolesterol düşürücü bir ilacın ilk tanıtım faaliyetine girişti.
Tematik Amaç; Şirketlerin birleşmesini tamamlamak.
Tanımlayıcı Hedefler;
Yeni oluşum için kapsamlı bir strateji belirlemek.
Tek ve birleştirici bir pazarlama mesajı iletmek.
Tek bir görünüm belirlemek (logo vb.).
Stok fazlası ve yararsız ürünleri elemek.
Cephe gerisindeki sistem ve süreçleri birleştirmek.
Beklenen Süre; 9ay.
Standart İşletme Amaçları;
Gelirler.
Ürün kategorisinde piyasadan pay almak.
Üründen kâr etmek.
Çalışanların sayısı.
Yeni ürün geliştirme ve onaylanma süresine uyum.
Önerilen tematik amaç doğru mu? Kim bilir? Bu soruyu yanıtlamanın belirgin bir yolu olamaz çünkü bu, liderlerin ne yapmak istediklerine bağlıdır. İlaç firmasının amacı aslında mantıklı görünüyor ama yine de başka seçenekler olabilir: Daha fazla sayıda rakibi ele geçirmek, giderleri kısmak vb.
Burada kesin olan ise, bir yanıta ihtiyaç duyulmasıdır ki, yöneticiler—ve şirketin her kademesindeki elemanlar—birleşip aynı genel doğrultuda hareket edebilsinler.
Bir yönetici, ancak ekip tematik amacı ve tanımlayıcı hedefi (ve standart işletme amaçlarını) belirledikten sonra ilgili ölçüleri saptamaya başlayabilir, işbirliği yaptığım şirketlerin çoğu ölçmede başarılı. Buna karşın faaliyetleri çok önceden numaralandırmak, konunun tümünden uzaklaşılmasına yol açıyor ve insanlara bu sayılarla erişmek için gerekli koşulları ve motivasyonu sağlamakta pek yararlı olmuyor.
Örnek:2; Hazır Yiyecek Restoran Zinciri.
Durum: Giderek daha fazla sayıda müşteri, sağlıklı beslenmeye yöneldikçe satışlar yavaş yavaş düşmekte. Hazır yiyecek piyasası gün geçtikçe sandviç ve taze Meksika yemeği gibi seçeneklere yönelmekte.
Tematik Amaç:
Şirketi sağlıklı beslenmeyi tercih eden müşterilere göre yeniden yapılandırmak.
Tanımlayıcı Hedefler:
Mönüyü yeniden düzenlemek.
Yöresel yemeklerin tanıtımını yapmak.
Şirketin ulusal boyuttaki markasını yenilemek.
Restoranın sunduğu hizmetleri piyasadaki yeni duruma göre ayarlamak.
Çalışanların bu kavramı anlamasını ve geliştirmesini sağlamak.
Belirlenen Süre: 12 ay.
Standart İşletme Amaçları:
Gelirleri ve kâr oranlarını belli bir düzeyde tutmak.
Yiyeceklerin niteliğini ve kalitesini sürdürmek.
Tüm sağlık denetimlerinden geçer not almak.
Eleman sayısını sabit tutmak.
Güvenlik önlemlerini sürdürmek ve kazaların önüne geçmek.
Burada da yapılanların doğru olup olmadığı, söz konusu duruma ve liderlerin kararlarına bağlıdır.
Örnek:3; İki Yıllık Bir Yazılım Şirketi.
Durum: Satışlar, elemanların sayısı ve müşteriler, öngörülenden daha hızlı artmakta.
Tematik Amaç: Süregelen büyüme için bir altyapı oluşturmak.
Tanımlayıcı Hedefler:
Daha ölçeklendirilebilir ve geniş kapsamlı bir muhasebe sistemi oluşturmak.
Müşteri takibi sistemini geliştirmek.
İnsan kaynakları ve işe alma için politikalar ve yöntemler belirlemek ve dışarıdan alınacak hizmetleri saptamak.
Bir idari işler müdürü istihdam etmek.
Belirlenen Süre: 6 ay.
Standart İşletme Amaçları:
Gelirleri numaralandırmak.
Nakit akışının devamlılığını sağlamak.
Önemli müşteriler edinmek.
Piyasa analistlerinden olumlu değerlendirmeler almak.
Piyasa/Halkla İlişkiler konusunda somut bilgilere ulaşmak.
Her ne kadar belirlenen hedef akla yakın geliyorsa da, burada da doğru tematik amacın ne olacağını bilmenin bir yolu olmadığını bir kere daha hatırlatalım. Yapılacak şey, tüm liderlik ekibini—ve dolayısıyla şirketteki herkesi—belli bir süre için tek bir amaç etrafında toparlamak ve aynı zamanda şirket planlarını uygulamayı da sürdürmektir.
Örnek 4: Bir Vakıf.
Durum: Haftalık toplantılara katılım artmış durumda. Her hafta bağış kutusunda toplanan para çoğalmakta. Vakıfa ve cemaate gittikçe daha çok kişi katılmakta.
Tematik Amaç: Talebi karşılamak için genişlemek.
Tanımlayıcı Hedefler:
Pazar toplantılarının sayısını artırmak.
Hizmetlerin geliştirilmesi.
Daha fazla eğitsel program.
Daha fazla kişiye ulaşmak.
Vakıfta çalışanların sayısını artırmak.
Belirlenen Süre: Bir yıl.
Standart İşletme Amaçları:
Artan katılımın sürekli olması.
Bağışlardaki artışların devamını sağlamak.
Giderlerin denetimi.
Daha fazla kişiye ulaşarak katılımcıların sayısını artırmak.
Cemaatin/üyelerin beklentilerini karşılamak.
Bu son iki örnek, tematik amaçların başarılı dönemlerde de bir kriz esnasındaki kadar önemli olduğunu gösteriyor. İşler iyi giderken tematik bir hedef saptanmaması, ileride bir kriz yaşama olasılığını artırır.
Örneğin bu vakıf beklentileri karşılayacak adımları atmazsa cemaatinin ve elemanlarının huzursuzluğuyla yüzleşmek zorunda kalacaktır. Geriye dönüp bakan liderlerin böylesi bir fırsattan yararlanmayı nasıl başaramadıklarını sorgulamaları kaçınılmazdır.
Bir önceki örnekte olduğu gibi, yazılım şirketi altyapısını geliştirmezse çökebilir. Bunun sonucunda şirketin işlerini yürütmek ve müşterileri memnun etmek için iki misli daha fazla çaba göstermek zorunda kalan elemanlar sıkıntıya düşecek, bu da ileride memnuniyetsiz müşterilerin sayısında bir artış ve bir kriz olarak onlara geri dönecektir.
Örnek 5: Bir üniversite
Durum: Son üç yıldır kayıt için başvurularda biraz azalma gözlenmekte; üniversiteye giren öğrencilerin testlerde aldıkları notlar daha düşük ve yıllık derecelendirmede rakip okullardan daha geride kalınmış durumda.
Tematik Amaç; Okulun eski konumuna yükselmesi.
Tanımlayıcı Hedefler;
Önemli disiplinler üzerinden fakülteyi geliştirmek.
Başarılı öğrenciler için yeni burs programları.
Bölgedeki önde gelen okullarda tanıtım programları yürütmek.
Bir halkla ilişkiler firmasıyla çalışmak.
Mezunlara yönelik yayın ve iletişimi canlandırmak.
Belirlenen Süre; 18 ay
Standart İşletme Amaçları;
Öğretim gelirlerinin düzeyini daimi kılmak.
Giderleri denetlemek.
Başka okullara giden öğrenci sayısını azaltmak.
Mezuniyetten sonra iş bulan ya da daha yüksek öğrenim gören öğrencilerin yüzdesini aynı düzeyde tutmak.
Mezun olanların sayısını artırmak.
Bu örnekte belirlenen süre daha uzun tutulmuştur, çünkü bir üniversitenin takvimi ve kültürü çoğu kez bu işin uygulanması için daha planlı hareket edilmesini gerektirir.
Tematik Amaç Çevresinde Yönetim ve Düzenleme
Bir liderlik ekibi, tematik amacı, tanımlayıcı hedefleri ve standart işletme amaçlarını belirledikten sonra bu enformasyonu şirket yönetiminde yaşama geçirmek zorundadır. Ve bunun gözden geçirilip tartışılacağı yer, düzenli (genellikle haftalık) yönetici toplantılarıdır.
Ölümcül Toplantılar isimli bir başka kitabımda yönetici toplantılarında önceden belirlenmiş bir gündem bulunmamasını, bunun yerine gerçek zamanlı adını verdiğim bir gündem oluşturulmasını önermiştim. Gerçek zamanlı gündem belirlenmesi iki etapta oluşur ve bunun saptanması on dakikadan fazla sürmez.
Öncelikle, masanın çevresinde dolaşın ve her katılımcıya önünüzdeki hafta için kendilerince en fazla öncelik taşıyan üç konuyu açıklamaları amacıyla otuz saniye verin.
Sonra ekip üyelerinizin aldıkları notları gözden geçirin; bunlar tanımlayıcı hedeflerin ve standart işletme amaçlarının güncelleştirilmiş bir listesinin ta kendisidir.
Gelecek satırlardaki hazır yiyecek satan restoran zincirinin notlarına bir göz atalım.
Burada her saha için kullanılmış olan renkler liderlik ekibi üyelerinin fikirlerine dayanan basit, niteliksel değerlendirmeleri ifade etmektedir. Yöneticilerin kendilerini belirli notlar vermeden değerlendirmeleri gibi görünürlerse de, bu alıştırmanın amacı, şirketin hangi alanlarda başarılı, hangilerinde başarısız olduğu konusunda insanların görüşlerini ve sağduyularını ortaya koymaktır.
Şundan emin olun ki gerçekten öyle olmadığı sürece satış sorumlusunun gelirin yeşil olduğunu söylemesi hemen hemen imkânsızdır. Çünkü o zaman mali işler sorumlusu, "Bir dakika. Ben bunun yeşil olduğu kanısında değilim" diyecektir. Zaten bu alıştırmanın amacı da budur: Ekibin birbirlerinin amaçları hakkında görüşmesi ve bunlar hakkında ne yaptıkları konusunda aralarında genel bir anlaşma sağlanması.
Liderin görevi, insanlar bir konunun sarı mı yoksa kırmızı mı olduğuna karar veremediğinde uzlaşmazlığı gidermek İçin hemen, "Öyleyse buna kavuniçi diyelim" diyerek araya girmektir. Burada da tartışmanın amacı kesin bir karara varmak değil, yapılan işin genel bir değerlendirmesidir. Ve çoğu ekip için belirli bir değerlendirmede buluşmak zor değildir
Değerlendirme yapıldıktan sonra—bu genellikle beş dakika sürer—ekip, mevcut enerji ve zamanın toplantının geri kalan bölümünde ne şekilde kullanılacağını kararlaştırmaya artık hazırdır. Ve bu an, katılımcılardan birinin zamanın büyük bir bölümünü tematik amaçla hiçbir ilgisi bulunmayan ya da zaten düzgün giden bir alana ayırmayı tasarlayan bir meslektaşına karşı çıkma vaktidir. Ekip üyelerinin değerli zamanlarını ve kaynaklarım hangi önceliklere ayırdıkları hususunda tüm meslektaşların sorumluluk hissetmesi, bir şirketin odaklanma yeteneğinin göstergesidir ve bunun gerçekleşmesini sağlayan da tematik amaçtır.
Hazır yiyecek satan restoran zincirinin notlarındaki sıralamaya bakınca, hazır yiyecek zincirinin liderlik ekibinin gündeminde başlıca iki konu bulunduğu görülmektedir: Markalaşma ve elemanların geliştirilmesi.
Markalaşma konusunda, marka için gösterilen çabaların tanıtım ve restoranın yeniden tasarımı konularının gerisinde kaldığı görünmekte. Herkes—sadece pazarlama bölümü değil—bu durumu sorgulama gereğini duymalıdır ki bunu çözümlemek için ne yapılması gerektiği açıklığa kavuşsun ve markalaşma çabalarına destek olunabilsin. Kimileri bu projeye doğrudan katkıda bulunabilir; diğerleri de projeyi daha geliştirmek için kendi bölümlerindeki kaynakların desteğini sağlayabilir. Önemli olan, bunu yapmadıkları takdirde hiçbirisinin başarılı olamayacağının farkına varılmasıdır.
Bununla beraber, burada bireysel olarak ekip üyelerinin gevşemelerine ya da taahhütlerini yerine getirmemelerine göz yumulacağı yanılgısına kapılmak doğru olmaz. Tematik amaçla ilgili sorumlulukları paylaşmalarının ve buna ulaşmak için işbirliği yapmalarının yanı sıra görevlerinin içerdiği standartlar konusunda uzun vadede birbirlerine hesap vermek durumundadırlar.
Elemanların geliştirilmesi, hazır yiyecek yönetici ekibinin toplantıda tartışması gereken bir başka konudur, çünkü bu alanda iki sorun bulunmaktadır: Çok sayıda eleman şirketten ayrılmaktadır ve geride kalanlara şirketin yeni çizdiği yolu temsil etmeleri hususunda yeterli eğitim verilmemektedir. Ve bu kesinlikle yalnızca insan kaynaklarının görevi değildir.
İşletmeden pazarlamaya kadar herkes çalışanların işlerinin devamı ve eğitim sorunlarım çözümlemeye katkıda bulunmak zorundadır. Bu belli bir alandaki ilerlemeyi (örneğin yeni restoranlar oluşturma) yavaşlatsa bile bir başka alanda (çalışanların yeni değerlendirme konusunu kavrayabilecekleri eğitim) hızlanma sağlayacaktır.
Toplantıda başka konular görüşülmese bile, bu iki konu (markalaşma ve eleman geliştirme) ele alınmalıdır. Yeni mönü ya da sağlık ve güvenlik denetimleri gibi konuların tartışılmasıyla zaman harcanmamalıdır.
Bunun gerekliliği ne kadar açık olursa olsun, çoğu ekipte sık rastlanan bir sorun oluşturur. Çoğu kez, yöneticiler zamanlarını tüm bölümlere ve sorunlara verir, önem sırasını ya da ilerlemedeki rolünü göz ardı ederek her konuya aym oranda eğilirler. Toplantılar herkese kendi bölümleri ve faaliyetleri hakkında konuşmalarına olanak tanıyan öne-çık-ve-anlat oturumlarına dönüşür. Bu sadece mevzileri güçlendirir ve tüm ekibin daha önemli sorunlara çok daha az odaklanmasına yol açabilir.
Alman notlar tanımlayıcı hedefler ve standart işletme amaçlarım içeren bir açıklığa kavuşmazsa, ekiplerin bu yetersiz yoğunlaşmadan kaçınmaları çok zordur. Ve bir tematik amaç yoksa, konsantrasyon tümüyle olanaksızlaşır.
Tematik Amaçlar ve Uzun Vadeli İçerik
Bir tematik amaç süresini doldurduğu ve büyük çapta gerçekleştiği zaman bir şirket bir başkasını ve daha sonra bir başkasını oluşturmak zorundadır. Burada şu soru ortaya çıkıyor: Tüm bunların daha uzun vadeli bir stratejik yönelimin bir parçasını oluşturması gerekmez mi?
Bunun yanıtı evettir ama belli birtakım koşullarla. Çoğu kez şirketlerin liderleri planlama aşamasında iki aşırı uçtan birini seçerler.
• Gerçekten uzun vadeli bir planları yoktur ve kısa vadeli gereksinimlerine göre kararlar alırlar. Veya...
• Zamanla muhteşem, kapsamlı, uzun vadeli amacın içinde yer alacak, detaylı, çözüme dayalı ve zekice bir 3-5 yıllık stratejik plan hazırlamışlardır.
Ve her ne kadar karar verme aşamasında elde bulunan detay ve enformasyonun çok az olmasındansa çok fazla olmasının yararına inansam da, bu hiçbir stratejiye sahip olmayan bir şirketin yaşadığı sarsıntıya benzer bir sorun yaratabilir.
Neden? Çünkü başarılı şirketler uzun vadede neler olacağını kestirmekle aradaki beklenmedik durumlarla baş etmek arasında hassas bir denge oluştururlar. Bunun için gereksiz kısıtlamalar içermeyen doğru bir yönelim oluşturacak doğru bir yaklaşımı saptamak gereklidir.
Tematik bir hedef bu yönelimi oluşturur, çünkü varlığı, çoğu işyerinin hakkıyla üstesinden gelebileceği bir zaman aralığı olan altı ila on iki aylık bir sürece bağlıdır. Bunu aşan sürelerde, şirketler planlarının bağıntısız ya da geçersiz olduğunu görürler. Öte yandan, günler ya da haftalarla ölçümlenen kısa vadeli hedefler, liderler ve elemanları için zorlu bir işi çözümlemek için yeterli bir süre değildir.
Bu haftalık ölçütlerden vazgeçmek anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır. Ama bunlar daha uzun vadeli tematik amaçlar dahilinde ele alınmalıdır.
Peki, üç ila beş yıllık planlar için durum nedir? Liderler bunlar artık geçerli olmadığında bile yapay olarak sürdürmeye yeltenmezlerse—ki çoğu kez dinamik bir piyasa ortamında olan budur—ve tematik amaçların yerini almazlarsa, onlar da yararlıdır.
KCH'lere (kocaman, cesur hedef) gelince, herhalde her şirket bunlara sahip olmalıdır. Collins ve Porras'ın Sonsuza Kadar'da. tanımladıkları gibi, temel bir amaç olarak liderlere ve çalışanlara sabahları yataktan kalkmaları için bir neden verebilirler. Ama işyerine geldiklerinde neye odaklanmaları gerektiği konusunda yeterince aydınlatıcı olmazlar.
Varsayın ki yöneticiler bir KCH çevresinde tam bir uzlaşma sağladılar, ama gene de kendilerini sürekli olarak zıt amaçlara hizmet eder buluyorlar. Örneğin, KCH'yi dünyada küçük çaplı en iyi hastane şeklinde tanınmak olarak tarif eden sağlık kuruluşunu ele alalım. Hastanedeki bütün liderler kendilerini bu KCH'ye adamış olsalar bile değişik sorumlulukları ve bu KCH'ye nasıl ulaşılacağı konusunda farklı yorumlan olan yöneticiler, bölümlerini ayrı yönlere çekerlerse büyük bir ihtimalle hastane içinde mevziler oluşacaktır.
Her şeyi birbirine bağlayan tematik amaçtır. O olmadan KCH'ler günlük faaliyetlerle bağlantılarını yitirirler ve haftalık ölçümler hiçbir işe yaramayan kişisel ve cansız sayılar haline dönüşür.
Bu konuda son bir görüş. Bir tematik amaç açıkça saptanıp belirlenince, çalışanlar herhangi bir anda işlerinden başlarını kaldırıp başarılı olmalarına yetecek mesafede bulunan bir sonuca nasıl katkıda bulunduklarını duyumsamalıdır ama bu mesafe işi asla bitiremeyeceklerini sanmalarına yol açacak kadar uzun olmamalıdır. Şirketin uzun vadeli vizyonunun kısa vadeli amaçlarıyla nasıl örtüştüğünü görebilmeleri gerekir.
Matris Şirketleri İşlevsel Hale Getirmek
Matris şirketlerinin neden bu kadar popüler olduğunu gerçekten bilemiyorum. Kuşkusuz belli oranda bir esneklik ve işbirliğine olanak tanıyorlar ama gerçekte kargaşa ve çatışma yaratıyorlar. Mevzilerin yok edilmesini sağlamadıkları kesin; yalnızca iki ayrı mevziye birden sorumlu olan talihsiz çalışanların şizofrenik bir uyumsuzluk yaşamasına yol açıyorlar.
Ama matris kalıcı görünüyor ve bu yüzden tematik amaçların bu kapsamda nasıl uygulanacağını anlamamız gerekir. Neyse ki, matris yapısındaki karmaşayı işbirliğine dönüştürmek için gerekli olanın tematik bir hedef olduğunu biliyoruz.
Elemanları, birbiriyle aynı düzeyde olmayan iki ayrı lidere karşı sorumlu olmak gibi zorlu—hatta imkânsız—bir konuma sokması matrislerdeki asıl sorunu oluşturuyor. Bir şirkette önceliğin açıklığa kavuşması, tanımlayan amaçların ve standart işletme amaçlarının apaçık belirlenmesi sayesinde kurumlar, çalışanların ayrı yönlere çekiştirilme endişesini bir oranda gidereceklerdir.
Ve eğer elemanlardan biri çekiştirildiği hissine kapılırsa, bu durum sorumlu liderlerin aradaki kopukluğu saptaması için büyük bir fırsattır. Bir kömür madenine düşmüş bir kanarya gibi, kafası karışan ya da anlaşmazlığa düşen eleman, tematik amaçla tanımlayıcı hedeflerin gerektiği gibi iletilmediğinin, daha da önemlisi, şirketin üst kademelerinde hayat bulmadığının bir göstergesidir.
İşe Koyulmak
Bir ekibinin tematik bir amaç ve bununla ilgili bileşenleri tanımlamak konusunda atacağı ilk adım, şirketin önceliklerini görüşmek için yeterli zaman ayırmaktır. Bunun iki saatten daha bir sürede yapılabileceğini sanmıyorum.
Bazı durumlarda bir ekip başa dönmek ve asıl gayesini ve stratejisini önceden belirleyerek tematik amacı tanımlayacak ortamı yaratmak zorunda kalır.
Elektronik posta ve yapılması gereken işlerle ilgili diğer notlar bürosunda yığılırken büyük değer taşıyan bir günü daha toplantı odasında geçirmek düşüncesiyle irkilenler, şunu iyi bilin: Bu alıştırma uyguladığım her yönetici ekibi, sonunda gerçek bir zihin açıklığına ve başarıya ulaştı. Çoğunda, ekip üyeleri kendilerine, başlarına musallat olan gürültülü, dış kaynaklı sorunlara eğilmek yerine gerçekten önemli konulara odaklanma olanağı tanıdılar.
Ekibinizin bir amaç etrafında birleşmesini sağladığınız, bu amaca nasıl katkıda bulunacaklarını kavrama fırsatını onlara verdiğiniz ve şirket içindeki tüm elemanların aynı yöne doğru kürek çekmesini kolaylaştırdığınızda kazanacağınız zaman ve enerjiyi bir düşünün.