Canımzı sıkan bir kişiyi ya da durumu düşünün. Aşağıdaki Muharebelerinizi Kendiniz Seçin ölçütlerini kullanarak, buna karşı çıkmanın akıllıca mı, yoksa riskli mi olduğuna karar verin. Kendinize şunları sorun:
1.Bu sıradan bir olay mı? Belki tezgâhtarın biri size tatlım diye hitap etmiştir ve
siz de bundan hoşlanmamışsınızdır. Kendinize sorun: "Bu kişiyi hayatta bir daha görecek miyim?" Açık ki, bu konu dünya barışını tehdit edecek değildir. Aldırmadan yürüyüp geçebilirsiniz.
2.Bu direngen bir rahatsızlık mı? Ya aynı işyerinde birlikte çalıştığınız bir tezgâhtar size günde yirmi kere tatlım diye hitap ediyorsa? Şimdi çıta daha yükselmiştir. Bu bir kerelik kızgınlık değildir. İş bu noktaya vardığında söz konusu kişiyle bir görüşmekte yarar vardır.
3.Olayını tarihsel arkaplanı nedir? Hafifletici sebepleri değerlendirin. Belki siz işe daha yeni girmişken, size tatlım diye hitap eden kişi yirmi yıllık bir elemandır. Belki son zamanlarda başka konularda şikâyetçi olarak hoşgörü kredinizi doldurmuşsunuzdur. Bu durumdan sizden başka rahatsız olan kimse var mı?
4.Davranış kasıtlı mı, yoksa masum mu? Bunu sizi karşısına almak için kasıtlı olarak mı yaptığını düşünüyorsunuz, yoksa bu şefkatli bir muhabbet ifadesi mi?
5.Bu durum değişebilir mi? Kişi davranışını değiştirebilecek durumda mı? Size değişik davranmaya açık mı? Belki de, bu kişi size kendi adınızla hitap edebilirdi (zaten adınız yakanızda asılı), ama bütün yetişkin yaşamı boyunca kadınlara hep tatlım diye hitap etmeye alışmıştır ve bunu değiştirmek için şimdi bir neden görememektedir. Belki şöyle düşünüyordur: "Ben böyleyim. Beğenmiyorsan, sen bilirsin."
Bir keresinde bir duvar yazısında şunları okumuştum: "Hiçbir zaman bir domuza şarkı söylemeyi öğretmeye kalkışmayın. Hem vaktinizi boşa harcamış, hem de domuzu boşuna taciz etmiş olursunuz." Bu kişiyi insanlara tatlım diye hitap etmekten vazgeçirmenin domuza şarkı öğretmekle eşanlamlı olacağı sonucuna varabilirsiniz.
6. Söz konusu olan uzun vadeli bir kazanım ile kısa vadeli bir kayıp mı? Kendinize şunu sorun: "Bu konuda kavgaya tutuşursam ne olur? Muharebeyi kazanıp da harbi kaybedebilir miyim? Daha büyük bir amaç uğruna bu küçük konuya gözümü kapatabilir miyim? Hesaplı riskler alın. Bu ihtiyatsız olmaktan çok farklıdır. Belki, bu somut köprüyü geçmenin bedeli gerilimli bir çatışma ilişkisi olabilir ve siz bu bedeli ödemeye razı değilsinizdir.