Özgüven sahibi olmak bir şey, aşırı özgüven sahibi olmak başka bir şeydir. Aradaki farkı merak ediyorsanız, kendisinin yarı boyundaki timsahı yemekte inat eden pitonu düşünün.
Sonunda piton patladı.
Bu aşırı özgüvendir.
İşyerlerinde patronlar "ben yapabilirim" tutumunu sergileyen çalışanları severler. Ancak bir çalışan aşırı özgüven sahibiyse, patron rahatsız olur. Bunun nedeni aşın özgüvenin genellikle büyük sorunları beraberinde getirmesidir. Azıcık çaba karşılığında çok şey bekleyen çalışanlar, her şeyi doğru dürüst bir plan bile olmaksızın halledebileceklerini sanırlar.
Aşın özgüveniniz, aynı zamanda kurusıkı attığınız şeklinde yorumlanabilir. Patronunun, eğer kendinizi çok fazla övüyor ve aşırı özgüvenli davranıyorsanız, kendinizi içten içe güvensiz hissettiğinizi ya da tam bir kıro olduğunuzu anlayacak kadar deneyimlidir. Her iki durumda da, iş arkadaşlarınızın sizin bu tavrınızdan hoşlanmayacağını bilecektir. (Bazıları sizi alaşağı etmek için planlar yaparken bazıları çöküşünüzü görmek için sabırla bekleyebilir.) Bunun yanı sıra, patronunuz iş arkadaşlarınızın, bir işi halletmeye çalışmak yerine bütün zamanını böbürlenerek geçiren birinin bir sorunun üstesinden gelmesine yardım etmek istemeyeceklerini anlayacak kadar da bilgedir.
Psikologlar, aşırı özgüven sahibi olan birinin her şeyin yolunda gideceğinden fazlasıyla emin olduğu için -aslında gitmeme olasılığı yüksektir- gerçekleri görmediğini ve tutmayacağı sözler verdiğini söylemektedir. Patronlar, ayaklan yere basmayan, gerçekçi tahminlerde bulunmayan ve sonuç elde edemeyen birine güvenebileceklerini hissetmezler.
İhtilaf çözümü konusunda uzman eski bir hakim olan James W. Tamın, "Aşırı özgüvene sahip kişiler her şeyi kontrol etmek isterler, ancak onların çok büyük hatalar yapacağından emin olabilirsiniz," diyor. "İnsanlar onlarla çalışmak istemez ve onlara güvenmezler."
Ancak işverenler, özgüveni çok zayıf kişilerle çalışmaktan da hoşlanmazlar. Patron, bir çalışanı işi yapabileceğine inandırmak için arasıra enerji harcamak zorunda kalabilir. Bazı patronlar bunu bir ya da iki kez yapabilir; ancak hiçbir patronun bir kişinin özgüvenini güçlendirmek için uzun uzun çaba sarf edecek vakti yoktur.
"Özgüveni çok zayıf kişiler, sahip oldukları yetenekleri de kaybetmekten başka bir şey yapmazlar," diyor Tamm. "Elleri kollun bağlı halde öylece otururlar."
Unutmayın patron sizi işe almışsa, bu işi yapabileceğiniz konusunda size güveniyor demektir. Özgüveninizin zayıf olduğunu belli etmeniz, "Beni işe almakla ne büyük bir hata yaptığınızı biliyor musunuz?" demeye benzer. Sizce patronun buna tepkisi ne olur? Bunu kendisinin yönetim yeteneklerine yönelik doğrudan bir darbe olduğunu düşünebilir; ya da sizin ilerlemeye hazır olmadığınızın hatta işten çıkarılmanızın daha iyi olacağının bir göstergesi olarak yorumlayabilir.
Kurada önemli olan, özgüven dengesini iyi tutturmaktır. Basan konusunda gerçek dışı beklentilere sahip olmak da, kendi ayaklan Özerinde durmaktan aciz bir korkak olmak kadar kötüdür.
"Aşırı özgüven sahibi olmak ile zayıf özgüvene sahip olmanın altında yatan korku aynıdır: ikisi de kişinin kendi değeri hakkındaki korkularını gösterir," diyor Tamm.
Zamanınızı elinizdeki işi halletmeye çalışmak yerine övünerek harcıyorsanız, ya da zayıf özgüveniniz hareket etmenizi engelliyorsa, İşte patronunuza ilerlemeye ve işleri halletmeye hazır olduğunuzu göstermenin yollan:
Kendinizi işe verin.
Eğer aşırı özgüven sahibiyseniz, zamanınızı işleri yapmak yerine, yapacaklarınızı anlatarak geçirebilirsiniz. Özgüveniniz zayıfsa, işleri yapmak yerine, bunlar hakkında endişelenip şikayet ederek zaman kaybedebilirsiniz. Size bir iş verildiğinde, bir eylem planı hazırlayın ve süreyi de belirleyin. Belirli bir süre içinde kendi başınıza halledemeyeceğiniz sorunlarla karşılaşmanız halinde başvurabileceğiniz kişi ve kaynaklan listeleyin.
Zorlukları hoş karşılayın.
Kendiniz için net, ulaşılabilir hedefler belirleyin. Bir görevi tamamladığınızda, bir sonraki hedefe geçin. Sorunların üstesinden nasıl gelebileceğiniz ve bu süreçte neler öğrendiğiniz üzerinde yoğunlaşın.
Sözlerinize dikkat edin.
"Ben en iyiyim" ya da "Beni kimse yenemez" gibi, aşın özgüven İçeren ifadeler kullanmayın. "Ben bu konuda senden daha çok şey biliyorum, bu yüzden söylediğimi yapsan iyi olur" ya da "Sen, en iyisi ben nasıl diyorsam öyle yap" türünde İfadeler karşınızdaki kişileri rahatsız eder. Aynı zamanda, kendinizi kötüleyen ifadelerden de kaçının. "Ben yeterince akıllı değilim" ya da "Bu doğru olmayabilir ama..." gibi ifadeler kullanmanız doğru olmaz. Önemli olan, enerjinizi işin halledilmesi üzerinde yoğunlaştırmanızdır. "Bu projenin tamamlanması için her şeyi yapmaya hazırım" ya da "Bir çözüm bulabileceğimden eminim" diyebilirsiniz.
Hataların olabileceğini anlayın.
Hataları geçici aksaklıklar olarak görün. Başkalarını suçlamayın ya da bunlar olmamış gibi davranmayın. Kaçmak ya da saklanmak yerine hedeflerinize ulaşmanın yeni bir yolunu bulun. Bir hatanın neden olduğuna yönelik gerçekçi bir bakış açısı sergileyemiyorsanız, bu hatayı tekrarlama olasılığınız yüksek demektir.
Yeni bir bakış açısı geliştirin.
Aşırı özgüven sahibi biri, bardağı yansı dolu olarak görmez, taştığını düşünür. Özgüveni zayıf biri ise, bardağın yarısının boş olduğunu söyleyecektir. Zor zamanları aşmanıza yardımcı olacak bir destek sistemi oluşturmak önemlidir; ancak kendi içinizde sağlam kalmanızı sağlayacak bir şeyler bulmanız da çok yararlı olur. Bu spritüel bir egzersiz, köpeğinizle yürüyüşe çıkmanız ya da bahçede çalışmanız olabilir. Keyif aldığınız bir şey yapmanız, dengenizi korumanıza ve özgüveninizi güçlendirmenize yardımcı olacaktır.
Israrcı olun.
Her yeni bir şey denemenizde başarılı olamayabilirsiniz. Ancak denemeye devam etmeniz patronunuza ne kadar kararlı ve özgüven sahibi olduğunuzu gösterir.
Calvin Coolidge'in dediği gibi: "Dünyada hiçbir şey ısrarın yerini alamaz. Yetenek onun yerini tutmaz; yetenekli olduğu halde başarısız olan insandan bol bir şey yoktur. Deha da onun yerini uluma/; link elliğini bulamayan dehalar ne kadar çoktur.
Son olarak, dengeli bir özgüveni önemseyin.
Aşırı özgüven sahibi olmak iyi değildir, çünkü gerçekçi olmayan beklentiler ge-Iişitebilirsiniz, bu da hem sizi hem de başkalarını hayal kırıklığına uğratabilir. Özgüveninizin çok zayıf olması da, hayatınızın ellerinizin arasından kayıp gidişini izlemenize neden olabilir. Kemliniz, için en dürüst ve gerçekçi özgüven düzeyini belirleyin.