Kendinizi bir öğrenen olarak nasıl sınıflandırırsınız?
Daha çok işitsel
Daha çok detay odaklı
Daha çok görsel
Daha çok bütün odaklı
Daha çok sosyal
Daha sağ beyin ağırlıklı
Daha bağımsız
Daha sol beyin ağırlıklı
Bireyleri çalışırken ve oynarken gözlemlediğimizde, aralarındaki farklılıkları fark ederiz. Her bir bireyin kendisini diğerlerinden ayrı kılan benzersiz kabiliyetleri ve davranışları vardır. Doğal olarak her birinin kendi öğrenme tarzları olduğunu düşünürüz. Yine gözlemlerimiz, ideal olarak, öğrenme deneyimlerini her öğrenene göre biçimlendirmemiz gerektiğini söyler. Bu çok zor bir durumdur ve bu kadar fazla sayıda öğrenen ve çok az kaynak olması nedeniyle çok uygulanabilir değildir.
Ne yapabiliriz? Uzlaşmaya mı varmalıyız? Daha azını mı kabul etmeliyiz?
Sizin bakış açınıza bağlı olarak, iyi ve kötü haberlerimiz var. Her birini aşağıya yerleştirdik, dolayısıyla kendi tercih ettiğinizi seçebilirsiniz.
Kötü Haber
|
Üzgünüz. Biz insanlar düşündüğümüz kadar da benzersiz değiliz. Öğrenme üzerine yapılan araştırmalar, her bir bireyin farklı eğitim yaklaşımlarından etkilenme biçimlerinde ciddi farklılıklar olduğunu göstermektedir. Ancak araştırma bulgularındaki algılanabilir farklılıklar, öğrenme üzerinde genel ve büyük bir etki yaratmamaktadır. Benzerliklerimiz farklılıklarımızdan çok daha fazladır.
|
İyi Haber
|
İyi haber de kötü olana benzer. Her birimizin benzersiz olduğuna inansak da algısal veya bilişsel bir engelimiz yoksa hepimiz bilgileri algılama, işleme, depolama ve geri çağırma konusunda çok benzeriz, iyi tasarlanmış ve iyi bir biçimde sunulmuş eğitim, geniş manada benzer etkiye sahiptir. Bu bizim evrensel ilkelere dayalı etkili bir eğitim tasarlamamızı ve çok çeşitli öğrenen üzerinde yüksek oranda etki elde etmemizi sağlar.
|
Size iyi ve kötü haberleri verdiğimize göre, tek bir sonuca varıyoruz. Eğer öğrenme araştırmalarından bazı genel ve "evrensel" ilkelere ulaşabiliyorsak bunları birçok kişiye birçok konuyu başarıyla öğretebilmek adına bir model oluşturmak için de kullanabiliriz. Bu evrensel ilkeler nelerdir? O kadar mantıklılar ki, paylaşmak bile neredeyse rahatsız edici. Öğrenme üzerine yapılan araştırmalarda elde edilen pek çok bulguyu özetleyen altı kelime: Neden, ne, yapı, tepki, geri bildirim ve ödül.