Öğrenme İlkesi: Ödül

MentalPress 30

Yeni bir kıyafet giydiğinizde ve görünüşünüzle ilgili bir sürü övgü aldığınızda, bu kı­yafeti gelecekte giyme olasılığınız nedir? Eğer araştırmalarda çıkan sonuçlara uyumlu iseniz oldukça yüksektir. Öğrenirken, bir hedefe ulaştığınızda, yani öğrenilecek bir konuyu Öğrendiğimizde ve başarımızdan dolayı ödüllendirildiğimizde, Öğrendiğimiz bilgileri koruma olasılığımız artmaktadır. Görülmüş ve onaylanmış başarı, birçok ki­şiyi öğrenme ve akılda tutma konusunda isteklendirir. 1950:lerin ortalarıyla 1970'lerin ortaları arasında, davranışçılık zirve yapmışken, ödülün değeri ve etkisi neredeyse kutsal bir yasa gibiydi.

Bilişsel araştırmalar, ödülün gücü konusundaki aşırı heyecanı biraz azaltmış olsa da öğrenme araştırmacılarının neredeyse tamamı teşvik ve pekiştirmenin değerini kabul etmektedir. Bir şeyi öğrenmeyi başardığınızda ortaya çıkan başarı duygusuyla gelen içsel ödül ve bir şeyi öğrendiğiniz için size maddi olarak verilen dışsal ödül (Örneğin, altın yıldız, gıda, para veya kötü bir şeyin giderilmesi gibi) arasında büyük bir farklılık vardır. Kişinin daha fazla içsel ödül üretmesi ve öğrenmenin kendisinden kaynakla­nan mutluluğun artması öğrenen için daha iyi sonuçlar doğurur. Ancak bazı öğrenen­ler için puan, madalya, çeşitli ayrıcalıklar veya bulaşıkları yıkamak gibi istenmeyen ev görevlerinden kurtulmak gibi dışsal ödüller de öğrenmeyi keyifli hâle getirebilir.

Öğrenme araştırmalarından gelen bu altı evrensel ilke, birlikte ele alındığın­da, güçlü bir öğretim modelinin temellerini oluşturun Bilgi işleme süreçleri ve yetişkin öğrenmesi ilkeleriyle birlikte, etkin ve etkili öğrenme için bizim keşfettiğimiz temel bileşenler aşağıdaki gibidir.

·       Öğrenenlerin şunu bilmesini sağlamak: "Öğrendiklerim neden faydalıdır?"

·       Öğrenenlerin şunu anlamasına yardımcı olmak: "Öğreneceğim şey tam olarak nedir?"

·       Hedeflenen bilgi ve becerileri edinmeyi kolaylaştıracak yapılandırılmış içerik ve aktiviteler oluşturmak

·       Öğrenenlerin, öğrenme sürecine sık ve anlamlı şekilde tepki verebilmesi (katılabilmesi) için fırsatlar yaratmak

·       Öğrenenlerin tepkilerine göre uygun, düzeltici ve doğrulayıcı geri bildi­rimler sunmak

·       Her öğrenenin değer verdiği içsel ve dışsal ödülleri, öğrenme sürecinden alınan keyfi artırmak ve başarılı sonuçlar elde etmek için uygun bir şekil­de kullanmak.