Koçluk Becerileri:2
Netleştirme
Çoğumuz, bulanık ve tamam olmayan düşüncelerle ve çözüme ulaştırılmamış duygular ile harekete geçmeye eğilimliyizdir. Hemen birtakım sonuçlara varırız ya da üstünkörü bilgilerimizi kullanarak çıkarımlarda bulunuruz. Danışanlar kendi hikayeleri içinde sıkışıp kalabilirler. Sislerin arasında sürükleniyor ve yollarını bulmaya çalışıyor olabilirler, Bulanık düşünceler arasında sıkışmış ve kendi dünyalarına modası geçmiş yöntemlerle bakıyor olabilirler. Eski haritalarla yola çıkıyor olabilirler. Koçlar bu noktada, danışanlarının daha çok aydınlığa ulaşabilmelerine yardımcı olacak bir kaynak gibi hizmet vermelidirler.
Netleştirme becerisi dinleme, soru sorma ve toparlama becerilerinin bir birleşimidir. Bazen basitçe farklı bakış açılarını test etmektir. "Benim duyduğum şu..." "Bu doğru mu?" "Kulağa aradığın şeyin..." Netleştirme resmi odaklar, detaylandır, incelenmek için hazırlar; böylece danışan "Evet! İşte bu!" diyebilir. Bu sisleri aşmanın ve devam etmenin bir yoludur.
Örnek Diyalog
Danışan: ...Ankara’ya gitmeye karar vermezse. Bu durumda burada kalacağım, en azından bir süreliğine.
KOÇ: Anladığım kadarıyla vermen gereken iki, belki üç ayrı karar var ve bu kararlar senin ne istediğinden çok onun ne yapacağına bağlı gibi gözüküyor.
Danışan: Kararımı vermeden önce onun harekete geçmesini bekliyorum gibi duruyor.
KOÇ: Bana, şuna karar vermen gerekiyor gibi geliyor: (a) Bu işi gerçekten istiyor muyum? (b) Buna sahip olmak hayatımı kökten değiştirmeye değer mi? (c) Bu ilişki sürdürülebilir mi? Ya da buna benzer şeyler.
Danışan: Aslında gerçekten hangi şartlar altında sürdürülebilir? Tamam. Burada yapmam gereken birtakım şeyler var.
Uygulama: Danışandan yaşadığı bir olayı, iyi giden ve pek de iyi gelişmeyen detaylarla birlikte anlatmasını isteyin. Danışan olayını anlatırken sizin göreviniz netleştirmektir.