Güç. Cesaret. Kararlılık. Sadakat. Kendini düşünme. Bazılarımız itfaiyecilerin kurum içinde ve dışında nasıl davranmamız gerektiği hakkında bize model rol olduklarını düşünür. Hayat kurtarmak ve ağaçta kalan yavru kedilerin imdadına yetişmek sizin çalışma tanımınıza uymasa da, itfaiyecilerin nasıl yetiştirildiklerini öğrenmek çalışma hayatınızda her gün nasıl kahraman olacağınız konusunda yardımcı olur.
Araştırmacılar, hipotezlerini bir grup karar mekanizmalarının çok önemli ve kararlarının sonuçlarının da hayati olduğu insanlar üzerinde denemek istemişlerdir. Bu bir grup insanın itfaiyeci olması şaşırtıcı değildir. Çalışmada bir sürü örnek olay incelemesinin yer aldığı eğitim ve gelişme seansları itfaiyecilere verilmiştir. Fakat örnek olay incelemeler farklı iki şekilde, iki ayrı itfaiyeci grubuyla paylaşılmıştır. Bir grup itfaiyeci, gerçek hayatta yaşanmış olup birtakım zayıf kararlar veren itfaiyecilerin olumsuz sonuçlarla karşılaşmasının yer aldığı örnek incelemeyi görmüştür. Diğer grup itfaiyeci ise doğru kararlar alarak olumsuz sonuçları önleyen itfaiyecilerin yer aldığı örnek incelemeyi görmüştür. Araştırmacılar hatalı davranışın anlatıldığı örnek olay incelemesini gören itfaiyecilerin düşüncelerini geliştirip daha uyumlu düşündüklerini gözlemiştir.Davranış bilimcileri belli eğitimlerin işte alınan kararların hatalarını en aza indirmekteki etkisini araştırmışlardır. Özellikle, stajyer, olanların geçmişte diğerlerinin yaptıkları hatalar yoksa alınan doğru kararlar üzerine yoğunlaşmaları iyi bir eğitim olacaktır? Araştırmacılar, eğitimin geçmişte diğerlerinin yaptığı hatalar üzerine yoğunlaşmasını hem daha akılda kalıcı hem de eğitime artan bir dikkatle yaklaşılmasından dolayı daha etkili bulmaktadırlar.
Eğitim tamamıyla diğerlerini etkilemek ile ilgilidir, eğer çalışanlar üzerindeki etkinizi arttırmak istiyorsanız kurumunuzun eğitim programlarına önem vermelisiniz. Her ne kadar çoğu şirket verdikleri eğitimde olumlu durumlardan yola çıkıyor olsalar da -başka bir deyişle, nasıl iyi karar verilir şeklinde- bu çalışma gösteriyor ki eğitimin önemli bir bölümü geçmişte diğerlerinin yaptıkları hatalar ve bunları nasıl düzelttikleri konusunda olmalıdır. Örnek olaylar, videolar, resimler ve böyle bir durumda en uygun ne yapılması gerekir konusundaki tavsiyeler eğitimde yer almalıdırlar.
Tabii ki geçmişte yapılan hatadan dolayı belli bir kişi müdür tarafından işten uzaklaştırılmaz, bazı hataların sahibi belli olmayabilir. Hatta eğitim programında hatalarından bahsetmekten mutluluk duyan insanlar da bulabilirsiniz.
Doğal olarak bu yaklaşım sadece iş dünyası ile sınırlı kalamaz. Öğretmenler, antrenörler, veriler gibi bir başkasını eğitecek herkes bu oryantasyondan yararlanabilir. Örneğin, çocuklarını tanımadıkları insanlardan uzak durmaları noktasında uyaran ebeveynler, yabancı insanlar tarafından kandırıldıkları takdirde başlarına neler gelebileceklerini çocuklarına anlatmalılardır. Böylece ebeveynler gelecekte çocuklarının başına gelebilecekler için onları hazırlar.