Krizler İnsanları Nasıl Etkiler?
Dünyada savaş, doğal afet, kaza, yangın ve kişilerarası şiddet (örneğin cinsel şiddet) gibi farklı türlerde acı veren olaylar yaşanmaktadır. Bu olaylardan bireyler, aileler ve/ veya tüm toplum etkilenmektedir, insanlar evlerini veya sevdiklerini kaybetmekte, aile ve diğer tanıdıklarından ayrı kalmakta veya şiddet/ölüm olaylarına tanık olmaktadırlar.
Herkes bu tür olaylardan bir şekilde etkilenirken, her birey farklı etkilenip, farklı tepkiler verebilir, insanların birçoğu olanlar hakkında yoğun şaşkınlık, anlam verememe, güvensizlik veya belirsizlik hissedebilir. Aşın korku ve kaygı duyguları baskın olabileceği gibi bir şey hissedememe ya da içe kapanma gibi duygular da yaşanabilir. Yaşanan bu tepkilerin yoğunluğu kişiden kişiye değişebilir. Kişilerin verdiği tepkilerin doğası ve yoğunluğu bazı etmenlere bağlıdır:
-
Yaşadıkları olayların doğası ve şiddeti,
-
Önceden yaşanan üzücü olaylar,
-
Sosyal destek sistemi,
-
Yaşamlarında başkalarından aldıkları destek,
-
Fiziksel sağlık,
-
Psikolojik sağlık problemlerinin kişisel ve ailesel tarihçesi,
-
Kültürel geçmiş ve gelenekler,
-
Yaş (örneğin, farklı yaş gruplarındaki çocuklar farklı davranırlar).
Her insan yaşamdaki zorluklar ile başa çıkmaya yardımcı olacak güçlü yönlere ve yeteneklere sahiptir. Bununla birlikte, bazı insanlar, bir kriz durumda kolayca incinir ve fazladan yardıma ihtiyaç duyabilir. Özellikle belli yaşlardaki bireyler (ör. çocuklar ve yaşlılar), zihinsel veya fiziksel engelli olanlar, ayrımcılığa ve/veya şiddete hedef olabilecek gruplar risk altındadır ve daha yakın ek desteğe gereksinim duyabilirler. İleriki bölümlerde kolay incinebilir insanlara nasıl yardım edilebileceği anlatılmaktadır.