Kısa ve Basit Tutun.

MentalPress 30

Uzun ve karmaşık cümleleri kesip atın.

Daha kısa bir cümlenin de yeterli olaca­ğının farkında olmadan uzun uzun ko­nuşmak veya yazmak kolaydır. Fransız filozof Blaise Pascal, 1656 yılında şöyle yazmıştı: "Bu mektup çok uzun oldu, özür dilerim, ama kısaltacak zamanım yoktu."

Ne var ki çok fazla kısaltmak çok az etkili olan bir özetle sonuçlanırken, hiç kısaltmamak laf kalabalığına ve eşit derecede etkisizliğe yol açar. Dengeyi bulmak muazzam bir beceri gerektirir ve etkili bir iletişimcinin kapasitesini zorlar. Laf kalabalığı ayrıkotu gibidir ve kökünden sökülüp atılması zordur. Bu nedenle kısa ve öz ifadenin kullanıl­ması her cümlenin dikkatle gözden geçirilmesini gerektirir. Tek­rarlanan veya gereksiz olan sözcükleri, ifadeleri, cümleleri veya paragrafları kesip çıkarmakta acımasız olmalısınız. Ya da belki şöyle yazmalıyım: "Gereksiz sözcükleri kesip çıkarmakta acımasız olun.

İşte size gereksiz zarf ve sıfatlardan bir örnek: "Aslında senin işin açısından bakınca, ben bunu gerçekten yapmazdım. "Aslın­da", "senin" ve "gerçekten" sözcükleri lüzumsuzdur. Şöyle söy­lemek daha iyi olurdu: "İsin akışından bakınca, ben bunu yapmazdım. İletişiminizi kısa tutmanın iki ek yararı daha vardır. Birincisi, söylemeniz gereken şeyi basitleştirir ve ikincisi, hatırlanması daha kolaydır. Çoğu insanın belleği kısıtlıdır. Onlar daha ziyade, arzu ettikleri takdirde daha sonra ayrıntılarına girebileceğiniz kısa ve basit ifadeleri anlayacaklardır.

{Her kuruluş ipinde aranan insanlar basit ve özlü biçimde ko­nuşabilen ve yazabilenlerdir^) Aranan insanlar iletişimi kısa ve öz tutanlardır.

(Vermekte olduğum öğütleri uygulamak ipin bu bölümü bura­da bitireceğim...)

Verdiğim öğütleri uygulayarak bu bölümü burada bitiriyo­rum ...