Kesintisiz Geribildirim
Yakın zamanda bir gelişim deneyiminden geçtiyseniz (bir liderlik geliştirme programına katılmak ya da 360 derecelik bir değerlendirme aracından geribildirim almak gibi) ya da kariyerinizde yeni bir adım attıysanız (daha fazla sorumluluk isteyen bir göreve terfi etmek ya da yatay geçiş yapmak gibi), bu eğitim size yararlı olabilir. Bu deneyimler size, yeni beceriler geliştirmeniz, sınanmamış becerilerinizi kullanmaya başlamanız ya da mevcut beceri ve yeteneklerinizi bilemeniz gerektiğini göstermiş olacaktır. Bu gibi beceri çalışmaları, ilerlemenizi ölçebilmeniz ve geriye kalan eksiklerinizi tamamlayabilmeniz için başkalarından kesintisiz geribildirimler almanızı gerektirir
Geribildirim size, belirli bir andaki başarı durumunuzu ölçmenizi sağlayan bilgiler verir. Günlük çalışmalarınızı izlemeye almışsanız, performansınız konusunda bir fikir edinmenizi sağlar. Bir gelişim hedefine ulaşmaya çalışıyorsanız, kendinize duyduğunuz güveni artırır ve yolunuza devam etmeniz için size cesaret verir. Yeni bir görevde işe başladıysanız, bu görevin gerektirdiği yeni becerileri edinip edinemediğinizi gösterir. Kariyerinizde bir terslik yaşamışsanız, içinde bulunduğunuz durumu değerlendirmenize yardımcı olan bilgileri sağlar.
İnsanların birçoğu geribildirime gereksinim duyduklarını bilir ama ona nasıl ulaşacaklarını kestiremezler. Bu noktada dikkate alınması gereken üç şey vardır: Geribildirimi kimden isteyeceğiniz, ne zaman isteyeceğiniz ve nasıl isteyeceğiniz.
1. Geribildirim isteyeceğiniz kişi, görüşlerine saygı duyduğunuz, kendinizi geliştirme çabalarınızı teşvik eden, dürüst ve güvenilir biri olmalıdır. Bu kişi hakkında düşündüğünüzde, kendi kendinize şöyle diyebilmelisiniz: "Bu insan bana dürüstlük göstereceğine inandığım, gizli bir gündemi olmayan ve bana karşı saygılı davranan birisi."
Bu kişileri işyerindeki akranlarınız arasından seçebileceğiniz gibi, çocuklarınız da dahil olmak üzere aile fertleriniz arasından ya da bir hayır kurumunda, profesyonel ya da toplumsal bir örgütte tanıdığınız kişiler arasından da seçebilirsiniz.
2. Geribildirim isteyeceğiniz kişi, sizinkinden farklı bir çalışma tarzı olan ve size yeni görüş ve bakış açıları sunabilecek durumda olan biri olmalıdır. Bu tür geribildirimler istemek için, kendi güvenlik alanınızın dışımı çıkmanız gerekir,
Bu kişileri akranlarınızın ve doğrudan size bağlı çalışan kişilerin arasında arayın; özellikle de, geçmişte bir anlaşmazlık yaşamış olduğunuz veya düşünce ve eylemleriyle geçmişte sizi şaşırtmış olan birini bulmaya çalışın. Bu kişilerin yöntemleri belirli bakımlardan sizinkinden daha etkin olabilir. Size alışkın olduklarınızdan farklı bakış açılan sunabilecek birini bulmalısınız.
3. Her ikinizin de başarısı için, geribildirim isteyeceğiniz kişiyle karşılıklı bir etkileşim içinde olmanız gerekecektir. Bu ilişki, karşıdaki insanın iş etkinliğini artırmanın her iki tarafın da çıkarına olduğu bir ilişkidir.
Potansiyel adaylar olarak, patronunuzun, müşterilerinizin, sağlayıcılarınızın veya çalışanlarınızın üzerinde durabilirsiniz. iş ya da iş dışı yaşantınızda sizinle birlikte bir ekibin içinde yer alan birini bulmaya çalışın. Herhangi bir takım sporu yapıyor musunuz? Çocuğunuzun Okul Aile Birliği'ne bağlı bir planlama komitesinde yer alıyor musunuz? Bu kişi eşiniz ya da partneriniz de olabilir - onunla da bir takım olduğunuzu unutmayın.
4. Geribildirim isteyeceğiniz kişi, sizi çeşitli ortamlarda gözlemleme fır
satı bulmuş olacak kadar uzun süre birlikte çalıştığınız biri olmalıdır.
Bu genellikle an azından altı ay demektir.
Bugüne kadar çeşitli zamanlarda birlikte çalışmış olduğunuz akranlarınızı, çalışanlarınızı ya da patronlarınızı düşünün. Yakın bir zamanda birlikte çalışmış olduğunuz biri size ilk kez birlikte çalıştığınız birinden daha faydalı olabilir.
Özetlemek gerekirse, aradığınız kişi:
• Davranışlarınızı gözlemleyebilecek durumda olmalı.
• Etkinliğinizi artırmakta size yardımcı olmaya istekli olmalı.
• Sizinle açıkça ve dürüstçe konuşabilmelidir.
Aşağıda, her gün rastlayabileceğiniz türden birkaç potansiyel geribildirim kaynağı sıralanmıştır:
Patronunuz, akranlarınız, çalışanlarınız, başka departmanlardaki iş arkadaşlarınız.
Eşiniz, çocuklarınız.
Anne ve babanız, kardeşleriniz, akrabalarınız.
Dostlarınız, üniversite arkadaşlarınız.
İş dışında görev aldığınız komite ya da örgütlerin üyeleri (meslek
taşlarınız, gönüllü çalışma arkadaşlarınız, komşularınız).
Doktorunuz, finansal danışmanınız.
Müşterileriniz, sağlayıcılarınız.
Bu listeye aklınıza gelen başka seçenekleri de ekleyin ve geribildirimi kimden isteyeceğiniz konusunda biraz durup düşünün. Hatırlayın, kendinizi iş yaşantınızla sınırlamamalısınız. Yaşamınızdaki her türlü etkinliği gözden geçirin.
Bu insanların isimlerini yazın. Listenize olabildiğince çok isim yazmaya çalışın.
Peki, geribildirim istememeniz gereken kişiler de var mıdır? Evet. Geribildirim istemenin bazı riskleri vardır. Örneğin, primlerin iş arkadaşlarınızla aranızda rekabet konusu olduğu bir örgütte çalışıyorsunuz, bu kişilerden geribildirim istemeniz doğru olmayabilir. Sizin etkinliğiniz ya da çıkarlarınız bu kişiler için öncelik taşımayabilir.
Karşısında kendinizi savunmasız duruma düşürmek istemeyeceğiniz başka insanlar da olabilir. Bunlar, aşırı yargılayıcı bulduğunuz, yeterince güvenmediğiniz ya da gözlem yeteneğini zayıf bulduğunuz kişiler olabilir.
Geribildirimi gelişim hedeflerinizi belirledikten sonra isteyin. Hedeflerinizi bütün açıklığıyla ortaya koymuş olmanız, kesinlikle birinci koşuldur. Hedefleriniz dağınık ve belirsizse, insanlardan geribildirim istemeniz çok daha zor olacaktır. Ayrıca, ne istediğinizden emin olmadığınız için, iş arkadaşlarınızın iyi niyetini boşa çıkarma olasılığınız da vardır. O yüzden, geribildirim taleplerinize açıklık kazandırabilmek için önce hedeflerinize odaklanmaya çalışın.
Yakın zamanda, bir performans değerlendirmesi, bir liderlik geliştirme programı ya da 360 derecelik bir değerlendirme gibi bir gelişim deneyiminden geçtiyseniz, hedefleriniz konusunda kafanızda herhangi bir belirsizlik bulunmayacaktır. Yakın zamanda yeni bir kariyer adımı attıysanız ya da şu andaki göreviniz karşınıza yeni güçlükler çıkardıysa, geliştirmeniz gereken yeni beceriler ve bakış açıları konusundaki fikirleriniz de kafanızda tazeliğini koruyor olacaktır.
Önce hangisiyle başlayacaksınız? Birini seçin - üzerinde çalışmaya hemen başlamak istediğiniz ve hem size hem de örgüte yarar sağlayacağına inandığınız birini. Önemli hedefler davranışlarınızda değişiklikler yapmanızı gerektirir ve davranışları değiştirmek büyük çaba ister. Tek bir hedefle işe başlayın; hayatın her alanında olduğu gibi burada da, her seferinde bir tek hedefe yoğunlaşmanın süreci kolaylaştırdığını göreceksiniz.
Peki hangisine? Daha etkin çalışma ekipleri yaratma hedefinize mi? İnsanlara karşı daha hoşgörülü davranma hedefinize mi? Stratejik düşünme becerinizi geliştirme hedefinize mi?
Üzerine eğilmek istediğiniz ve geribildirimlerle desteklemek istediğiniz bir hedefi seçin. Bu hedefi olabildiğince ayrıntılı bir biçimde yazın.
Az önce yazdığınız hedefi, bir üretim şirketinin üst düzey yöneticilerinden Can'ın kendisi için belirlemiş olduğu hedefle karşılaştırın.
Can bir geliştirme programını yeni tamamlamıştır ve programda kendisine başarılı çalışma ekipleri yaratma konusundaki becerisini geliştirmesi gerektiği yolunda bir geribildirim verilmiştir. Can'ın altı ay içinde ulaşmayı istediği hedef aşağıdaki gibidir:
"İki ayrı hedef üzerinde yoğunlaşarak, ekip liderliği konusundaki etkinliğimi artıracağım. Birincisi, başkalarının görüşleri karşısındaki ilk tepkimin olumsuz olmamasına dikkat ederek, insanların düşüncelerini aceleyle yargılamamayı öğreneceğim. İkincisi, alınacak kararlar konusunda grup üyelerinin görüşlerini soracağım. Daha önce en az iki ekipte birlikte çalıştığımız Derya’dan bana geribildirim vermesini ve gelişimimi izlememe yardımcı olmasını isteyeceğim. Bu hedefleri en geç 1 Ağustos'ta, yani altı ay içinde gerçekleştirmiş olacağım."
Her gün geribildirim isteyin. Ne kadar sık geribildirim alırsanız hedeflerinizi o kadar çabuk eyleme geçirebilirsiniz. Davranışlarınızda yapacağınız her değişiklik, günlük rutininizin yerleşik bir parçası haline gelmelidir.
Bazen, geribildirimi istemenize bile gerek kalmayacaktır. İnsanlardan ne kadar çok geribildirim isterseniz, size kendi izlenimleriyle gelmeleri o kadar kolaylaşacaktır. Zamanınız elverişliyse, onları dikkatle dinleyin. O anda yeterli zamanınız yoksa, daha sonrası için kısa bir görüşme ayarlayın.
Geribildirim istemek, geribildirim sürecinin en zor görevlerinden biridir. Alacağınız bilginin niceliği ve niteliği büyük ölçüde o bilgiyi isteme biçiminize bağlıdır. İnsanlardan anlamlı geribildirimler almak ve bunların ileride de sürmesini sağlamak için, Durum-Davranış-Etki ya da kısaca DDE modelini kullanmanızı öneriyoruz.
DDE modeli insanlara, sizinle ilgili algılarını yapılandırmaları için bir çerçeve sağlar. Sizin spesifik ve yararlı geribildirimlere ulaşmanıza ve karşınızdaki kişinin de bunu güvenli bir biçimde yapabilmesine olanak verir. DDE modeli, performansınıza ilişkin algıyı üç parçaya böler: Önce durumun, sonra sizin davranışınızın ve son olarak da bu davranışın orada hazır bulunan diğer insanlar üzerindeki etkisinin betimlenmesi.
Durum. Söz konusu davranış nerede ve ne zaman meydana geldi? ("Bu sabahki personel toplantısında"; "Ayşe ile yaptığımız toplantıda.")
Davranış. Değiştirilmesi ya da iyileştirilmesi gereken özellikler, gözlemlenebilir eylemler, sözel ve sözel olmayan davranışlar hangileriydi? ("Daha sözünü bitirmemişken Ayşe’nin görüşlerini eleştirdin ve söylediklerine pek de değer vermediğini beden dilinle belli ettin.)
Etki. Bu davranış ne gibi sonuçlar doğurdu? Başka insanlar üzerinde nasıl bir etki uyandırdı? Onlarda ne gibi düşünce ya da duygulara yol açmış olabilir? Bu davranış etkin bir davranış mı? (" Ayşe’nin söylediklerinde haklı olabilecek yanlar vardı, ama sen onu sonuna kadar dinlemedin. Ayrıca bu davranışınla oradaki diğer insanları da fikirlerini söylemekten alıkoydun.")
Şimdi bu modelden nasıl yararlanabileceğinize bakalım. Diyelim ki, iletişim kurarken insanlara daha iyi odaklanmayı öğrenme amacıyla gittiğiniz bir gelişim programını daha yeni tamamladınız. Programda size 360 derecelik bir geribildirim yöntemi uygulandı ve 360 formunuzu akranlarınızdan biri olan Reyhan doldurdu. Ayrıca Reyhan, size başka geribildirimler de vermesini istediğiniz biri. Reyhan ile bu konuda yapacağınız konuşmaya şöyle başlamanız gerekir:
"Reyhan, 360 derece soru formumu doldurduğun için sana teşekkür etmek istemiştim. Bu haftayı liderlik geliştirme programında geçirdim ve çalışma tarzımla ve eksiklerimle ilgili gerçekten çok şey öğrendim. Senin yardımın olmadan bunu yapamazdım."
"Öğleden sonra aylık yatırım bütçesi toplantımız var ve bu toplantıya senin de katılacağını biliyorum. Toplantıda dağıtım merkezindeki maliyetleri kısmanın yollan hakkında konuşacağım ve mümkünse bu konuşma sırasında beni gözlemlemeni rica ediyorum. İletişim becerilerimi ilerletmek istiyorum; özellikle de, söylediklerimi anlaşılır kılma ve konu dışına çıkmama konusunda. Toplantı sırasında beni gözlemlemen ve daha sonra bana bu konudaki fikirlerini söylemen mümkün mü? "
Reyhan ricanızı kabul etti ve toplantıdan sonra onunla ofisinde buluştunuz. DDE modelini kullanarak geribildirim isterken şunları yapmalısınız:
Durum. Reyhan'dan, davranışın ortaya çıktığı durumu ve ortamı kısaca betimlemesini isteyin. Bunun amacı Reyhan'ın belleğini tazelemek ve onu yeniden o ana döndürmektir.
Davranış. Reyhan'ı, davranışınızı olabildiğince ayrıntılı bir biçimde betimlemeye teşvik edin. Sadece ne söylediğinizi ya da ne yaptığınızı değil bunu nasıl söylediğinizi ya da nasıl yaptığınızı da hatırlamaya çalışmasını rica edin. Eğer size sözlü olmayan davranışlarınızla ilgili bilgi verebilir-se, çok değerli bir geribildirime kavuşmuş olursunuz. Reyhan'la konuşurken, ondan davranışınızı yargılamasını değil sadece betimlemesini istediğinizi söylemeyi de unutmayın. Düşüncelerini içtenlikle açıklaması için onu cesaretlendirin.
Etki. Ondan davranışızla ilgili duygularını belirtmesini isteyin. Ona, "Davranışın karşısında şunları hissettim; ve hem bir akranın hem de bir insan olarak davranışın bende şu etkiyi yarattı" biçiminde kişisel bir ifadeye gereksinim duyduğunuzu açıklayın.
Davranışınız konusunda Reyhan'dan almak istediğiniz geribildirim aşağıdaki gibidir:
"Durumu sanırım biliyorsun. Toplantı, dağıtım merkezindeki maliyetlerin kısılmasıyla ilgiliydi. Senin sunumuna otuz dakikalık bir süre ayrılmıştı. (Durum)
"Konuşmana, uyulması halinde şirkete tasarruf sağlayacak standart operasyon prosedürlerinden söz ederek başladın. Ama sonra vites değiştirdin ve üretimden sorumlu yeni bir genel müdür yardımcısı bulmaktan söz etmeye başladın. Sana ayrılan sürenin sonlarına doğru yeni paketleme teknolojisinin sağlayabileceği maliyet indirimini gündeme getirdin. (Davranış)
"İlk başta seni gerçekten ilgiyle dinliyordum. Öbürleri de öyle. Ama sonra, yeni bir genel müdür yardımcısı bulma konusunu açtığında sıkılmaya başladım -bu konuda daha önce çok konuştuk- ve başkalarının da sıkıntıyla kıpırdanmaya başladığını fark ettim. Hatta birkaç kişi kahve almak için dışarı çıktı. Yeni paketleme teknolojisini gündeme getirdiğinde ilgim yeniden canlandı. Yerinde bir konu seçimiydi ve sen de konuyla ilgili bilgileri heyecan verici bir biçimde sundun."
DDE modelini kullanırken aşağıdaki noktalara dikkat etmeyi unutmayın:
Geribildiriminizi hangi biçimde -DDE formatında- almak istediğinizi açıklayın. Şuna benzer bir cümle kurun: "Reyhan, olayı zihninde canlandırıp, o anda nerede olduğumuzu, benim ne yaptığımı ve bu davranışım karşısında ne hissettiğini betimleyebilir misin?"
Karşınızdaki insanın sözünü bitirmesine izin verin.
Duyduklarınızı tekrarlamaya çalışın; bunu kafanızın içinde ya da sesli olarak yapabilirsiniz. Bunu yaparken DDE formatını kullanın. İnsanların bu kadar açık yürekli konuşmaya alışkın olmadığını unutmayın; onlara zaman tanıyın. Açıklayıcı sorular sorun.
Betimlemeler yeterince ayrıntılı değilse karşınızdaki kişiden daha fazla ayrıntı isteyin.
Karşınızdaki kişiden alternatif davranış önerilerinde bulunmasını isteyin. Sözlü olmayan tepkilerinize dikkat edin. Size geribildirim vermek istemeyenlere saygı gösterin. Yardımları için karşınızdaki kişiye teşekkür edin.
Savunmaya geçmeyin ve davranışınızı açıklamaya çalışmayın (Enerjinizi savunmalarınızı harekete geçirmeye ya da insanları dinlemeye harcayabilirsiniz. Eylemlerinizi savunmak size bir yarar sağlamaz, oysa insanları dinlemek son derece yararlıdır.)
Karşınızdaki insanın sözünü kesmeyin. Geribildirimi isteyen sizdiniz, o yüzden şimdi dinlemelisiniz.
Geribildirim sırasında ortaya çıkan duraklamalardan ya da sessizlik anlarından korkmayın - eğer talebinizde samimiyseniz, insanlar sözcüklerini düşünerek seçmek isteyecektir.
Karşınızdaki insandan kendi görüşünü savunmasını istemeyin ("savunmak" ve "açıklamak" farklı şeylerdir). Geribildirim, bütünüyle öznel algılamalardım oluşur. Söylenenlerin değeri hakkında sonradan kendiniz bir karara varabilirsiniz. Sadece kendi fan kulübünüzden geribildirim istemeyin.
Aldığınız her geribildirimden sonra, karşınızdaki kişi daha önce size anlamlı geribildirimler vermiş bile olsa, konuşmanın içeriğini değerlendirmeye birkaç dakika ayırın. Aldığınız bilginin işinize yarayıp yaramayacağı konusunda ancak o zaman bir yargıya varabilirsiniz.
Aldığınız her geribildirim davranışlarınızı daha etkin hale getirmenize yardım etmez ve insanların algı ve izlenimleri temelinde davranışlarınızı değiştirmeye ne kadar istekli olduğunuza ancak kendiniz karar verebilirsiniz. Genellikle güvenilir ve tutarlı geribildirimler aldığınız kaynaklar bazen size düşük etkili (enformasyon içeriği zayıf) geribildirimler verebilir. Bazen de hiç beklenmedik kaynaklar, tutarsız kaynaklar, hatta güvenilmez kaynaklar size yüksek etkili geribildirimler sağlayabilir. Size söylenenleri değerlendirmek için, geribildirimin öz yönetim modeli adını verdiğimiz aşağıdaki modelden yararlanabilirsiniz.
Doğruluk. Bu geribildirimi kimden aldınız? Bu kişi iyi niyetli mi ve bu kişinin görüşlerine ne kadar saygı duyuyorsunuz?
Değer. Bu geribildirim hoşunuza gitti mi? Bu söylenenlerin size yararlı olabileceğini düşünüyor musunuz? Bu konuda daha fazla bilgi almak istiyor musunuz?
Önem. Aldığınız geribildirimi nasıl kullanacaksınız? Bu konuda herhangi bir şey yapacak mısınız? Aldığınız her geribildirimi kullanamazsınız, ama bazı geribildirimler de göz ardı edilemez.
Geribildirimin doğruluğu, değeri ve önemi konusunda kuşkularınız varsa, onu kullanıp kullanmamaya karar vermeden önce güvendiğiniz bir dostunuza ya da iş arkadaşınıza fikrini sorabilirsiniz.
• Geribildirimi aldığınız kişiye teşekkür etmeyi unutmayın; bu seferkini kullanmayacak olsanız bile, bu kişiden gelecek geribildirimlerin sürmesi için gerekeni yapmalısınız.
• Aranızdaki ilişki sürekli bir ilişkiyse, karşınızdaki kişiye söz konusu davranışı değiştirmeyi düşünmediğinizi açıklamalısınız. Bunun nedenlerini de açıklamanızda yarar vardır (eğer karşıdaki kişi bilmek istiyorsa). Nazik, kısa ve dolaysız bir açıklama yapın.
• Aynı kişiden gelebilecek ek geribildirimlere karşı hazırlıklı olun.
Örneğin, "Toplantılara geç kalmanın benim için bir sorun oluşturduğunu tam
dört kere söyledim. Bu davranışın beni çok rahatsız ediyor. Bu gecikmeler yüzün
den projemize ya da benim duygularıma önem vermediğin duygusuna kapılıyorum, " gibi bir tepkiyle karşılaşabilirsiniz. Karşınızdaki insanın duygu ve
gereksinimlerine önem veriyorsanız, söz konusu davranışı değiştirmeme
kararını hangi nedenlerle verdiğinizi yeniden açıklayın.
• Aldığınız geribildirimi ileride gözden geçirmek üzere belleğinizde
saklamaya dikkat edin. Geribildirimi anlamlı ya da yararlı bulmamış
olabilirsiniz, ama başkalarından da benzer yorumlar gelirse bu konudaki
fikrinizi değiştirebilirsiniz.
Aldığımız, geribildirimler konusunda kararsızlığa düşerseniz, mutlaka başka kaynaklara danışarak konuya açıklık getirin.
İşyerinizde ve evinizde bir geribildirim ortamı yaratmak için proaktif olmalısınız. Geribildirim istemeyi gündelik hayatınızın bir parçası haline getirirseniz, etrafınızdaki insanların izlenimlerini sormak sizin için olağandışı bir şey olmayacaktır. Pratik yapmak kalıcı kılar - pratiğiniz arttıkça geribildirim istemek ve almak sizin için daha kolay bir işe dönüşecek, etrafınızdaki insanlar bu sürece daha sıcak bakmaya başlayacak ve aldığınız geribildirimler hem profesyonel hem de kişisel yaşamınızda size daha büyük ödüller getirecektir.
İnsanlardan geribildirim isterken aklınızda tutmanız gereken önemli noktalar için aşağıdaki denetim listesinden yararlanabilirsiniz:
— Geribildirim düzenli olarak istenmelidir. Bilgi ve izlenim alışverişin de bulunmak bir kerelik bir olay değil, bir süreçtir.
— Geribildirimi hedeflerinizi belirledikten sonra isteyin. Geribildirim isterken kısa ve özlü bir konuşma yapın.
— Her zaman spefisik geribildirim isteyin. Bunu başarmak için DDE modelini kullanın.
— Mazeretler bulmaya ya da davranışınızı açıklamaya çalışmayın. Geribildirim alırken serinkanlılığınızı koruyun ve teşekkür etmeyi unutmayın.
— Geribildirim alırken, performansınızı artıracak alternatif davranış önerileri istemeyi unutmayın.
— Aldığınız geribildirimi benzer cümlelerle tekrarlamaya ya da özetlemeye hazır olun.
— Size geribildirim vermek istemeyen insanlara karşı saygılı olun. İleride fikirlerini değiştirebilirler; ama onları taciz ederseniz bu olasılığı ortadan kaldırırsınız.
— Geribildirim seansından sonra, aldığınız bilgiyi değerlendirmeye mutlaka zaman ayırın. Bunun için geribildirimin öz yönetim modelini kullanın.
— Geribildirimin önemli kullanımlarından biri de, belirli bir davranışı
değiştirmeniz gereken durumları tanıma konusunda kendinizi eğitmektir. Geribildirimi, etkinlik düzeyinizin istenenin altında olduğu durumlarda "kendinizi yakalamak" amacıyla kullanabilirsiniz. Geribildirimi, hedeflerinizi açıklığa kavuşturmak, bu hedefler doğrultusundaki İlerlemenizi ölçmek ve zaman içinde davranışlarınızın etkinliğini artırmak için kullanın.
Yöneticilerin birçoğu geribildirime gereksinim duyduklarını bilir ama ona nasıl ulaşacaklarını kestiremezler. Size en yararlı olacak geribildirime ulaşmak için, onu kimden isteyeceğinizi, ne zaman isteyeceğinizi ve nasıl isteyeceğinizi bilmelisiniz.
Geribildirim isteyeceğiniz kişiyi seçerken, görüşlerine saygı duyduğunuz ve kendinizi geliştirme çabalarınızı teşvik edecek biri olmasına dikkat edin. Sizinkinden farklı bir çalışma tarzı olan, size yeni bakış açıları kazandırabilecek birini seçmenizde de yarar vardır. Geribildirim sürecinden iki tarafın da sonuç alabilmesi için, geribildirim isteyeceğiniz kişiyle karşılıklı bir etkileşim içinde olmanız gerekecektir. Geribildirim ilişkisi, karşıdaki insana yararlı olmanın her iki tarafın da çıkarına olduğu bir ilişkidir.
Ne zaman geribildirim isteyeceğinize karar verirken, öncelikle gelişim hedeflerinizi belirlemeniz gerektiğini unutmayın. Bir başka önemli nokta da sıklıktır. Ne kadar sık geribildirim alırsanız, hedeflerinizi eyleme geçirmeniz o kadar kolaylaşır.
Geribildirimi kimden ve ne zaman isteyeceğinize karar verdikten sonra, bunu nasıl yapacağınızı öğrenmelisiniz. Araştırmacıların önerisi, Davranış-Durum-Etki modeli (DDE) dediğimiz bir modeli kullanmanızdır. Bu modele dayalı geribildirimler son derece etkin ve basittir; çünkü DDE modeli, karşınızdaki kişiyi, davranışınızı gözlemlediği durumun dışına çıkmadan davranışınızın bir betimlemesini yapmaya, sonra da bu davranışın kendisini nasıl etkilediğini açıklamaya yönlendirir.
Geribildirim almak kendi liderlik gelişiminizi yönetmekte size değerli katkılar sağlar; ancak, gelişim hedeflerinize ulaşmak için bu geribildirimi nasıl kullanmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Önce, aldığınız geribildirimin içeriğini değerlendirin. Geribildirim doğru mu? Sizin için nasıl bir değer ifade ediyor? Sizin için ne kadar önem taşıyor?
Pratiğiniz arttıkça geribildirim istemek ve almak sizin için daha kolay bir işe dönüşecek, etrafınızdaki insanlar bu sürece daha sıcak bakmaya başlayacak ve aldığınız geribildirimler hem profesyonel hem de kişisel yaşamınızda size daha büyük ödüller getirecektir.