Kendini Tanıma

MentalPress 30

NEDEN ÖNEMLİ?

Kendini bil. (Sokrat, M.Ö. 469-399, öğretmenlikten fazla para kazanamadı ancak 2000 yıldır en iyi satanlar listesine giren birçok kitabı var). Kendini tanımak hayattaki ve işteki başarıyla yakından ilgilidir. Bir araştırmada, kendini başkalarının gördüğü şekilde görebilmenin yüksek performansı, kendi becerilerini olduğundan fazla görmenin ise düşük performansı en iyi tahmin eden faktörler olduğu bulunmuştur. Hangi konularda iyi, orta ve kötü olduğunuzu, nelere ilgi duyduğunuzu, neleri gereğinden fazla yaptığınızı veya kullandığınızı bilmek, hayata karşı duruş alabilmek için çok yardımcı olur. Farkında olduğunuz zayıflıklarınız sizi kör noktalarınız kadar sıkıntıya sokmaz. Bildiğiniz eksikliklerinizin çevresinden dolaşıp başka bir şey ile telafi edebilirsiniz. Bir kör noktanız olması ise en kötüsüdür. Bir kör noktanız varsa gerçekten performans veya kariyer sorunları yaşayabilirsiniz çünkü bu konuda iyi olmadığınızın farkında değilsiniz veya inkar ediyorsunuzdur. Dikkatli ve mütevazi olmanız gereken alanlara çalımla ve kendinden emin biçimde dalarsınız. Felaket kısa zamanda gelir. Kör noktalara sahip olmamak, hayatta ve kariyerde önemli bir hedeftir.

GELİŞMİŞ

Güçlü, gelişime açık yönlerini, fırsatlarını ve limitlerini bilir; Geri bildirim almaya çalışır; Hatalarından ders alır; Eleştiriye açıktır; Geri bildirim karşısında kendini savunmaz; Eksik yönleri konusunda konuşmaya açıktır; Dengeli (artı ve eksileri içeren) performans ve kariyer görüşmeleri yapmaya heveslidir.

GEREĞİNDEN FAZLA KULLANILAN

Kendisini çok fazla eleştirebilir, kendisi hakkında çok açık olabilir; Geçmiş bilgisini gelişime dönüştüremeyebilir veya uygulamaya geçirmeyebilir; Kendisini anlamak İçin çok fazla zaman harcayabilir; geribildirime fazlasıyla bağımlı olabilir; Çok fazla geri bildirim isteyebilir

GELİŞİME AÇIK

Kendini iyi tanımaz- güçlü, gelişime açık veya sınırlı yönlerini bilmez; Geri bildirim almaya çalışmaz geri bildirim karşısında kendini savunur veya kibirli davranır; Geri bildirimi dinlemez veya geribildirimden bir şey öğrenmez; Performansını çok yüksek veya çok düşük olarak yanlış değerlendirebilir; Konuya girmemesi gereken yerde girer, girmesi gereken yerde girmez; İnsanlar üzerinde yarattığı etkiye şaşırır veya etkiyi bilmez; Bazı eksikliklerini bilir ancak bunu başkaları ile paylaşmaz; Kendisi hakkındaki tartışmalardan kaçınır; Bilmediği şeyleri biliyormuş gibi davranır; Bahane bulabilir ve suçu başkalarına atabilir, yanlışlarından ders almaz; Performans görüşmelerinden veya kişilik/davranış envanterlerinden pek fazla bir şey çıkarmaz; Kendisiyle ilgili olumsuz veriler karşısında şaşırır.