Karşı Tarafın Müzakere Yetkisi Olduğundan Emin Olun

MentalPress 30

 

Müzakere, ancak verilecek kararları onaylama yetkisi olan eşitler arasında yapılırsa bir sonuca ulaşabilir. Taraflardan bi­ri yetkisiz ise müzakere sonuç doğurmaz. Bu yüzden rakibin yetkisinden emin olmak önemlidir.

Soru sürecinin bir parçası da, karşımızdaki kişi veya takım üyelerinin gerçek yetkilerini anlama amacını taşır, öteki tarafın da yetki sahibi olduğu ve anlaşma içeriğini değiştirme konu­sunda karar verme durumunda oldukları açık olmalıdır. Kar­şımızdakinin yetkisiz olduğunu anlamak için pazarlığa girme­nin anlamı yoktur.

Birinci soru, karşımdakinin unvanının ne olduğudur. Bu unvan ona yetki verir mi? Bir müdür veya büyük bir ortak da olsa şu soruyu sorun: "Karar verme sürecinde başka kimler yetkilidir?"

Unvanı açık değilse, yetkisi olup olmadığını araştırmalıyız. Örneğin, "Haftaya salı, müzakerenin son safhasına girilmiş olacak, bu noktada yetkiniz olduğunu kabul edebilir miyim?" veya "Kurumunuzdaki başka kimler bu safhaya etki edecek­tir?" diye sorun. Başka kimse yoksa, karşınızdakiler yetkilidir demektir.