Kariyerinizi Yönetin
Kariyerinizin sorumluluğunu neden üstlenmelisiniz?
Bir şirket, sektörü içindeki konumu ile ürün ve hizmetlerinin değeri üzerine stratejik olarak düşünür. Bu stratejik odaklanma şirketin rekabetçi ve kârlı kalmasına yardımcı olur. Aynı şekilde sizin de kuruluşunuz içindeki pozisyonunuz ile yetenek ve ilgi alanlarınızın değeri üzerine düşünmeniz gerekir.
Son zamanlarda büyük küçük tüm kuruluşlar, hızla değişen bir dünya içinde rekabetçi kalabilmek için kendi mesleki ilgi alanlarını, değer ve becerilerini düzenli bir şekilde değerlendiren çalışanlara ihtiyaç duyduklarının farkına varıyorlar. Sürekli olarak bir sonra ne öğrenmek istediğinizi belirleyip daha sonra bu bilgiyi elde etmek için adımlar atarak şirketiniz için gitgide daha değerli bir hale gelirsiniz. Aynı zamanda işinizde yeni tatlar yakalamak konusunda mükemmel bir şansınız olur.
Ancak aklınızda tutun: Kariyeriniz, gençlikte alınan tek sefere mahsus bir karar değildir. Aksine, profesyonelleştikçe geliştireceğiniz ve yeniden tanımlayacağınız tekrarlayan bir süreçtir. Bu kılavuzda, söz konusu süreci yönetmek için bolca öneri ve strateji bulacaksınız. Tüm bunlar hem zaman alır, hem de kim olduğunuza ve ne tür işleri daha ufuk açıcı bulduğunuza dair kapsamlı bazı araştırmalar gerektirir. Ama çabalarınız büyük kârlar şeklinde size geri döner: Kariyerinize devamlı yön vererek, kuruluşunuza olası en iyi katkıyı sunduğunuz gibi işinizden son derece hoşnut olma şansınızı da artırırsınız.
alışma hayatınızda nerede olduğunuzu değerlendirme, nerede olmak istediğinize karar verme ve bu noktaya ulaşmak için gerekli değişiklikleri yapma sürecine kariyerinize yön vermek denir. Bu, çalışma alanındaki önemli değişiklikler yüzünden artık sizin planlamanız ve sizin yönetmeniz gereken süre giden bir süreçtir.
Değişime duyulan ihtiyacı anlamak
Dünya, iş dünyasını da içererek hızlı bir şekilde değişiyor. İster büyük bir şirkette yönetici ya da kendi işini yürüten bir girişimci, isterse de küçük bir şirketin bireysel katılımcısı ya da müşterilere hizmet sağlayan bağımsız bir yüklenici olun, son on yıla damgasını vurmuş olan değişimin artan temposu ara sıra soluğunuzu kesebilir.
Konu kariyerinizse değişim doğaldır—hatta yararlıdır! Yeni meydan okumaları göğüslediğiniz, işinizden ne istediğinize dair bir açılım yakaladığınız ve yeni bir dizi beceri edindiğiniz her seferinde, profesyonel yeteneklerinizi güçlendirirsiniz. Bu durumda işinizden daha fazla hoşnut kalır ve kuruluşunuza daha fazla katkıda bulunursunuz.
Şirketinizde büyümek
Kariyer yolunuzu yeniden tanımlamayı (veya yeni bir yol keşfetmeyi) düşündüğünüzde oldukça yaygın olan göç eğilimine—işinizde mutsuz olduğunuz ve başka bir şirkete geçmeniz gerektiği yönündeki inanış—kurban gitmemeye gayret edin. Aslında sorun şirketiniz olmayabilir. Sorunun şimdiki görevinizle ilgili bir şey olması daha muhtemeldir.
Şimdiki görevinizi genişleterek ya da şirket içinde bir veya birden fazla, tümüyle yeni görev alarak ilgi alanlarınızla en iyi şekilde örtüşen şirketinizin fırsatlarından yararlanırsanız işinizden oldukça hoşnut olma şansı yakalarsınız. Bu durumdan şirketiniz de faydalanır, çünkü şimdi yerinize geçirmek üzere birisini değerlendirme, istihdam etme ve eğitim verme maliyetlerine katlanmadan çok daha sadık bir çalışana sahiptir (size!).
Son zamanlarda büyük küçük tüm kuruluşlar, hızla değişen bir dünyada rekabetçi kalabilmek için şu tür çalışanlara ihtiyaç duyduklarının farkına varıyorlar:
· Sürekli öğrenme fikrine bağlı olan
· Kendine en uygun iş türlerini bulmak üzere ilgi alanlarını, değerlerini ve becerilerini düzenli bir şekilde değerlendiren
· Kendini şirketinin başarısına adayan
· Şirketin gelecekte ihtiyaç duyacağı beceri ve davranışları kavrayan—ve bu yetenekleri geliştirmek üzere hem istekli olan hem de hızlı ve esnek bir biçim de karşılık verebilen
İşlevsel sınırlar boyunca ve düzenli görevlerle özel projeler arasında kolaylıkla hareket edebilen.
Siz Olsanız Ne Yaparsınız?
Davut'un bir görüşü vardı: Reklamcılık alanında daha fazla çalışmak istemiyordu. İnsanları seviyordu, ama artık kariyerini ufuk açıcı bulmadığını fark ediyordu. Derken gerçeklik ağır bastı. Kendi kendine şöyle düşündü: "En baştan başlamak için çok yaşlıyım. Yeni beceriler kazanmak için çok yaşlıyım. Ve okula geri dönmek için çok yaşlıyım."
Buna rağmen Davut, yılların paha biçilemez bilgi ve deneyimine sahip olduğunu fark etti. Herkes onun mükemmel bir yönetici olduğunu söylüyordu ve müşterilerin ihtiyaçlarını anlama konusunda oldukça marifetliydi.
Daha sonra aklına bir fikir geldi. "Yeni bir şeye başlamak için çok yaşlı değilim—hayallerimden vazgeçmek için çok gencim!" Ama nereden başlamalıydı? Kendini doğru yönde hareket geçirmek için ne yapmalıydı?
Şöyle Yapabilirisiniz.
Davut, yeni bir kariyer üzerine düşünme sürecine başladığında kendisine aşağıdaki soruları yöneltmelidir:
· Kendisinin ana mesleki ilgi alanları nelerdir—yani, en çok ne tür işler için ilgi duyuyor. Örneğin sorun çözmeyi mi, insanlarla çalışmayı mı, yoksa karar almayı mı tercih ediyor?
· Kendisinin en derin iş değerleri nelerdir? Örneğin bir özerkliğe sahip olmayı mı, yoksa yüksek bir gelir kazanmayı mı daha çok önemsiyor?
· En güçlü becerileri nelerdir?
Bu soruların yanıtlarını saptadıktan sonra yeni bir kariyer yolu çizecek veya sürdürdüğü kariyerinde yeni bir yön tanımlama ve yürütme yoluna girecektir.
İş değiştirme sürecini yönlendirmek
Değişim doğal ve faydalı olsa da bu, değişimin her zaman kolay olacağı anlamına gelmez. Kendi profesyonel gelişiminizi yönetmek, odaklı bazı çabalara girmenizi gerektirir. İlk olarak (ve en kritiği), kendinizi tanımanız gerekir. Kendinizi tanımak, aşağıda yazılan kategorilerin sizin için nasıl uygulanabildiğini ifade edebilmeniz anlamına gelir.
• En tutkulu mesleki ilgi alanlarınız, en çok tutku duyduğunuz türde çalışmalardır.
• En derin çalışma değerleriniz, en önemli olduğunu düşündüğünüz ödüllerdir -özerklik, para, meslek taşlarınızla yakın bir çalışma ilişkisi gibi.
• En güçlü becerileriniz yeteneklerinizdir, veri analizi için bir tablolama programını kullanmak gibi nasıl yapılacağım öğrenmiş olduğunuz şeylerdir.
İkincisi, şirketinizin sunması gereken farklı pek çok gelişme fırsatının ve kaynağın farkında olmalısınız. Ve üçüncü olarak, sizin için en iyisi olduğunu saptadığınız fırsatların peşine düşün.
Bu süreç hem heyecan verici hem de korkutucu olabilir. Bazı zamanlar kendinizi batağa saplanmış gibi hissetmeye, diğer zamanlar da işlerin çok hızlı yol aldığını hissetmeye hazırlıklı olun. İyi haber şu ki kariyer gelişim süreci boyunca pek çok kaynak size yardımcı olmak üzere hazır olacaktır—meslektaşlarınızdan, arkadaşlarınızdan ve ailenizden alacağınız destek ve anlayış da içinde. Aynı zamanda ilgi alanlarınızı, değerlerinizi ve becerilerinizi açığa çıkarmanıza yardımcı olması için bir dizi resmi değerlendirme aracından faydalanabilirsiniz.
Önceden, zamandan ne beklemeniz gerektiğini bilirseniz değişim sürecini daha iyi bir şekilde yürütürsünüz.
Bugünün çalışma ortamında işverenle çalışan arasındaki "sözleşme" pek çok şirkette artık söz konusu değildir. Bu yüzden kendi kariyerinizi sürekli olarak tanımlamak ve yönlendirmek size bağlıdır.
Kariyerinizi tanımlamak
Çalışanların kendi profesyonel gelişimlerinden sorumlu olmaları fikri nispeten yenidir. Geçmişte insanlardan gençliklerinde bir kariyer seçmeleri, bir işveren bulmaları ve geri kalan çalışma hayatları boyunca bu şirkette kalmaları beklenirdi. Şirket bir uçak, şirket liderleri bu uçağın pilotları ve çalışanlar da yolcuydu. Bugün ise herkes pilot.
Bugün işverenle çalışan arasındaki o "sözleşme" pek çok şirkette artık söz konusu değildir. Neden mi? Radikal değişimlerin bir araya gelmesi, işyeri kurallarını yeniden yazdı. Bu değişimler arasında teknolojik ilerleme, küreselleşme, girişimcilikte yaşanan patlama ile yeni, küçük, hızlı hareket edebilen şirketlerin yaygınlaşması ve kuruluşları düzleştiren ve incelten yeniden yapılandırma ve yeniden düzenleme dalgası sayılabilir.
Böylesi değişiklikler, her şirketin—ister büyük ya da küçük, isterse yeni ya da olgun olsun—rekabetçi kalabilmek için ihtiyaç duyduğu becerilerin sürekli artan bir hızla değişmeye devam etmesi anlamına gelir.
Rekabetçi kalabilmek için becerilerinizi değiştirmek
Bugünlerde çalışanlar yeteneklerini çok daha sık aralıklarla güncellemeli ve genişletmelidir—ister bir şirketin çalışanı veya kendi işini yürüten bir girişimci olsunlar ya da ister profesyonel hayatlarının başında isterse de sonlarında olsunlar. Özellikle orta seviyedeki yöneticiler örgütsel düzleşmenin etkilerini hissetmişlerdir. Sözgelimi yöneticilerin sorumlulukları o kadar çarpıcı bir biçimde değişmiştir ki artık pek çok insan yönetici kavramını nasıl tanımlayacağından emin değildir! Son on yıldaki işten çıkarmalara ve yeniden yapılandırmalara bağlı olarak pek çok yönetici işini kaybetmiştir ya da sorumlulukları çok cazip olmayan şekillerde yeniden tanımlanmıştır.
Bu senaryolar aramızda en güçlü olanlar için bile zorluklar yaratabilir. Ancak resmin bir de aydınlık tarafı var: Şirketler kendilerini yeniden yarattıkça birkaç yıl önce kimsenin hayal edemeyeceği yeni gelişme fırsatları ortaya çıkar.
Bu değişen zamanlarda etkin bir rol oynayabilirsiniz. Nasıl mı? Kariyer gelişiminizin sorumluluğunu alarak —bu, sürekli olarak sırada ne yapmak ve ne öğrenmek istediğinizi belirlemek ve daha sonra bu fırsatları yakalamak ve bu bilgiyi elde etmek için gereken adımları atmak anlamına gelir.
Ayrıca profesyonel gelişim, ille de kariyerinizi ya da işinizi değiştirmeniz veya işgücüne yeni katılan birisi gibi ilk kez ideal kariyerinizi keşfetmeniz anlamına gelmez. Bu, aynı zamanda şimdiki görevinizde ve profesyonel yolunuzda hoşnutluğunuzu geliştirmek ve artırmak anlamına gelir. Bu, yıllar boyunca aynı şeyleri yaparak görev rutinlerine saplanıp kalmaktan çok daha faydalıdır—ve daha ufuk açıcıdır. Ve bu, sizi şirketiniz için çok daha değerli bir çalışan haline getirir.
Kariyeri merdiven gibi değil örgü gibi düşünmek
Bugünün dünyasında kariyer gelişimi herkes içindir—sektörünüz, pozisyonuz ya da yaşınız ne olursa olsun. Bugünün ve dünün çalışma "kuralları" arasındaki farkları kavramak için kariyer-merdiveni fikri ile kariyer-örgüsü fikrini, "Kariyer-merdiveni ve kariyer-örgüsü düşünceleri için örnekler" tablosunda gösterildiği gibi karşılaştırın.
Kariyer-merdiveni ve kariyer-örgüsü düşünceleri için örnekler
|
Kariyer-merdiveni
|
Kariyer-örgüsü
|
Şirket merdiveninde yukarı ya da aşağı hareket ederim.
|
Yukarı ya da aşağı veya yana doğru hareket edebilirim.
|
Tüm yanıtlar patronumdadır.
|
Meseleleri meslektaşlarım ve ben çözmeliyim.
|
Şirkette ne kadar uzun kalırsam o kadar ödül elde ederim.
|
Bilgimi, katkımı ve performansımı
ne kadar artırırsam o kadar ödül
elde ederim.
|
Şirketim, kendi başarısından kendisi sorumludur.
|
Ben ve meslektaşlarımın her biri kuruluşumuzun başarısından sorumluyuz.
|
Kariyeriniz üzerine stratejik olarak düşünmek
Şirketiniz, sektör içindeki konumu ve ürünleriyle hizmetlerinin değeri üzerine sürekli stratejik olarak düşünür. Aynı şekilde siz de şirketteki yeriniz ve mesleki ilgi alanlarınızla becerilerinizin değeri üzerine sürekli stratejik olarak düşünebilirsiniz.
Gelişiminizle düzenli bir biçimde ilgilenerek ve becerilerinizi güncelleyerek şirketiniz için gitgide daha değerli bir hale gelirsiniz. Ayrıca işinizden çok daha fazla hoşnut olur ve heyecan duyarsınız.
Ya küçük bir şirket için çalışıyorsanız veya kendi işinizi başlattıysanız? Yine de kariyeriniz üzerine stratejik olarak düşünebilirsiniz. Hatta muhtemelen, profesyonel gelişiminiz için kendinizi çok daha sorumlu hissedeceksiniz. Neden mi? Çünkü büyük şirketlerdeki pek çok çalışanın tersine sizin, kuruluş içi bir kariyer merkezine veya şirketiniz tarafından masrafları karşılanan bir profesyonel gelişim programına erişme imkânınız olmayacaktır—kariyer gelişiminiz tümüyle kendi elinizde olacaktır.
Kariyerinizi yönetirken atılan en önemli adım kendinizi tanımaktır. Bu, ister kariyerinize yeni başlıyor ya da bir tanesini kurmuş ama bazı yönlerden onu değiştirmek istiyor olun, isterse de bulunduğunuz yerden mutlu ama yine de bu yerin bazı açılarını geliştirmek istiyor olun geçerlidir.
Kim olduğunuza açıklık getirmek
Kendinizi tanımak, ne tür işleri yapmayı sevdiğiniz, hangi tür ortamlarda çalışmayı tercih ettiğiniz, nasıl insanlarla çalışmaktan hoşlandığınız, hangi yeteneklere sahip olduğunuz ve hangi yetenekleri geliştirmeniz gerektiği gibi şeyleri açıkça ortaya koymayı gerektirir. Diğer bir deyişle kariyer yolunuzu tanımlamak ve yürütmek için en tutku duyduğunuz ana mesleki ilgi alanlarınızı, en derin iş değerlerinizi ve en güçlü becerilerinizi saptamalısınız.
Bunları saptamaya nasıl başlayacaksınız? Üç bilgi kaynağınız var; kendi içinize bakmak, başkalarına sormak ve resmi değerlendirme araçlarını kullanmak.
Kendi içinize bakmak
Kendinizi bir enformasyon kaynağı olarak kullanmak için, kilit konuları saptamak amacıyla kendi içinize derinlemesine bakın. Bunu, ana ilgi alanlarınızı, değer ve becerilerinizi açığa çıkarmanıza yardımcı olacak liste ve tablolar kullanarak yapabilirsiniz. Kendinizi daha iyi tanımak için küçük zihinsel egzersizler de yapabilirsiniz. İşte birkaç örnek:
Sizi eşsiz yapan şeyi belirleyin. Kendinize, sizinle ilgili en çok neye değer verdiğinizi sorun. En özel yanınız ne? Size verilmiş eşsiz armağanlar hangileri?
Bir benzer arayın. Birkaç dergi karıştırın ve sizi en iyi temsil ettiğini düşündüğünüz bir resim bulun. Kendinize neden bu resmi seçtiğinizi sorun.
Tüm hayatınızı gözünüzün önüne getirin. Hayatınızın sonuna geldiğinizi ve geriye dönüp tüm çalışma tarihinize baktığınızı hayal edin. Şu cümleleri tamamlayın: "En çok 'dan gurur duyuyorum."
"Keşke______________ 'dan daha fazla yapsaydım."
Bunların sonuçlarının ilgi alanlarınız, değerleriniz ve becerileriniz hakkında neler alda getirdiğine dikkat edin.
Başkalarına sormak
Sizi en iyi tanıyan insanlar mesleki ilgi alanlarınız, değerleriniz ve yetenekleriniz hakkında genellikle en iyi bilgi
kaynağıdır. Aslında kendinizi profesyonel gelişmenizin CEO'su olarak farz ederseniz bu insanları da yönetim kurulu üyeleriniz gibi düşünebilirsiniz.
Kendinizi tanımak için kişisel kurulunuzun yardımıyla aşağıdakileri yapın.
Meslektaşlarınıza danışın. Büyük ya da küçük bir kuruluşta çalışıyorsanız meslektaşlarınıza "Şirket içindeki itibarım ne", "En çok neyimle tanınıyorum" sorularını yöneltin.
Arkadaşlarınızla görüşün. Sizi iyi tanıyan beş ya da altı kişi seçin. Onlara şöyle sorular sorun: "Beni tarif etmek için hangi dört kelimeyi kullanırsın?" "Eğer en iyi arkadaşın kendisine benden bahsetmeni isterse neler anlatırsın?" "Sence benim itici kuvvetim ne? Beni sevimsiz yapan şey ne?"
Sizi iyi tanıyan insanlardan size mektup yazmalarını isteyin—imzasız bir şekilde (en açık sözlü bildirimleri almak için). Pek çok kişiden size, sizin hakkınızda mektup yazmalarını isteyin. (İpucu: Karışık bir grup insan seçin. Sözgelimi bir meslektaş, bir yönetici, ailenizin bir üyesi, üniversiteden bir arkadaş, bir sosyal arkadaş, eşiniz ve hatta yetişkin oğlunuz ya da kızınız.)
Kurul üyelerinize, aşağıdaki soruları içeren ve bu soruların altına kendi yanıtlarını elle veya daktiloyla yazabilecekleri boşlukları olan bir form verin. Yanıtlarında üçüncü şahıs ("Mike şundan hoşlanır...") kullanmalarını isteyin.
"Benim için en ideal iş nedir?"
"Beni en hoşnut eden ve en coşkulu yapan şey ne gibi duruyor?"
"Hangi işten uzak durmalıyım, neden?"
"Görmekte bir sıkıntı çekiyor muyum?"
"Daha başarılı olmak için hangi yönlerimi değiştirmeliyim?"
"Hangi yönlerimi değiştirmemeliyim?"
Tüm cevapları toplayın ve çoğunda ortak olan konulara bakın. Bu konular ilgi alanlarınız, değerleriniz ve becerileriniz hakkında ipucu sağlayacaktır. Kurul üyelerinize açık ve düşünceli nezaketlerinden dolayı mutlaka teşekkür edin.
Resmi değerlendirme araçlarını kullanmak
Geniş bir dizi resmi değerlendirme aracı en derin ilgi alanlarınızı, değerlerinizi ve becerilerinizi açığa çıkarmanız konusunda size yardımcı olabilir. Bazılarınız, testleri size yaptırıp sonra da izah edecek bir kariyer danışmanıyla görüşmek isteyebilir. Diğerleriniz, testleri kendi kendilerine yapıp yorumlayabilirler.
İpucu: Kendiniz için doğru kariyer danışmanını seçmek istiyorsanız, olası adaylardan kendi felsefelerini tarif etmelerini, genellikle ne tür müşterilerle ve ne tür sorunlar üzerine çalıştıklarını açıklamalarını ve başarıları ile bu başarıları elde etmek için kullandıkları yöntemleri anlatmalarını isteyin. Eğer başarılı bir yönetici veya müdürseniz, sizin seviyenizdeki insanlara yardımcı olmak konusunda deneyimli birini
tercih edin. Herkesle aynı yaklaşımı kullanan danışmanlara karşı tedbirli olun. Bu zayıf bir eğitim ve sınırlı bir yeteneğin belirtisi olabilir. Kariyer danışmanlığında, tek bir beden herkese uymaz.
Şirketinizin insan kaynakları departmanında değerlendirme araçları kullanan bir kariyer danışmanı varsa ona bir ziyarette bulunun ve ilginizi çeken herhangi bir testi yapmak için zaman ayarlayın. Eğer böyle bir seçeneğiniz yoksa testler konusunda size yardımcı olması için bir kariyer danışmanı tutmayı göz önünde bulundurun.
Değişim zamanını bilmek
Kendinizi tanımanın önemli bir başka parçası daha vardır; yeni çalışma fırsatlarını araştırma zamanını bilmek. İşaret-
ler kişiden kişiye farklılaşır. "Değişime hazır mısınız?" tablosu, şimdiki görevinize fazla gelip gelmediğinizi ve yeni deneyimlerden zevk alıp almayacağınızı belirlemenize yardımcı olacaktır. Her bir ifade için "Evet" veya "Hayır" yanıtını işaretleyin.
Değişime hazır mısınız?
|
Şunu yaşıyorum.
|
Evet
|
Hayır
|
Pazartesi sabahı gelip çattığında kendimi berbat hissediyorum.
|
|
|
İş için diğerlerinin yaptıklarını kıskanıyorum.
|
|
|
Huzursuzum.
|
|
|
e sürekli kendimi tekrarladığımı hissediyorum.
|
|
|
Gittiğim bir kurs ya da evimi değiştirmekle ilgili tasarladığım bir proje gibi hayatımın işle ilgili olmayan alanlarına artan bir ilgi duyuyorum.
|
|
|
Kendimi ilerlemek istediğim bir gelecek görmekten aciz hissediyorum.
|
|
|
Daha fazla entelektüel meydan okumalara, finansal
ödüle, özerkliğe ya da başka bir büyük çalışma
ödülüne ihtiyaç duyuyorum.
|
|
|
Pazartesi sabahı gelip çattığında kendimi berbat hissediyorum.
|
|
|
İş için diğerlerinin yaptıklarını kıskanıyorum.
|
|
|
Puanınızın yorumu: Bu ifadelerin çoğu için "Evet" yanıtını işaretlediyseniz, profesyonel hayatınızda yapacağınız bir değişime büyük olasılıkla hazırsınız.
|
Kariyerinizi yeniden biçimlendirmeyi düşünüyorsanız, ana mesleki ilgi alanlarınız—yapmaktan en çok hoşlandığınız faaliyetler—kendinizi tanımanız için en önemli unsurlar olacaktır. Olası her mesleki ilgi alanıyla bir tanışıklık sağlarsanız, hangi ilgi alanlarına sahip olduğunuzu belirlemeye başlayabilirsiniz.
Sekiz ana ilgi alanı
Kapsamlı bir araştırma sonucu insanların sahip olabileceği sekiz ana mesleki ilgi alanı tespit ettik. Ana ilgi alanlarınız hayatınız boyunca nispeten daha az değişir. Bu yüzden kariyerinize bir temel oluşturmaları açısından mükemmel birer kaynaktırlar. Sekiz ilgi alanını ardı ardına belirteceğimiz üç kategori altında düzenledik. İlk kategori olan Uzmanlığın Kullanılması şu üç ilgi alanını içerir:
Teknoloji Kullanımı: işlerin daha içeride yürümesiyle ilgili olmak; işteki sorunları çözmek üzere teknolojinin kullanımına dair daha iyi yöntemler hakkında meraklı olmak, matematikte, bilgisayar programlamasında ve gerçekliğin fiziksel modellerinde kendini rahat hissetmek
Sayısal Analiz: matematiksel analizlere—her zaman değil ama genellikle finansal analizlere—dayanan sorun çözümleriyle uğraşmak
Teori Geliştirme ve Kavramsal Düşünme: sorun çözümlerine kapsamlı kavramsal yaklaşımlar getirmek; soyut fikirler, hayal gücü, teori, tasarı, senaryo ve öngörülere ilgi duymak ve bu konularda kendini rahat hissetmek
Yaratıcı Üretim: yeni bir şeyleri hayata geçirdiğiniz yaratıcı faaliyetlerde yer almak—bu yeni şey ister yaratıcı bir ürün isterse de balmumu yapmak için yeni bir yol olsun
İkinci kategori olan İnsanlarla Çalışmak aşağıdaki ilgi alanlarından oluşur:
Danışmanlık ve Yönderlik: gelişme kaydetmeleri konusunda başkalarına yardımcı olmak ve iş hayatının ayrılmaz bir parçası olarak ilişkiler geliştirmek
İnsanları ve İlişkileri Yönetme: günlük olarak insanlarla ve bireylerarası meselelerle ilgilenmek
Ve üçüncü kategori olan Kontrol ve Etki şu ilgi alanlarından meydana gelir:
• Girişim Üzerinde Kontrol Sahibi Olma: bir girişim, bölüm ya da proje üzerinde en üst düzeyde karar alma yetkisine sahip olmak; stratejiyi tayin etme ve stratejinin başarılmasını sağlama gücü
Dil ve Fikirler Yoluyla Etkileme: yazma ve konuşma dilini beceriyle kullanarak başkalarını ikna etmek (ister bir kişiye ya da küçük bir gruba isterse de büyük bir dinleyici kitlesine hitap edin)
Ana ilgi alanlarınızı bulmak
Her kişinin kimi diğerlerinden daha güçlü olabilen bir ila üç ana mesleki ilgi alanı vardır. Sözgelimi sayısal bilmeceler sizi büyüleyebilir ve aynı şekilde insanların sorun çözmeyi öğrenmelerine yardımcı olmaktan da büyük bir memnuniyet duyabilirsiniz. Ana ilgi alanlarınız kendilerini farklı şekillerde ve farklı zamanlarda belli edebilirler. Örneğin, ilgi alanlarınız Yaratıcı Üretim ve Teknoloji Kullanımı ise belki de çocukluğunuzda hikâyeler ve oyunlar yazmayı seviyordunuz. Sonraları gençlik yıllarınızda, mekanik cihazlar icat etmekten zevk aldınız. Daha sonra bir yetişkin olduğunuzda, tasarım mühendisliği ya da film yapımı alanlarından birinde kariyer yapmak isteyebilirsiniz.
Ana mesleki ilgi alanlarınızı, hangi somut faaliyetlerin hangi farklı ilgi alanlarını ifade ettiğini öğrenip daha sonra bu faaliyetlerden hangilerini en cazip bulduğunuza bakarak belirleyebilirsiniz. "İş hayatındaki ana ilgi alanlarına yalandan bir bakış" tablosu bu tür faaliyetlere örnekler sunar.
İş hayatındaki ana ilgi alanlarına yakından bir bakış
1. KATEGORİ: UZMANLIĞIN KULLANILMASI
Teknoloji Kullanımı
Örnekler:
Mühendislik
Bilgisayar programcılığı
Üretim görev ve sistemlerini planlamak
Ürün ve süreçleri tasarlamak
Süreçleri analiz etmek
Sistemleri analiz etmek
Zanaatkârlık ve imalat
Araştırma yürütmek
Sayısal Analiz
Örnekler:
Nakit hareketlerini ve
yatırımları analiz etmek
Piyasa araştırmalarını analiz
etmek
Öngörüde bulunmak
Bilgisayar modelleri
geliştirmek
Üretim çizelgeleri tasarlamak
Muhasebe işlerini yürütmek
Teori Geliştirme ve Kavramsal Düşünme
Örnekler:
İktisat teorileri geliştirmek
İşletme modelleri geliştirmek
Rekabeti analiz etmek
"Büyük-resim" stratejileri tasarlamak
İşlemleri tasarlamak
İşletme teorisi öğretmek
Yaratıcı Üretim
Örnekler:
Yeni ürünler tasarlamak
Pazarlama ve reklamcılık
Yeni fikirler üretmek
Yenilikçi yaklaşımlar ve çözümler geliştirmek
Girişimci olmak
Proje yönetimi
Halkla ilişkileri yürütmek
2. KATEGORİ: İNSANLARLA ÇALIŞMAK
Danışmanlık ve Yönderlik
Örnekler:
Koçluk, eğitim, öğretim
Örgütsel gelişim sunmak
İnsan kaynakları yönetimi
Yönderliğe dayalı yönetimi teşvik etmek
İnsanları desteklemek ve geliştirmek
Geri bildirim ve tavsiye almak
İnsanları ve İlişkileri Yönetme
Örnekler:
İşletme hedeflerine ulaşmak için diğerlerini yönetmek
Yönlendirmek
Denetlemek
Diğerlerine liderlik yapmak
Motive etmek
Günlük faaliyetlerle ilgilenmek
3. KATEGORİ: KONTROL VE ETKİ
Girişim Üzerinde Kontrol Sahibi Olma
Örnekler:
İşletme vizyonunu hayata geçirmek için kaynaklan kontrol etmek
Şirket, işletme birimi, çalışma ekibi veya bölüm için stratejik bir yön tayin etmek
En üst düzeyde karar alma yetkisine sahip olmak
Anlaşmalar yapmak
Alışveriş, satış ve benzerleri gibi ticari işlemler üzerinde en üst düzeyde sorumluluğa sahip olmak
Dil ve Fikirler Yoluyla
Örnekler:
Müzakere etmek
Anlaşma yapmak
Halkla ilişkileri yürütmek
Satış
İkna etmek
Reklam kampanyaları tasarlamak
Yazarak veya konuşarak fikir paylaşmak
Ana ilgi alanlarınızı belirlemek için şu alıştırmaları da deneyebilirsiniz.
Yaptığınız işe tümüyle gömüldüğünüz için zamanı unuttuğunuz anları düşünün—yaptığınız şey işinizle ilgili olsun ya da olmasın. (Psikologlar bu deneyime akış adını veriyorlar.) Daha sonra, sizi bu akışa gerçekten neyin çektiğini ve bunun, çalışırken yaptığınız bir şeye nasıl dönüştürülebileceğini düşünün.
Belli herhangi bir meslektaşınızı kıskanıp kıskanmadığınızı düşünün. Yani sizin almak istediğiniz görevler var mı? Kendinize bu insanların, sizin yapabilmek isteğiniz hangi faaliyetleri yaptıklarını sorun. Sonra, önceden yaptığınız işleri hatırlayın. Kendinize, ne tür faaliyetlerin cazibesine kapılmaya devam ettiğinizi sorun.
Projeler üzerine çalıştığınız zamanları bir düşünün. Projenin hangi aşamaları sizi daha çok heyecanlandırırdı—planlama süreci? Uygulama? Takip?
Tüm bu soruların yanıtları ana mesleki ilgi alanlarınız ilişkin size ne gibi fikirler veriyor?
Son olarak kendi hakkınızda pek çok şey öğrenmenize yardımcı olacak değerlendirme araçlarını kullanmayı ve başka kendini-yansıtma alıştırmaları ve faaliyetleri yapmayı göz önünde bulundurun.
Kariyerinize yön verirken ana mesleki ilgi alanlarınızı kavramak hayati bir öneme sahipken, çalışma değerleriniz de önem taşır.
Ödül değerleri nelerdir?
İnsanlar değerlerden bahsettiklerinde pek çok farklı şeyi kastederler. Sözgelimi birçoğumuz aile değerlerinden, ulusal değerlerden veya manevi değerlerden bahsederiz. Ancak çalışma hayatındaki ödül değerleri belli bir dizi değeri kapsar. Daha açık söylemek gerekirse bunlar, görevinizi yerine getirmeniz karşılığında alabileceğiniz çeşitli ödüllere biçtiğiniz değerlerdir. Bunlar, görevinizin aslında çok da ilginizi çekmeyen herhangi bir bölümüne motive olmanızı sağlayan ödüllerdir—çok fazla sevmediğiniz şeyleri yediğiniz için yemeğin sonunda kazandığınız tatlı. İşte ödül değerlerine birkaç örnek.
Finansal ödüller finansal güvenlik ve istikrardan oluşur. Bunlar öngörülebilir bir maaş, özel yan ödeme türleri, gelecekte istihdam edilme güvencesi ve bir servet edinme fırsatı gibi biçimler alabilir.
Görev ödülleri entelektüel meydan okumaları ve çeşitliliği kapsar.
İnsan ödülleri duygusal yakınlıklarla ilgilidir—sevdiğiniz ve takdir ettiğiniz meslektaşlarınızla çalışma imkânı. Bu, üstlerinizden takdir toplamayı da kap
sayabilir.
Kariyer ödülleri bir sonraki kariyer hamlenizde sizi iyi bir şekilde konumlandıracak insanlara ve imkânlara erişiminizi sağlar.
Yaşam tarzı ödülleri (İş/özel hayat dengesi gibi) aileniz ya da boş zaman uğraşları gibi hayatınızın önemli diğer yönlerini sürdürebilmeniz için size zaman verir.
Ödül değerlerinize neden açıklık kazandırmalısınız?
Değerlerinize açıklık kazandırmanın çeşitli faydaları vardır. Bir kere en tatmin edici işi seçme ihtimalinizi artırır. Tüm arzularınıza cevap veren bir pozisyon bulmanız zor olabilir. Ancak eğer görev olarak yaptığınız şeyler, en önemlileri olduğunu düşündüğünüz ödüllerden yeteri kadarını sağlamıyorsa, büyük ihtimalle bu konumda uzun bir süre mutlu kalamazsınız.
Buna ek olarak değerlerinizi aydınlatmak doğru geliştirici fırsatları daha verimli bir şekilde araştırmanızı sağlar. Nasıl birkaç olması-gereken özelliği akılda tutarak olası bir bilgisayar alımında çok daha hızlı değerlendirme yapa-biliyorsanız, en önemli ödüllerinizi hatırınızda tutarak bir çalışma fırsatını çok daha akıllıca muhakeme edebilirsiniz. Son olarak değerlerinize açıklık kazandırmak, onları kuruluşun ya da departmanın kültürü ile karşılaştırmanıza yardımcı olur. Çalışma hayatındaki ödüller kendilerini işyeri kültürünün içinde belli ederler—insanların görevlerini yürütme biçimleri, beklentileri, en önemli olduğunu düşündükleri şeyler ve benzerleri. Büyük bir şirketin farklı departmanlarının (örneğin mühendislik, satış ya da insan kaynakları) belirgin farklı kültürleri olabilir. Değerlerinizi bilerek, bu ödülleri sağlayacak kültürü seçebilirsiniz.
Siz Olsanız Ne Yaparsınız?
Cansu, beş yıldır ABC şirketinin yeni bir işletmesinin müdürlüğünü yapıyordu. Uzun bir günün sonunda bir akşam, yakın bir zamanda işini değiştirmiş bir arkadaşı olan Tülin ile buluştu. Tülin yeni pozisyonunu heyecan içinde anlatırken Cansu kendisini, onu kıskanırken buldu. Cansu, yakın bir zamanda maaşında bir artış ve dağıtılmamış kârdan prim aldığından, ancak görevinde bir zamanlar olduğu gibi hevesli olmadığından bahsetti. Tülin'e, ekibini sevdiği halde çalışma hayatında bir şeyler eksikmiş gibi hissettiğini anlattı.
Tülin onu şöyle yanıtladı: "Görevinle ilgili neler hissettiğine daha yakından bakman gerekiyor. Belki de artık sana uymuyordur." Cansu ona katıldı. Ama o gecenin ilerleyen vakitlerinde kendisini, kariyerine yeniden yön vermek için tam olarak ne yapması gerektiği üzerine meraklanırken buldu. Birkaç bilgilendirici görüşme mi ayarlamalıydı? Şirketin başka bir yerinde yeni açılan kadrolarla ilgili olarak İK'dan birisiyle mi konuşmalıydı? Nereden başlamalıydı?
Şöyle Yapabilirisniz.
Cansu, şimdiki görevinin ana mesleki ilgi alanlarına ve ödül değerlerine ne kadar uyumlu olduğunu belirleyerek başlamalıdır. Görev sorumlulukları ve çevresi hakkındaki düşünce ve duygularına dair bir kayıt tutarak işe girişebilir. Bu kayıt, işiyle ve çalışma ortamıyla ilgili sevdiği ve sevmediği şeylere dair özel ve çalışır bir listeden oluşmalıdır. Bu kayıttaki girdiler kendi görevi hakkında olabileceği gibi diğer insanların görevleri hakkında, ilişkiler ya da çalışma ortamının kendisine dair olabilirler. Bu girdiler en basitten ("Pencere yanında çalışmam lazım") en karmaşığa ("Uzun süreler boyunca tek başıma çalışmaya dayanamıyorum ") kadar değişir.
Dürüstlük, böylesi bir kaydı oluştururken kilit noktadır. Cansu girdilerde hangi konu ve örneklerin ortaya çıktığını görmelidir. Ayrıca bu konuların mesleki ilgi alanlarına ve ödül değerlerine ilişkin neler anlattığını düşünmelidir.
Sözgelimi belki de listesindeki girdiler, en çok başkalarına yardımcı olurken ya da işteki sorunlara teknolojiyi kullanarak yaklaşırken coşkulandığını gösteriyordur. Ve belki de işbirliğine dayalı bir çalışma ortamı, iş güvenliği ya da entelektüel meydan okumalar sunan bir görev içinde kendisini çok mutlu hissettiğinin belirtisidir.
Ana mesleki ilgi alanlarına ve ödül değerlerine dair bir açılım yakalayarak, daha hoşnut olmak için halihazırdaki görevini yeniden biçimlendirmek ya da ABC veya bir başka yerde yeni bir göreve geçmek üzere fikirler oluşturma yolunda iyi bir şekilde ilerleyecektir.
Ödül değerlerinize açıklık kazandırmanız için stratejiler
Pek çok insan, hangi ödüllerin onları en fazla motive ettiği konusunda oldukça nettir. Ancak ödül değerlerinize açıklık kazandırmak için yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, bu kitapta sunulan kontrol listeleri veya çalışma sayfaları gibi araçlar kullanabilirsiniz.
Bir diğer strateji, iş dünyasında elde ettiğiniz deneyimleri analiz etmektir. Sözgelimi, işinizde elde ettiğiniz ödüllerin (belki iş güvenliği ya da görev çeşitliliği) size göre olmadığı bir pozisyonda bulunduğunuzu varsayın. Bu durumda kendinize, neyin sizi bu göreve daha fazla motive edebileceğini sorun.
Veya bir iş görüşmesine gittiğiniz ve görüştüğünüz kişinin sizin umurunuzda olmayan bir ödül hakkında uzun uzadıya konuştuğu bir zamanı hatırlayın. Ancak görüştüğünüz kişi konuyu farklı bir ödüle getirdiğinde kendinizi çok daha ilgili bulmuştunuz. Daha ilgi çekici ödüllerle ilgili bu görüşme, ödül değerleriniz hakkında size daha fazla ipucu sağlayacaktır.
NOT; Ödül değerlerine açıklık kazandırırken pek çok insan, kendilerinde olması gerektiğini düşündükleri şeyleri—fedakârlık gibi—listeleme ve kendilerinde olmaması gerektiğini düşündükleri şeyleri—itibar ya da finansal kazanç arzusu gibi—listelememe eğilimi gösterir. Değerlerinizi ortaya koyarken olabileceğiniz kadar dürüst olun. Samimi yanıtlar, size en uygun iş fırsatlarını değerlendirmenizi ve tercih etmenizi kolaylaştıracaktır.
Ödül Değerlerinize Açıklık Kazandırmak İçin Atılacak Adımlar
Aklınıza gelen tüm ödülleri, fiş başına bir ödül gelecek şekilde çok sayıda fişe yazın.
Her bir fişe, bu ödülün sizin için ne anlama geldiğini gösteren kısa bir ifade yazın. Sözgelimi iş/özel hayat dengesi fikriniz haftada kırk saatten fazla çalışmamak olabilir.
Fişleri bir masanın üstüne yayın.
Fişleri önem derecelerine göre sıralayın. Eğer iki veya daha fazla ödül size eşit derecede önemli geliyorsa onları yan yana sıralayın. Eğer her şeyden sonra bir ödülün sizin için hiçbir önemi olmadığını düşünüyorsanız, o fişi kenara ayırın.
Kararlaştırdığınız sırayı bir kenara not edin. Birbiriyle eşit öneme sahip olduğunu düşündüğünüz ödüllerden hangisini önce yazacağınız konusunda sorun yaşayıp yaşamayacağınızdan korkmayın. Yalnızca, bu aşamada meydana geldiğini düşündüğünüz şeyleri özetleyen bir resim çizin.
Bir veya iki hafta fiş yığınını bir kenara kaldırın.
Herhangi bir şeyin değişip değişmediğini görmek için alıştırmaya yeniden dönün.
Gelişime yönelik yeni fırsatları göz önünde bulundururken ilk üç veya dört ödülünüzü alışveriş listeniz gibi düşünün.
Ana mesleki ilgi alanlarınızı ve ödül değerlerinizi açıklığa kavuşturmanın yanı sıra becerilerinizi—sahip olduğunuz ve size verilen bir görevde başarı göstermek için geliştirmek isteyebileceğiniz yetenekler—belirlemek de faydalıdır. Becerilerinizi belirlemek için işyerlerinde sıklıkla rastlanan beceri türlerini tanımakla işe başlayın.
Beceri türlerini tanımak
İş hayatınız boyunca ilerledikçe, geniş bir deneyim ve eğitim yelpazesinden pek çok farklı beceri kazanırsınız.
Beceri kategorileri
|
Kategori
|
Örnekler
|
İletişim
|
Sunum yapma, pazarlama metni yazma, görev
|
Teknoloji
|
Elektronik çizelgelerle çalışma, grafik ya da
|
Finans
|
Bütçe oluşturma, maliyetleri değerlendirme, iş
|
Nezaret
|
Çalışanları işe alma, yetkilendirme, insanların
|
Yönetim
|
Proje yönetimi, bir değişim girişimine liderlik
|
Beceriler bir dizi kategoriye ayrılırlar ve onları tarif etmek için farklı yollar vardır. "Beceri kategorileri" tablosunda birkaç örnek görülmektedir.
En güçlü becerilerinizi bilmek
Kuruluşunuzdaki gelişmeye yönelik fırsatları araştırmaya başladığınızda, bu fırsatların hangi becerileri gerektirdiğini bilmeniz gerekecek. Bu yolla, söz konusu fırsatların aşağıda yazanların bir veya birkaçını ne derecede yapmanızı sağlayacağına karar verebilirsiniz.
Zaten bolca sahip olduğunuz becerileri kullanmak
Bir dereceye kadar sahip olduğunuz ancak güçlendirmek istediğiniz becerileri genişletmek
Tümüyle yeni beceriler edinmek
O halde ilk adım var olan becerilerinizin durumunu değerlendirmek ve hangilerinin en güçlü becerileriniz olduğunu belirlemektir. Bunu yapmanın çeşitli yolları vardır. Sözgelimi değerlendirme araçları, kontrol listeleri ve kısa alıştırmaları deneyebilirsiniz (İpuçları ve Araçlar bölümünde sunulanlar gibi). Arkadaşlarınız, aileniz ve meslektaşlarınızdan en iyi ne yaptığınıza dair fikirlerini paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Ve bir kariyer danışmanı tutabilirsiniz.
Aktarılabilir becerilerinizi belirtmek
Becerilerinizi değerlendirirken aktarılabilir becerilerinizi belirlemek özellikle önemlidir. Aktarılabilir beceriler, onları kullandığınız işin içeriğinden bağımsız olarak değer taşıyan becerilerdir. Yazmak, başkalarını motive etmek, verileri düzenlemek ve enformasyon yorumlamak bu becerilere örnektir.
Aktarılabilir becerilerinizi bilmek neden önem taşır? Bu enformasyonu bilmek, aktarılabilir becerilerinizi kullanabileceğiniz tüm iş fırsatlarını kapsayarak ilgi çekici olası iş fırsatları seçkinizi genişletmenizi sağlar. Bunun yanı sıra, yeni bir çalışma alanını denemek için yepyeni bir dizi beceri geliştirmeniz gerekeceği yönündeki genel yanılsamadan kurtulmanıza yardımcı olur. Farklı bir fırsatı değerlendirme amacıyla yeni beceriler geliştirmek için ille de okula geri dönmeniz gerekmediğini fark edebilirsiniz. Becerilerinizi bildikten sonra, tümüyle yeni bir çalışma alanındaki yeni olası denetmenlere, aktarılabilir becerilerinize dikkat çekerek kendinizi pazarlayabilirsiniz.
AKTARILABİLİR BECERİLER: Kullanıldıkları işin içeriğinden bağımsız olarak değer taşıyan yetenekler.
Beceriler hakkında dört kilit nokta
Becerilerinizi değerlendirirken şu noktaları aklınızda tutun.
Beceriler, bir işi başarıyla yapabilme kabiliyetinizin eşik değişkenidirler. Belli bir beceriye yeteri kadar ihtiyaç duyarsınız (örneğin 25 kiloluk çantaları kaldırabilmek) ama pek çok durumda aynı becerinin fazlasına sahip olmak (250 kiloluk çuvalları kaldırabilmek) sizi daha başarılı yapmaz.
Beceriler ilgi alanlarından ya da ödül değerlerinden daha çok değişebilirler. Yani var olan becerilerinizi güçlendirebilir ya da pratik yaparak, eğitim ve
yeni deneyimler yoluyla yeni beceriler edinebilirsiniz. Ayrıca eğer düzenli olarak becerilerinizi kullanmıyorsanız, gerilemelerine izin verebilirsiniz.
Hem güçlü hem de zayıf yanlarınızın olması kesinlikle mümkündür. İnsanlar işlerinde yeni pozisyonlar aramaya başladıkları zaman çoğu kez hemen her
konuda iyi olmaları gerektiğini zannederler. Aslında hepimizin güçlü ve zayıf yanları vardır—bu, bizi biz yapan şeyin bir parçasıdır. Belli becerileriniz yoksa kendinizi kötü hissetmeyin; bu herkes için geçerli.
Yeni beceriler geliştirmenin faydalarını ölçüp biçmelisiniz. Becerileri geliştirmeye yatırım yapmak, zaman, çaba ve (olasılıkla) para anlamında maliyetli olabilir. Bu yüzden işinizde olası yeni bir fırsatı değerlendirdiğinizde, bu fırsatın gerektirdiği becerileri geliştirmek için yatırım yapmayı isteyip istemediğinize karar vermek için biraz zaman ayırın.
Yeni Beceriler Tanımlamak ve Edinmek İçin Atılacak Adımlar
Neyi öğrenmeye ihtiyaç duyduğunuzu ve bunu öğrenmeye neden ihtiyaç duyduğunuzu saptayın. Çeşitli beceri türlerini göz önünde bulundurun: işlevsel, aktarılabilir beceriler (örneğin, düzgün yazmak ya da sayılarla çalışmak), görev temelli beceriler (örneğin belli bir dilde bilgisayar programı yazmak ya da belli bir tüketim malını monte etmek), kişisel beceriler (düzenli olmak ya da birçok işi aynı anda yapmak), kişiler arası beceriler (bir tartışmayı yönetme ya da müzakere etme becerisi), ve sektöre özgü beceriler (belli bir işin yapılması için gerekli görülen şeyler).
Öğrenebileceğiniz yöntemleri seçin. Net çapınızı ortaya dökün! Öğrenmek için elinizin altında pek çok seçeneğiniz var—okula geri dönmek gibi çoğunlukla bilinen yöntemlere ek olarak. Ayrıca, farklı insanlar farklı öğrenme kanalları ve malzemeleriyle en iyi şekilde öğrenebilirler. Şu halde sizin için en iyisi olduğunu düşündüğünüz kanalları ve malzemeleri düşünün—evden katılabileceğiniz kurslar, bir başkasının dolaysız gözlemi, stajlar, gönüllü işler, filmler, atölyeler ve online öğrenim programlarının tümü iyi birer imkândır.
Belirli öğrenme seçeneklerini saptamak için bir araştırma yapın. Profesyonel dernekler, kariyer merkezleri, yetişkin eğitimi merkezleri, üniversiteye bağlı bürolar ve internet gibi kaynakları araştırın.
Öğrenme seçeneklerinizi ve eğitim kalitesi, maliyet, gerekli zaman ve mekân gibi önemli meseleleri analiz edin.
Eğitim stratejisi ve programı geliştirin. Becerileri nasıl ve ne zaman edineceğinizi belirleyin.
Bir kez becerilerinizi belirlediğinizde bir sonraki adım, becerilerinize dair enformasyonu işteki ana ilgi alanlarınız ve iş değerlerinizle birleştirerek kim olduğunuza dair tam bir resim elde etmektir. Şimdi bu bilgi ve enformasyonu halihazırdaki görevinizi yeniden tanımlamak için kullanabilirsiniz. Ayrıca, şirketinizde bulunan gelişme imkânlarını değerlendirmeye ve sizin için uygun olanlarını seçmeye başlayabilirsiniz.
Kendiniz, ilgi alanlarınız, değerleriniz ve becerilerinizle ilgili bilgi ve enformasyon edinme süreciniz boyunca şunu unutmayın: En önemli şeyler ilgi alanlarınız ve değerlerinizdir. Kariyer gelişimine yönelik bir fırsatı değerlendirirken, bu fırsatın ana mesleki ilgi alanlarınız ve çalışma değerlerinizle uyum sağladığından emin olun. Eğer uyum sağlıyorsa, bu yeni pozisyonda çalışmanıza yardımcı olacak becerileri edinmeye kolayca karar verebilirsiniz.
Araştırmaya başlamak
İşinizdeki en derin mesleki ilgi alanlarınızı saptamak, en önemli ödül değerlerinizi açıklığa kavuşturmak ve en güçlü becerilerinizi belirlemek için çalıştınız. Belki de bir kariyer fırsatı hedefi tanımladınız bile. Bu yolda atılacak bir sonraki adım ne? Çalışanlarının yeni fırsatları keşfetmesine ve onların peşine düşmesine olanak sağlamak için pek çok şirketin somut bir süreci vardır. Sözgelimi kuruluşunuz, kariyer yönetim merkezine gitmenizi, görev bankasını gözden geçirmenizi daha sonra da yönergeleri takip etmenizi tavsiye edebilir.
Diğer şirketler ilkönce nezaretçinizle konuşmanızı isteyebilir. Bu yolla nezaretçiniz araştırmanızdan haberdar olup halihazırdaki görevinizi yeniden tanımlamak ya da kuruluşun bir başka yerindeki olası fırsatları belirleme konularında size yardımcı olabilir.
Aslında pek çok kuruluşta yöneticilerin önemli sorumlulukları arasında, doğrudan kendisine bağlı kişilere, hedeflerini belirleme ve uygun gelişim fırsatları bulma konularında yardımcı olmak bulunur. Yöneticiniz sizi bu yolla destekleyerek, değerli bir çalışanını elinde tuttuğu için şirkete yardımcı olur—günümüz ekonomisinde rekabetçi kalmak isteyen herhangi bir şirket için kilit bir adım. Siz de kendinize doğrudan bağlı kişilere aynı türde bir destek sunabilirsiniz.
Şirketiniz genelinde olası gelişim fırsatlarını belirlemenin pek çok yöntemi vardır. Kilit nokta şirketinizi tanıdığınızdan emin olmaktır.
En basit ifadelerle söylemek gerekirse kuruluşunuz ne iş yapıyor?
Şirketinizin en önemli ihtiyaçları ve karşılaştığı en büyük zorluklar neler?
En derin ilgi alanlarınıza, değerlerinize ve becerilerinize uyumlu bir şekilde şirketinizin çabalarına nasıl katkıda bulunabileceğinizi düşünüyorsunuz?
İnsanların ne yaptığını öğrenmek
Kuruluşun genelinde, insanların ne tür işler yaptığını da öğrenmelisiniz. Bunu bilmek, şirketin nasıl işlediğine dair size büyük bir resim sunar. Elbette tüm bu enformasyonu bir araya getirmek biraz araştırma ve size yardım edebilecek insanları tanımaya dair bir isteklilik gerektirir. İşte başlamanız için birkaç fikir.
İlk olarak, şirketinizin kariyer yönetimi kaynaklarını kullanın. Birçok şirket gelişim fırsatlarının öğrenilmesi için çok sayıda yöntem önerir. Bu yöntemlerin neler olduğunu öğrenin—ve bunlardan faydalanın. Bu yöntemler şunları kapsar:
Kadrolu kariyer danışmanları ve araştırmacıları bulunan kariyer merkezleri
İşleri hakkında herhangi bir mesai arkadaşıyla konuşmak isteyen insanlardan oluşan iç şebekeler
Ücretli izne ayrılmış meslektaşların yerlerine geçici olarak geçip farklı işleri deneme fırsatı
Kuruluş içinde boş olan tüm pozisyonları tarifeden görev bankaları
Profesyonel bir gelişim planı oluşturmanıza ve öz geçmişinizle görüşme becerilerinizi bilemenize yardımcı olacak referans malzemeleri ve eğitim
Şirketteki işlerle ilgili çeşitli konular ve beceriler üzerine kuruluş içi kurslar
Üniversite ya da mesleki bir okul için okul kredisi programları
İkinci olarak, şebekenizi kurun. Şebeke kurmak yalnızca, kuruluşunuzdaki kariyer fırsatlarını öğrenmenize ve bu fırsatların peşine düşmenize yardımcı olabilecek insanları tanımanız anlamına gelir. Bir şebeke uzmanı olmak için kendinize şu soruyu yöneltin: "Kuruluşta nelerin olup bittiğini en fazla kim biliyor?" Daha sonra bu insanlarla tanışmak için fırsatlar kollayın ve onlarla araştırmanız hakkında konuşun.
İpucu: Şirket rehberinizden, ilginizi çeken işler yapan insanları saptayın ve onlarla tanışmaya çalışın. Onlara profesyonel gelişim hedeflerinizi açıklığa kavuşturmaya çalıştığınızı anlatın ve bir ara işleri hakkında konuşmak istediğinizi söyleyin.
Üçüncü olarak, yönderlerle—belli türde işleri ve bir kariyer yolu belirleme stratejilerini tüm detaylarıyla öğrenebileceğiniz uzmanlar olan yönderlerle—dostça ilişkiler kurmaya çalışın. Yönderler, kuruluşunuzda veya kuruluşunuzun dışında çalışan insanlar, profesyonel birliklerin üyeleri—deneyim ve bilgisine saygı duyduğunuz herhangi biri—olabilirler.
İpucu: (1) Şirketinizden bir kişiyle (şirket yönderiniz), (2) ilginizi çeken uzmanlık alanında hâkim olan başka biriyle (beceri yönderiniz) ve (3) tüm kariyer çizgisini imrendirici bulduğunuz birisiyle (kariyer stratejisi yönderiniz) yönderlik
ilişkisi kurun. Mümkünse en azından bir yönder kendi şirketinizden olmamalıdır.
Ve dördüncü olarak kendinize bir kariyer danışmanı tutun. Pek çok kuruluşun, gelişime yönelik olası fırsatları nasıl ayırt edeceğinize dair size yardımcı olabilecek kadrolu kariyer danışmanı vardır. Eğer kuruluşunuz bu hizmeti sağlıyorsa bir randevu ayarlayın. Eğer sağlamıyorsa, bağımsız bir kariyer danışmanıyla birkaç seans yapmayı düşünün. Bu profesyonellerin hizmetleri pahalı olabilir. Bu yüzden kendi adınıza en iyi seçeneği bulmak için biraz dolaşıp araştırma yapın. Diğer yandan sizden daha fazla ücret isteyen ancak size daha iyi ve hızlı bir şekilde yardımcı olabilecek birisi, sonunda size daha ucuza gelecektir.
Doğru gelişim fırsatlarını tercih etmek
Hangi gelişim fırsatlarının peşinden gideceğinize dair bir karar alırken kendinize şöyle sorular yöneltin: "Bu pozisyonla ilgi alanlarım, değerlerim ve becerilerim arasındaki
uyum ne kadar iyi?" "Bu pozisyon ile olmak istediğim kişi arasındaki uyum ne kadar iyi?" (Yani, "Bu pozisyon bana ne tür öğrenim fırsatları sunuyor?") Gelişime yönelik en iyi atamalar, uyumun kusursuz olduğu atamalardır —bu pozisyon, yeni beceriler edinmeniz ve yeni bilgiler öğrenmeniz için sizi teşvik eden zorlu işler sunarak sizi büyütecektir.
Elbette sizi büyüten pozisyonlar bazı riskler taşırlar. En üretken katkınızı hemen sunamayabilirsiniz. Ne de olsa işin yeni boyutlarını öğrenmek için zamana ihtiyacınız olacak. Burada zorluk, sizi çok fazla büyütmeyen veya çok büyük riskler taşımayan bir fırsatı seçmektir. Bir genel kabul olarak, anlamlı bir katla yapabilecek düzeye gelmek için altı aydan fazla zamana ihtiyaç duyacaksanız, muhtemelen risk çok büyüktür.
İpucu: Gelişim fırsatlarını göz önünde bulundururken, yalnızca bir sonraki hamleniz
üzerine değil uzun vadeli düşünün—yani ilerideki birkaç kariyer hamlenizi düşünün.
İhtiyaç duyduğunuz becerileri edinmek İş yerinde eğitim, yetişkin eğitimi kursları, uzaktan öğrenim ve online kurslar dahil olmak üzere becerilerinizi artırmanın pek çok yolu vardır. Hatırlanması gereken tek kilit nokta, kariyerinizde esaslı bir değişim yapmak istiyorsanız her zaman okula geri dönmek zorunda olmadığınızdır. Yeni bir mevki için çok para (ve zaman) harcamayı üstlenmeden önce, yeni pozisyonunuzun gerektirdiği becerilerde uzmanlaşmak için daha karşılanabilir ve daha az zaman gerektiren başka yollar olmadığını garantiye almak için biraz araştırma yapın.
İpucu: İşinizde zaten çok yoğun olsanız bile, her yıl kendiniz için gelişim hedefleri belirleyin. Bu, profesyonel gelişimi en büyük önceliğiniz haline getirir.
İhtiyaç duyduğunuz enformasyonu sağlamak
Bir kez olası gelişim fırsatlarını belirlediğinizde, bilgilendirici bazı görüşmeler yapmanın zamanı gelmiştir. Bu görüşmeleri, ilginizi çeken işlere benzer işler yapmakta olan insanlarla, nezaretçilerle ya da iş hakkında size değerli bilgiler verebilecek durumda olan departman veya bölümünüzün şefiyle yapabilirsiniz.
Bilgilendirici görüşmeler asıl iş görüşmelerinden daha az resmidir. Çünkü bu görüşmeler size, hem ilgi alanlarınızın durumu hakkında daha fazla şey öğrenme hem de ilgi alanlarınızın departman ya da bölümlerindeki olası denetmenleri ve diğer insanları tanıma şansı verir. Ayrıca yeteneklerinizi sergilemenize fırsat verdiği gibi ilgi çekici ek pozisyonlar için size daha fazla görüş sağlayabilir. (Bir görüşme, belli yeni bir işin size yaramayacağını açığa çıkarsa bile görüştüğünüz kişiden, size konuşabileceğiniz başka insanları tavsiye etmesini isteyerek bu karşılaşmayı başka bir şebeke kurma fırsatı olarak kullanabilirsiniz.)
Bilgilendirici Bir Görüşmeye Hazırlanmak İçin Atılacak Adımlar
İlginizi çeken işlere benzer işler yapmakta olan üç ila beş kişi düşünün.
Onlarla iletişime girin (telefonla, e-postayla ya da şahsen).
Bir buluşma için yer ve zaman ayarlayın.
Görüştüğünüz kişiye yöneltmek isteyeceğiniz soruların listesini hazırlayın.
Bilgilendirici görüşmeler düzenlemenin kilit noktası, olası görüşmeci kişilerle iletişime girdiğinizde samimi ve açık sözlü olmaktır. Eğer insanlarla iletişime girerken heyecanlanıyorsanız, onlardan bir iş teklifi değil bilgi istediğinizi hatırlayın. Ayrıca, eğer zamanlarına saygı gösterirseniz (yirmi dakikadan fazlasını istemeyin) ve size sundukları bilgiye açık bir biçimde değer verirseniz, insanların çoğu işleri hakkında konuşmayı sever. Son olarak insanlar, kendi tanıdıkları ve saygı gösterdikleri birisi tarafından onlara önerildiyseniz sizinle buluşmaya bilhassa açıktırlar. Bu yüzden bir görüşme yapma konusuna şöyle
bir şeyler söyleyerek girin.
"Merhaba, adım--------------------------------------------- Şu anda olarak çalışıyorum ve hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorum. Meslektaşım --------- sizin konuşabileceğim mükemmel birisi olduğunuzu söyledi. Sizin için müsait bir zamanda yirmi
dakikanızı alabilir miyim?"
Ana mesleki ilgi alanlarınız, ödül değerleriniz ve becerileriniz hakkında neler keşfettiğinizi bir daha gözden geçirin.
Kuruluşunuzdaki kariyer fırsatlarının bir listesini yapın ve bu fırsatları tanımlayın.
Eş merkezli üç çember çizin. Yani, bir kâğıda bir çember çizin. Bu çemberin içine biraz daha küçük bir çember çizin. (İkinci çemberi, çemberlerin arasına bir şeyler yazmanız için yeteri kadar boşluk kalacak şekilde çizdiğinizden emin olun.) Bu daha küçük çemberin içine bir çember daha çizin. Merkezdeki bu en küçük çember, kariyer hedef tahtanızın tam on ikisidir.
Ana mesleki ilgi alanlarınızla eşleşen fırsatları belirleyin.
Kariyer hedef tahtanızın en dıştaki çemberine bu fırsatları yazın. Bu çember, ana ilgi alanları çemberinizdir.
Ana ilgi alanları çemberinizde bulunan, en önemli ödül değerlerinizle de örtüşen fırsatların altını çizin ya da bunları vurgulayın.
Beşinci adımda altını çizdiğiniz fırsatları bir içteki çembere de yazın. Bu çember, önemli değerler çemberinizdir.
Şimdi, önemli değerler çemberinizde bulunan, zaten sahip olduğunuz ya da nispeten daha kolay elde edebileceğiniz becerilerle örtüşen fırsatların altını çizin ya da bunları vurgulayın.
Yedinci adımda altını çizdiğiniz fırsatları en içteki çembere de—hedef tahtanızın tam on ikisi—yazın. Artık kariyer hedefinizi tanımladınız: Ana mesleki ilgi alanlarınız, en önemli ödül değerleriniz ve becerilerinizle örtüşen bir iş.
Görevinizi Şekillendirmek İçin Atılacak Adımlar
Kariyer Hedefinizi Belirlemek İçin Atılacak Adımlar kısmında oluşturduğunuz kariyer hedef tahtanızın tam on ikisine bakın.
Kendinize, "İşimle kariyer hedefimin sağladığı fırsatlar arasındaki uyumsuzluk nerede" sorusunu yöneltin.
Bir parça kâğıdı üç sütuna bölün. Sol taraftaki sütunun en üstüne "İlgi Alanları," ortadaki sütunun en üstüne "Değerler" ve sağ taraftaki sütunun en üstüne "Beceriler" yazın.
Şimdiki görevinizle ana ilgi alanlarınızın, ödül değerlerinizin ve/veya becerilerinizin birbirine uymadığı aklınıza gelen her alanı not edin.
Şimdiki görevinizi, ana ilgi alanlarınıza, değerlerinize ve becerilerinize daha fazla uyacak biçimde yeniden şekillendirmek için yollar düşünmeye çalışın.
Nezaretçinizle, daha iyi bir uyum elde etmek için şimdiki görevinizi yeniden tanımlamaktan bahsedin. Nezaretçinizle buluştuğunuzda, görevinizi şekillendirmek için değişik yollar üzerine beyin fırtınası yapmanızın nedenlerini sıralayarak konuşmaya başlayın: "Görevim bana, yeterince uymuyor, çünkü " (Ana ilgi alanları, değerler ve beceriler dilini kullanmayı unutmayın.) Mümkünse, kendiniz ve şirketiniz için daha iyi bir uyum sağlamak üzere şimdiki görevinizi yeniden şekillendirmek için çözüm önerileri ve fikirler sunmaya hazırlıklı olun. (Yalnızca sorun götürmeyin; sorunla birlikte çözüm de götürün.) Çözüm önerileriniz arasında, bırakmak istediğiniz herhangi bir sorumluluğu kimin üstleneceğine dair açıklamalar bulunmalı.
Kariyer Yönetimi Konusunda Başkalarına Yardımcı Olmak
Birisi ne zaman bir başkasına yardımcı olsa—şebeke kurma, bilgilendirici görüşmeler ve benzeri yollarla—o kişi de karşılık olarak başkalarına yardımcı olmak ister. Bu sebeple diğerlerine yardım ederek gayrı resmi bir şebeke sürecinin—yardım sağlamak ve almak konusunda gönüllü olan insanların oluşturduğu bir ağ—bir parçası olursunuz.
Sözgelimi, sizden başka bir departmanda çalışan Veli'nin bir gün size, kendi kariyerinde bazı değişiklikler yapmak konusunda konuşabileceği iyi bir mühendis tanıyıp tanımadığınızı sorduğunu farz edin. Aylar sonra Veli'ye rastlayabilir ve Veli'nin size, örneğin, kendileriyle işlerinin doğası hakkında konuşabileceğiniz piyasa uzmanları tavsiye ederek yardımcı olabileceğini fark edebilirsiniz.
Kuruluşunuzu ilk sıraya koymak
Aynı meslektaşlarınızın, profesyonel hedeflerinizi aydınlatmak ve şirketinizdeki gelişme fırsatlarını belirlemek konusunda size yardımcı olabileceği gibi siz de aynı şeyi doğrudan size bağlı kişilere ya da meslektaşlarınıza yapabilirsiniz. Aslında, onları bu şekilde destekleyerek kuruluşunuz için en iyisini yapıyorsun vız.
İşlerinden coşkulanmaları ve tatmin olmaları konusunda doğrudan size bağlı kişilere yardım ettiğinizde iki yolla kuruluşunuzu ilk sıraya koymuş oluyorsunuz. İlk olarak yetenekli ve hırslı insanları şirkette kalmaya özendiriyorsunuz ve bundan dolayı kuruluş değerli çalışanlarını elinden kaçırmıyor. Böylece şirketinizin, daha güçlü bir işgücü oluşturma çabalarına destek oluyorsunuz. İkinci olarak, şirketinizin maliyetleri düşürmesine yardımcı oluyorsunuz. Neticede boşalan kadrolar için insan bulma, işe alma ve eğitme faaliyetlerinin tümü pahalı faaliyetler.
İpucu: Doğrudan size bağlı bir kişi, işinde bazı değişiklikler yapmak istediğini söylediğinde rahatsızlık duymayın. Bu illa o kişinin artık size bağlı olmak istemediği ya da işte oldukça mutsuz olduğu veya şirketten ayrılmayı düşündüğü anlamına gelmez. Tüm bunlar yalnızca, bu kişinin kariyer gelişim yolunu akıllıca idare ettiği anlamına gelir.
İlgi alanları, değerler ve beceriler dilini kullanmak
Size doğrudan bağlı kişilerin profesyonel hedeflerini desteklemek için bu hedeflerin farkında olmalısınız. Bu hedeflerin farkında olmanın mükemmel bir yolu, size doğrudan bağlı her bir kişiyle düzenli olarak profesyonel gelişim değerlendirmeleri (PGD'ler) yapmaktır.
PGD'leri performans değerlendirmelerinin bir parçası haline getirin ya da ayrıca yürütün. PGD'leri hangi şekilde programlarsanız programlayın, tartışmayı işteki ana ilgi alanları, ödül değerlen ve beceriler bağlamında çerçevelediğinizden emin olun. Bu, toplantıya odak kazandırır ve her ikinizin de o kişinin hedefleri haklarında belli terimlerle konuşmanızı sağlar.
Kariyer yönetimi zihniyetini teşvik etmek
Doğrudan size bağlı kişilere, kariyer yönetimi zihniyeti benimsemeleri ve fırsatları araştırmaları konularında çeşitli yollarla yardımcı olabilirsiniz.
Halihazırdaki bir görevi yeniden tanımlayın: O kişinin ilgi alanlarına, değer ve becerilerine daha uygun bir hale gelmesi için halihazırdaki bir görevi yeniden tanımlamayı düşünün.
Şebeke kurmalarına yardımcı olun: Kendi çalışanlarınız için gelişim fırsatları, rehberlik, kavrayış ve hatta daha fazla şebeke kurma fırsatı sağlayabilecek
şirketinizdeki bireyleri tespit edin. Bu bireylerle buluşmak için stratejiler sunun veya toplantıları ayarlamaya yardımcı olun.
Seçenekleri değerlendirin: Siz ve size doğrudan bağlı kişiler olası fırsatları belirledikten sonra, söz konusu fırsatların uygunluğunu ve bu kişilerin öğrenme potansiyellerini değerlendirmek konusunda onlara yardımcı olun. Bir fırsatın potansiyellerini tartışırken yine ilgi alanları, değerler ve beceriler dilini kullanın.
Doğrudan kendisine bağlı kişiler bulunan yöneticileri mi denetliyorsunuz? Eğer böyleyse, kendi profesyonel gelişimlerini yönetmeleri konusunda diğerlerine yardımcı olmanın şirketinizin yararına olduğu mesajını pekiştirebilirsiniz. Nasıl mı? Bu sorumluluklarında başarılı olan yöneticileri ödüllendirin. Yöneticilerin bu alandaki başarılarını değerlendirmeyi performans değerlendirmelerinin düzenli bir parçası gibi düşünün. Ve eğer kuruluşunuz için mümkünse, yöneticilerinizin maaşlarını, doğrudan kendilerine bağlı kişilerin kariyerini geliştirme konusundaki performanslarına bağlayın.