Şebekeleşmiş
Ofis kapılan açık durur ve kilitlenmez; insanlar serbestçe birbirlerinin odalarına girip çıkarlar. Ofisler aile fotoğrafları, kartpostallar, çizgi kahramanlar, iş arkadaşlarının birbirlerine verdikleri esprili notlar, resimlerle süslenmiş olabilir. Geniş alan tahsisleri sosyal aktiviteler içindir: Barlar, kaleler, spor tesisleri vb. "Ayrıcalıklı" alanlar ise (geniş bürolar, park yerleri) resmi hiyerarşi ile ilintilidir ama bunun yanında bazılarım diğerlerinden daha çok kayıran "paylaşımlar" da gözlemlenebilir. Kurumsal logolar bulunabilir, fakat olumsuz anlamda şebekeleşmiş kuruluşlarda bu bir eğlence unsuru haline getirilebilir. Ayrı şekilde bir bina içindeki değişik bölgeler, diğerlerinden ayrı bir yer hissi verilmek istenirmişçesine dekore edilebilir ve savunulabilir; pazarlama bölümü ve mali işler bölümü tamamen bir "girilmez bölge" durumuna gelebilir ya da tam tersi olabilir. Dışarıdan gelenler, içeri girmeden önce kapıyı çaldıklarından veya farklı bir şekilde giyindiklerinden ötürü hemen fark edileceklerdir.
Kâr Amacı Güden
Çalışma alanları, insanlara işlerini görmelerinde yardımcı olacak kadar "işlevsel" bir biçimde tahsis edilmiştir. Açık düzen ya da masaların kullanımı açısından esneklikler söz konusudur. Ama görevleri gerçekleştirmenin basit, etkili ve maliyeti etkileyici yöntemlerinin keşfedilmesi adına; "sohbet" için değil. Birdenbire damlayan davetsiz konuklar, eğer bir meşguliyet durumu söz konusu ise büyük olasılıkla "şutlanırlar." Her ne kadar girişler muazzam şöhretin altını çizmek için tasarlanmışsa da, çalışma alanlarından en üst düzeyde yararlanılır. Ofis dekorasyonlarında öne çıkan unsurların ödüller, basan belgeleri vb. olduğu gözlemlenir. Yer tahsisleri kişinin başarısı ile doğru orantılıdır ve park yerinde herhangi bir kayırma yoktur; önceliğin her zaman müşteri öğesi olduğu görülebilir.
Bölümlenmiş
Çalışma alanları, bireylerin herhangi bir dış etkiden ötürü rahatsız olmayacakları biçimde tasarlanmıştır. Ofislerin kapılan kapalıdır ve çalışanların etkili bir şekilde hizmetine sunulması amacıyla gayet iyi donatılmıştır. Çoğu zaman bu ofisler boştur (insanlar yoldadırlar; işlerini evden yürütüyorlardır ya da bir konferanstadırlar vb.) ve elemanları yerlerinde bulmak zordur. Kimi bireyler kurum içinde bu yoklukları ile ünlüdürler (Bu bağlamda sık sık yapılan bir espri şudur: "Can ile Tanrı arasında ne fark vardır? Tanrı her yerdedir, Can ise buradan başka her yerde!"). "Sanal/Bölümlenmiş" tipteki kuruluşlarda da çok sınırlı bir çalışma alanı vardır. İşler evden, arabadan vs. yürütülür.
Topluluksal
Gerek resmi (açık düzen), gerekse gayri-resmi olsun (ofisler arası yoğun devinim), yer paylaşımı çok fazladır. Kimi zaman kimin ofisine girdiğinizi anlamak güç olabilir. Bölümler veya işlevlerin arasında çok az miktarda bariyerler vardır. Kişilere tahsis edilmiş çalışma alan-lan arasında genelde çok büyük farklar yoktur. Kurumun resmi sosyal etkinliklerinde oldukça kapsamlı bir biçimde gayri resmi sosyalleşme gözlemlenir; yiyecek ve içecekler "çalışma" alanına da taşınır. Kurumsal logo her yerde görülebilir; ofis dekorasyonları, firmanın değer yargılarının, misyonunun ya da prensiplerinin dilini orada burada doğaçlayacak, yayacak ve adapte edecek bir şekilde tasarlanır.