İşyeri Hakkında İleri Geri Konuşmak

MentalPress 30

Hepimiz işyerlerimizde kaba davranışlarla karşılaşmış, uzun uzun geğiren adamlar, ofis buzdolabından başkalarının yiye­ceklerini alıp yiyen kadınlar görmüşüzdür. Evet, bunlar rahatsız edicidir. Evet, kabalığın ta kendisidir. Ama insanın başını belaya sokacak türden şeyler değildir.

İşyerinde küfretmek ve açık saçık espriler yapmak söz konu­su olduğunda, aynısını söyleyemeyiz. Bu davranışlar hem kabadır hem de cinse! tacize kadar gidebileceği için patronu rahatsız eder.

Parmaklarınızı çekmeceye sıkıştırdığınızda kendinizi tuta­mayıp "%$#$!" diye homurdanmanız bir şeydir. "Pist Ferdi, bana şu #$%# müşterinin $%# faturasını versene!" demeniz başka bir şeydir.

Elbette hepimiz yetişkin insanlarız ve arada sırada küfürlü ko­nuşursak taş kesilmeyiz. Ancak, sıfır toleransa sahip patronları tarafından sırf küfürlü ve ileri geri konuştukları için kovulan ça­lışanlar vardır. Patronlar, küfürlü konuşmanın ve edepsiz mizahın diğer çalışanlar üzerinde yaratacağı etkiden çekinirler. 'Friends' adlı televizyon dizisinde çalışan bir kadın, açtığı cinsel taciz da­vasında, sorunun önemli bir bölümünü sözlü tacizin ve küfürlerin oluşturduğunu ileri sürmüştü. Ancak günümüzde bir insanın küfür anlayışı bir başkasınınki­ni tutmuyor. Benim çocukluğumda annemin ağzıma biber sür­mesine neden olacak sözcükler, yıllar önce televizyon dizilerinde ve reklamlarda kullanılmaya başladı.

Yine de birçok kişinin özgürce kullandığı, sizin de kullan­makla sakınca görmediğiniz sözcükler yaşı sizden daha ileri olan iş arkadaşlarınızı ve müşterilerinizi rahatsız edebilir. Patronunuz da, müşterilerinin ya da diğer çalışanların rahatsız olduğunu fark edene kadar umursamadığı bir sözcüğü kullanmanızı, bu ra­hatsızlığı gördükten sonra yasaklayabilir.

Unutmayın, birini rahatsız eniğinizde, bir süre sonra bu ra­hatsızlığı patronunuz da hissetmeye başlar. Bu da, daha önce söy­lediğim gibi, kötü bir şeydir.

Araştırma yöneticisi ve iş ekonomisti olan Linda Barrington, "Bir insan ne kadar duyarlıysa, başkalarını rahatsız edecek sözler söyleme olasılığı o kadar düşüyor," diyor. "Patron rahatsız edici sözlere bir dur demezse, çalışan, onun da söylenenlere katıldığını sanıyor. Bu yüzden patron, söylenenleri umursuyor ve bunları en­gellemek istiyor."

Sorunlardan kaçınmak için:

Her zaman birinin konuşmalarınıza kulak misafiri olduğunu düşünün.

Bu, şirkette açık saçık şakalar yapmaktan kaçınmanın iyi bir yo­ludur. Biliyorsunuz, işyerinde hiçbir şey gizli kalmaz; birinin -bu patronunuz da olabilir- sizi duyma olasılığı çok yüksektir.

Bir iş arkadaşınızın masasına "küfür kavanozu" koyun.
Kavanoza attığınız bütün paralan o arkadaşınız alsın. İşyerin­ de diliniz sürçtüğünde ve ağzınızdan bir küfür kaçırdığınızda, kavanoza bir lira atın. (Eğer ağzı bozuk biriyseniz, işe bu pa­ranın dörtte biriyle başlayabilirsiniz.) Bu, çocuğunun yanında küfür etmekten vazgeçmek İsteyen anne babalar tarafından uy­gulanan, yaran kanıtlanmış bir yöntemdir.         

Bunu neden yaptığınızı düşünün.

Neden küfür ediyorsunuz? Dikkat çekmek ya da başkalarına gözdağı vermek için mi? Ağız dolusu küfürler etmeniz sizi da­ha sert ya da akıllı göstermez. Hatta patronunuzun, bunun tam aksini düşünmesine neden olur.

Geleceğinizi düşünün.
Açık saçık bir espri yapmadan ya da küfretmeden önce, bir sonraki terfi döneminde ya da yükselme fırsatında böyle hatır­lanmak isteyip istemeyeceğinizi düşünün. Patronların hafızaları güçlüdür; onların size yönelik algılarının böyle sürmesini ister misiniz?