İş Arkadaşlarıyla İlişkiler

MentalPress 30

NEDEN ÖNEMLİ?

Organizasyonlarda etkili yatay ve sınır ötesi (eşdüzeyli) ilişkiler kurulması en zor olanlardır. Birimlerde, işyerlerinde, fonksiyonlarda ve coğrafyalarda kuvvetli bir "burada icat edilmedi" (sırf başkalarının buluşu olduğu için bazı teknolojilerden ve yaklaşımlardan uzak durma) mantalitesi mevcuttur. Gruplar arasında doğal bir rekabet vardır. Ücret ve ödül sistemleri birçok zaman grupları birbirine düşürür. Bir grup fazla alırsa diğeri daha az almak zorundadır. Bir takım diğerini alt etmeyi sever. Birçok karmaşık politik kavgalar, alanı paylaşamama anlaşmazlıklarından çıkar. Birçok kişi 360; değerlendirmelerinde en düşük puanları işbirliğine yanaşmadıkları için eşdüzeyli diğer çalışanlardan alır. Bu sorunlar sıklıkla diğer çalışanlarla ortak zemin aramamak, onların ne istediklerini, neye ihtiyaç duydukları anlamamak ve İlişkinin doğasını kavramamak nedenleriyle için ortaya çıkar. Yatay ilişkilerin düzgün çalışmasının organizasyona getirişi çok yüksektir. Zamanın ve kaynakların daha verimli kullanılmasını ve fikirlerin ve yeteneğin daha kolay hareket edebilmesini sağlar. Bu olmadığında ise kaynaklar boşa harcanır ve optimizasyon sağlanamaz.

GELİŞMİŞ

Orta noktayı çok çabuk bulur ve sorunlan herkesin yararına sonuçlanacak şekilde çözümler; Kendi çıkarlarını savunurken diğer gruplara da adil davranabilir; İş arkadaşları ile olan problemlerini gürültü çıkarmadan çözümleyebilir; Takım oyuncusu ve iş birliği yapan biri olarak görülür; İş arkadaşlarının güvenini ve desteğini kolayca kazanır; İşbirliğini teşvik eder; İş arkadaşları ile samimi ilişkiler içindedir.

GEREĞİNDEN FAZLA KULLANILAN

Bir çok iş arkadaşının düşüncelerini öğrenir ve herkesi mutlu etme kaygısını taşır; Fazlasıyla yumuşak başlıdır; Diğerlerini kaybetme pahasına iş arkadaşları İle olan ilişkilere çok fazla yatırım yapabilir; Herkesin eşit olmadığı ilişkilerden rahatsızlık duyabilir; Bir ilişkiyi güçlendirmek amacı ile gizli bilgileri paylaşabilir; İş arkadaşları ile çok yakın olmasından dolayı başı belaya girebilir.

GELİŞİME AÇIK

Fonksiyonlar arası yatay ilişkilerde başarılı değildir; Çalışma arkadaşları ile adil pazarlıklar yapmaz veya onların beklentilerini veya ihtiyaçlarını anlamaz; Pazarlığa açık değildir; Bireyselliği tercih eder, takım oyuncusu değildir; Kaynaklarını takımın diğer üyelerinden saklayabilir; Diğer fonksiyonlara saygı göstermeyebilir ve bu düşüncesini belli eder; Fazlasıyla rekabetçi olabilir, kendine avantaj sağlamaya alışabilir ve bilgiyi paylaşmayabilir; Takım oyuncusu olmadığı için takımın üzerinde itici bir etki yaratabilir; İş arkadaşları ile olan anlaşmazlıkları patırtı çıkararak ve işbirliğine yanaşmadan halletmeye çalışır.