İnsan kompleks bir varlık. Ancak insanların bazı özelliklerinden yola çıkarak, olası düşünce ve davranış şekilleri ile ilgili ipuçları elde edebilirsiniz.
İnsanları okumak yolunda bu koçluk çalışmamız sizin için bir başlangıç olacaktır. Ya da sahip olduğunuz bazı bilgileri doğrulayacak, tekrar hatırlatacak veya size yeni bilgiler kazandıracaktır.
Duygularımızın, düşüncelerimizin ve kişiliğimizin yansımaları okunabilir ve tahmin edilebilir.
Beden dilimizle davranışlarımızla, konuşma şeklimizle, kullandığımız kelimelerle ve bakışlarımızla bir çok tipik, karakteristik beden hareketleri ve davranışlara sahibiz.
Çoğumuz alışkanlığa dönüşen düşünce şekillerine, davranışlara ve beden diline sahibiz. Günlük yaşantımızı videoya kaydetme imkanımız olsa, neredeyse her gün sabahtan akşama benzer hareketleri ve davranışları tekrarladığımızı görürüz.
Kısaca hepimizin davranışı, düşünce şekli, kişiliği ve beden dili neredeyse imzamız haline gelmiştir.
İnsanı okumak için kurallar:
Önce kendinizi tanıyın. Kendinizle bir iletişim yolculuğuna çıkın. Bu noktada dürüst olun. Etkili iletişim, mutlu ve huzurlu bir yaşamın temelidir ve insanın kendisiyle barışık olması, kendine saygısının olması ve kendine inanması gereklidir.
İnsanlara ön yargısız yaklaşın, onları dinleyin, onlara zaman ayırın. Bunu yaparsanız insanları daha iyi tanır ve doğru algılarsınız.
İnsanlara karşı dürüst olun. Kendinizi saklamayın. Siz ne kadar içten olursanız karşınızdakilerden de onu bekleme hakkınız olacaktır.
Kişilik belirlemede kullanabileceğimiz kriterler:
Vücut hareketleri,
Konuşma şekilleri(ses tonu, konuşma hızı, sesin yüksekliği),
Giyim tarzları,
Davranışları ve tepkileri,
Yaptıkları iş ve pozisyonları,
Çevrelerindeki objeler, aksesuarlar,
İnsanı okumak dört aşamalı bir süreçtir,
1. Teşhis koyma ve analiz,
2. Planlama,
3. Uygulama,
4. Değerlendirme,
Teşhis koyma ve analiz:
Öncelikle kendi üslubunuzu bilmelisiniz. Daha sonra karşınızdaki kişinin üslubunu analiz etmelisiniz. Analiz için sadece kendi düşünceleriniz değil, diğerlerinin düşünceleri de önemlidir. Bu nedenle diğer insanlardan geribildirim istemelisiniz.
Planlama:
İletişime geçmeden zihinsel olarak planlama yapmanız önemlidir. Ne amaçlıyorsunuz? Ne söyleyeceksiniz? Bütün bunları zihinsel olarak veya yazılı olarak planlamalısınız. Ne kadar iyi planlama yaparsanız başarı şansınız ve uyum yakalama şansınız o kadar artacaktır.
Uygulama:
İlişki ve iletişim sürecinde etkinlik, uyum, verimlilik, ikna vb. özelliklerinizde gelişme var mı? Daha uyumlu bir ilişki içinde misiniz? Davranışınızın etkisini ölçün, plan ve davranışınızda değişiklik yapmanızı gerektiren bir işaret varsa değiştirin.
Değerlendirme:
İletişim sonrası mutlaka değerlendirme yaparak amacınıza ulaşma derecenizi ve başarınızı ölçün.
İlişki daha öncekilere göre nasıldı, daha iyi yada daha kötü?
İletişim içinde olduğunuz kişi daha rahat mıydı?
Tepkiler olumlu muydu?
Hangi davranışınız daha etkiliydi?
Nerede yanlış yaptınız?
Üslubu yanlış mı değerlendirdiniz, yetersiz planlama mı vardı, uygulamanız mı etkisizdi?