Koçluk Becerileri: 15
Hedef Koyma
Belirli bir hedef olmadan, sonu gelmeyen bir sürükleniş, bir iyi fikrin rüzgarından diğerine kapılarak oradan oraya sürüklenme ile karşılaşılabilir. Hedef koyma danışanlara belirli bir yön ve bir şeyleri gerçekleştirmek için bir eylem planı sağlar. Doğal olarak hedefler, danışanlar gündem maddeleri üzerinde gelişme kaydettikçe zamanla değişebilir, fakat ilk etapta ilerleme bir hedef ve sonuç üzerindeki görüşlerini belirleyerek başlar.
Hedef koyma iki kategoriye ayrılır: İlki, belirli bir zaman içerisinde erişilecek hezeller, diğeri ise süregelen hedeflerdir. İlerideki bir hedefe örnek "31 Aralık'a kadar ulu tamamlanmış proje" ya da "Önümüzdeki altı ay boyunca her ay bir proje bitirme" Olabilir. Süregelen bir hedef ise "projeler üzerinde pazartesiden perşembeye günde üç saat çalışmak" olabilir.
Bir koç olarak görevinizin bir bölümü, danışanların planlan ve niyetlerinden hedefler oluşturmalarına yardımcı olmak olacaktır. Bir hedefi yönetilebilir parçalara ayırmak danışanlar için ilk aşamadır. Önceleri görebildikleri aşmaları gereken bit; kıta iken, bu aşamadan sonra önlerinde yapılması gereken birçok küçük gezinti göreceklerdir; Danışanlara hedef koymanın temellerinde yardım etmek onların başarılarında büyük bir fark yaratabilir. En iyi hedefler spesifik olanlardır. Onlar ölçülebilir, ya da sonuçlarını takip etmek ya da gözlemlemek için bir yol vardır. Eylemin ardındaki niyet niteleyici de olsa, spesifik hedefler eylem odaklıdır. Örneğin, "Alaska'ya taşınmayı düşünme" hedefi eylemle güçlenecektir. Danışan Alaska hakkında bir kitap alabilir. Alaska'yı tanıtan bir poster bulabilir. Günlüğüne Alaska'yı ziyaret ettiğindeki hatıralarını yazabilir. Orada yaşayan biriyle konuşabilir. Ve eğer bir program varsa, danışanlar harekete geçmeye daha meyillilerdir.
Hedef koyma bir koç olarak size çok temel ve bariz bir İş gibi gözükebilir ve bunu doğal karşılayabilirsiniz. Her ne kadar temel olsa da, önemi ve değeri küçümsenmemelidir. Bir koç olarak, danışanlarla hedef koyma işini nasıl halledeceğiniz konusunda net olmanız, her danışan için en uygun yolları aramanız gerekmektedir.
Örnek Diyalog
Koçluk danışanlara eylemi başlatma, sürdürme ve yaptıklarından bir şeyler öğrenme konusunda güçlü bir yapı sağlar. Bazen danışanların şiddetle istedikleri eylem, eylemsizliktir. ,
KOÇ: E-postanı aldım. Çarşamba öğleden sonra planladığın gibi izin almışsın. Bu gerçekten harika.
Danışan: Çok garipti.
KOÇ. Bütün öğleden sonra mı?
Danışan: Evet. Neredeyse mesajlarıma bakmak için uğruyordum. Ama yapmadım.
KOÇ: Ne öğrendin?
Danışan: Dört saat boyunca ortada olmazsam dünyanın yıkılmayacağını.
KOÇ: Bunu bilmek faydalı. Başka?
Danışan: Ehil, güvenebileceğim insanlar işe aldığımı.
KOÇ: Başka bir şey var mı?
Danışan: İyi insanları en ince detaya kadar yönetmek onlara bıkkınlık
yeriyor. Ve şirketi, başka alanlara götürmek için kullanabileceğim zamanı çalıyor. Bazı alanlarda kontrolü bırakmalıyım. Ayrıca toparlanmak için biraz boş zamana ihtiyacım olduğunu öğrendim. Böyle devam edersem alev alıp yanacağım.
KOÇ: Peki, bir sonraki adım ne? Danışan: Çıtayı yükseltmek mi?
KOÇ: Doğru. Şimdi yeni bir şey tattığına göre, bunun devamı ne olacak? Danışan: Aslında ne olduğunu biliyorum. Temmuz için bir tatil planlamaya başlamak istiyorum. Belki de iki hafta boyunca.
KOÇ: Sanki bu nefesini kesiyor, değil mi? Bunun gerçekleşmesi için, önümüzdeki haftaya kadar ne yapacaksın ?
Danışan: Bali ve British Columbia broşürleri almak için bu öğleden sonra binamızdaki bir turizm acentesini ziyaret etmeyi düşünüyorum.
Uygulama: Gün içinde yaşadığınız hedef içeren bir olayda arkadaşınızdan hedef koymasını isteyin. Yaşadıklarınızı not alın.