Günümüz iş dünyasında güçlü yönlerin öne çıkarılması çok önem kazanmış durumdadır. Bunu başarmanın altı adımı vardır. Her bir adım için gerçek kişisel gücünüzü ortaya çıkaran ve yaptığınız şeyde daha başarılı sonuçlar alabileceğinizi gösteren bir haftalık düşünme ve çalışma alıştırması yapılması gerekmektedir. Her adım bir anlam ifade etmekte ve birbirini tamamlamaktadır.
Başlamadan önce sizi durduran şeyin ne olduğunu düşünün. Muhtemelen bu kendinizsiniz.
1. Adım: Efsaneleri Yıkın
Sizi durduran üç genel efsane vardır. Her biri için kendinize o efsaneye inanıp inanmadığınızı ve nedenini sorun. Bu efsaneyi yıkmanın size neye mal olacağını ve başka bir alternatif düşünceye inanmanın sağlayacağı yararlan düşünün.
Büyüdükçe kişiliğiniz değişir: Tam tersine büyüdükçe kim olduğunuzun daha çok farkına varırsınız. Değerleriniz, becerileriniz, farkındalığınız ve bazı davranışlarınız değişebilir ama kişiliğinizin baskın yönleri aynı kalır. Gerçek kişiliğinizin oturması için uzun zaman ve sayısız deneyim gereklidir ve gerçekten etkili olan insanlar gerçek kişiliklerini daha erken fark etmiş olanlardır.
Büyüdükçe zayıf yönleriniz daha fazla ortaya çıkar: Hayır! Bu bize öğretilmiş bir efsanedir. Okulda başarılı olduğumuz dersler için övgü almaktan daha çok başarısız olduğumuz derslerin notlarına odaklanılır ve bunları nasıl düzeltmeyi düşündüğümüz sorulurdu. Böylelikle hepimiz zayıf yönlere odaklanmayı öğrendik. Bu yüzden büyüdükçe zayıf yönlerimizin arttığına inanırız. Oysa tam tersine büyüdükçe öne çıkan güçlü yönlerimizdir. Yaşamımızı onların üzerine kurarız. Güçlü yönlerimizi öğrenme konusunda daha araştırmacı, daha esnek, daha yaratıcı ve daha açık bir hale geliriz.
İyi bir takım elemanı her şeyiyle takıma yardım eder: Üçü arasında belki de üstesinden en zor gelinebilecek olan budur. Çünkü bize öğretilen "bir takımda ben yoktur," düşüncesidir.
Oysa iyi bir takım elemanı güçlü yönleriyle takımına destek vermeye hazır olan kişidir; diğer bir deyişle bir takım, bireysel olarak güçlü oldukları yönleriyle takıma katkı sağlayan kişilerden oluşur. Yani iyi bir takım farklı yönleri güçlü insanlar topluluğudur. Çok yönlü olan iyi bir takım elemanı değil, iyi bir takımdır.
2. Adım: Net Olun
Güçlü yönlerinizin neler olduğunu öğrenin. Güçlü yönlerimizi üç ana başlıkta toplayabiliriz:
-
Doğuştan gelen yetenekler: Bunlar empati, girişkenlik, rekabet becerisi gibi yeteneklerdir. Ömür boyu sizinledirler. Bu yüzden kişilik profili yıllar içinde değişime uğramaz diyoruz.
-
Beceriler: Beceriler Tanrı vergisi değildir. Öğrenilebilirler.
-
Bilgi: Aldığımız eğitim ve deneyimlerimiz sonucu edinilir.
Güçlü yönleri belirleyen dört gösterge vardır.
Başarı: Onu yaptığınızda kendinizi etkili hissedersiniz. İçgüdü: Bazı çalışmalara içgüdüsel olarak katılırsınız çünkü sizi mutlu eder. Gelişme: Bazı çalışmaları yaparken kendinizi girişken ve odaklanmış hissedersiniz. İhtiyaç: Bazı çalışmaları yaptıktan sonra kendinizi başarmış ve özgün hissedersiniz. Güçlü yönlerinizi belirlemek için belirli çalışmalarda nasıl hissettiğinize dikkat edin. Duygularınız bu yönlerinizi ortaya çıkaracaktır.
|
Beni güçlendiren bir çalışma
|
Beni cansızlaştıran bir çalışma
|
|
Yaparken
|
yaparken
|
Düşündüklerim
|
- Başlamak için sabırsızlanıyorum.
- Çok eğlenceli.
- Bu işi hayatımın sonuna kadar
yapabilirim.
- Bu benim tutkum.
- Tam bana göre.
- Kimse beni durduramaz.
|
- Bu işi yapmaktan nefret ediyorum.
- Bu iş sona erecek mi?
- Sonsuza kadar sürecek gibi.
- Şükürler olsun neredeyse bitti.
- Bundan kaçabilme şansım var mı?
|
Hissettiklerim
|
- Güçlü, heyecanlı
- Mutlu, hevesli.
- Doğal, özgün
- Huzurlu, kendinden emin
|
- Bıkkın, yorgun
- Dağılmış, beceriksiz
- Halsiz, morali bozuk
- Sıkkın, endişeli
|
İstiyorum
|
- Daha fazla yapabilmek için bir yol
bulmak.
- Daha fazla öğrenmek
- Öğrenebileceğim rol modeller ve
kişiler bulmak.
- Bu konuda gerçekten iyi olan insanları bulmak.
|
- Tekrar yapmamak için bir yol
bulmak.
- Bu işi yapacak başka birini bulmak.
- Masamın bir köşesine itip görmezden gelmek.
- Bundan başka ne iş varsa onu yapmak
|
3. Adım: Güçlü Yönlerinizi Özgür Bırakın
Güçlü yönlerinizi belirlediniz. Şimdi sıra size kendinizi güçlü hissettiren çalışmalara odaklanmak ve sonuçlarını görmekte...
Strateji 1: Odaklanın: Bu güçlü yönlerin mevcut işinizde size nasıl yardımcı olduklarını tanımlayın.
-
Bu güçlü yönünüzü işinizde ne zaman ve hangi çalışmada kullanıyorsunuz?
-
Bu güçlü yönünüzü ne kadar sıklıkla kullanıyorsunuz?
-
Bu güçlü yönünüz işinizde ne zaman ve nasıl gerçekten size yardımcı oldu?
-
Bu güçlü yönünüz hakkında nasıl bir geri bildirim aldınız?
Strateji 2: Açığa Çıkarın: Mevcut görevinizde kaçırdığınız fırsatların neler olduğunu bulun.
-
Bu güçlü yönünüzü daha fazla kullanmak için ne tür yeni görevler alabilirsiniz?
-
Bu görevler için çalışma saatlerinizi değiştirebilir misiniz?
-
Bu güçlü yönünüze ivme kazandıracak hangi yeni sistem ve teknikleri deneyebilirsiniz?
-
Bu güçlü yönünüzün ne kadarını kullandığınızı nasıl ölçebilirsiniz?
-
Şu anki sorumluluklarınızdan her hangi birinde zorlanıyor musunuz? Bunlar hangileri? Bu sorunun üstesinden gelmek için güçlü yönünüzü nasıl kullanabilirsiniz?
Strateji 3: Öğrenin: Bu güçlü yönünüzü daha da geliştirebilecek yeni becerileri ve teknikleri öğrenin.
-
Güçlü yönünüzü daha da güçlendirecek kazanabileceğiniz yeni beceriler nelerdir?
-
Bu becerileri kazanmak için nasıl harekete geçebilirsiniz? Okuyabileceğiniz kitaplar, devam edebileceğiniz dersler ve internette yapabileceğiniz araştırmalar var mı?
-
Kimden iş başında eğitim alabilirsiniz?
-
Güçlü yönünüzü daha etkili kullanmak için kiminle konuşabilirsiniz?
Strateji 4: Geliştirin: İşinizi bu güçlü yönünüz çerçevesinde geliştirin.
-
Bu güçlü yönünüz çerçevesinde gerçekleştirdiğiniz en başarılı uygulamaları başkalarıyla nasıl paylaşabilirsiniz?
-
Bu güçlü yönünüzü daha iyi kullanabilmek için mevcut rolünüzü nasıl genişletebilirsiniz?
4. Adım: Güçsüz Yönlerinizi Sonlandırın
İlk olarak, kendinizi zayıf hissettiğiniz şeyleri yapmaktan vazgeçin. Bütünüyle durduramasanız bile mümkün olduğunca aza indirin. İkinci olarak, sizin zayıf olduğunuz konularda güçlü olan kişileri belirleyin ve onlarla birlikte çalışın. Sonra bu güçlü yönlerinizi başkalarına sunun; böylece güçsüz yönlerinizle tanınmaktansa, güçlü yönlerini başkalarıyla paylaşan biri olarak tanınırsınız. Ve son olarak geri kalan güçsüz yönlerinize dayalı çalışmalardaki bakış açınızı değiştirin. Bu size güçlü yönlerinizi bu görevlerde kullanma fırsatı verebilir.
5. Adım: Sesinizi Yükseltin
İlk dört adım iç gözleme dayalıdır; başkalarıyla iletişim içinde olduğunuz ortamlarda bir noktaya kadar yararlı olurlar. Oysa farkında olduğunuz güçlü ve zayıf yönlerinizi başkalarıyla, özellikle yöneticinizle de konuşmalısınız.
Güçlü Yönler Hakkında Sohbet
Havadan sudan sohbet ederek başlayın. Bu bir hedef belirleme, performans değerlendirme ya da o tür bir konuşma değil. Konuştuğunuz kişi her hangi biri olabilir ama sizi önemseyen, başarınızla mutlu olan biri olmasına dikkat edin. Unutmayın bu sohbetin amacı karşınızdakini güçlü yönleriniz konusunda ikna etmek, onun onayını almak ya da yardım istemek değil. Sadece siz dile getirmekte zorlandığınız ya da kendinizi beğenmişlikle suçlanmamak için dile getiremediğiniz güçlü yönlerinizi anlatırken sizi dinleyecek biri olması gerekmektedir.
Konuşmaktan çekiniyorsanız ilk adım olarak iş ortamındaki insanları dinleyin. Kısa süre sonra iş yerindeki sohbetlerin hedefler, amaçlar, ilerlemeler, süreç, gelişim, bütçe, analizler, stratejiler, pazar payı ve büyüme eğrisi etrafında döndüğünü fark edeceksiniz. Bu sadece işle değil bireylerle ilgili konuşmayı da beraberinde getirmektedir. Beceriler, deneyimler, yöneticilik vasıfları, satış tarzları, performans, terfi olasılıkları ve yüksek potansiyel sözcüklerinin ne kadar çok kullanıldığını duyacaksınız.
Bu övünmek değil, iş yerinin normal dilidir. İş dünyasının iki tanrısı vardır: Kar ve Zarar.
Bir sonraki adım, güçlü ve zayıf yönlerinizden söz ederken kullanmanız gereken ifadelere dikkat etmektir.
Güçlü yönlerimizden söz ederken kullanılması doğru olan ifadelere şu örnekleri verebiliriz:
"Bu iş beni çok heyecanlandırıyor çünkü... " "Bunu yapmayı çok seviyorum çünkü... " "... yapmayı dört gözle bekliyorum çünkü... "
Zayıf yönlerimizden söz ederken şu ifadeleri kullanabiliriz:
"... olduğu zaman dayanamıyorum çünkü... "
"... olduğunda boşa zaman harcamış gibi hissediyorum çünkü... "
"... beni çok sıkıyor çünkü..."
"Size nasıl yardımcı olabilirim?" Toplantısı
Güçlü ve zayıf yönlerinizi konuşmak için yöneticinizle sohbet etmeye hazırsınız. Bunun en güzel yolu "Size nasıl yardımcı olabilirim?" toplantısıdır. Bu toplantıda tüm güçlü yönlerinizden söz etmek yerine birine odaklanıp, bu yönünüzden belli bir projede nasıl yararlanılabileceğini ortaya çıkartın.
Toplantıdan önce yöneticinizden randevu alın. İkinizin de bu konuya odaklanabileceğiniz ve yalnız olabileceğiniz bir zaman belirleyin. Onunla ne konuşacağınız konusunda bilgi verin.
Zayıf Yönler Hakkında Sohbet
Birkaç hafta ara verin. Sonra sizi çok iyi tanıyan yakın arkadaşlarınızdan birini arayın ve bu kez zayıf yönleriniz hakkında sohbet edin. Unutmayın amacınız ondan tavsiye almak değil. Sadece sizi dinlemesini isteyin. Anlattıklarınızdan anlamadığı bir şey olursa açıklama isteyebilir.
Zayıf yönler hakkında konuşmak güçlü yönler hakkında konuşmaktan daha önemlidir. Zayıf yönlerinize olumlu bir anlam yüklemeye kalkmayın. Bunlar size kendinizi kötü ve eksik hissettiren, canınızı sıkan şeyler... Olumlu ifadelerin altına saklamanıza gerek yok.
"Bana nasıl yardımcı olabilirisiniz?" Toplantısı
Şimdi sıra yöneticinizle aynı toplantıyı yapmakta... Arkadaşınızla yaptığınız sohbetten farklı olarak, bu toplantıda zayıf yönlerinizi listelemeyecek ve sizi nasıl engellediklerini anlatmayacaksınız. Yapmanız gereken nasıl daha verimli olabileceğinizi bulmanız için yöneticinizden yardım istemektir. Toplantıdan önce güçlü yönlerinizi ortaya çıkartmanızı engelleyen en zayıf yönünüzü bulun ve bunu en aza indirmek için üç-dört fikir üretin.
6. Adım: Güçlü Alışkanlıklar Geliştirin
Güçlü ve zayıf yönlerinizi bir kağıda / deftere yazın
-
Her gün güçlü yönlerinizden ve zayıf yönlerinizden üçüne göz atın.
-
Her haftada bir gün, bir sonraki hafta güçlü yönlerinizi güçlendirecek ve zayıf yönlerinizi azaltacak ikişer yol belirleyin.
-
Üç ayda bir yöneticinizle bir toplantı ayarlayıp bir sonraki üç ayda güçlü yönlerinizi nasıl geliştirebileceğinizi konuşun.
-
Altı ayda bir detaylı bir biçimde güçlü yönlerinizi gözden geçirin. Ne olduklarını ve onları nasıl kullandığınızı netleştirin.
-
Yılda bir baştan başlayın. Eski güçlü yönlerinizden yola çıkarak yenilerini eklemeye çalışın.