Görüş Beyan Edin.

MentalPress 30

Eğer hiçbir görüşünüz yoksa hiçe sayılırsınız.

Kendinize meydan okuyun. Hatalı olmaya hazır ancak her yönüyle zihnen denediğiniz fikirleri önerilere dönüştürün. Asla herkesin sizinle aynı görüşte olmasını beklemeyin. Yapma riskini almaktan başka seceneğiniz yoktur. Ancak o zaman vicdanınız rahat edecektir.

Kesinlik söz konusuyken karar vermek kolaydır. Hiçbir gö­rüşe ihtiyaç yoktur. Olgular sağlama bağlanmıştır. Herkes hem­fikirdir. Görüşler, bir belirsizlik olduğunda meydana çıkar. Tar­tışma ne kadar iyiyse iyi bir kararın alınma olasılığı da o kadar büyüktür, diyebiliriz. Meslektaşlarınızın fikirleriyle ilgili kuşku­larınız olduğunda kendiniz bir sonuca varmadan önce dikkate almanız gereken iki önemli kıstas vardır:

Fikirler tehlikeli olabilir fakat gereklidir. Onlar başınızı derde sokabilir ama aynı şekilde, fikrinizin olmaması da seçimler yapılacağı zaman sizi saf dışına iterek ciddi biçimde dezavantajlı durumda bı­rakabilir.

Felaketle Flört Etmek, azarlanacaklarını zannettikleri için azın­lık görüşünü ifade etmeyi göze alama­yan   insanlar  yüzünden   yaşanan   bazı felaketleri ele alır. Bu insanlar için çe­kinmeden konuşmak ve hiyerarşinin üst kademelerinde bulunan patronların gö­rüşlerine meydan okumak zordur. Beceri sadece "ne söyleneceği'1 nde değil (ki bu yeterince zor­dur), aynı zamanda "nasıl söyleneceğindedir (ki bu daha da zordur). Her kuruluşta aranır olan insanlar, etraftaki herkesi ya­bancılaştırmadan görüş ifade etmeyi öğrenmiş olanlardır.

Fikrinizin ikna etmeye çalıştığınız o kişiyi kızdıracağını biliyor­sanız, o zaman söylemeyin. Onun yerine, sadece alternatif bir dü­şünceyi dinlemeye hazır olanlara görüş beyan edin. Daha sonra en iyi kararı ortaya çıkarmak için sağlıklı bir tartışma başlatabilirsiniz.

Biri sizinkinin aksine bir fikir beyan ederse bunu asla üstünüze alınmayın.

Diğerleriyle gerçekten iyi ilişkiler kurma becerisine sahip olan insanlar dikkatli dinleyen ve diğerlerinin fikirlerini ortaya çıkarmak için uğraş verenlerdir. Onlar kendi fikirlerini oluşturmayı diğer herkesinkini iyice değerlendirdikten sonraya bırakırlar. Birbirin­den tümüyle farklı fikirlerin olduğu yerde anlaşmazlık noktalarını saf dışı ederken ortak paydaları bulup çıkarmaya çabalarlar. Bu şe­kilde fikirler yavaş yavaş değiştirilebilir ve yakınlaşma sağlanabilir.

Fikrinizi ne zaman değiştireceğinizi ve ne zaman kendi da­vanızı savunmaya devam edeceğinizi bilmek muazzam beceri gerektirir. Tehlike, diğerlerinin fikirlerinin daha egemen olduğu açıkken kayıp amaçlar peşinde koştuğunuz için "uyumsuz" ola­rak etiketlendiğinizde (ve sonunda sizi reddettiklerinde) ortaya çıkar.

İyi yönetilen çoğu kuruluş tarafından aranan insanlar iş or­tamlarında alınacak kararlara dair, iyi savundukları fikirlere sahip olanlardır. Bu kişilerin önerilen yeni üniforma, başlatılmak üzere olan eğitim programının içeriği, ofisin yenilenmesi, personel gö­rev listesindeki değişiklikler, maliyetlerin en iyi nasıl düşürüleceği ya da satış gelirlerinin nasıl artırılacağı hakkında bir fikirleri var­dır. Fikirlerini öneriler biçiminde ortaya koyarlar.

Demokrasilerde önemli sayılan çoğunluğun fikridir, fakat be­nim bildiğim, ticari ya da diğer, hiçbir kuruluş demokrasiyle yö­netilmez. Kararları alanlar hiyerarşinin çeşitli basamaklarında patronlardır. En iyileri saygı duydukları ekip üyelerinin fikirlerini ve önerilerini dinleyerek onları dikkate alanlardır. O üyelerden biri olmalı ve fikirlerinizi tavsiyeler şeklinde ifade etmelisiniz.

Uygulamalar:

Bir görüş oluşturmadan önce olgularınızı yerli yerine koyun ve inceleyin.

Bir görüş oluşturmadan önce bu kararla ilgisi bulunan her meslektaşınızın fikirlerini ısrarla isteyin.

Görüşü asla kendi bencil menfaatlerinize dayanarak kişiselleştirmeyin.

Diğer kişinin fikrine ne kadar katılmasanız da saygı gösterin.

Görüşünüzü bir öneriye dönüştürmeye çalışın.

Fikirlerinize dayalı önerilerde bulunmak için (özellikle önemli toplantılarda) her zaman fırsatlar kollayın.