Gönüllülük, yaptığınız iş sözleşmesine göre sizden beklenenden fazlasını vermektir.
Gönüllülük, işinize karşı olumlu, ileriye dönük bir yaklaşım içinde olduğunuzu gösterir. Bu gözden kaçmayacaktır.
Patronunuz bir gönüllü istediğinde elini kaldıran kişi her zaman siz olun. Genellikle tedirgin bir sessizlik olacak ve insanlar kendi kendilerine "Ben çok meşgulüm" veya "Zaten yapacak çok fazla işim var" diye mırıldanacaklardır.
Hiç fark etmez. Yapacak ne kadar işiniz olursa olsun daha fazlası için gönüllü olun. Teoride, yoğun çalışılan makul saatler içinde yapabileceğiniz iş kısıtlıdır, fakat uygulamada daha fazlası için hep bir alan bulunur.
Üst düzey yöneticilerin işi kimin alacağına karar verdikleri o çok önemli değerlendirme anlarında fazladan puanları toplayanlar, yani fark edilenler, gönüllülerdir. Gönüllülük aynı zamanda eğlencelidir de. Her günkü yorucu işlere bir ara vererek yeni deneyimleri ve kendinizi sınama fırsatlarını sunarlar. Gönüllülük zihni tazeler ve yeni alanlar keşfetmek için bir dürtü sağlar.
Ayrıca sadece "ballı işler" için değil, aynı zamanda hiç kimsenin elini sürmek istemediği işler (şirketin otoparkındaki sıkışıklık sorununu ele almak) için de gönüllü olun. İlk kez üst düzey yönetim kurulu toplantısına katıldığım ve genel müdürün "Araba parkı sorununu birisinin hakikaten çözmesi gerekiyor—bu dert çok uzun zamandır sürüyor" açıklamasını yaptığı zamanı anımsıyorum. Herkes bana baktı—yeni çocuğa. Ben de gönüllü oldum. Daha sonra bir başka meslektaşım başıma bela aldığımı söyledi—beş yıldır hiç kimse park problemini halledememişti. Halledildi.
Gönüllülük, ister yığılmış işleri temizlemek için hafta sonunda çalışmaya gönüllü olmak, ister "kuzeyde bir yerde" sıkıntıya düşmüş bir şubeyi canlandırmak için altı aylık geçici bir görev almak olsun, buna atılmaktan çekinmeyin.
Motivasyon açısından ise, gönüllüler aramak isteksiz çalışanlara ilave görevler dayatmaktan çok daha etkilidir. Gönüllülerin kullanılması kimlerin diğerlerinden daha fazla motive olduğunu, daha çalışkan, hayal gücü daha kuvvetli ve kendini daha fazla esnetmeye hazır olduğunu belirlemesi nedeniyle yararlı bir seçme aracı haline gelir.
Bunun doğal sonucu olarak, eğer gönüllüyseniz o işi yapmanız gerekir. Gönüllü olan ve sonra da kabul ettikleri o görevi ihmal eden insanlar vardır. Bu durum, insanlardan nadiren bir açıklama istenen ve inandırıcı olmayan bahanelerin olduğu gibi kabul edildiği kuruluşlarda yaşanır. Etkili bir gönüllü olmak için hâlâ sorumlusu olduğunuz işe ilaveten yeni proje konusunda da ciddi olmanız gerekir.
Uygulamalar:
Patronunuz önemli bir proje için bir gönüllü aradığında tereddüt etmeyin. Elini kaldıran ilk siz olun—mevcut iş yükünüz ne olursa olsun. Bu işi becereceksiniz ve herkes bundan faydalanacak.