Gevezeleri etkisizleştirmenin çok çeşitli yolları vardır. Bu tekniklerle bitmek tükenmek bilmeyen monologları, sadece kendilerini dinlemekten hoşlanan insanların insafına kalmadan, ustaca sona erdirebilirsiniz.
1.Karşılanması gereken ihtiyaçları gözden geçirin. Sevgili Ayşe'nin okuyucusu örneğinde ihtiyaçların dengeden çıktığı ve bunun uzun zamandır devam ettiği belirgindi. Buna bir son verme zamam artık gelmişti.
2.Karşınızdakinin sözüne son vermesini bekleyerek kendinize işkence etmeyin. Hiç susmayabilir. Sözünü kesin, ama bunu mutlaka adını söyleyerek yapın. Evet, sözünü kesin dedim. Adını söylemeniz konuşmasına birkaç saniye ara vermesine neden olacak, bu ise size sözel ayağınızı kapının arasına sokmak için bir fırsat sunacaktır. Size insanların sözünü kesmenin ayıp olduğunun öğretilmiş olduğunu biilyorum ve bu genel olarak doğrudur. Ama bu durumda kabalık yapan kimdir? Tek yanlı bir sohbeti nazikçe sona erdirmeniz duyarsız olduğunuzu göstermez, düşüncesiz olan kendisi hakkında sonsuza kadar konuşup durmaya çalışan haddini bilmez kişidir.
3.Anlatmakta olduğu şeyi özetleyin. Söylediklerini özetlemeniz kendisini dinlemekte olduğunuza ikna olmasını sağlayacaktır. Bu, saldırıya geçmeden çe- kilebilmede anahtar rol oynar. Söylediklerini geri yansıtmak görüşmenin sona ermekte olduğu izlenimini yaratır.
4.Toparlayıcı bir sözle görüşmeyi geride bırakın. Aşırı uzayan iş görüşmelerini sona erdirmenin mükemmel bir yolu, "Telefonu kapatır kapatmaz hemen... yapacağım" ya da "Görüşmemiz sona erdikten sonra... için hemen harekete geçeceğim" demektir. Kişisel görüşmeleri kibar bir Kullanılacak Sözle bitirin: "Seninle daha uzun konuşacak zamanım olsun isterdim, yemeği hazırlamak zorundayım." "Oğlunun piyano resitali hakkında anlatacaklarını da dinlemek isterdim ve şimdi... işime geri dönmem gerekiyor."
5.Kesin bitişi ifade eden dostça bir cümleyle son verin. "Bunu dikkatime sunduğun için çok mutlu oldum" ya da "Bu önerini seve seve uygulayacağım" veya "İyi olduğuna çok sevindim" gibi hoşa gidecek cümleler sesinizin haşinleşmesinin önüne geçer. Sesinizin sıcak ama kararlı bir tonda olmasına dikkat edin. Çekinerek konuşur ya da sonunda "Tamam mı?" gibi bir ifade kullanırsanız, topu gene karşı tarafın ayağına atmış olursunuz.