Örgütlerin—eğer gerçekten de öğrenen örgütler haline gelmek istiyorlarsa—kucaklamaları gereken birtakım önemli gerilim ve paradoksların neler olduğunu bilmeliyiz.
Bireyler ile kuruluşların uzun erimli beklentileri arasında bir bağ kurulması gerekir. Kendisine değer verildiğini hisseden kadrolar daha kalıcı olacaktır. Şirket üniversitesi, etrafında gururla toplanıp geleceğe umutla bakmamızı sağlayan bir bayraktır. Şirket üniversitesinin iyi bilgi iletişimi ve en iyi uygulamalar üzerine inşa edilmesi gerekir. Intranet bir amaç değil, araçtır. Mesleki gelişim sadece birtakım becerilere sahip insanlarla sınırlı kalmayıp, bütün çalışanlar için söz konusu olmalıdır. Mesleki gelişim sadece akademik olmayan işçilerle sınırlı bir şey değildir! Bu üniversite, parçalanmış değil, bütünleşik öğrenim sağlar. Geçici bireylerin güçlü yanlarına dayanarak, şirketin ayrı bir varlık olarak gelişmesini sağlar. Hem birey hem de örgüt, gittikçe daha akıllı hale gelirler.
Örgüt kimliği çeşitlilik sayesinde güçlenir. Şirket Üniversitesi'nin yapısı, başkalarının da bu üniversiteye isteyerek katılmalarını sağlar. Şirket yeni ihaleler kazandıkça, operasyonları yeniden yapılandırmayı sürdürür; yeni örgütler üniversiteye, onun bütünsel kimliğine zarar vermeden katılabilirler. Aslında böyle bir çeşitliliğin şirkete büyük yararı olacaktır.
Öğrenen örgüt hem fiziksel bir yapı hem de bir fikirdir. Öğrenen örgüt çalışanların kendileridir.
Herhangi bir öğrenen örgütte yönetilmeleri gereken çok sayıda gündelik gerilim söz konusudur.
·Hemen şimdi mi teslim etme, yoksa ileri bir tarihte teslim etme vaadinde bulunma mı?
·İlgi ve beklentileri teşvik etme mi, yoksa beklentileri yönetip hayal kırıklıklarını engelleme mi?
·Soyut kavramsal bir çerçeve mi, yoksa sıradan çalışma dili ve pratiği mi?
·Odaklanmış değişim mi, yoksa kendiliğinden, dolayısıyla "kaotik" değişim mi?
·Emektar yeni çalışanları kaynaştırmak.
·Aşırı yüklenme mi, yoksa göze çarpmama mı?
·Yapı mı, yoksa esneklik ve yenilik serbestliği mi?
·"Günlük işler'le başa çıkmaya çalışırken, aynı zamanda öğrenmek.
·İş güvencesi mi, yoksa "taze kan" mı?
·Ticari meseleler mi, yoksa sosyal meseleler mi?
·Düğmeler mi, yoksa kaldıraçlar mı?
Ölçülebilen şey yapılabilir—oysa öğrenimin en önemli yönlerini ölçmek mümkün değildir. Bunu basitçe ifade etmek gerekirse, daha az harcayarak daha çok şey yapmak gerektiğini biliyoruz. Ama şirkete bağlılığı, bilgiyi veya mutluluğu nasıl ölçeceğiz? Öğrenimi ölçme meselesi çok ilginç bir meseledir. Öğrenimi bilanço rakamlarıyla ölçmek herhalde imkânsızdır: Bu yolla elde edilen rakamlar gerçeği yansıtabilmekten çok uzaktır. Atletik bir başarıyı hız ve yer olarak ölçeriz. Ama kendime şunu soruyorum: Bir atletin yarışa hazırlanırken yaptığı antrenmanların ölçüsü nedir? Antrenmansız, tembel insanların Olimpiyat şampiyonu olamayacağı elbette aşikârdır. İnsanın kendini öğrenmeye adaması genellikle bir inanç meselesidir. Ana babalar kendilerini nasıl çocuklarının eğitimine adıyorlarsa, liderler de kadrolarının öğrenimine kendilerini öyle adamalıdır.
Değişim karşısında alınan tutum değişimin kendisini etkileyebilir. Kuruluşlarda, yapmak isteyen/istemeyen insan tipleriyle yapabilen/yapamayan insan tipleri arasında bir gerilim vardır.
Tutum Gerilimleri
|
Yapmak istiyor
|
Yapmak istemiyor
|
Yapabilir
|
Muktedir
|
İçten pazarlıklı
|
Yapamaz
|
İstekli
|
Engelli
|
• Muktedir insanlar—"yapmayı isteyen ve yapabilir durumda" olanlar—ödüllendirilip desteklenecektir.
• İstekli insanların—"yapmayı isteyen ama yapamayacak durumda" olanların yardım ve desteğe ihtiyacı vardır ve doğru becerileri edinmeleri gerekir.
• İçten pazarlıklı olanlar—"yapabilir durumda olan ama yapmak istemeyenler"—işten ayrılabilirler, zira muhtemelen yıkıcı olacaklardır.
• Engelli insanların—"yapmak istemeyen ve yapamayacak durumda" olanların—mutlaka işten ayrılmaları gerekir: İşi isteseler de yapamayacak durumda olmaları, işten ayrılmaları sırasında kendilerine iyi davranılması gerektiği anlamına gelir.
İnsanların değişim karşısında nasıl bir tavır takınmayı düşündüklerini bilmek büyük önem taşır. Örneğin, girişimin aşırı iş yükünden yakınma, değişime karşı direncin arkasına gizlendiği bir paravan olabilir. İşe yeni başlamış insanlar miras aldıkları durumu değiştirmeyi istiyor olabilirler; ama bunun gerekçesi durumu düzeltmek değil, sadece iş sürecine kendi damgalarını vurmak istemeleridir. Psikolojiyi bilmek çok önemlidir. İşe başlarken, günün birinde böyle bir şey söyleyebileceğimi aklımın ucundan bile geçirmezdim! Oysa bir yöneticinin, değişimi sürükleyecek bireylerin hangi düğmelerine basılması gerekebileceğini ve değişimi teşvik etmek için hangi kaldıraçların harekete geçirilebileceğini bilmesi gerekir.
Öğrenme hem düzen hem de düzensizlik ister. Düzen, işin gayret gerektiren yönüdür: istikrarlı operasyonel yapılar yaratma, planlama, iş planlarından hareketle hedefler belirleme, süreçleri muhafaza etme, vb. Düzensizlik, girişimcideki çok daha kaotik, faydacı, yaratıcı olan süreçtir. Bunlar bir örgütün birbirinden farklı evreleri midir? Bu evreleri, farklı zamanlarda değişik evrelerin ağır basacağı şekilde, bir arada tutmak söz konusu olabilir mi?
Her iki durumda da düzenle düzensizlik, üretken sinerjiden ve birlikte varolmadan yararlanır. Bir örgütün kendi büyümesine ilişkin görüşü gerçeği yansıtmaktan biraz uzak olabilir. Bazen geriye dönüp, olup bitenleri rasyonelleştirme söz konusu olabilmektedir; olay yaşanırken kaotik addedilen şeyler, daha sonraları, o sıra görülemeyen—hatta varolmayan—olay örüntüleriyle açıklanmaya çalışılır.
Büyüme, girişimci kaosun veya pekiştirici istikrarın ürünü olabilir. İkili Büyüme Modeli, en büyük büyümenin, yaratıcı girişimcilik ağır bastığında gerçekleştiğini gösteriyor. Bana kalırsa, uzun erimli büyümenin ağır basan farklı evrelerin birbirlerinin yerini almasının eseri olması daha olasıdır. Eğer bir örgüt hep aynı evreye çakılıp kalacak olursa, büyümesi eninde sonunda çökecektir. Kaotik evre, ad hoc bir biçimde, çok daha organik, çok daha büyük, hatta patlayıcı bir enerji ve faaliyetle dolu olabilir. Ama bunun örgütsel istikrar bakımından taşıdığı riskler yüksektir. Liderlerin yaratıcılığa, onun yeşertilmesi ve kullanılabilmesi için gerekli zihinsel, hatta fiziksel mekânı sağlamaları ve örgüt için en yararlı olan şeyleri muhafaza etmeye özen göstermeleri gerekir—iyi yönetim budur!
Girişimciliğin ağır basmasını imtiyaz arayışı içindeki ticari birimlere özgü bir şey ve pekişmenin ağır basmasını da operasyon birimlerine özgü bir şey olarak düşünmek daha doğrudur. Müşteriler, operasyon sözleşmelerinde uzun erimli istikrar güvencesi talep edecektir. En iyi uygulamaları içeren ve kalite güvencesi veren el kitapları biçiminde açık veya kayıtlı enformasyonun sahip olduğu istikrara ve aynı zamanda örtük deneylerin ve yaratıcılığın enerjisine sahip bir örgütün var olabileceğini düşünmek mümkün mü?
Yaratıcılığı kullanmak demek olan yenilik süreci, bir örgütün daha yapılandırılmış karakterine uzanan köprüdür. Nitekim, yenilikçiliğe iyi dengelenmiş bir örgütün tutkalı gözüyle bakılabilir ve yenilikçilik bilge yönetimin bir türevidir. Örtük öğrenmeye ve bilgiye, zaman içinde biçim ve boyut değiştiren canlı bir zarf gözüyle bakılabilir.
Şirket girişimcileri bir örgütün başarısı için yaşamsaldır, ama yönetilmeleri zordur. Başarılı bir şirketin, meslek yaşamları boyunca operasyonel istikrar sağlayanların yanı sıra şirket girişimcilerine de sahip olması gerekir.
Öğrenen örgütün gerçek özünü belirsizlik oluşturur. Böyle bir örgütü yönetmek demek, ikilemlerle yüz yüze gelmek ve onlarla birlikte yaşamak demektir. Ama zaten tüm doğa da bir paradokstur. Belki bilgeliğin temelinde de bu temel olgunun anlaşılması yatmaktadır
Bilgi ekonomisinde kimsenin bir kenara çekilme şansı yoktur. İşverenlerin öğrenme fırsatları yaratma gibi özel bir sorumlulukları vardır. Üstelik bu fırsatlar sürekli el altında bulunmak zorundadır: Öğrenme ihtiyaçlarımız sürekli tazelenmelidir. Her örgütün şaşırtıcı aptallıklar yaptığı anlar vardır; ama bunlardan ders çıkartmasını bilmeliyiz. Yenilikçi, bilge bir örgüt olsa olsa yeni hatalar yapar.
Öğrenme insanlarda derin bir bilinç uyandırır. Descartes'ın o ünlü sözünü biraz değiştirerek tekrarlayacak olursak: Öğreniyorum, o halde varım, işverenleri sadece öğrenmenin kendilerine ne yarar sağlayacağını değil, öğrenmek için ne yapabileceklerini de sormaya teşvik etmeliyiz. Bu bölümün başlığındaki soruyu yanıtlayacak olursak: Evet, bilge insanlar iyi yenilikçi ol.