Geribildirim İle Gelişin
Geribildirim, her şeyden önce ve en başta, öğrenmekle, gelişmekle ve değişmekle ilgili bir şeydir. Yönettiğimiz kuruluşların, birlikte çalıştığımız ve nezaret ettiğimiz insanların ve yöneticiler olarak bizlerin, günümüzün gittikçe karmaşıklaşan ve hızla evrimleşen iş dünyasında—başarılı olmak bir yana—var kalabilmek için bile öğrenmesi, gelişmesi ve değişmesi gerekiyor. Nitekim, karşı karşıya olduğumuz bütün yönetim, lider geliştirme ve örgütsel değişim meselelerinin temelinde fiilen, hem örgütsel hem de bireysel düzeyde, geribildirim ihtiyacı yatıyor. Bu gerçeklikler veri alındığında, geribildirimde bulunmak ve kendimizi başkalarından gelen geribildirimlere açmak, günümüzde etkin yönetimin kritik başarı faktörleri olmaya devam ediyor.
Buna rağmen geribildirim çoğu kez zor bir şey olarak algılanıyor ve bundan yararlanma fırsatı—ihmal edilerek ya da ertelenerek—diğer olayların hızlı karmaşası içinde kaybolup gidiyor. Böylece, sadece söz konusu insanlar için bir öğrenme fırsatı kaçmış olmakla kalmıyor, aynı zamanda kuruluşumuz da, üretken olmayan davranış kalıplarının sürüp gitmesi ya da başarılı davranışların pekiştiril-memesi ya da övülmemesi nedeniyle, bu öğrenme şansının yitip gitmesinden zarar görüyor.
Kişiler arası ilişkileri ilgilendiren çoğu meydan okumada olduğu gibi, geribildirimde bulunmanın ve almanın zorlukları da genellikle bilgi, beceri ve uygulama eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu kılavuz, geribildirimden çıkan dersleri öğrenip onlardan yararlanarak kendinizi geliştirmenize yardımcı olmak amacıyla, size zengin ve uygulanabilir fikir ve araçlar sunuyor. Sizin yapmanız gereken şey burada sunulanları alıp uygulamaktır. Geribildirim becerilerinizi kullanırken başarı ve başarısızlıklardan dersler çıkartın—hatta nasıl geribildirimde bulunduğunuz konusunda bile geribildirim almaya çalışabilirsiniz.
Çeşitli meydan okumalarla karşı karşıya kalan çok sayıda kuruluşa danışmanlık yapan bir kişi olarak, faaliyet gösterilen işkolunun niteliği ne olursa olsun, örgütsel yaşamın bütün alanlarında birkaç önemli benzerlik olduğunu gördüm. Bunlardan biri, sık ve açık geribildirimin damgasını vurduğu, "olumlu" ve "yapıcı" mesajların dengeli olduğu örgütsel sistemlerin genellikle kuruluşa sadık, değerli ve öğrenmeye ve değişmeye açık çalışanlara sahip olmalarıdır. Geribildirimin eksik olduğu ya da büyük ölçüde eleştirel performans yönetimine ilişkin konuşmalarla sınırlı tutulduğu kuruluşların ise genellikle kuşkucu; sadakatlerini, fikirlerini ve enerjilerini kendilerine saklayan; ve yönetimi küçümseyen çalışanlara sahip olmalarıdır. Geribildirim araçlarının neler olduğunu ve bunların nasıl kullanılacağını iyice ve istikrarlı bir biçimde öğrenmeyi seçmekle, kısmen, kuruluşunuzun kültürü üzerindeki etkinizin biçimini de seçmiş olursunuz.
Bu kılavuzun yönetici olarak kişisel öğreniminiz, gelişiminiz ve yetişmeniz bakımından yararlı olacağını umarım.
Geribildirim işyeri için sağlıklı bir canlandırıcı olmakla birlikte, çoğu insan o anın gerginliğini yaşar. Geribildirim hiç de "hoşlanılacak" bir şey olarak görülmez.
Niçin?
Geribildirim sözcüğünün çoğu insan için yargılama anlamına geldiği anlaşılıyor; o nedenle geribildirim, ne veren ne de alan için özlenecek bir şeydir. Alan taraf çoğu zaman beklenen olumsuz mesajı engellemek için bir kalkan oluşturur. Veren taraf da, çocuğunu azarlayan bir anne veya baba gibi görülmek ve sağlıklı bir ilişkiye zarar veren kişi olmak istemez.
Oysa geribildirim karşı tarafın karakterine yönelik bir yargılama olmamalıdır. Tersine, geribildirimden amaç, ya iyi yapılan bir işi takdir etme ya da yapılan işi daha da iyileştirmeye yönelik bir öneri olarak, hem bir davranışa hem de sonuçlarına ilişkin nesnel bir mesaj verebilmektir. Geribildirimin hedefi, o geribildirimin alıcısını—bir şeyler öğrenerek, yetişerek ve değişerek—ilerlemeye teşvik etmektir.
Geribildirim
1: birlikte iş yapan insanlar arasında, genellikle bir projenin ya da yapılan işin değerlendirilmesi biçiminde, enformasyon akışı
2: iş performansına ya da işe ilişkin davranışlar konusunda gözlem paylaşımı
3: olumlu, üretken değişimin ilk adımı
Geribildirim ne değildir?
Geribildirim bir cezalandırma biçimi değildir. Geribildirim karşı tarafın sağlıklı yetişmesini temin amacıyla yapılan bir beslemedir. O nedenle, şu aşağıdakileri aklınızdan çıkarmayın:
• Geribildirimin olumsuz olması şart değildir.
• Geribildirim tek taraflı bir monolog değildir.
• Geribildirim bir güreş müsabakası olmak zorunda değildir.
• Geribildirim bir kişisel saldırı fırsatı değildir.
• Geribildirim söz konusu olabilecek biricik bakış açısı değildir.
İpucu: Yönetici olarak sürekli gelişmek istiyorsanız, geribildirime ihtiyacınız var demektir—hem vermesini hem de almasını bilmeniz gerekir.
Geribildirim nedir?
Mesleki bir ortamda geribildirimde bulunmak ve almak insan yönetmenin, çalışma arkadaşlarıyla etkileşimde bulunmanın ve onların söylediklerine kulak vermenin kritik bir parçasıdır. Geribildirim kurumsal ve bireysel müşterilerden de gelir. Olumlu değişimi besleyen ve öz farkında-lığı artıran geribildirimdir—başka bir deyişle, geribildirim, insanların davranışlara, süreçlere ya da sonuçlara verdikleri tepkilerdir.
Olumlu geribildirimde bulunmanın hedefi sorun çözmeye yönelik davranış ya da kalıpları pekiştirmektir. Düzeltici geribildirimde bulunmanın hedefi ise, doyurucu olmayan davranışları değiştirmek ya da iyileştirmek veya alan taraf yeni davranış biçimlerini ya da değişimlere yeni biçimlerde tepki vermesini öğrensin diye, onu daha üretken çalışma kalıplarıyla tanıştırmaktır.
Değişik yönlerde geribildirimlerde bulunabilirsiniz: yukarıya doğru (bağlı olduğunuz kişilere), aşağıya doğru (yönettiğiniz kişilere) ve yana doğru (çalışma arkadaşlarınıza).
Aynı şekilde, size de o yönlerden geribildirimler gelebilir. Bu çok yönlülüğüyle geribildirim, örgütsel öğrenmeye önemli bir katkıda bulunur.
Yeni bir üretim süreci test edildikten sonra, çalışanlarınızdan biri size, süreci yavaşlatan bir darboğazı aşarak süreyi kısaltmanın buluşçu bir yolunu gösteriyor.
Dikkat ederseniz bu, belli bir sorunu halletmenin yeni bir yöntemini öğrenmenize yardımcı olduğu için, iş sürecini iyileştirmeye yönelik bir geribildirimdir. Kişisel bir eleştiri olmayıp, üretken değişime yönelik özel bir öneridir.
Geribildirim niçin önemlidir?
Geribildirimde bulunmayı ve almayı değerli yapan çok sayıda neden vardır. Başkalarına yapıcı geribildirim verdiğinizde, şunları yapmaktasınızdır:
• Etkin bir çalışma tarzını pekiştirmekte ya da özendirmektesinizdir.
• Bir davranışa yeni bir yön vermekte ya da daha üretken bir hareket tarzına işaret etmektesinizdir.
• Daha iyi bir performansın zeminini hazırlamaktasınızdır.
• Alan tarafın öğrenmesine ya da gelişmesine katkıda bulunmaktasınızdır.
Eğer başkaları size dürüst geribildirimler veriyorsa:
• İnsanlarla ne kadar iyi etkileşimde bulunduğunuzu göstererek onlarla olan ilişkilerinizi iyileştirebilirsiniz.
• İş yaptırma tarzınızı değiştirerek kendi çalışma sürecinizi iyileştirebilirsiniz.
• Ölçülebilir iş üzeri başarılarla elde ettiğiniz sonuçları iyileştirebilirsiniz.
• Kendi davranış ve hareketlerinizin başkaları üzerin deki etkisine ilişkin öz farkındalığınızı iyileştirebilirsiniz.
"Benim deneyimime göre, çalışanların gelişmesi geribildirime bağlıdır; geribildirim yetişme, motivasyon ve sonuçta, moral ipin kilometre taşlan oluşturur. Yapıcı ve bire bir iletişim ve geribildirim olmayınca, çalışanların çoğu kendilerini yararsız, hayal kırıklığına uğramış ve hoşnutsuz hissederler." —Peter Baskette, yönetici
Geribildirim yöneticilerin başka insanlarla birlikte çalışabilmek için geliştirdikleri temel bir beceridir. Bu beceri, sadece yerine getirilmesi gereken gündelik işler sırasında devreye girmez; aynı zamanda koçluk toplantıları, görev aktarma ve resmi performans değerlendirmeleri sırasında da rol oynar.
İnsanlar hemen o anda, doğaçlama bir biçimde, geribildirimde bulunma eğilimindedir. Bu anında tepki, olay herkesin aklında tazeyken yapıldığı için çok yararlı olabilir. Herhangi bir duruma çok erken, gerekli olgu ve enformasyona sahip olmadan ya da insanların duyguları henüz çok çalkantılı veya dalgınken tepki verme tehlikesi de vardır.
Devreye ne zaman girileceğini bilin
Ne zaman geribildirimde bulunmak gerektiğini bilmek bazı bakımlardan sandığınızdan daha kolaydır; uygun anlar ortaya çıktığında onları fark etme konusunda kendinizi eğitmeniz yeterlidir. Şu aşağıdaki durumlar ortaya çıktığında geribildirimde bulunun:
Takdir edilmesi gereken iyi işler, başarılı projeler yapıldığında ve çare getirici davranışlar sergilendiğinde. Yeterli sıklıkta olumlu geribildirimde bulunmayı ihmal ederiz, oysa bunun çok yararlı sonuçları olabilir.
Bir kişinin becerilerini iyileştirmekte başarılı olma olasılığı yüksekse. Öğrenilebilen becerileri değiştirmek, kişinin alışkanlıklarını ya da kişiliğini değiştirmekten daha kolaydır.
Şu ya da bu sorunu görmezden gelmek mümkün olmadığında; söz konusu kişinin davranışının ekip ya da kuruluş üzerinde olumsuz sonuçları oluyorsa.
Geribildirim vermeye karar verirken, içinde bulunduğunuz duruma göre, esnek veya duyarlı davranabilirsiniz:
Düzeltmek ya da pekiştirmek istediğiniz davranışı gözledikten sonra, olabildiğince çabuk geribildirimde bulunmaya karar verebilirsiniz.
Herhangi bir meseleyi karşı tarafla konuşmadan önce, gerekli bütün enformasyonu derlemek için uzunca bir süre beklemeniz gerekebilir.
Eğer gözlediğiniz davranış özellikle rahatsız ediciyse, herkesin yatışmasını beklemeniz gerekebilir.
Zamanın doğru olup olmaması, duruma ve söz konusu kişiye bağlıdır. İlgili kişinin mesajınızı almaya hazır olup olmadığını anlamaya çalışın; yoksa geribildiriminiz bir kulağından girip ötekisinden çıkabilir.
İpucu: Sık sık olumlu geribildirimde bulunun. Size doğrudan bağlı çalışan kişilerin çıkardıkları yüksek kaliteli işleri teyit etmek, değerli insanları elde tutmanın en etkin yoludur.
Geribildirim ne zaman işe yarar, ne zaman yaramaz?
Söz konusu kişinin özsaygısını en az tehdit eden alanlarda yapılan geribildirimlerin öğrenmeyi, yetişmeyi ve değişimi etkileme şansı yüksektir. Aşağıdaki grafik, yeni iş becerileri edinmenin genellikle bir insanın gerçekleştirebileceği en kolay değişim türü olduğunu; buna karşılık, doğuştan gelen kişilik özelliklerim değiştirmesinin ise, değişikliklerin en zoru olduğunu gösteriyor.
Bu genel eğilimleri dikkate alarak, geribildiriminizi, ilgili kişiyi aşağıdaki konularda zenginleştirmek ve iyileştirmek amacıyla kullanmaya çalışın:
İş becerileri (örneğin, yeni bir bilgisayar programını öğrenmesinde)
Zaman yönetimi becerileri (örneğin, görev önceliklerini tespit etmesinde)
İş süreçleri (örneğin, mantıksal bir rutin oluşturmasında)
Belli bir konuda ya da kuruluş hakkında bilgi edinme (örneğin, yeni vergi yasalarını öğrenmesinde)
İpucu: Herhangi bir geribildirim toplantısını asla cuma akşamları yapmayın.
Öte yandan, yapılacak değişiklik söz konusu kişi için çok zor ya da onun kontrolü dışındaysa, geribildirimde bulunmaktan kaçının,
Bir yönetici, içe kapanık bir çalışanının değiştirilebilecek belli bir iş davranışını ele almak yerine, ondan daha sosyal bir kişilik edinmesini istiyor.
İnsanların tutum ya da alışkanlıklarım değiştirmek her ne kadar mümkünse de, böyle bir şeyi başarmak sıradan geribildirim sürecinden çok, belli bir adanmışlık gerektirir. Bu tür bir değişikliğe yönelik geribildirim, geniş bir zaman dilimi boyunca devam etmeye ve çabuk sonuç almaya değil, uzun vadeli öğrenmeye odaklanmayı gerektirir. Uzun vadeli öğrenme ise genellikle bir geribildirim meselesi değil, bir koçluk konusudur.
Etkin Geribildirim Nasıl Verilir?
Geribildirim verirken genellikle performansı iyileştirme üzerinde durun—geribildirimi önyargılarınızı ortaya koyarak yapacağınız basit bir eleştiri olarak kullanmayın. Geribildirimin geleceğe odaklı olduğundan emin olun; gelecekte üzerinde tekrar tekrar durulabilecek meseleler seçin. Örneğin, eğer söz konusu davranış ya da hareket bir kerelik bir olaysa, üzerinde hiç durmayabilirsiniz.
Fikirlere açık bir çalışma ortamı yaratın
Yönetici olarak, grubunuzdaki çalışma ortamını, ruh halini ve hatta kültürünü belirleyen sizsinizdir. Geribildirimin karşılıklı yarara dayalı bir alışveriş olduğunun yaygın ve genel olarak kabul edilmesini sağlamak için bu ayrıcalığınızdan yararlanın.
Geribildirim konusundaki bu karşılıklı yarar anlayışını yerleştirmek için şunları yapın:
Geribildirimi, yürütülen çalışmaya ilişkin net beklentilere dayandırın.
İyileştirilmesi gereken alanlarda çalışılması konusunda, bireyler ya da grupların karşılıklı taahhütlerde bulunmasını sağlayın.
Olumlu performansı takdir edin.
Geribildirimi, zaman zaman ya da keyfe keder yapılan bir yorum değil, hep devam eden bir süreç haline getirin.
İpucu: Geribildirimin kabul edilebilmesi için, alan tarafın veren tarafa güven duyması
ve iyi niyetinden emin olması gerekir.
Resmi geribildirim toplantısından önce ev ödevinizi yapın
Çoğu geribildirim o anda ortaya çıkan bir duruma ilişkin ayaküstü verilen tepkiler olabilir; oysa resmi geribildirim toplantıları aynı zamanda öğrenip yetişmeye yönelik düzenli süreçler de yaratabilir. Bir resmi geribildirim toplantısını hazırlarken:
Meseleye nesnel bir bakış açısı getirebilmek için ihtiyaç duyduğunuz bütün verileri, olguları ve enformasyonu toplayın.
Karşı tarafın bakış açısını hesaba katın. Kim olduğunu ve ne konuda gelişmek istediğini anlamaya çalışın.
Geribildirim toplantısı konusundaki tepkisini kestirin.
Mümkünse, kendi iletişim tarzınızı onunkine uydurun. (Örneğin, dışa açık, sosyal, önündeki işlere neşeli bir havayla başlayan bir tip olup olmadığını anlayın.)
Cinsiyet, ırk, yaş ya da diğer farklılıkların, onun vereceğiniz geribildirime tepkisini etkileyip etkilemeyeceğini dikkate alın.
"Sık ve açık geribildirimin damgasını vurduğu ve "olumlu" ve "yapıcı" mesajların dengeli olduğu örgütsel sistemlerin genellikle kuruluşa sadık, değer verilen ve öğrenmeye ve değişmeye istekli çalışanları olur."
Siz Olsanız Ne Yapardınız?
Birbirimize Hoşça Kal Dediğimiz Her Seferinde
Canan çıkarken kapıyı neredeyse çarpar gibi kapadığı Remzi'nin gözünden kaçmadı. Aslında, bilerek öyle yaptığını teslim etmesi gerekiyordu. Gene onu öfkelendirecek bir şey mi yapmıştı? Becerilerini iyileştirmesi konusunda ona yardımcı olmaya çalıştığı her seferinde Canan çok hassaslaşıyordu. Bu sefer de—nazik, nesnel bir üslupla—masasını düzenleme biçiminin çalışma verimini düşürdüğünü söylemişti. Bazen eşyalarını yanlış yerlere koyuyor ve onları tekrar bulmaya çalışırken arayıp durmakla zaman yitiriyordu. Bunu mesele yapacak ne vardı? Sanırdınız ki, ona bu yüzden işini kaybedeceğini söylemişti; bu olacak şey değildi. Canan iyi ilişki kurma becerilerine sahip, gerçekten yaratıcı düşünceleri olan ve aldığı işi tamamlamadan asla bırakmayan, üretken bir insandı. Üstlendiği büyük işleri zaten doğru yapan birisi olduğuna göre, bunlar üzerinde durarak zaman kaybetmeye hiç gerek yoktu. İyileştirilmesi gereken alanlara odaklanmak gerekiyordu—Remzi’nin yaklaşımı buydu. Bu yaklaşım, Canan söz konusu olunca niçin işe yaramıyordu?
Şöyle Yapabilirsiniz
Canan'ın "sorunu" olarak algıladığı şeyle uğraşmaya karar verirken Remzi işe kendisinden kaynaklanan nedenleri incelemekle başlayabilir. Canan madem üretkendir, insanlarla iyi ilişkiler kurmaktadır, yaratıcıdır ve işini eksiksiz yapmaktadır, o zaman mesele nedir? Aslında kendi düzen ve kontrol arzusunu mu tatmin etmek istemektedir, yoksa Canan’ın yararına olacak değişiklikler ve iyileştirmeler pesinde midir? Eşyalarını yanlış yerlere koymasının ve "arayıp durmakla zaman yitirmesinin" başkaları üzerinde gerçekten bir etkisi olmakta mıdır, yoksa bu sadece Remzi’yi rahatsız eden bir şey midir? Canan’ın masa düzeni alışkanlıklarına daha geniş bir açıdan bakabilse, bunları ya görmezden gelebilecek ya da daha başarılı sonuçları olabilecek bir geribildirim yaklaşımı geliştirebilecektir.
Bir de, Remzi’nin, "zaman kaybetmeye hiç gerek yok" biçimindeki kendi düşüncesini gözden geçirmesi gerekiyor. Tam tersine! Canan’ın olumlu özelliklerine odaklanmakla kazanılacak çok şey olabilir. Önemli şeyleri doğru yapmaktadır ve Remzi’nin ufak tefek zayıflıkları eleştirirken olumlu geribildirimde bulunmaktan kaçınması Canan’ı Remzi’nin tabiatı gereği her şeyde kusur bulup eleştirdiği ve yaptığı iyi şeyleri göremediği sonucuna götürüyor olabilir. Canan’ın ters tepkiler vermesine şaşmamak gerekir. Remzi’nin olumlu geribildirime daha fazla kaliteli zaman ayırırken —anlaşıldığı kadarıyla, Canan bunu fazlasıyla hak etmektedir—talep ettiği ufak tefek düzeltmeler üzerinde daha az durması, Canan’ın geribildirimleri dinleyiş biçimini muhtemelen değiştirecek ve patronunu kendisini destekleyen bir kişi olarak görmesini sağlayacaktır.
Geribildirim Araçları
Bir Geribildirim Toplantısını Planlamak
Önceden tespit edilmiş bir toplantıda geribildirimde bulunmadan önce, hazırlık
yapmak için bu araçtan yararlanın.
Düzeltilmesi ya da pekiştirilmesi gereken meseleyi ya da davranışı adlandırın.
Müşteri hizmetleri masasını arayan bir müşteriyi yanıtlayan masa görevlisi müşteriye kaba davrandı.
Bu meselenin ya da davranışın ekip, departman ya da proje üzerinde ne gibi sonuçları oluyor?
Diğer masa görevlileri bu kaba sözleri duydular ve ekip arkadaşlarının bu davranışı onları rahatsız etti. Bu gibi davranışlar departmanımızın saygınlığına zarar verebilir. Söz konusu müşteri, yönetici olarak bana şikâyette bulunarak, sunduğumuz hizmetten memnun olmadığını söyledi.
Bu davranışı doğru tarif edebilmek için elinizde hangi ayrıntılar var? (kim, ne, ne zaman)
Müşterinin olay hakkında söylediklerini ve Gürcan'a ilettiği şikâyetini anlatmam gerekiyor. Meselenin ayrıntılarının şunlar olduğu anlaşılıyor: Gürcan sert bir ses tonuyla, sunucunun ne kadar süreyle servis dışı kalacağını bilmediğini söylemiş. Müşterinin sunucunun ne zaman çalışabilir hale geleceğini tekrar sorması üzerine, ona bağırarak, yardım edemeyeceğini bildirmiş.
Geribildirimin özel amacı ne?
Bu geribildirim toplantısının amacı şunlar: 1) olguları, bildiğim kadarıyla, Gürcan'ın önüne sermek, 2) Gürcan olayı anlatmasını istemek, 3) böyle bir davranışa hoşgörü gösterilemeyeceğini açıkça bildirmek, ama, aynı zamanda, 4) Gürcan'a ve diğer müşteri hizmetleri görevlilerine bu tür üzücü olaylarla bir daha karşılaşmamaları konusunda yardımcı olmak için yapılabilecek bir şey olup olmadığını görmek.
Böyle bir geribildirimde bulunmanın önündeki olası engelleri tarif edin. Bunları aşmak için ne yapabilirsiniz?
Gürcan hem kızabilir, hem de endişeye kapılabilir. Olay konusunda konuşmak istemeyebilir. Olay hakkında görece önyargısız bilgilendirme yapmak yerine, kendisini savunmaya kalkışabilir. Gürcan geldiğinde önyargılı görünmemeye çalışacağım. Bütün dikkatimi Gürcan'a vereceğim.
Ne gibi sonuçlar elde etmek istiyorsunuz? Kısa vadede? Uzun vadede?
Gürcan'ın müşterilerle konuşurken duygularına hâkim olması gerektiğini anlamasını istiyorum. Aynı zamanda, Gürcan'ın içinde bulunduğu ortamı hem kendisi hem de ekibi için daha az bunaltıcı hale getirmenin bir yolu olup olmadığını anlamak istiyorum.
Geribildirim Sürecinin Değerlendirilmesi
Geribildirimde bulunduktan sonra sürecin, ilişkinin ve elde edilen sonuçların hangi kısımlarının ve hangi alanlarının değiştirilebileceğini ya da iyileştirilebileceğini belirleyebilmek için bu tablodan yararlanın.
Konu Neler iyiydi?
Neler değiştirilebilir veya iyileştirilebilirdi?
Süreç
Toplantının planlanması
Müşterinin olay konusunda anlattıklarının dikkatle dinlenmesi
Kayıtlardan ve ses kayıtlarından ve diğer ekip görevlilerinden enformasyon toplanması
Toplantının başarılı olacak şekilde başlaması
Gürcan'a dostça merhaba denmesi
Çalışmalarından ötürü tebrik edilmesi
Sorunun ayrıntılı olarak anlatılması
Net ve mantıklı bir sürecin işlemesi
Toplantının ilk kısmında ne söyleyeceğimi bilmek
Toplantının daha sonraki akışı ne olursa olsun, açık olmaya çalışmak
Toplantı iyi geçti, ama eğer Gürcan kızsaydı, toplantıyı bu kadar iyi götüremeye bilirdim. Farklı senaryolara göre daha iyi hazırlık yapmam gerekiyor.
Gerçekçi bir eylem planının çıkartılmış olması
Gelecekteki davranışlar ve masa görevlileri ekibine destek olabilme planları konusunda hemfikir olduk.
Resmi bir eylem planı geliştirmek için ayrıca oturup konuşmamız gerekiyor.
İlişki
İletişim tarzı
Açık, dostça, dürüstçe—Gürcan ile birlikte çalışmanın doğru yolu bu.
Geribildirimin gördüğü tepki
Gürcan müşteriye kabalık yaptığını kabul etti. Kızmadı, Özür dilemeyi tercih etti.
Güven düzeyi
Gürcan olay konusundaki kendi anlatımını ve neden öyle davrandığına dair açıklamalarını dikkate alacağıma güveniyordu.
Konu
|
Neler iyiydi?
|
St: kx değiştirilebilir veya iyileşeni e bilirdi?
|
İlişki
|
Karşılıklı saygı ve öğrenme düzeyi
|
Ona değer verdiğim ve o da bana
güvendiği için, gösterdiği davranışın
nedenleri konusunda dürüst olabiliyor,
ve sorumluluğu da kabullenebiliyordu.
|
|
Sonuçlar
|
Değişikliklerin
Etkisi
|
Bütün müşteri hizmetleri görevlileri,
özellikle de Gürcan, telefonla arayan
müşterilere olağanüstü nazik davranır
oldular. Arayanların aldıkları mesajlardan
ve yardımdan memnun kaldıkları
anlaşılıyor.
|
Ekibi, bu mükemmel
davranışlarım sürdürmeleri
konusunda özendiriyorum.
|
Değişikliklerin
zamanlaması
|
Tam zamanında
|
Ekibin bu mükemmel davranışı kalıcı olacak mı?
|
Karşılanan beklen-
Tiler
|
Şu ana kadar, tümü!
|
İzlemeye devam edeceğim ve
ekibe ve tek tek her üyesine
olumlu geribildirimlerde
bulunacağım.
|
|
|
|
|
|
Düzeltici bir geribildirim toplantısını kolaylaştıran beş adım
Düzeltme amaçlı geribildirim olumlu pekiştirmeye kıyasla daha zor olmakla birlikte, bireysel ve örgütsel üretkenliği iyileştirmekte yöneticilerin vazgeçilmez bir aracı olduğu da kesindir.
1. Bir çalışanın düzeltilmesi gereken belirli bir davranışını belirleyin. Söz konusu kişi sunduğu raporlarda savruk mu? İşe geç mi geliyor? Telefonda çok yüksek sesle mi konuşuyor? Onunla bir araya geldiğinizde, olabildiğince kesin olun. Örneğin, "Ali, işe hep geç geliyorsun" demeyin. Onun yerine, "Ali, geçen ay işe sekiz kez geç geldin" deyin.
2. Konuşmayı bırakıp dinlemeye başlayın. Çok konuşmaktan kaçının; karşınızdaki insanın bakış açısına kulak verin. Sorunlu davranışını çalışana açıkladıktan sonra, onu kendisini değerlendirmeye özendirin ve verdiği tepkiyi dikkatle izleyin—ve bir yandan söylediklerine kulak verirken, bir yandan da kullandığı beden dilini okuyun.
Söylediklerini can kulağıyla dinleyin. Kendi söyleyeceklerinize değil, onun verdiği mesaja ve ima ettiği şeylere yoğunlaşın. Özellikle söylediklerine, kullandığı beden dilinin dışa vurduğu duygularına ve ne gibi imge ve metaforlar kullandığına dikkat edin.
Söylediklerini tekrarlayın. Verdiği tepkiyi farklı sözcüklerle tekrarlamakla, söylemek istediği şeyleri anladığınızı göstermiş olursunuz. Eğer anlamadıysanız, anladığınızdan her ikiniz de emin oluncaya kadar soru sormayı sürdürün.
İpucu: Değiştirmesi en kolay şeylere odaklanın —iş performansına, becerilere,
davranışlara.
Düzeltici Geribildirimi Kolaylaştıran Adımlar
Bir çalışanın düzeltilmesi gereken belirli bir davranışını belirleyin.
Konuşmayı bırakıp dinlemeye başlayın.
Meselenin ne olduğu konusunda fikir birliği sağlayın.
Bir eylem planı konusunda fikir birliği sağlayın.
Sonuçları izleyin.
3. Meselenin ne olduğu konusunda fikir birliği sağlayın. Kendi endişelerinizi ortaya koyup onun yanıtlarını dinledikten sonra, sorunun ne olduğunu tespit etmek çok kolaylaşabil-se de, sonuç her zaman bu olmaz. Bazen görünürdeki davranış daha derin bir sorunun ürünüdür. Örneğin, eğer işe geç geliyorsa, meselenin bu olduğunda her ikiniz de hemfikir olabilirsiniz, ama bunun altında yatan nedenlere bakmıyorsunuzdur. Belki de işe, evde birtakım sorunlar yaşadığı için geç geliyordur ya da yaptığı işten memnun olmadığı için büroya gelmekte ayak sürüyordur. Belki, saate aldırmayan bir insandır, ama işini de aksatmamaktadır.
Bir eylem planı hazırlamaya kalkışmadan önce, şöyle bir geri durup resmin tamamına bakın. Yanılmaktan korkmayın. Bu al-ver sürecinden siz de karşınızdaki kişi kadar bir şeyler öğreniyor olabilirsiniz.
ipucu: Geribildirim toplantısı sırasında, karşınızdaki kişinin kendisini rahat hissetmesini sağlayın. Onu masanızın karşısına oturtmayın ve çalan telefonlara asla yanıt vermeyin!
4. Bir eylem planı konusunda fikir birliği sağlayın. Meselelerin neler olduğunu öğrendikten sonra, bir eylem planı üzerinde birlikte çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu planın en ivedi soruna yönelik olması gerekir. Bu durumda, çalışanınız işe sık sık geç gelmekte ve onun bu davranışı zamanında gelen diğer çalışanların moralini bozmaktadır.
Farklı çözüm biçimleri üzerinde düşünün. Şunlardan birini yapabilirsiniz:
Havuç uzatmak: Söz konusu çalışanınıza işe zamanında gelmesini teşvik edecek daha ilginç ve doyurucu bir görev bulun.
Sopa göstermek: İşe tam saatinde gelmesini isteyin ve gecikmesi halinde başına neler geleceğini kesin bir dille ifade edin (örneğin, bürodaki ayrıcalıklardan mahrum kalmak).
Alternatif yaratmak: Grubun tamamı için geçerli olacak öyle bir esnek plana izin
verin ki, herkes büroya belli bir zaman dilimi içinde istediği saatte gelme seçeneğine sahip olsun.
İpucu: Sizi bir sorun olduğu sonucuna götüren kanıt ve nedenleri açıkça ortaya koyun.
İpucu: Geribildirim toplantısı sırasında, kendi beden dilinizi kontrol edin—esnemeyin, parmaklarınızı çıtlatmayın veya pencereden dışarıyı seyretmeyin.
İpucu: Anlamlı ödüllerin değişimin güçlü teşvikçileri olabileceğini unutmayın.
5. Sonuçları izleyin. Söz konusu çalışanınızın, ekibinizin ve kuruluşunuzun yararına, değişim sürecini toplantıdan sonra da sürdürün. Ne yapıp ettiğini, üzerinde mutabık kalınan eylem planına uygun davranıp davranmadığını izlemeye devam edin. Sorun devam ediyorsa, daha gayri resmi geribildirim fırsatlarından sonuç alıcı bir şekilde yararlanabilir ya da daha yaptırımcı önlemlere başvurmak zorunda kalabilirsiniz.
İpucu: Olumlu değişiklikler olduğunu gördüğünüzde, iyileşmeyi takdir edin.
Geribildirim Almaya Açık Olmak
Pazarda başarılı olabilmek gittikçe daha çok öğrenmeye bağlı bir şey haline geliyor, oysa çoğu insan öğrenmek ipin ne yapması gerektiğini bilemiyor.
Olumlu geribildirim sırt okşamak kadar hoş bir duygu yaratır, buna karşılık düzeltici geribildirime kulak kabartmak, kabullenmek ve ona uygun davranmak insanın zoruna gidebilir. Geribildirim almaya açık olmak geribildirimde bulunmak kadar önemli olsa da, öyle bir nokta gelir ki, becerilerinizi, tutumunuzu ya da üretkenliğinizi iyileştirmenize yönelik öneriler karşısında savunmacı bir tavra girebilirsiniz.
Neden savunmacı oluruz?
Kendilerini işlerine adamış profesyoneller çoğu zaman kendi kendilerine şöyle derler: "Bütün bunları bilebilecek durumdayım! Ne de olsa, çok emek vermiş, çok becerili ve kendini işine adamış bir insanım."
Size yönelik düzeltme amaçlı her geribildirim bir hata yaptığınız, bir şekilde başarısız olduğunuz anlamına gelir.
Başarısızlık, kendi başına, yüksek kaliteli çalışmalarından gurur duyan profesyonellerin çoğu için bir tehdittir. İç mantıkları çoğu zaman onlara, başarısızlıktan kaçınmanın en iyi yolunun her zaman mükemmel olmak olduğunu söyler. Mükemmel olabilmek için, bildiğiniz her ne ise ona sıkı sıkıya sarılmanız ve iyi iş çıkartmanız gerekir. Bu mantığın devamı şöyle gelir: Yeni beceriler, fikirler, usuller, davranışlar öğrenmeye kalkışmayın; o zaman asla başarısız olmazsınız.
Savunma güdümüz bir kez harekete geçti mi, en iyi geribildirim bile bu savunma duvarına çarpıp geri döner ve geribildirimde bulunanı—hak tanımaz yöneticiyi ya da aptal müşteriyi—vurur.
Zihninizi değişime açın
Geribildirim almanın sırrı, zihninizi geribildirimi duyacak şekilde açmak, hatalardan, hatta başarısızlıklardan ders çıkartabileceğinizi kabullenmek ve en önemlisi, öğrenmeyi istemektir. Öğrenmenin—özellikle sürekli değişen bir dünyada—kesintisiz bir süreç haline gelmesini güvence altına alabilmemiz, neresinden bakarsak bakalım, bize bağlıdır.
1. Kendinizi toplantıya hazırlayın. Toplantının hem fiziksel mekânını hem de tartışma konusunu planlayın.
Toplantının, kendinizi rahat hissedeceğiniz bir za
manda ve kişiye özel bir mekânda yapılmasını isteyin.
Meseleyi toplantı öncesinden gözden geçirin. Konuya kendi bakış açınız nedir? Ortaya koyacağınız verileri derleyin. Nasıl bir tepki vereceğinizi düşünün.
Geribildirimden çıkartacağınız dersin ne olmasını istediğinize karar verin.
İpucu: Unutmayın: Size verilen geribildirimi diğer enformasyon kaynaklarıyla kontrol etme hakkına her zaman sahipsiniz. Bu, aldığınız mesajı teyit ettirmeye yarayabilir.
2. Verilen geribildirime açık olun. Bu, söylemesi kolay yapması zor bir şey olabilir. Ama savunma kalkanınızı indirip geribildirime kulak vermedikçe, o toplantı zaman kaybından başka bir şey olmayacaktır.
Geribildirimin sizi rahatsız edeceğinden kuşkunuz varsa, kendinizi yatıştıracak stratejiler hazırlayın (örneğin, derin nefes almak, toplantıya kısa bir ara vermek vb.)
Söylenenleri dikkatle dinleyin ve karşınızdaki insanın bakış açısını anlamaya çalışın. Geribildirimin
Siz Olsanız Ne Yaparsınız?
Meryem yaz tatilini deniz kenarında erkek karlı idesi Tim'le geçirdiği için çok keyifliydi. Onunla yeni işi hakkında konuştular; her şey yolundaydı—bir tek şey hariç. Meryem insanlara işinden söz ettiğinde, ondan bir şey sakladıkları duygusuna kapıldığından yakındı. Konuşma yürümüyordu. Tim, manidar bir ifadeyle, belki de Meryem'in duymak istemeyeceği bir şeyler söylemek istedikleri tahmininde bulundu. Devamla, onun her zaman çok alıngan olduğunu, kendisini eleştiren biri çıktığında bundan her zaman çok rahatsızlık duyduğunu söyledi. İncinip öfkelenen Meryem sertleşti. Nasıl olur da böyle bir şey söyleyebilirdi! Tim gülerek, bak yine aynı şeyi yapıyorsun, dedi. İlişkilerini ciddi şekilde tehlikeye sokmadan ona dünyada böyle bir şey söyleyebilecek tek kişi muhtemelen Tim'di. Artık denizden mi, yoksa güneşten mi bilinmez, bu sözler Meryem'i her zamankinden daha derin düşünmeye sevk etti. Tim'in söylediklerinde haklılık payı olabilirdi. İnsanları kendisine önemli şeyleri söylemekten alıkoyan şey eleştiriyi kabullenememesi olabilir miydi? Daha az savunmacı olamaz mıydı?
Şöyle Yapabilirisiniz.
Birçoğumuz gibi Meryem de, kendi öz imgemizi esas olarak kendi niyetlerimiz üzerine inşa ettiğimiz bir dünyada yaşıyor olmanın sıkıntısını yaşıyor olabilir. Elinden gelenin en iyisini yapmaya gayret etmekte; çok çalışmakta; en iyi niyetle hareket etmektedir. O yüzden, kendisini iyi bir insan olarak görmekte ve eleştiriye katlanmakta zorlan1 maktadır. Oysa, kendimizi her ne kadar iyi niyetimize göre yargılasak da, kendi niyetimiz ile davranışlarımızın başkaları üzerinde yarattığı etki arasındaki farkı göremeyebiliriz ve bu körlük çoğu zaman, eleştirel geribildirimler karşısında savunmaya geçmemize neden olabilir. "Ben bu kadar iyi niyetli olduğum halde, nasıl oluyor da beni eleştirebiliyor?"
Başkalarının bizi bizden daha farklı algıladığını fark ettiğimizde geribildirim, öğrenmenin ve öz farkındalığın güçlü bir aracı haline gelir. Geribildirimi, niyetimiz ile hareketlerimizin başkaları üzerindeki fiili sonuçları arasındaki anlaşmazlıkları öğrenmenin bir yolu olarak düşünebilirsek, onu bir saldırı değil bir armağan olarak görmemiz mümkün olabilir. Meryem daha meraklı ve diyalogu teşvik edici olabilirse, daha az savunmacı olması mümkündür. Örneğin, "insanlarla işi hakkında konuşurken" onların ne dediğine daha çok kulak vermeyi düşünebilir; böylece çalışma arkadaşlarına ne kadar şey anlattığının ve onlara bundan ne algıladıkları konusunda neler sorduğunun farkına varabilir, insanlara ne düşündüklerini sormaya ve onların söylediklerinden—bu söylenenler ona eleştiri gibi gelse bile—bir şeyler öğrenmeye çalışırsa, çalışma arkadaşlarıyla muhtemelen daha açık bir diyaloga girmesi mümkün olacaktır.
Herhangi bir yönü sizin için yeterince açık değilse, soru sorun.
Davranışınızı haklı gösterme dürtüsüne karşı koyun. Yanıt verme şansını buluncaya kadar bekleyin ve görüşünüzü açıkça ortaya koyun.
Resmi Toplantılarda Geribildirim Almanın Altı Adımı
Kendinizi toplantıya hazırlayın.
Verilen geribildirime açık olun.
Yanıt verirken dikkatli ve mantıklı olun.
Geribildirimden çıkartacağınız dersin ne olmasını istediğinize karar verin.
Değişime yönelik bir eylem planı hazırlanmasında geribildirimde bulunan kişiyle birlikte çalışın.
Eylem planının hayata geçirilmesinde geribildirimde bulunan kişiden destek isteyin.
3. Yanıt verirken dikkatli ve mantıklı olun. Geribildirimde bulunma ve alma sürecinin iki (veya daha fazla) insan arasında bir diyalog olduğunu unutmayın. Eğer toplantı verimliyse, bundan her iki taraf da bir şeyler öğrenecektir. Vereceğiniz yanıt geribildirimde bulunan kişinin sahip olmadığı bir enformasyonu edinmesini sağlayacak ve hem meseleye ilişkin ortak anlayışa, hem de değişim olasılığının yükselmesine katkıda bulunacaktır.
4. Geribildirimden çıkartacağınız dersin ne olmasını istediğinize karar verin. Hem siz hem de geribildirimde bulunan kişi mesele konusunda ortak bir anlayışa ulaşmaya çalışırken, bu geribildirimden ne ders çıkartabileceğinize karar verin. Aldığınız geribildirimin temel amacı, neresinden bakarsanız bakın, sizin mesleki (ve kişisel) gelişiminize yardımcı olmaktır. Eğer değişiyor ve gelişiyorsanız, bu değişim kuruluşun da yararına olacaktır.
Geribildirimin geçerliliği ve sizden talep ettiği değişiklik üzerinde düşünün.
Geribildirimde bulunan kişinin niyeti üzerinde düşünün. Bu toplantıyla ne elde etmek istiyor?
Bu kişi durum hakkında bilgi sahibi mi?
Geribildirimde bulunan kişiyle aranızda nasıl bir ilişki var? Sizin yöneticiniz mi, çalışma arkadaşınız mı, müşteriniz mi? Bu ilişkinin geribildirime vereceğiniz tepki üzerinde ne gibi bir etkisi var?
Hangi olguları kabul ediyorsunuz? Halledilebilecek anlaşmazlık alanları var mı?
Karşınızdaki kişi durumunuzu iyileştirmeye yardımcı olacak şekilde, sizinle birlikte çaba göstermeyi istiyor mu?
Kendinizi iyileştirebilmek için gelecekte neler yapabilirsiniz?
Geribildirime Hazırlık Kontrol Listesi
|
Bu kontrol listesini geribildirim almaya hazır olduğunuzu teyit etmek için kullanın.
|
1. Toplantı ortamının belirlenmesine yardımcı oldunuz mu?
|
Evet
|
Hayır
|
2. Toplantıya hazırlıklı gelebilmeniz bakımından, meselenin ne olduğuna ilişkin ön bilginiz oldu mu?
|
Evet
|
Hayır
|
3. Geribildirimi dinlemeye ve söylenecek şeylere açık olmaya hazır mısınız?
|
Evet
|
Hayır
|
4. Bir hata yapmış olabileceğinizi ya da bazı bakımlardan başarısız olduğunuzu kabullenebilir misiniz?
|
Evet
|
Hayır
|
5. Sinirlenecek olursanız, kendinizi nasıl sakinleştireceğinizi veya durumla nasıl başa çıkabileceğinizi biliyor musunuz?
|
Evet
|
Hayır
|
6. Geribildirimden ne ders çıkartmayı umduğunuzu söyleyebilir misiniz?
|
Evet
|
Hayır
|
7. Geribildirimin sonucunda, davranışınızı nasıl değiştirebileceğiniz hakkında bir fikriniz var mı?
|
Evet
|
Hayır
|
Değişime yönelik bir eylem planı hazırlanmasında geribildirimde bulunan kişiyle birlikte çalışın. Eylem planının hazırlanmasına katılmayacak olursanız, size ait bir şey olduğu duygusuna sahip olamazsınız. Sadece yapabileceğinizi bildiğiniz şeyler konusunda taahhütte bulunun.
Eylem planının hayata geçirilmesinde geribildirimde bulunan kişiden destek isteyin. Önünüze bir eylem planı konacağını ve sonra unutulup gideceğini beklemeyin. Geribildirimde bulunan kişiden o eylem planının hayata geçirilmesi konusunda size yardımcı olmasını isteyin. Örneğin, küçük hedefler için bir zaman planı önerin. Ve geribildiriminden ötürü karşınızdaki insana teşekkür etmeyi ihmal etmeyin—geribildirim sizin için bir tür armağandır.
Bulunulacak Taahhüdü Planlama Taslağı
Aldığınız geribildirimde mutabık kaldıktan sonra, bulunacağınız taahhüdü planlamak için bu aracı kullanın. Resmi eylem planınızı geliştirirken, bu taahhüt taslağını geribildirimi veren kişiyle paylaşın.
Bulunacağınız taahhüdü tarif edin.
Yardım isteyen müşteriye kaba davranmayacağını.
Taahhüdün geçerli olacağı süre nedir?
Müşteri hizmetleri masasındaki görevim devam ettiği sürece.
Bunu nasıl başaracaksınız?
Sorunlarla karşılaştığımızda ve müşteri hizmetleri ekibi ve müşteriler de dahil, herkes yorgun ve sıkıntılı olduğunda yavaş konuşacağım, söylenenleri dikkatle dinleyeceğim, derin nefes alacağım ve her zaman nazik olacağım.
Hedefinize varmakta bu taahhüdün size ne gibi bir yararı olacak?
Merak etmeyin—geribildirim sizin için bir tür armağandır.
Mükemmel bir müşteri hizmetleri görevlisi olmak istiyorum; müşterilerin bilgisayar bağlantısıyla ilgili sorunlarım çözmelerine yardımcı olmak istiyorum; ve kuruluş İçinde terfi ettirilmesi düşünülen insanlar arasında yer almak istiyorum. Bu hedeflere varmak için, bilgisayar bağlantısıyla ilgili sorunlarını çözmelerinde müşterilere hep yardımcı olmaya çalışacağım.
Bu taahhüdü yerine getirmekte ne gibi engellerle karşılaşmanız söz konusu olabilir?
Ruh halim. Sıkıntı ve öfkemi kontrol etmeyi öğreniyorum.
Ne gibi destek ve kaynaklara ihtiyacınız var?
Ekibimin ve yöneticimizin bize temin etmeye söz verdiği ek destek ekibinin yardımına ihtiyacım var.
Bu taahhüdü eksiksiz yerine getirebileceğinizden ne kadar eminsiniz? Derecelendirin (1-10,10 kesinlikle emin olduğunuzu ifade eder).
Bu sorunun üstesinden gelebileceğimi düşünüyorum. Geçmişte sinirlerime sadece bir kez hâkim olamadım, ama artık, alacağım yardımla birlikte, arayan bütün müşterilere her seferinde nazik davranmayı başarabilmem gerekir. Puan: 8
Geribildirimde bulunmak ya da almak her zaman kolay değildir. Hem verenin hem de alanın buna—geribildirimin temel yararlarına ve verilen geribildirimin yanlış varsayımlar üzerine inşa edilmiş olma olasılığına—açık olması gerekir. Her iki taraf da geribildirimin gerçekten değerli olduğuna inandığında, verilen mesaja odaklanır, onu geçiştirmezler. Ama o noktaya gelmeden önce, tarafların her ikisinin de olumsuz tutum veya çağrışımları halletmeleri gerekebilir.
Aşağıdaki nedenlerle, geribildirimde bulunmakta zorlanabilirsiniz:
Geribildirimin olumsuz ya da yararsız olduğuna inanıyorsanız.
Karşınızdaki insanın sizden hoşlanmayacağından endişe ediyorsanız.
Karşınızdaki insanın geribildirimi kaldıramayacağına inanıyorsanız.
Daha önce, alıcı tarafın kendisini değiştirmediği yada geribildirimi düşmanca karşıladığı durumlar yaşadıysanız.
Geribildirimin riskine değmediğini düşünüyorsanız.
Aşağıdaki nedenlerle, düzeltici geribildirim almaktan kaçınmak isteyebilirsiniz:
Kendinizi, beklediğiniz eleştiriyi rasyonelleştirme ve savunmaya geçme zorunda hissediyorsanız.
İyileşmenize yönelik önerilerin özsaygınızı yok ettiğine inanıyorsanız.
Daha önce, geribildirimin yararsız ya da haksız olduğu durumlar yaşadıysanız.
Aşağıdaki nedenlerle, teyit edici bir geribildirimi bile rahatsız edici bulabilirsiniz.
Başkalarından farklı bir yere konmak istemiyorsunuzdur.
Başkalarının sizi kıskanacağını düşünüyorsunuzdur.
Geribildirim en az iki kişi arasındaki etkileşime dayalı bir şey olduğu için, üretken ve dürüst iletişimin koptuğu anların olması doğaldır. Yukarıda sıralanan çekinceler normaldir, ama bunlar kolaylıkla bertaraf edilebilir; çünkü geribildirim sadece ilişkileri gerginleştirme riskini göze almaya değmekle kalmaz, aynı zamanda kuruluşun sağlığı bakımından da vazgeçilmezdir.
İpucu: Övgünüzü herkesin önünde; eleştirinizi baş başayken yapın.
Ne ki, bazı öyle özel durumlar vardır ki, normları aşan sorunlara yol açabilir. Kişisel İlişkiler meselelerin açıldıkları veya doğrudan ele alınmasının önünü kesebilir. Örneğin:
Yukarıya doğru düzeltici geribildirimde bulunmak ters karşılanabilir, hatta sizin açınızdan mesleki riskler bile taşıyabilir.
Kötü iletişimci insanlarla uğraşmak zorunda kalmak geribildirim sürecini baltalayabilir.
Aşırı duygu yüklü durumlarda, geribildirimde bulunmaya çalışmak ilişkileri gerçekten zedeleyebilir.
Uygunsuz geribildirimde bulunmak yarardan çok zarar getirebilir.
Siz Olsanız Ne Yaparsınız?
Saat 9:54. Betül'ün "selam" diyerek Leyla'nın bürosunun önünden geçtiği sırada bilgisayar ekranındaki saatin bildirdiği zaman buydu. Bunun üzerinden neredeyse bir saat geçti. Ve Betül önemli bir ekip toplantısını kaçırdı. Artık yeter diyerek Leyla, tümüyle kontrolden çıkmadan duruma müdahale etmeye karar verdi. Betül'e bir e-posta iletisi göndererek saat 11:00'de bürosuna gelmesini İstedi.
Sonra derin bir nefes aldı. Arkadaş haline gelmelerinden itibaren, Betül'ün çalışması tavsamaya başlamıştı. Betül artık işe sık sık geç geliyor ve erken ayrılıyordu. Üstelik geçen hafta, vermesi gereken haftalık raporu da vermemişti. Leyla Betül tarafından kullanıldığını düşünüyor ve bu durumdan rahatsızlık duyuyordu. Betül'ün gevşekliğini herkes fark etmiş olmalıydı. Saat 10:05'ti. Bu rahatsız edici durumu nasıl halledeceğine karar vermek için Leyla'nın bir saatten az bir zamanı kalmıştı.
Şöyle Yapabilirisiniz
Leyla, Betül hakkında bazı nesnel veriler toplamış durumda—işe geç gelmesi, bir toplantıyı kaçırması, önemli bir raporu teslim etmemesi. Ama aynı zamanda bu davranışın altında yatan nedenler konusunda, Betül'le arkadaş olmalarına atfettiği bazı aceleci sonuçlar da çıkarmış bulunuyor. Betül'ün aralarındaki dostluktan yararlandığına karar vermiş. Leyla duygusal bir önyargıyla bazı önlemler almaya başlıyor. Kısacası, çok yukarıdan bir müdahaleyle geribildirimde bulunmaya hazırlanıyor olabilir, ama bu, bir geribildirim görüşmesine tehlikeli bir yükseklikten dalmak olur.
Leyla'nın Betül'ün davranışları konusunda yaptığı varsayımların ve vardığı sonuçların farkına varması ve Betül'le bir araya gelmeden önce bunları bir yana bırakması gerekir. Betül'e, onda gördüğü belli davranışlardan —işe geç gelmek, erken ayrılmak, toplantıyı kaçırmak vb—söz etmeyi düşünmeli ve bu davranışlarının ekip üzerindeki sonuçlarını anlatmalıdır. Bunu yaptıktan sonra, Betül'e olup bitenler ve bunların nedenleri konusunda ne düşündüğünü sormalı ve onun dediklerini dinlemeye hazır olmalıdır. Leyla'nın bütün bildiği şeylere rağmen, Betül belki yaptıklarının farkında değildir ya da çalışmasını etkileyen birtakım ciddi kişisel sorunları vardır. Leyla geribildirim toplantısına, Betül'ün aralarındaki dostluktan yararlandığı ya da kendisini kullandığı kesin inancıyla yaklaşacak olursa (ki, bunlar nesnel verilerden çok onun varsayım ve yargılarından kaynaklanan şeylerdir), geribildirimin her ikisi için de yararlı sonuçlar verme olasılığı düşüktür. Leyla'nın önyargılı geribildirimi muhtemelen bir saldırı gibi görülecek, sorunu çözemeyecek, üstelik arkadaşlıklarına da zarar verecektir!
Yukarıya doğru düzeltici geribildirimde bulunmadan önce iyi düşünün
Düzeltici geribildirim almanın çoğu insanın zaten yeterince zoruna gittiğini, hele böyle bir geribildirimi aşağıdaki insanlardan almanın tümüyle kabul edilemez bir şey olabileceğini unutmayın.
Hem siz hem de ekibinizdeki diğer insanlar, yöneticinizin ekip çalışmasını değerlendirip eleştirirken tutarsızlık yaptığını gözlemliyorsunuz. Sonuçta, bazı ekip üyeleri ufak tefek meseleleri düzeltmekten çekinir hale gelmiş ve önemli proje görevlerinde uzak durmaya başlamış durumdalar. Sorunu ekip üyeleriyle görüşüp, meseleyi yöneticinin gündemine getirmeniz gerektiğine karar veriyorsunuz. Yönetsel bir hata yaptığını yöneticinize nasıl söylersiniz?
Yukarıya Doğru Düzeltici Geribildirimde Bulunmayı Kolaylaştıran Adımlar
Meselenin önlem almaya değer olup olmadığına karar verin.
Özenli bir hazırlık yapın.
Geribildirim toplantısı için randevu alın.
Söz konusu davranış ve bunun ekip üzerindeki sonuçları üzerinde durun.
Yöneticinizin tepkisini büyük bir dikkatle izleyin.
Öneri yapın veya istekte bulunun.
Mutabakat ya da değişim taahhüdü olup olmadığını kontrol edin.
Meselenin önlem almaya değer olup olmadığına karar verin. Örneğin, yöneticinin davranışının yarattığı sonuçlar ekibin kendi içinde düzeltebileceği şeylerse, yöneticiye başvurmaya gerek olmadığına karar verebilirsiniz. Bu başlangıç kararını verebilmek için aşağıdaki sayfadaki Yukarıya Doğru Geribildirim aracından yararlanabilirsiniz.
Yukarıya Doğru Geribildirim: Değer mi?
Yukarıya doğru geribildirimde bulunmanın getirisinin riskine değer olup olmadığını anlamak için bu araçtan yararlanın.
Sorun nedir?
Yönetici ekip üyelerimize tutarsız geribildirimlerde bulunuyor.
Karşınızdaki kişinin yaptığı hareketlerin makul nedenleri neler olabilir?
Yönetici yaptığımız işlerde bizim göremediğimiz farklılıklar görüyor olabilir.
Bu sizi hangi bakımlardan etkiliyor?
Çok çalışıp mükemmel iş çıkardıklarında yöneticiden olumlu geribildirim almadıklarında, ekip üyelerinin hevesi kırılıyor. Bu durum uzun vadede yapılan işin kalitesini düşürebilir ve bazı kalifiye elemanlar grubumuzdan, hatta kuruluştan ayrılabilir.
Bu sorun kendiliğinden çözülür mü, yoksa müdahale etmeniz mi gerekir?
Bu sorunun kendiliğinden çözülebileceğine inanmıyorum. İçimizden biri onunla konuşmadıkça, yöneticimizin böyle bir sorun olduğundan haberi dahi olmayacaktır.
Söz konusu kişi sizin geribildiriminize ne kadar açık?
Geribildirime ve yeni fikirlere açık olduğunu söylese de, bizim dediklerimize her zaman kulak asmıyor.
Geribildirimde bulunmanın olası olumsuz sonuçlan nelerdir?
Onun yönetim tarzım eleştirdiğim için bana kızabilir. Beni bir şekilde cezalandırabilir.
Sorun çözülürse, bu sizin ve diğer kişilerin yaptığı işi hangi bakımlardan kolaylaştıracaktır?
Geribildirime kulak verecek olursa, yöneticimiz bundan böyle bize verdiği geribildirimlerde âdil ve dürüst olacağı için, davranışını değiştirebilir. Ya da davranışlarının bize niçin tutarsız göründüğünü, oysa yaptıklarının niçin haklı nedenlere dayandığını açıklayabilir. Onun davranışının makul olduğunu görebilirsek, hem yöneticimiz hem de yaptığımız çalışma konusunda kendimizi daha rahat hissederiz.
Sorun çözülmezse, bunun ne gibi sonuçlan olacaktır?
Bazı ekip üyeleri başka bir iş arayışına gireceklerdir.
Getirişi riskine değer mi?
Evet, yöneticimizin davranışını değiştirme olasılığının risk almaya değdiğine inanıyorum. O zaman ekip birlikte iş çıkarma konusunda daha etkin olacaktır.
Özenli bir hazırlık yapın. Böyle bir durumda çok özenli bir hazırlık yapmanız gerekir. Sorunu nasıl formüle edeceğinizi planlayın. Genelgelerden, notlardan, iş tanımlarından, olaylardan, buluşmalardan, davranışlardan, yanıtlardan, elde edilen sonuçlardan vb. yararlanarak veri toplayın.
Geribildirim toplantısı için randevu alın. Yöneticinize sürpriz yapmayın! Onunla önemli bir meseleyi baş başa görüşmek istediğinizi önceden haber verin. Bir araya geleceğiniz zamanı ve yeri bildirmesini isteyin.
Söz konusu davranış ve bunun ekip üzerindeki sonuçları üzerinde durun. Yöneticinizin kişiliğine ve duruma bağlı olarak, konuşmaya dostça ve neşeli bir havada başlayabilirsiniz. Ne ki, geribildirimde bulunurken bunu doğrudan, basitçe ve doğru bir biçimde yapın. Onun kişiliği değil, davranışı üzerinde durun. Suçlayıcı bir ses tonu kullanmaktan kaçının.
Söze şöyle başlayabilirsiniz: "X projesinin görevlerinin önceliklerini nasıl belirleyeceğimizi görüşmek istiyordum."
Yöneticinin tutarsız davranışlarının ekibin üretkenliği üzerindeki sonuçlarını mutlaka belirtin.
Şöyle diyebilirsiniz: "Mert ile Hatice biçimdeki ayrıntılara öylesine odaklanıyorlar ki, ihtiyacımız olan içeriği üretemiyorlar."
5. Yöneticinizin tepkisini büyük bir dikkatle izleyin. Beden diline dikkat edin. Geriliyor mu? Arkasına yaslanarak sizden uzaklaşıyor mu? Kollarını kavuşturuyor mu? Bunlar soğukluk işaretleridir. Eğer size doğru eğiliyor, dikkatle dinliyor, başıyla onaylıyorsa, meseleyi anlamaya çalışıyor demektir—daha olumlu bir işaret!
Aldığınız sözel tepki elbette, patronunuzun meseleyi anlayıp anlamadığının ve geribildirime ve değişime açık olup olmadığının en önemli göstergesidir. Düzenli aralarla, "Bu size de anlamlı geliyor mu" diyerek tepkisini teşvik edip yönlendirebilirsiniz.
Öneride veya istekte bulunun. Eğer durum kötüye gitmiyorsa, sorunu ortaya koymaktan olası çözüme geçin. Yöneticinizin bu meydan okumayı göğüslemeye hazır olup olmadığını artık biliyorsunuzdur. Eğer hazırsa, durumu düzeltmeye yönelik çeşitli seçenekler üzerinde konuşmaya yanaşabilir.
Mutabakat ya da değişim taahhüdü olup olmadığını kontrol edin. Süreç iyi gidiyor gibi görünse bile, taahhüt konusunda her ikinizin de netliğe ulaştığınızdan emin olun. Toplantı sona ermeden önce, şöyle bir şey sorun: "Şu halde, hepimizin en büyük önceliğe odaklanmamız gerektiği konusunda hemfikiriz, öyle değil mi?" Yöneticinizin buna basitçe "evet" demesini temin etmeye çalışın.
Son olarak, sonuçlar da dahil, toplantıyı tutanağa geçirin.
Geribildirimin artık ne zaman işe yaramaz olduğuna karar verin
Bazı durumlarda, size bağlı çalışan bir kişinin değişmediğini görürsünüz. Birkaç geribildirim toplantısı yaparsınız, eylem planları üzerinde mutabakat sağlarsınız, net başarı göstergeleri tespit edersiniz, ama söz konusu kişi sorunlu davranışlarını sürdürmektedir. Bu ilerleme kaydetmeme halinin birçok nedeni olabilir—kişi hiçbir şeye aldırmamakta-dır, değişmesi gerektiğini anlamamaktadır, yönetim tarzınıza karşıdır vb. Ne ki, bir süre sonra ne sizin, ne ekibinizin, ne de kuruluşunuzun söz konusu çalışanın bu davranışına (ya da davranışsızlığına) daha fazla katlanmanız gerekmediği bir noktaya gelirsiniz. Peki, ne yapmalı? O zaman, söz konusu kişinin ayrılmasının yolunu hazırlamalısınız.
Sorunun büyümesine herhangi bir katkınız olup olmadığını bir kez daha düşünün.
İnsan kaynakları departmanıyla temasa geçerek onların da tavsiyelerini ve yardımını isteyin—hem söz konusu çalışan hem de kendiniz için.
Bir geribildirim toplantısı daha yapmayı deneyin, ama bu kez orada tanık olarak bir başka kişi daha bulundurun—belki insan kaynakları departmanından bir temsilci. Söz konusu çalışanın neyi nasıl söylediğini, nelere evet dediğini, nasıl olumlu ve olumsuz davrandığını özenle belgelendirmeye başlayın.
Yaptığınız her şeyin ilgili herkesin yararına olduğundan emin olun.
İpucu: Ne dediği anlaşılmaz ya da kötü iletişimci insanlarla uğraşırken, kendi
sıkıntılarınızı dışa vurmayın.
Kötü iletişimci insanlarla çalışırken sabırlı olun
Sessiz, ürkek ya da kötü iletişimci insanlarla uğraşırken süreci yavaşlatın. Kendiniz de ağır ağır konuşun. Uzun molalar verin.
En önemlisi, "Müşteriye, hangi gerekçeyle kendisine yardımcı olamayacağımızı söyledin" ya da "Sunum için nasıl bir hazırlık yaptın" gibi, açık uçlu sorular—uzunca yanıt gerektiren sorular—sorun. Bu tür sorular sadece "evet" ya da "hayır" dan farklı yanıtlar gerektirmekle kalmaz, aynı zamanda söz konusu İçişinin bakış açısı hakkında daha fazla şey bilmek istediğinizi, soruna sadece kendi bakış açınızı dayatmaya kalkışmadığınızı da gösterir.
Oynak durumlarda özenli davranın
İlgili kişiler sinirli ya da öfkeliyseler, herhangi bir geribildirim toplantısı düzenlemeden önce yatışmalarını beklemeye çalışın.
Dışa vuran heyecanlar yatışmış gibi göründüğünde bile, henüz diri duygular her an tekrar harekete geçebilir. Onun için, hazırlıklı olun:
Heyecanlı patlamalara nasıl tepki vereceğinizi planlayıp provasını yapın.
Toplantı sırasında dikkatinizin dağılmaması ne diyeceğinizi unutmamanız için, geribildiriminizi ana başlıklar halinde not edin.
Siz de sakin olun. Ağır ağır ve açık konuşun.
Yargılayıcı izlenimi uyandırabilecek yorumlar yapmaktan kaçının.
Temel ayrıntılar, neyin ne zaman olduğu vb. gibi konularda küçük mutabakatlar oluşturmaya çalışın.
Geribildiriminiz basit olsun—her toplantıda sadece bir iki noktayı gündeme getirmekle yetinin.
Uygunsuz geribildirimde bulunmaktan kaçının
İnsanların tatsızlık yaratacak gibi görünen durumlara gösterdiği yaygın tepki, böyle durumlardan uzak durmaktır. Yüz yüze yapılacak bir geribildirim toplantısı istendiğinde, yöneticinin, ya geribildirim sürecinden rahatsızlık duyduğu için ya da geribildirime zaman ayırmak istemediği için, farklı ya da etkinliği düşük bir yaklaşım içine girmesi halinde, genellikle böyle bir durum ortaya çıkar.
Bir bilgisayar şirketinin müşteri hizmetleri masası görevlilerinden biri, sunulan hizmetteki aksamalar nedeniyle öfkeli müşterilerden gelen telefonların çokluğu altında ezilmektedir. Bu sorunu çözme gücüne sahip olmamasına rağmen Gürcan, arayan müşterilere olabildiğince güven verici ve yardıma hazır yanıtlar vermektedir. Ama sonunda, onarım ekibinin bir sorunu halledememesinin verdiği sıkıntıyla, dayanamayıp öfkeli müşterilerden birini telefonda azarlar.
Bunun üzerine müşteri, yöneticilerden biriyle konuşmak ister ve müşteri hizmetleri masası görevlisinin bu kabalığından resmen şikâyetçi olur. Yönetici de müşteri hizmetleri masası ekibinin tamamına bir e-posta iletisi göndererek şöyle der: "Müşteri hizmetleri masası görevlilerinin müşterilerimize kaba davrandığı durumlar olduğunu öğrenmiş bulunuyorum. Profesyonelliğe yakışmayan bu davranış, hem ekibinizi, hem müşterilerimizi, hem de kuruluşumuzu etkilemekte olduğu için, hoşgörüyle karşılanmayacaktır. Söz konusu davranış birçoğunuz için geçerli olmasa bile, birkaç çürük elmanın itibarımızı ve şirketimizin geleceğini mahvetmesine izin veremeyiz. Hepinizin müşterilerimizle ilgilenirken profesyonelce ve saygılı davranmanız gerekir."
Yöneticinin bu durumda ekibine verdiği mesaj şu oluyordu: Müşterilere profesyonelliğe yakışmayan yanıtlar verilmesi hoşgörüyle karşılanmayacaktır. Ama bununla sorunu çözmüş olmuyordu. Tersine, yaptığı şuydu:
Bütün ekibi şaibe altında bırakıyordu, çünkü suçlunun kim olduğu belli değildi.
Zaten bitkin düşmüş olan ekibin sıkıntısını daha da artırıyordu.
E-posta mecrasının arkasına gizlenerek kendisini koruma altına alıyordu.
"Profesyonelce, saygılı" davranış modelinin ne olduğu konusunda hiçbir şey söylemiyordu.
Ekibine arka çıkmıyordu.
Gerçek sorunun ne olduğunu araştırmıyordu.
Sorunu çözmüş olmuyordu.
Oysa aşağıdaki gibi bir yaklaşım daha etkin olabilirdi:
Erdem: Gürcan, davetimi kabul edip geldiğin için teşekkür ederim.
Gürcan: Rica ederim. Bir sorun mu vardı?
Erdem: Hem evet, hem hayır. Sen mükemmel bir müşteri hizmetleri masası görevlisisin—en bilgilisi ve en düşüncelisi.
Gürcan: Teşekkür ederim, ama sorun ne?
Erdem: Evet, ben de bunu anlamaya çalışıyorum. Sana olguları sıralayayım. Dün bir müşteriden telefon aldım. Yardım masasına telefon ettiğinde aldığı yanıttan rahatsızdı. Dediğine göre, telefona çıkan genç adam kendisine kabalık etmiş ve hiç yardımcı olmamış. Kendisinden, konuşmayı tamı tamına aktarmasını istedim. Bana anlattığına göre, müşteri hizmetleri görevlisi sunucu hizmetinin çöktüğünü ve tekrar ne zaman devreye sokulabileceğine dair kesin bir saat veremeyeceğini söylemiş. Müşteri daha fazla enformasyon talep edince de, ona bağırarak, size bundan fazla enformasyon veremem, demiş.
Gürcan: Hımm, korkarım bu bendim.
Erdem: Evet, biz de iz sürerek sana ulaştık. Bu davranışı sana yakıştıramadığım için, meseleyi bir de senin ağzından duymak istedim.
Gürcan: Ona kabalık ettim. Bunu inkâr etmiyorum. Dün gece hepimiz yorgunluktan bitkin düşmüştük ve sorunu çözmek için elimizden hiçbir şey gelmiyordu. Can sıkıcı bir durumdu ve o öyle cıyaklamaya başlayınca ben de, korkarım, soğukkanlılığımı kaybettim.
Erdem: Cıyaklamak mı?
Gürcan: Nasıl desem bilemiyorum, ama bağırıyordu. Bana cıyaklama gibi geldi.
Erdem: Müşterilerimize nazik davranmak zorunda olduğumuzu elbette biliyorsun—karşımızdaki insan zor bir kişi olsa bile.
Gürcan: Evet, biliyorum. Özür dilerim. Şu anda, bu konuda ne yapabilirim?
Erdem: Evet, şu anda ne yapabiliriz? Durumu kurtarmak için ne yapabiliriz? O anda yorgun olduğunu söylüyorsun. Müşteri hizmetleri masasında daha fazla insana mı ihtiyacımız var?
Gürcan: Genellikle yok, ama böyle sunucunun çökmesi gibi sorunlar yaşandığında, evet, daha fazla yardıma gerçekten ihtiyaç duyuyoruz.
Erdem: Bu bir planlama meselesine benziyor. Acil durumlarda devreye girecek bir yedek ekibimiz olabilir. Sen ne diyorsun?
Gürcan: Bu harika olur! Teşekkür ederim!
Bu durumda, yönetici şunları yapmış oluyor:
Olgulara ulaşmak.
Sorunun sorumlusunun kim olduğunu bulmak (ekibin tamamını suçlamak yerine).
O kişiyle yüz yüze görüşmek.
Meselenin temelinde yatan sorunu keşfetmek.
Gerçekçi bir çözüm önerisinde bulunmak.
Çalışanının şükranım, güvenini ve sadakatini kazanmak.
Etkin geribildirim toplantısı modeli işte budur.