1. Kendinizden çok karşınızdakini düşünün. Geribildirim verirken karşınızdaki insanın kendisini kötü hissetmesine yol açmamaya özen gösterin. Olumsuz bir konuşmayı her zaman olumlu sözcüklerle sona erdirin. İnsanlarla bir sorununuz olmadığını, ancak zaman zaman davranışlarından rahatsız olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın. Eğer olumsuz konuşmanızı olumlu sözcüklerle bitirmezseniz karşınızdaki insan kendi davranışından çok, sizin geribildirim verdiğiniz sıradaki tarzınız üzerinde duracaktır. Geribildirim konusunda bu her zaman geçerli bir durumdur. Bir başkası sizden kendisi ile ilgili geribildirim istediğinde, yapmanız gereken şey öncelikle onun özsaygısına zarar vermemeye çalışmak, sonra geribildiriminiz üzerinde odaklanmaktır. Bu sizin dürüst olmadığınız anlamına gelmez. Ancak sesinizin tonu ve tavrınız, karşınızdakinin yararını içtenlikle düşündüğünüzü ortaya koymalıdır.
2. Zamanında ve konuyla sınırlı geribildirim verin. Geribildirimin işe yaraması için zamanında olması, yani karşısındakinin ondan yararlanabileceği zaman verilmesi gerekir. Bunun yanında konu ile sınırlı kalmaya da dikkat etmelisiniz, çünkü doğrudan konuya yönelik olmayan bir geribildirim yararlı olmayacaktır.
3. Geribildiriminizi değiştirilebilir bir duruma ya da davranışa yöneltin. Eğer geribildiriminizin işe yaramasını istiyorsanız karşınızdaki insanın değiştirebileceği bir duruma ya da davranışa yöneltin. Karşınızdakinin elinden bir şey gelmediği bir konu için geribildirimde bulunmak anlamsız olduğu gibi, karşı tarafı sinirlendirecektir de.
4. Değerlendirme yapmayın. Eğer geribildirim verirken yargılamaktan kaçınırsanız, karşı tarafın söylediklerinizi dinlemesi daha kolay olacaktır. Örneğin; birisine "Eğer şunu şöyle yapmazsan hiçbir zaman amacına ulaşamazsın" demek sizin yargınızı ortaya koyar. Bunun yerine "Sana şunları öneriyorum. Aralarından en çok işine yarayacak olanları seç." demek, yargılayıcı olmadığınız mesajını iletir.
Duygularınızı paylaşmanın bir sakıncası yoktur. Örneğin; "...okuduğum zaman heyecanlandım", "....duyduğumda hayal kırıklığına uğradım" ya da "...olduğunda kafam karıştı" diyebilirsiniz. Duygularımız değerlidir ve doğru ya da yanlış olarak nitelenemezler.