Kolaylaştıran Beş Adım

MentalPress 30

Düzeltme amaçlı geribildirim olumlu pekiştirmeye kıyas­la daha zor olmakla birlikte, bireysel ve örgütsel üretken­liği iyileştirmekte yöneticilerin vazgeçilmez bir aracı oldu­ğu da kesindir.

1. Bir çalışanın düzeltilmesi gereken belirli bir davranışını be­lirleyin. Söz konusu kişi sunduğu raporlarda savruk mu? İşe geç mi geliyor? Telefonda çok yüksek sesle mi konuşuyor? Onunla bir araya geldiğinizde, olabildiğince kesin olun. Örneğin, "Ali, işe hep geç geliyorsun" demeyin. Onun yerine, "Ali, geçen ay işe sekiz kez geç geldin" deyin.

2. Konuşmayı bırakıp dinlemeye başlayın. Çok konuşmak­tan kaçının; karşınızdaki insanın bakış açısına kulak verin. Sorunlu davranışını çalışana açıkladıktan sonra, onu ken­disini değerlendirmeye özendirin ve verdiği tepkiyi dik­katle izleyin—ve bir yandan söylediklerine kulak verirken, bir yandan da kullandığı beden dilini okuyun.

Söylediklerini can kulağıyla dinleyin. Kendi söyleye­ceklerinize değil, onun verdiği mesaja ve ima ettiği şeylere yoğunlaşın. Özellikle söylediklerine, kullan­dığı beden dilinin dışa vurduğu duygularına ve ne gibi imge ve metaforlar kullandığına dikkat edin.

Söylediklerini tekrarlayın. Verdiği tepkiyi farklı söz­cüklerle tekrarlamakla, söylemek istediği şeyleri an­ladığınızı göstermiş olursunuz. Eğer anlamadıysanız, anladığınızdan her ikiniz de emin oluncaya ka­dar soru sormayı sürdürün.

İpucu:  Değiştirmesi en kolay şeylere odaklanın —iş performansına, becerilere, davranışlara.

3. Meselenin ne olduğu konusunda fikir birliği sağlayın. Ken­di endişelerinizi ortaya koyup onun yanıtlarını dinledikten sonra, sorunun ne olduğunu tespit etmek çok kolaylaşabil-se de, sonuç her zaman bu olmaz. Bazen görünürdeki davranış daha derin bir sorunun ürünüdür. Örneğin, eğer işe geç geliyorsa, meselenin bu olduğunda her ikiniz de hemfikir olabilirsiniz, ama bunun altında yatan nedenlere bakmıyorsunuzdur. Belki de işe, evde birtakım sorunlar yaşadığı için geç geliyordur ya da yaptığı işten memnun ol­madığı için büroya gelmekte ayak sürüyordur. Belki, saate aldırmayan bir insandır, ama işini de aksatmamaktadır.

Bir eylem planı hazırlamaya kalkışmadan önce, şöyle bir geri durup resmin tamamına bakın. Yanılmaktan kork­mayın. Bu al-ver sürecinden siz de karşınızdaki kişi kadar bir şeyler öğreniyor olabilirsiniz.

ipucu:  Geribildirim toplantısı sırasında, karşınızdaki kişinin kendisini rahat hissetmesini sağlayın. Onu masanızın karşısına oturtmayın ve çalan telefonlara asla yanıt vermeyin!

4. Bir eylem planı konusunda fikir birliği sağlayın. Meselele­rin neler olduğunu öğrendikten sonra, bir eylem planı üzerinde birlikte çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu planın en ivedi soruna yönelik olması gerekir. Bu durumda, çalışa­nınız işe sık sık geç gelmekte ve onun bu davranışı zama­nında gelen diğer çalışanların moralini bozmaktadır.

Farklı çözüm biçimleri üzerinde düşünün. Şunlardan birini yapabilirsiniz:

Havuç uzatmak: Söz konusu çalışanınıza işe zama­nında gelmesini teşvik edecek daha ilginç ve doyu­rucu bir görev bulun.

Sopa göstermek: İşe tam saatinde gelmesini isteyin ve gecikmesi halinde başına neler geleceğini kesin bir dille ifade edin (örneğin, bürodaki ayrıcalıklar­dan mahrum kalmak).

Alternatif yaratmak: Grubun tamamı için geçerli olacak öyle bir esnek plana izin verin ki, herkes bü­roya belli bir zaman dilimi içinde istediği saatte gel­me seçeneğine  sahip olsun.

İpucu:  Sizi bir sorun olduğu sonucuna götüren kanıt ve nedenleri açıkça ortaya koyun.

İpucu:  Geribildirim toplantısı sırasında, kendi beden dilinizi kontrol edin. Esnemeyin, parmaklarınızı çıtlatmayın veya pencereden dışarıyı seyretmeyin.

İpucu: Anlamlı ödüllerin değişimin güçlü teşvikçileri olabileceğini unutmayın.

5. Sonuçları izleyin. Söz konusu çalışanınızın, ekibinizin ve kuruluşunuzun yararına, değişim sürecini toplantıdan sonra da sürdürün. Ne yapıp ettiğini, üzerinde mutabık kalınan eylem planına uygun davranıp davranmadığını iz­lemeye devam edin. Sorun devam ediyorsa, daha gayri resmi geribildirim fırsatlarından sonuç alıcı bir şekilde ya­rarlanabilir ya da daha yaptırımcı önlemlere başvurmak zorunda kalabilirsiniz.

İpucu:  Olumlu değişiklikler olduğunu gördüğünüzde, iyileşmeyi takdir edin.