Mesleki bir ortamda geribildirimde bulunmak ve almak insan yönetmenin, çalışma arkadaşlarıyla etkileşimde bulunmanın ve onların söylediklerine kulak vermenin kritik bir parçasıdır. Geribildirim kurumsal ve bireysel müşterilerden de gelir. Olumlu değişimi besleyen ve öz farkındalığı artıran geribildirimdir. Başka bir deyişle, geribildirim, insanların davranışlara, süreçlere ya da sonuçlara verdikleri tepkilerdir.
Olumlu geribildirimde bulunmanın hedefi sorun çözmeye yönelik davranış ya da kalıpları pekiştirmektir. Düzeltici geribildirimde bulunmanın hedefi ise, doyurucu olmayan davranışları değiştirmek ya da iyileştirmek veya alan taraf yeni davranış biçimlerini ya da değişimlere yeni biçimlerde tepki vermesini öğrensin diye, onu daha üretken çalışma kalıplarıyla tanıştırmaktır.
Değişik yönlerde geribildirimlerde bulunabilirsiniz: yukarıya doğru (bağlı olduğunuz kişilere), aşağıya doğru (yönettiğiniz kişilere) ve yana doğru (çalışma arkadaşlarınıza).
Aynı şekilde, size de o yönlerden geribildirimler gelebilir. Bu çok yönlülüğüyle geribildirim, örgütsel öğrenmeye önemli bir katkıda bulunur.
Yeni bir üretim süreci test edildikten sonra, çalışanlarınızdan biri size, süreci yavaşlatan bir darboğazı aşarak süreyi kısaltmanın buluşçu bir yolunu gösteriyor.
Dikkat ederseniz bu, belli bir sorunu halletmenin yeni bir yöntemini öğrenmenize yardımcı olduğu için, iş sürecini iyileştirmeye yönelik bir geribildirimdir. Kişisel bir eleştiri olmayıp, üretken değişime yönelik özel bir öneridir.