BAŞKALARININ KOMPLİMANLARI VE ELEŞTİRİLERİYLE UĞRAŞMAK
Geribildirim, gruplar içerisinde en zor ve hassas süreçtir. Eleştiri ile insanları kırmak çok kolaydır ve aynı şekilde doğru olmayan komplimanlar da size yardımcı olmazlar. Eleştiriler özgüvenimizi sarsıp bizi mantıksız kararlar almaya iterken; komplimanlar çoğunlukla bizi fazlasıyla rahatlatır.
Tek boyutlu soru olan "Neyi beğendiniz, neyi beğenmediniz?" pek de bize yarar sayılmaz. Geribildirimden ne öğrenilebileceği konusunda kendinize "Eleştiri ile ne yapabilirim?" diye sormak daha mantıklı olacaktır. Diğer bir deyişle, neyin olduğu gibi kalması ve neyin (şu ana kadar iyi olmakla beraber] değişmesi gerektiğinin farkına varın.
Olay sadece neyin işe yaramadığını belirlemek değil; aynı zamanda bir tepki verilip verilmemesine ve eğer verilecekse nasıl yapılacağına da karar vermektir Geribildirim Modeli, hareket planınızı hazırlamanız için edindiğiniz geribildirimleri kategorize etmenizde yardımcı olacaktır.
Kendinize dürüstçe sunu sormanız da Önemli bir noktadır: "Hangi başarı ya da başarısızlık gerçekten de şanssızlık sonucudur?" Bir maçtaki galibiyetinizin sebebi, topun şans eseri kaleye yuvarlanması mıdır? Gerçekten bu komplimanı hakkediyor musunuz?
-
Kare: Tavsiye; “Bence iyiydi ve yine de hala değişmesi gerekiyor.”
-
Kare: İltifat; “Bence güzeldi ve gelecekte de şimdiki haliyle kalabilir.”
-
Kare: Eleştiri; “Bence kötüydü ve değişmesi gerek.”
-
Kare: Öneri “Bence kötüydü ama bu haline katlanabilirim.”
Edindiğiniz geribildirimleri matlristeki örneklere göre dizin. Hangi tavsiyeyi takip etmek istiyorsunuz? Hangi eleştiri sizi harekete geçmek için motive ediyor? Hangi tavsiyeyi umursamazsınız?