Bu tip, ister bir defalık suçlu olsun, ister de kronik bir geç gelen, ister eğitimin en başında gecikmiş olsun, ister de bir kahve molası ardından, yalnızca sizin dikkatinizi dağıtmakla kalmaz, diğer katılımcıların da bölünmesine neden olur.
1. Odayı dikkat dağılmalarını en aza indirgeyecek biçimde düzenleyin.
Mümkün olan durumlarda, odaya giriş/çıkışın, odanın arka tarafında (sunum yapılan alanın tam tersinde) kalmasına özen gösterin. Bu şekilde, geç gelenler görsel anlamda daha az dikkat dağıtacaklardır. Odada birden fazla kapı varsa, geç gelenlerin kullanmasını istediğiniz hariç, diğerlerini kilitli tutun.
2. Derse zamanında başlayın.
Derslere bir kaç dakika geç başlama alışkanlığınız varsa, farkında olmadan geç gelenleri ödüllendiriyor ve zamanında gelenleri de cezalandırıyorsunuz demektir. Bütün grubun mesajı alması ve geç gelmeye başlaması uzun sürmeyecektir.
3. Zamanında geldikleri için katılımcılara her zaman teşekkür edin.
Olumlu güdüleme, her zaman güçlü bir eğitim aracıdır. Katılımcılar geç kaldığında şikayet etmek yerine, zamanında gelenleri içtenlikle takdir edin. Bunu her aradan sonra ısrarla uygulayın, zamanında gelenler kendilerini değerli hissederlerken, geç kalanlar ise derslerin tam zamanında başlayacağını anlayacaklardır.
4. Grup kuralları belirleyin.
Grubun, onlardan ne beklendiğini bilmesinden korkmayın. Eğitiminizin verimliliğini arttıracak kurallar ve sınırlamalar getirmekten çekinmeyin. Daha da iyisi, neden bu kuralları grubun kendisinin koymasına izin vermiyor musunuz?
5. Değer ekleyen aktiviteler kullanın.
İyi bir hazırlık yaptıysanız, içeriğinizi, "Mutlaka bilinmesi gerekenler", "Bilinmesinde fayda olanlar" ve "Kaynak gösterilecekler" şeklinde kategorize etmiş olmanız gerekir. Şimdi, eğitimin ana konuları arasında işlenmeyecek olan ilgi çekici "bilinmesinde fayda olanlar" maddelerini gündeme taşıma vaktidir. Aradan döner dönmez eğlenceli ve ilgi çekici konularla karşılaşacağını fark eden katılımcılar, zamanında sınıfa dönmek için gayret sarf edeceklerdir.
6. Daha kısa ve sık aralar verin.
Onbeş dakikalık bir arada, katılımcıların işle ilgili bir konuya dalmaları ya da telefon görüşmeleri yapmaya başlaması çok doğaldır. Bu 15 dakika standardı da nereden çıkmış
olabilir? 10'ar dakikalık aralan deneyin ve daha sık ara verin. Saat başı verilen on dakikalık aralar, katılımcılara ancak ihtiyaçlarını giderme ve bir fincan kahve içme şansı verir, daha fazlasını değil...
7. Meraklandırın.
Ara vermeden önce çok önemli bir konunun maddelerini sayarken, son maddeye geldiğinizde şöyle deyin: "Yemekten hemen sonra, bana hatırlatırsanız, size dördüncü bir strateji anlatacağım. Aslına bakarsanız, bence en iyi olan strateji de bu... Döner dönmez anlatmaya başlayacağım ve iki dakika geç kalan anlatımı kaçıracak Dördüncü stratejiyi de duymak isteyenler zamanında burada olsun çünkü tekrarlamayacağım. "
Dediğinizi aynen yapın ve eğitim boyunca geç kalanlar bu stratejiyi sizin ağzınızdan duyamasınlar.
8. Ödül önerin.
Zamanında gelenlere (eğitim başlamadan 1 dakika önce) fiş ya da kart dağıtacağınızı söyleyin. Eğitimin sonunda en fazla sayıda fişi toplayanlar, ödül masasından seçim yapmak konusunda öncelik sahibi olacaklardır. Bu ödülün etkisini, katılımcıları ayırdığınız gruplardaki tüm üyelerin zamanında gelmesi durumuyla ilişkilendirip, ilave fişler ya da kartlar (bonus) dağıtın. Bu şekilde, katılımcılar birbirlerinin zamanında gelmesini takip edeceklerdir.
9. Görsel destek sağlayın.
Ara verirken, "Şimdi 10 dakikalık bir ara verelim ve benim saatimle saat 9:58 'de dönelim" deyin. Sonra araya çıkış ve aradan dönüş saatlerini beyaz tahta üzerine büyük harflerle yazın.
10. Grup sorumluluğu verin.
Katılımcıları kendi içlerinde gruplara böldüğünüzde, her arada farklı bir kişiyi grup lideri olarak atayın ve ona grup üyelerini zamanında sınıfa getirme sorumluluğunu verin.
11. Olumsuz varsayımlarda bulunmaktan kaçının.
Herkesin geç kalmak konusunda, eğitimle ilgili tutumlarıyla alakası olmayan, bir mazereti bulunabilir. Bazıları kaçınılmazdır - çocuğunun hastalanması ya da trafiği felç eden bir kaza gibi... Bir durumu yargılamadan önce, anlamaya çalışın. Böylece, geç kalan kişiyle ilişkinizde boş yere gerginlik yaratmış olmazsınız.
12. Onlara hoş geldin deyin ve katıldıkları için teşekkür edin.
Geciken bir katılımcı sınıfa girdiğinde, konuşmanızı kesin ve ona şöyle bir şey söyleyin: "Hoş geldiniz, sizi aramızda görmekten memnun olduk, şu masaya geçerseniz, arkadaşınız size şu ana kadar dağıtılan malzemeleri iletecektir.'" Bu aşamadaki nezaketiniz, geç geleni kötü muamele görmediği için minnettar bırakacaktır. Üstelik, daha sonra, gecikmesinin geçerli bir nedeni olduğunu öğrenirseniz, onu grubun önünde utandırmadığınız için memnun olacaksınız.
13. Gecikenler için eğitiminizi bölmeyin.
Bunu yapmanın yolu ise, varsa asistanınızı, yoksa katılımcılardan birini, geç gelenlere gereken malzemeleri dağıtması için görevlendirmektir. Geç kalacağı belli olan kişilerin malzemelerini, eğitimin başında masaya bırakabilirsiniz. Birden fazla katılımcı gecikecek ise, onları farklı masalara dağıtarak, diğer katılımcıların eğitime adapte olmalarında destek vermesini sağlayabilirsiniz.
14. Derse döndükten sonra kapıyı kapatın.
Burada kapıyı kilitlemenizi tavsiye etmiyoruz. Kilitli bir kapı, hem dersin bölünmesini uzatacaktır hem de biraz fazla cezalandırıcı olacaktır. Ancak, kapıyı mutlaka kapatın. Böylece hem dışarıdaki gürültü içeri girmez, hem de geç kalan kişi kapıyı açıp kapatmak suretiyle yeteri kadar ilgi malzemesi olur.
15. Geç geleni zaman bekçisi olarak atayın.
Kronik olarak geciken katılımcıları, programın zamanlamasını takip etme sürecinden sorumlu tutun. Hem verilecek araların zamanını, hem de aradan dönülecek zamanı o takip etsin. Böyle bir sorumluluk üstlendiğinde, zamanında sınıfta olmaya çalışacaktır.
16. Geç kalana bir "arkadaş" tayin edin.
Geç gelenlerle, zamanında gelenleri eşleştirin ve tarafları birbirlerinden sorumlu tutun.
17. Grubun cezaları belirlemesine izin verin.
Geç kalma durumlarıyla ilgili cezaları, grubun en başta belirlemesine izin verin. Siz, bu kuralları sıkı sıkıya uygulayan kişi olun. Dakika başına uygulanan para cezaları, en etkili sonuçlan vermektedir. Toplanan parayla, eğitimin sonunda grubun karar verdiği bir harcama gerçekleştirilebilir.
18. Katılımcıyla birebir görüşün.
Katılımcının geç kalma nedeni, özel ya da işle ilgili bir sorundan kaynaklanıyor olabilir, bu durumda kendisine yardımcı olmayı deneyin. Ya da, eğitime gereksinim duymadığını düşünüyor, hatta çekingen yapısı nedeniyle eğitimin başlarında sorduğunuz sorulardan kaçmaya çalışıyor dahi olabilir. Neden her ne ise, bunu çözmek için çaba göstermeniz gerekecektir.