Fark Yaratan Hizmetin 3. Kuralı: Güven Vermek

MentalPress 30

Sürekli ve üstün hizmet kalitesi aynı ölçüde önemli iki unsurdan oluşur: işinizde uzmanlık, müşteriye ilgi göstermek.

Bir çok şirkette hizmet kalitesinin arttırılması için duyu­lan gereksinim binlerce saat süren gülümseme eğitimlerinin düzenlenmesine yol açmıştır; sanki bütün müşterilerin istek ve gereksinimlerini karşılamanın tek yolu onu mutlu bir ifadeyle karşılamak ve yüzünüze yapıştırılmış gibi duran bir gülümseme ile dolaşmakmış gibi. Bugünün müşteri hizmeti uzmanları müşteri mutluluğu yaratmanın gülümsemekten ve mutlu bir yüz ifadesinden çok daha fazlasını gerektirdiğini iyi bilirler.

Eğer tek çözüm güler yüzlü davranmak olsaydı iyi hiz­mete her yerde rastlayabilirdik; ama ne yazık ki gerçek bu değil. Yanlış anlaşılmasın: Kibarlık, hoş ve uygar davranışlar tabii ki önemlidir; müşterinize kötü davranın ve görün bakalım yaşamı­nızı nasıl cehenneme çeviriyor. Ama kibarlık hiçbir zaman uz­manlığın ve becerinin yerini tutamaz.

Fark Yaratan Hizmet sunduğunuzda davranışlarınızla müşterilerinize iyi eğitim almış, becerikli bir hizmet uzmanı ile iş yaptıkları konusunda güven vermiş olursunuz. İşinizi yapar­ken sergilediğiniz uzmanlık ve kendine güven nedeniyle müşte­rileriniz size güvenebileceklerini bilirler.

Bugünün müşterileri işlerini yapan insanların kendilerine güven vermesini bekliyor. Bunu başarmak için de insan ilişkile­ri alanında oldukça usta olmak gerekiyor. Müşteri kazanmak ve onları tekrar tekrar şirketinizle iş yapmaya ikna etmek hem tar­zınıza hem de verdiğiniz hizmetin içeriğine bağlı.

Kötü Hizmet Müşterileri Kaçırır

Fark Yaratan Hizmet konusunda uzman olanlar, iyi hizmet verememenin önemli sonuçlar doğurduğunu iyi bilirler. Perakende mağazacılık konusunda hazırlanan bir raporda müş­terilerin mağazalardan alışveriş etmeyi bırakıp katalogdan sipa­riş vermeye başlamalarının temel nedeni olarak "mağaza çalı­şanlarının sattıkları ürünler hakkında müşteriden daha az bilgi sahibi olmaları gösterilmektedir. Otomobil sektörü için yapılan bir diğer araştırma da her üç otomobil alıcısından ikisinin bir daha araba alacakları zaman aynı mağazaya gitmediklerini orta­ya koymaktadır. Bunun nedeni çoğunlukla arabadan memnun kalmamış olmaları değil; arabayı satın alırken kendilerine gös­terilen nezaket ile arabayı servise getirdiklerinde karşılaştıkları kaba davranışlar arasındaki büyük farklılıktır.

İşte bu nedenle Fark Yaratan Hizmetin hem şirketi­niz, hem müşteriniz, hem de sizin kariyeriniz açısından çok olumlu etkileri vardır. İyi hizmet sunanlar mutlaka fark edilirler, dolayısıyla insanların aklında kalmaya çalışın. Hizmetinizin içe­riği ile tarzınızı, yani ne yaptığınız ile nasıl yaptığınızı birleş­tirin ve müşterilerinize işinizi gerçekten iyi bildiğiniz ve işinizi iyi yapmanın sizin için önemli olduğu konusunda güven verin.

Güven Unsuru

Güven unsuru dediğimizde müşterinizin güven duyguları­nı harekete geçirmekten söz ediyoruz. Müşterinizin size güve­nebileceğine karar vermesi bilgi ve becerinize bağlıdır. Hizme­tinizin içeriği tarzınızı desteklemesi gerekir. Hizmet içeriği dört bölüme ayrılır:

  1. Ürün bilgisi: Müşteriler sizin şirketinizin ürettiği, yap­tığı ya da sunduğu her neyse onun özelliklerini, avantajlarını ve yararlarını bilmenizi beklerler. Müzik setinin stereo konuma na­sıl getirileceğini göstermek için müşterinin önünde kullanma talimatını okuyan bir satış elemanı işinde uzman olduğu izleni­mini uyandıramaz.
  2. Şirket hakkında bilgi: Müşteriler sizin, kendi görev ala­nınızın dışında da bilgi sahibi olmanızı beklerler. Eğer onların istedikleri sizin görev alanınızın dışında kalıyorsa kendilerini nereye yönlendireceğinizi bilebilmeniz için kuruluşunuzun ge­nel işleyişi hakkında bilgi sahibi olmanızı beklerler. Müşterinizi doğru yere göndermek sizin işinizdir; bunu kolay ve doğru bi­çimde yapabilmeniz gerekir.
  3. Dinleme becerileri. Müşteriler ne istediklerini anlatır­ken sizin onları dinlemenizi, anlamanızı ve gerekli yanıtı ver­menizi beklerler. İşlerinin gerektiği gibi yapılabilmesi için size gerekli olabilecek bilgileri yeterince aktarabilmelerini sağlaya­cak şekilde sorular sormanız gerekir. Sözlerini dikkatle dinle­menizi ve söyledikleri şeyleri tekrar ettirmemenizi de isterler.
  4. Sorun çözme becerileri. Müşterileriniz isteklerini dile getirirken sizin onları anlamanızı ve şirketinizin olanaklarıyla isteklerini en kısa zamanda karşılamanızı beklerler. İşler isten­diği gibi yürümediğinde ise sorunu en kısa zamanda nasıl çöze­ceğinizi bilmenizi isterler.

Tarz Konusunda Birkaç Öneri

Yıllık sağlık kontrolünüzü yaptırmak için gittiğiniz dokto­run kaba, pasaklı ya da şaşkın biri olduğunu düşünün; bu doktor tıp alanında ne kadar uzman olursa olsun kendisinden memnun kaldığınızı söyleyebilir misiniz? İşinizde bir kez uzmanlaştıktan sonra sizi diğerlerinden farklı kılacak olan kendinize güvendiği­nizi göstermenizdir. Bu da müşteri üzerinde bıraktığınız ilk iz­lenimlerle başlar. Araştırmacılar "herhangi bir karşılaşmada ilk dört dakikanın karşı tarafı incelemekle geçtiğini" öne sürerler. Müşterilerle karşı karşıya olduğunuz bazı durumlarda iyi bir iz­lenim bırakmak için bu kadar bile zamanınız olmayacak; bugün pek çok işlem yirmi ile atmış saniye arasında sonuçlanabiliyor.

Ancak ilk izlenimler yalnızca başlangıcı oluşturur. Hiz­met alanında her şey müşteriye sizin tarzınızı anlatır. Giyiminiz, hareketleriniz, hatta bankonun ya da kasanın arkasına gizlen­meyi mi yoksa hareket etmeyi mi yeğlediğiniz bile. Konuşma biçiminiz, göz teması kurmanız ya da kurmamanız, dinleme ve yanıt verme tarzınız, hepsi. O anda müşterilerle ilgilenmiyor bile olsanız eğer onların görüş alanı içindeyseniz yine sizi ince­leyeceklerdir. Kuyrukta en Öndeki müşteri ile İlgilenme tarzınız onun arkasında bekleyenleri etkileyecektir. Tüm bu unsurlar bir araya gelip müşterinize şu mesajı verir: Neye gereksinim duy­duğunuzu biliyorum. Ben size yardımcı olabilirim."

İşini bilen, kibar insanların çabuk ve güvenli bir tarzda sunduğu güvenilir bir hizmet; müşterileriniz daha başka ne iste­yebilir ki?

Ben hep herhangi bir söz vermeden önce durumu tam olarak anlamaya çalışmışımdır. Ama sonunda farkına vardım ki müşteri daha durumu anlamama fırsat vermeden benim sözümü tutacağıma güvenmeyi istiyor.