Etkin Müzakereci Vücut Dilinden Anlar

MentalPress 30

 

Bir müzakereci için vücut dilinden anlama yeteneğini abart­mıyorum. Vücut dili çok karmaşıktır. Bu yüzden bunun derin bir şekilde öğretilebilmesi zordur. Bu yeteneği genelde fazla gelişkin olmayan müzakerecilerin bu konuda öğrenmesi gere­ken çok şey vardır. Öte yandan bu tam anlamıyla bir bilim değildir, aynı vücut hareketleri için farklı yorumlar söz konu­su olabilir.

Bu konuda bazı basit uygulamalar vardır ve etkili bir mü­zakereci bunları öğrenmiş olmalıdır. Bazı müzakerecilerin kullandığı klasik yol, karşısındakiler! daha alçak bir sandalye­ye oturtmaktır. Karşınızdaki kişi, sizin sandalyenizi aynı şe­kilde dezavantajlı bir duruma koyabilir. Çok uzak bir yer ve­ya uygunsuz bir açı olabilir. Bu durumda cevabınız basittir: "Burada rahat değilim, ayakta durmam sizi rahatsız eder mi?" deyin. Ya da sandalyenin yerinden rahatsızsanız yerini değiş­tirin ve "Daha yakına gelmemin sakıncası var mı?" deyin.

Hemen kabullenip oturmayın. Genelde size müzakereye olumlu bir şekilde hazırlanmanızı engelleyecek alçak ve rahat­sız edici sandalyeler verilir. Böyle bir durumda ben her zaman ayakta dururum ve alan dar olsa da yürürüm. Bunun nedeni ise kabul eden kişinin beni unutamayacak olması ve bana ayrılan yeri gösterecek olmasıdır. Güvenimi kaybetmem, kontrollü davranırım, otoritemi koyarım. Bu süreçte mekânda bulunan broşürleri, sertifikaları okurum. Daha fazla bilgi edinirim.

Müzakere sürecinde, kritik anlardaki hareketlere dikkat edin. İsveçli bir yayımcı tarafından büyük bir yayım anlaşma­sı için görevlendirilmiştim. Son safhalarda önerilen fiyatı ele almaya hazırlanıyordum. Ben fiyatı önerir önermez, alıcı aya­ğa kalktı ve ileri-geri yürümeye başladı. Önerilen fiyat onun için büyük bir sürpriz olmuştu ve duygularını gizlemekte zor­lanıyordu. Bu durum bana, daha fazlasını istemem gerektiği­ni gösterdi. Tavizlerin verilmeye başlanması ise beni daha da kuvvetli hale getirmişti.

Müzakere ve pazarlık safhalarının başında, birbirine ke­netlenmiş eller stres ve yoğunluğun göstergesidir. Endişelen­meden, kolların gevşeyeceği ve masa veya diz üstüne bırakı­lacağı ânı bekleyin. Karşınızdaki rahatlamaktadır, bunun so­nucunda daha fazla güven duyabilir ve isteklerinizin kabul edileceğini düşünebilirsiniz.

Olumsuz bir hareketi de gözlemleyin. Bu hareketler yüzü­nüze çevrilmekten kaçınılan bakışlar olabilir. Sinirli nefes alış sesleri, parmağını tıkırdatma, sandalyede eğik halde otur­mak... tüm bunlar karşı tarafın olaya ilgisinin yok olduğunu veya anlaşmama eğiliminde olduğunu gösterir. Karşı tarafın ilgisini tekrar müzakere edilen konuya yöneltmeniz müm­kündür: "Bu noktada anlaşmanın tamamı üzerindeki görüşle­rinizi öğrenebilir miyim?" diye sorabilirsiniz