Etkin Geribildirim Nasıl Verilir?

MentalPress 30

 

Geribildirim verirken genellikle performansı iyileştir­me üzerinde durun. Geribildirimi önyargılarınızı ortaya koyarak yapacağınız basit bir eleştiri olarak kullan­mayın. Geribildirimin geleceğe odaklı olduğundan emin olun; gelecekte üzerinde tekrar tekrar durulabilecek mese­leler seçin. Örneğin, eğer söz konusu davranış ya da hare­ket bir kerelik bir olaysa, üzerinde hiç durmayabilirsiniz.

Fikirlere açık bir çalışma ortamı yaratın

Yönetici olarak, grubunuzdaki çalışma ortamını, ruh hali­ni ve hatta kültürünü belirleyen sizsinizdir. Geribildirimin karşılıklı yarara dayalı bir alışveriş olduğunun yaygın ve genel olarak kabul edilmesini sağlamak için bu ayrıcalığı­nızdan yararlanın.

Geribildirim konusundaki bu karşılıklı yarar anlayışını yerleştirmek için şunları yapın:

  • Geribildirimi, yürütülen çalışmaya ilişkin net bek­lentilere dayandırın.
  • İyileştirilmesi gereken alanlarda çalışılması konu­sunda, bireyler ya da grupların karşılıklı taahhütler­de bulunmasını sağlayın.
  • Olumlu performansı takdir edin.
  • Geribildirimi, zaman zaman ya da keyfe keder yapı­lan bir yorum değil, hep devam eden bir süreç ha­line getirin.

İpucu:  Geribildirimin kabul edilebilmesi için, alan tarafın veren tarafa güven duyması ve iyi niyetinden emin olması gerekir.

Resmi geribildirim toplantısından önce ev ödevinizi yapın

Çoğu geribildirim o anda ortaya çıkan bir duruma ilişkin ayaküstü verilen tepkiler olabilir; oysa resmi geribildirim toplantıları aynı zamanda öğrenip yetişmeye yönelik dü­zenli süreçler de yaratabilir. Bir resmi geribildirim toplan­tısını hazırlarken:

  • Meseleye nesnel bir bakış açısı getirebilmek için ih­tiyaç duyduğunuz bütün verileri, olguları ve enfor­masyonu toplayın.
  • Karşı tarafın bakış açısını hesaba katın. Kim olduğu­nu ve ne konuda gelişmek istediğini anlamaya çalışın.
  • Geribildirim toplantısı konusundaki tepkisini kes­tirin.
  • Mümkünse, kendi iletişim tarzınızı onunkine uydu­run. (Örneğin, dışa açık, sosyal, önündeki işlere ne­şeli bir havayla başlayan bir tip olup olmadığını an­layın.)
  • Cinsiyet, ırk, yaş ya da diğer farklılıkların, onun ve­receğiniz geribildirime tepkisini etkileyip etkileme­yeceğini dikkate alın.

"Sık ve açık geribildirimin damgasını vurduğu ve "olumlu" ve "yapıcı" mesajların dengeli olduğu örgütsel sistemlerin genellikle kuruluşa sadık, değer verilen ve öğrenmeye ve değişmeye istekli çalışanları olur."