Eğitimci Tutumu

MentalPress 30

Eğitimci Tutumu

  • İletişim becerilerini doğru, uyumlu ve Özgün bir biçimde kullanmak
  • Bilgi dağarcığınızı grubun karakterine uygun hale getirmek
  • Katılımcılarla davranışsal iletişimde nezaket ve anlayış gösterebilmek eğitimcinin saygınlık kazanması için yapması gerekenlerdir.

Bu açıdan bakıldığında, eğitimcinin genel tutumunun katılımcılara doğru bir biçimde yansımasına kaynaklık eden bazı unsurlar vardır.

Bunlar;

  • Sorumluluk almak
  • Öngörülü olmak
  • Güven yaratmak

Sorumluluk Almak:

Tüm eğitim boyunca, sizin sorumluluk alıp almamanızdan bağımsız olarak, katılımcılar konunun sorumlusu olarak sizi görürler.

Eğitimci bu sorumluluğu hakkıyla yerine getiren kişi olmak zorundadır. Başı ağrıyanlar size geleceği gibi salonun ampulünün değişmesi gerektiğinde de sizin bir şeyler yapmanız beklenecektir.

Öngörülü Olmak:

Eğitim verdiğiniz konuyla ilgili nerelerde soru gelebileceğini, nerelerde anlamanın zorlaşacağını tespit etmek iyi bir yaklaşımdır. Kendinizi katılımcıların yerine koyarak, olası soruları eğitim aktarımı sırasında sorup yanıtlayabilirsiniz.

Öngörülü davranmanın en iyi yolu ise eğitimin başında akışla ilgili bilgileri vermektir. Akış hakkında bilgi vermek, beklentileri kontrol altına almak demektir.

Meraklı, iyi niyetli ve ilgi çekmek isteyen katılımcıları da denetlemek gerekir.

Bunu için;

Aşırı meraklılara görevler verebilirsiniz.

Sorularını nazik bir dille daha sonra yanıtlayacağınızı bildirebilirsiniz. Ancak bunu gerçekten yapacaksanız söylemelisiniz.

Güven Yaratmak:

Katılımcılar eğitimi aktaran kişinin doğru kişi olduğuna inanmalıdırlar. Bunu sağlamak için   kendimizi tanıtırken yaptığımız işlerden, üzerinde çalıştığımız projelerden, varsa yayınlarımızdan söz etmek iyi bir etki oluşmasına yardımcı olacaktır.

Güven yaratmanın bir başka yolu ise tutarlı olmaktır. Nasıldanız öyle olun, içerideki davranışlarınız ile dışarıdaki davranışlarınız aynı tarz olmalıdır.

Kendinizle ilgili bu bilgileri verirken "böbürlenme" havası yaratmamak gerekir.