NEDEN ÖNEMLİ?
Hayat ve iş, büyük ve küçük kararlar ve onları takip eden, kararlarla uyumlu eylemler dizisidir. Doğru kararlar veriler, analiz, sezgiler, akıl, tecrübe ve muhakemenin bir araya gelmesiyle oluşur. Doğru kararlar vermek için kullanılabilir verileri toplayacak sabrı göstermek, başkalarının görüş ve düşüncelerini soracak kadar alçakgönüllü olmak ve sonra da soğukkanlılıkla karar vermek gerekir. Hiç kimse her zaman doğru değildir; önemli olan zaman içerisinde yüzde kaç doğru bildiğinizdir.
GELİŞMİŞ
Analiz, zeka, tecrübe ve yargıya dayanarak doğru kararlar verir (kararı vermek için gereken zamanı göz önünde bulundurmaksızın); Zaman içinde değerlendirildiğinde ileri sürdüğü çözüm önerileri ve fikirlerin bir çoğunun doğru otduğu ortaya çıkar; Diğerleri tavsiye ve çözüm önerisi için kendisine başvurur.
GEREĞİNDEN FAZLA KULLANILAN
Kendisini fazlasıyla bilge veya kusursuza yakın, hata yapmayan biri olarak görebilir; İnatçı ve pazarlık etmek veya fedakarlıkta bulunmak için isteksiz gibi görünebilir; Tavsiyeleri reddedildiğinde hayal kırıklığına uğrayabilir; Veriye dayalı çalışmayan kişilerle iyi anlaşamayabilir.
GELİŞİME AÇIK
Analiz yapmadan hızlı çözüm yöntemlerini, sonuçlan ve çıkarımları tercih eder; Kendine fazla güvenebilir-yardım istemez; Karar verme duygularını ve sabırsızlığını tetikler; Düşünmek için sistemli karar verme metot, model ve yöntemlerini kullanmayabilir; Önyargı, geçmişte kullanılmış çözümler veya dar bir görüş açısı ile sonuca varabilir; Karar vermeden önce zamanını problemi tanımlamak amacı ile kullanmaz; Karmaşa ile problem yaşayabilir; Risk almaktan veya hata yapmaktan kaçınmak için uzun süre bekleyebilir, en ince detayına kadar inebilir; Daha fazla sayıda küçük kararlar daha olumlu sonuçlar verebilecekken büyük ve gösterişli kararı tercih edebilir.