Eski bir deyişe göre, "Düşünceleriniz davranışlarınızı belirler. Tekrar edilen davranışlar da, alışkanlık haline gelir. Alışkanlıkların bütünü, karakterinizi oluşturur. Ve karakteriniz, kaderinizdir..."
O nedenle, neyi düşündüğünüz çok önemlidir. Zaman yönetimi adına gereksinim duyduğunuz düşünce süreçleri:
-
Analiz etme
-
Önceliklendirme
-
Planlama
-
İmgeleme ve
-
Yansıtmak şeklindedir.
Gelecek hafta neler yapacağınıza karar vermeniz mi gerekiyor? Analiz ederek tüm olasılıklarla ilgili bir taslak hazırlarsınız. Analiz etmek, bir şeyi anlamlı ve yönetilebilir en küçük parçalarına ayırmak demektir. Yapacağınız işleri, sonuçlar dilinde değil, aktiviteler dilinde yazmanız gerekmektedir. Örneğin, teklif hazırlamak işi, aslında varılacak sonucu ifade eder. Analiz ederken, teklifin hazırlanması sürecinde yer alacak aktivite aşamalarını da belirtmenizde fayda vardır.
Sonra bu aktiviteleri önceliklendirir, daha sonra da planlamasına geçersiniz. Planlama, öncelikleri belirlenmiş aktivitelerin, ortalama süreleri ve gerçekleştirmek için gereken kaynakların saptanmasını takiben, belirli bir zaman dilimine dağıtılması işlevidir. Analiz edilmeden yapılan planlamada, gereken süre ya da kaynakları göz ardı etme ihtimaliniz vardır. Önceliklendirme yapılmadan planlamaya geçilirse de, bu kez sizin için önemli olan işlerle, diğerleri için önemli olan işler arasında doğru dengeyi kuramama riskiniz söz konusudur.
İmgeleme, hayal kurmaktan farklıdır. İmgeleme, henüz yaşamadığınız bir olayı, zihninizde yaşıyormuşcasına canlandırmanızda. Beyin, gözüyle gördüğü ile zihniyle görüntülediği arasında bir ayırım yapamadığı için, imgelenen anı yaşar. Bu nedenle imgeleme, ustaca kullanıldığında, hazırlanmak adına çok güçlü bir zihinsel araçtır.
İmgeleme, zihninizde hazırlandığınız durumu görmek ve o durumu zihinsel olarak yaşayarak yapacaklarınızı pratik etmek amacıyla kullanılır. Bir konuşma ya da görüşme öncesi imgeleme yoluyla prova yapmanız, görüşmedeki başarınızı ve özgüveninizi önemli ölçüde arttıracaktır.
Yansıtma ise, neyin yanlış gittiğini ve bir dahaki sefere neyi farklı yapmanız gerektiğini analiz etmeniz anlamına gelmektedir. Ziyaret esnasında olup bitenleri aklınızdan geçirerek, görüşmenin nerede sizin hedeflediğiniz yönden çıktığını ve sebeplerini düşünmenizi gerektirir. Bu şekilde, bir sonraki sefere daha kontrollü davranabilirsiniz. Yansıtma esnasında, müşterinizle aranızda geçen konuşmayı, mümkünse kelimesi kelimesine hatırlayarak, neyi söylediğinizde ya da belki sorduğunuzda satışın olumlu akışının değiştiğini, ya da durduğunu saptamanız gerekmektedir. Bu, ilk aşamada zor gelse dahi, her beceride olduğu gibi, yansıtma sürecinde de ustalık, pratikle kazanılacaktır.