Ormanda ikiye ayrıldı bir yol —ben daha az gidileni aldım, Ve bütün farkı yaratan o oldu.
Uğraştığınız her şeyde herkesin yürüdüğü iyice çiğnenmiş yolları seçmekten kaçının. Farklılık kendi yolunuzu yarattığınızda ya da daha az yürünmüş bir yolu seçtiğinizde gelir.
Her dakika, her gün ve uyanık yaşamınız boyunca tercihler yapıyor olacaksınız. Bu tercihlerin çoğu basit olacak, ; örneğin, "Evet" mi "Hayır" mı demek ; ya da egzersiz yapılacak zamanı (eğer yapılacaksa) seçmek gibi. Tercih, yaptığınız, söylediğiniz ve hatta düşündüğünüz (bilinçli olduğunuzu varsayarak) her şeyle ilgili olabilir. Yediğiniz yemekle, okuduğunuz gazetelerle ve televizyonda hangi programları seyredeceğinizle ilgili olabilir. Dahası ve en önemlisi, yaptığınız tercihlerin kariyeriniz üzerinde olağanüstü bir etkisi vardır. Bu tercihler sizi farklılaştırır, bilhassa da daha az gidilen yolu seçtiğinizde.
Bir kayakçı için bu "pist dışına" çıkmak demektir. Bir turist için bu geleneksel tur otobüsünün tepesinde oturup tipik çok-dilli bir rehber tarafından bilgilendirilmek yerine, kadim bir kenti kendi başına keşfetmektir.
Böyle bir macera zihninizi genişletecek, yaratıcılığı ateşleyecek, entelektüel canlılık isteyecek ve risk almaya istekli olduğunuzu gösterecektir. Bunun anlamı alışkanlıklardan kaçınmak ve bilinmeyen alanlarda cüretli girişimlerde bulunmaktır.
Çoğu insan aşina olmayandan kaçınır. Sürüyü takip eder ve "en çok gidilen" yoldan gider. Hiç düşünmeden, makine gibi hareket ettikleri bir alışkanlığa ya da bir rutine girer. Robotlar tercih yapmazlar. Belirli bir yönde tepki vermek üzere programlanmışlardır. Biz insanlar da bu riskle karşı karşıyayız. Bilinçaltımızda bir robot gibi programlanmaya izin verir ve önceden programlanmış yollardan yürürüz.
Bilinçli bir yaşam seçiminin olmadığı durumda hayat kolaylaşır. Risk düşük görünür ve gereken enerji minimaldir. Konforlu bir yolculuk istiyorsanız o zaman en çok gidilen yolu seçersiniz. Bu otoyollarda çok az risk ve çok az seçim vardır, çünkü entelektüel enerjinize duyulan talep çok azdır. Ancak bu tür yollar, arzu ettiğiniz kariyeri sağlamak bir yana, sizi istediğiniz işe bile nadiren götürecektir. Kolay bir rota yoktur. Açık bir işaret olmadığında, "Sola mı dönmeliyim yoksa sağa mı" çelişkisine bayılırım.
Kariyerlerimizde gelişme kaydetmek için tercihlerimizi (küçük ve büyük), başkalarının keşfetmediği başarı yollarını seçmek amacıyla, yakından incelememiz gerekir. Bununla kastedilen, ekibin ve kuruluşun yararına yeni alanlar aramak ve yeni keşifler yapmaktır. Bu, işimizin herhangi bir yönü için geçerli olabilir ve İnovasyon ile gelişme için hayati önem taşır.
Mezunlara hitap konuşmasında Steve Jobs üniversiteyi nasıl bıraktığını ve sonra nasıl kaligrafi dersi almayı seçtiğini anlatmıştı. Jobs daha az gidilen yoldan gitti ve tüm farkı da bu yarattı (hem bilgisayar dünyası hem de kendisi için). Kaligrafi çalışmayı seçerek tırnaklı ve tırnaksız yazı karakterlerinin yanı sıra farklı harf kombinasyonları arasındaki boşluğu değiştirmeyi öğrendi. Mükemmel bir tipografiyi neyin sağladığını öğlendi. Bunun sonucunda ve on yıl sonra farklı fontları bilgisayara koymak ve ekrandaki yazı karakterlerini güzelleştirmek fikrini ortaya attı. İcat ettiği Apple Mac birden fazla yazı karakterine veya orantılı aralıklarla ayrılmış fontlara sahip ilk bilgisayardı. Konuşmasının ilk aşmasından bir alıntı şöyledir: "Zamanınız kısıtlıdır, o halde bir başkasının hayatım yaşayarak onu ziyan etmeyin. Dogmanın tuzağına düşmeyin—ki bu diğer insanların düşüncelerinin sonuçlarıyla yaşamak demektir."
Uygulama
Daha önce ziyaret etmediğiniz bir yere bir yolculuk yapın —belki kırsalda bir yer veya daha önce adımınızı atmadığınız bir park. Sonra uzun bir yürüyüşe çıkın ve yaşamınızdaki daha az gidilen yollar üzerine dikkatle düşünün: geçmiş, şimdi ve gelecek. (Şu anda böyle bir yol üzerindesiniz.) Taze bir zihinle yaptığınız tercihleri—örneğin, diğerleri tarafından aranır hale gelmek gibi—gözden geçirin.