Performans değerlendirmeleri, sizin ve çalışanlarınızın her biri için birlikte oturup hedefler ve meydan okumalar üzerine çalışmanız için bir fırsattır. Bir yönetici olarak denetim sürecini astınızla yaptığınız bir ortaklık olarak düşünün. Çalışanınızı değerlendirme sürecinin her aşamasına dahil etmeniz, hikâyenin her iki yanını da görebilmeniz açısından önem taşır. Buna, çalışanınızın bir öz-değerlendirme yapmasını sağlamanız da dahildir.
Öz-değerlendirmede çalışan kendi performansına, değerlendirme dönemi için tanımlanmış olan hedeflere dayanarak değer biçer. Bu kişi çoğu kez, performansını engelleyen ya da destekleyen etmenleri de tespit eder. Söz-gelimi, belki de uygun bir eğitim alma konusundaki başarısızlık, bu bireyin yeni bir hedefe ulaşmasına engel olmuştur. Ya da belki ekip üyeleriyle ortaklaşa çalışmak, önemli bir amacı başarıyla elde edebilmesini sağlamıştır.
Söz konusu kişi, kendi başarılarım özetleyebilir ("Önemli bir projeyi zamanında, bütçeye ve kalite standartlarına bağlı kalarak tamamladım.") ve geçmişle gelecekteki geliştirmeler için gerekli olan kaynakları (örneğin eğitim, yeni iş atamdan ya da daha iyi ekipman) aktarabilir.
Öz-değerlendirmenin biçimi, resmi, yazılı bir rapordan resmi olmayan "birkaç not düşme" kayıtlarına kadar çeşitlenir. "Öz-Değerlendirme Örneği" müşteri hizmetleri temsilcisi olan bir çalışanın hazırladığı resmi olmayan bir öz-değerlendirmeden seçilmiş bir parçayı gösterir.