Çalışanlarınıza Geribildirim Verin
Astlarınıza Geribildirim Vermek Neden Gerekli?
Çalışanlarınızın genellikle çoğu işlerini iyi yapmak isterler. Ancak birçoğu, kendi davranışlarının iş performansları üzerindeki olumlu/olumsuz etkilerinden habersizdir. Sizden, yani yöneticilerinden aldıkları geribildirimler, sahip oldukları becerileri ayırt etmelerine ve geliştirmelerine, sorunlu yanlarını düzeltmelerine ve sadece kendi yaşamlarını değil, içinde sizinle birlikte yer aldıkları örgütü de daha iyiye götürecek yeni beceriler edinmelerine yardımcı olabilir.
Etkin geribildirim, insanlara, zayıflıklarını gidermek ve güçlü yanlarından gereğince yararlanmak için gereksinim duydukları bilgileri sağlar. Geribildirim, öğrenmeyi hızlandırmanın ve yaptığınız işte ustalık kazanmanın güçlü bir aracıdır. Bir anlığına durun ve en son ne zaman yeni bir beceri edinmeye çalıştığınızı düşünün. Bu ister golf oynamak ister dans etmek olsun, performansınızdaki zayıflıkları görmek ve güçlü yanlarınızı öne çıkarmak için bir profesyonelden ya da deneyimli bir arkadaşınızdan yardım almış olmalısınız. Bu geribildirim olmadan en iyi becerilerinizi ayırt etmeniz büyük olasılıkla mümkün olmayacak, hatalarınız ve zayıflıklarınız yinelenme yoluyla giderek yerleşecektir.
Geribildirimin performansı artırma konusundaki potansiyeli göz önüne alınınca, yöneticilerin elemanlarına geribildirim verme işine dört elle sarıldıkları sanılabilir. Ama bu, pek sık rastlanan bir şey değildir. İnsanların büyük bölümü, etkin geribildirimin avantajlarından yoksun olarak çalışırlar. Yöneticiler, altlarında çalışan kişilere, gereksinim duydukları, istedikleri ve hak ettikleri geribildirimi sağlamayı çeşitli nedenlerle zor bulurlar.
Liderlik rolünüzde başarılı olmak için, geribildirimi, çalışanlarınızın potansiyelini sonuna kadar geliştirmenin bir aracı haline getirmeyi öğrenmeniz gerekir. Bundan da öteye, insanlara zarar vermek yerine onları güçlendiren, yıkıcı olmak yerine yapıcı sonuçlar doğuran etkin geribildirimler sağlamanın yolunu öğrenmeni/, gerekir. Bu kılavuz kitabın amacı, altınızda çalışanlara nasıl ve ne zaman geribildirim vereceğiniz konusunda size yol göstermektir.
Astlarınıza Ne Zaman Geribildirim Vermelisiniz?
Geribildirim, yıllık bir performans değerlendirmesiyle aynı şey değildir. Dürüstlük temeline dayalı geribildirimlerin resmi değerlendirmelerin vazgeçilmez bir parçası olduğu doğrudur, ama geribildirimin yararları bir kerede değil, kesintisiz bir sürecin parçası olarak kendini gösterir. Hedefiniz, çalışanlarınızla aranızdaki ilişkiyi, onların moralini bozmadan davranışları ve performansları hakkında dürüst geribildirimler verebileceğiniz bir ilişki haline getirmektir. Burada zamanlama kritik bir rol oynar. Geribildirim düzenli olarak; gerek duyulduğu anda ve gelişim fırsatları ortaya çıktığında veya performansı olumsuz etkileyen davranış biçimlerinin değiştirilmesi gerektiğinde verilmelidir.
Sık Sık Geribildirim Verin
Geribildirimin yararları zaman içinde kendini gösterdiği için, sık sık geribildirim vermelisiniz. Böylece olumlu davranışları pekiştirme ve istenmeyen davranışları değiştirme şansınızı olabildiğince artırmış olursunuz. Sık sık geribildirim verme alışkanlığı edindiğinizde, spesifik davranışlara odaklanmanın sizin için giderek kolaylaştığını göreceksiniz. Bu, ayrıca mesajınızı iletme konusunda daha resmiyet dışı bir yaklaşım geliştirmenize de yardımcı olacaktır. Bu tür geribildirime ayırmanız gereken süre bir, iki dakikadan fazla değildir.
Leyla, toplantıda yürüttüğün mantık çok ikna ediciydi. Seni büyük bir ilgiyle dinledim. Sunumundan sonra insanların sana başlangıçta sorduklarından daha farklı sorular sorduklarını fark ettim. Sunumun şüphelerimi dağıttı ve beni heyecanlandırdı. Beden dillerinden anladığım kadarıyla, diğerleri de benimle aynı duygular içindeydi.
Geribildirimi Zamanında Verin
Altı ay önce gerçekleşmiş bir davranışın üzerinde durmanın pek bir yararı yoktur. Amacınız ister bir davranışı pekiştirmek ister düzeltmek olsun, söz konusu kişiyle o deneyim henüz tazeyken konuşmanız önem taşır. Elemanlarınızdan birinin eylemleri bir görevin başarısını tehlikeye düşürüyorsa, onunla bu konuda hemen konuşmalısınız. Burada amacınız, bir projenin daha rayından çıkmasına meydan vermeden elemanınıza yardım etmek olmalıdır. Can, işlerin ilerleyişi konusunda ekibini gerektiği gibi bilgilendirmemişsin. Bu yüzden proje hedeflerinden biri zamanında tamamlanamadı ve bitirme tarihini iki ay ileriye atmak zorunda kaldım. Bu ekibi yönetip yönetemeyeceğin konusunda kuşkulara kapılmaya başlıyorum. Tek başına bu gecikme bile ürünün lansmanını ve satışlarını kötü etkileyecek.
Sık sık ve gerektiği anda geribildirim vermek, altınızda çalışanların davranışlarını daha fazla gözlemlemenize olanak verir. Yöneticiler çoğu zaman sadece uç davranışların -yani dört dörtlük performansların ve korkunç hataların- farkına varır ve sadece bunlarla ilgili yorumlar yaparlar. Oysa çalışanlarınızın yaptığı hemen hemen her şey, bu iki ucun arasında bir yere düşer. Doğru geribildirim vermek için daha alışıldık davranışları gözlemlemeye çalışın ve bu davranışlarla ilgili geribildirimler verin.
Gelişime Dönük Geribildirimler Verin
Çalışanlarınızın, potansiyel fırsatların farkına varmasını sağlamak ve onlara bu fırsatlardan yararlanmalarını kolaylaştıracak yapıcı önerilerde bulunmak, altınızda çalışanlara etkin geribildirimler vermenin kilit unsurları arasındadır. Başarılı olmak için almaları gereken eylemleri onlara işaret ederek, çalışanlarınızın geleceğe doğru bakmasına yardımcı olun.
Bir örnek üzerinde duralım. Çalışanlarınızdan Ayşe'yi, örgütün yeni bölge ofisinin başına geçmek için iyi bir aday olarak görüyorsunuz. Kendisi bu görevin gerektirdiği becerilerin bir çoğuna sahip ve siz de eksiklerini kapatması için ona gerekli kaynakları sağlayabilecek durumdasınız. Ona bu fırsatı bildirmek ve böyle bir görevin kişisel kariyer hedeflerine uygun olup olmadığını öğrenmek istiyorsunuz.
Ayşe, daha önce de üzerinde durduğumuz son birkaç aylık performansına bakınca, oldukça farklı alanlarda beceriler geliştirmiş olduğunu görüyorum. Yeni bölge ofisi için bir yöneticiye ihtiyacımız var ve ben de senin bu pozisyon için iyi bir aday olduğunu düşünüyorum. Şimdi, dürüst olmak gerekirse, daha önce hiç karşılaşmadığın bazı sorumluluklar da üstlenmen gerekecek. Ama bu becerileri edinmeni sağlayacak dört dörtlük eğitim programlarımız var ve bu eğitimi alman için sana gerekli zamanı vermeye hazırız. Ayrıca, Bahri Çağdaş, iki sene önce açılan İstanbul bölge ofisinin yöneticisi, bu görevi üstlenecek kişiye akıl hocalığı yapmayı ve ona her bakımdan yardımcı olmayı kabul etti. Bu tür bir görevin kişisel kariyer planlarına uygun olup olmadığı konusundaki düşüncelerini alabilir miyim?
Performans Sorunlarının Çözümü İçin Geribildirimden Yararlanın
Bir çalışanınıza performansındaki bir sorunla ilgili bir geribildirim vermeyi planlıyorsanız, bunu ayak üzeri bir karşılaşmada, gelişigüzel bir anda ya da üstünkörü bir üslupla yapmayın. Geribildirim seansınız, planlanmış, özel, odaklanmış ve yapılandırılmış olmalıdır. Bu tür seansların ne kadar gergin ve tatsız geçebildiğim -belki de kendi deneyimlerinizden- siz de biliyor olmalısınız. İnsanlara kesintisiz olarak, düzenli aralıklarla, iyi zamanlanmış geri bildirimler sunarsanız, çalışanlarınızla aranızda bu süreç içinde kurulacak olan güven ilişkisi, yaşanacak gerginliği bir ölçüde hafifletebilir. Ancak, karşınızdaki kişinin vereceğiniz geribildirime ne gibi tepkiler gösterebileceğini de önceden düşünmelisiniz, iyi zamanlanmış ve sık aralıklarla verilen geri bildirimler, bu tepkilerle baş etmenizi sağlayacak bir güven ortamının oluşmasına önemli katkılarda bulunur.
Hasan, sonuç yönelimli bakış açısına değer verdiğiniz iyi bir yöneticidir; ancak bazı insanların fazla sert bulduğu bir üslubu vardır. Hasan'a bağlı olarak çalışan iki kişi, onun beklenmedik, eleştirel davranışlarını gerekçe göstererek istifa ediyor. Bu davranışlarının Hasan'ın yöneticilik potansiyelini kısıtladığından hiç şüpheniz yok. Altında çalışan kişilerin kendilerini yetersiz ve sindirilmiş hissetmesine yol açan davranışlarının farkında olup olmadığını bilmiyorsunuz. Bu davranışları değiştirmeye istekli olup olmayacağını da bilmiyorsunuz. Aklınızda, eğer bu konuda istekli davranırsa ona yardımcı olabileceğini düşündüğünüz bir dizi öneri var. Ona, bir performans sorunu hakkında kendisiyle bir konuşma yapmak istediğinizi söylüyorsunuz.
Geribildiriminiz şuna benzer bir akış izleyebilir: "Hasan, sana bağlı olarak çalışan iki kişi istifa etti. Çıkış mülakatları sırasında her ikisi de senin yönetim üslubunu fazla sert bulduklarını söylediler. İki kişinin ayrılmış olması bana, davranışlarının elemanlarının üzerindeki etkisinin farkında olmayabileceğini düşündürdü. Bu şirkete yaptığın katkılara değer verdiğimizi sana açıkça söyleyebilirim. İşine duyduğun tutkuyu altında çalışan insanlara da bir ölçüde yansıtırsan bu katkının daha da artabileceğine inanıyorum. Bunu yapabilmek için, insanların bilgiyi özümseme ve öğrenme konusunda izledikleri farklı yollan tanıman ve bilmen gerekiyor. Yönetim üslubunda yapacağın değişikliklerin personelini daha iyi sonuçlara götürebileceğini sen de kabul ediyorsan, bu hedefe ulaşmana yardım edecek bir liderlik programına katılmanı sağlamaya hazırız." Astlarınıza Nasıl Geribildirim Vermelisiniz?
İlk göreviniz, bir çalışanınıza geribildirim verme fırsatını yaratmak ya da karşınıza çıkan bu tür bir fırsattan yararlanmaktır. İkinci göreviniz, geribildiriminizi etkin kılmaktır. Sevecen ve dürüst bir yaklaşım çalışanlarınızın hedefler geliştirmesine ve kendilerini olumlu yönde değiştirmesine yardımcı olacak, kendilerine duydukları güveni artıracak ve eyleme geçmelerini kolaylaştıracaktır.
Spesifik Olun
Geribildiriminizin kalitesini ve etkinliğini artırmak için, bizim öğrettiğimiz ve uyguladığımız üç adımlık bir süreçten yararlanmanızı öneriyoruz: Durum-Davranış-Etki modeli. Kısaca DDE diye andığımız bu basit geribildirim formatı, yorumlarınızın doğrudan doğruya konuya odaklanmasını ve konunun sınırları içinde kalmasını sağlayarak mesajınızın etkinliğini maksimize eder. DDE modeli, basitçe, çalışanınızı gözlemlemiş olduğunuz "Durum" un betimlenmesi, gözlemlemiş olduğunuz "Davranış" ın betimlenmesi ve son olarak da bu davranışın sizde ve orada bulunan diğer insanlarda yarattığı "Etki" nin betimlenmesi anlamına gelir.
Can, ABC grubu için yaptığın sunumu izledim (Durum). Sana sorulan soruları cevaplama biçimin hoşuma gitti. Yaptığın hazırlığın dışına çıkın sorulara hiç teklemeden cevap verebildiğini gördüm (Davranış). Teslim süresiyle ilgili soruyu cevapladığında herkes onaylayarak başını sallıyordu. Bütün malzemeye ve enformasyona hakim olduğun konusunda bana güven verdin. Toplantıdan sonra Bahri Çağdaş, ABC’nin durumu hakkında listelerindeki bütün şirketlerden daha bilgili göründüğümüzü söyledi (Etki).
DDE geribildirimi, birinin sırtını sıvazlamakla aynı şey değildir. Altınızda çalışanların hepsi de, "Harika bir iş çıkarıyorsun" ya da "Sensiz ne yapardık bilmiyorum" gibi sözler duymak isterler. Bunun gibi aferin' ler belki insanların egolarını şişirmeye yarayabilir ama, başka bir yararları da vardır. Bizim öğrettiğimiz uyguladığımız geribildirimler, çalışanlarınızı güçlü yanları konusunda bilgilendirir, örgütün gözünde en değerli becerilerinin hangileri olduğunu ortaya çıkarır ve değişime ya da iyileştirmeye açık yanlarını onlara gösterir.
Durumu tam olarak tanımlayın (belirli bir personel toplantısı ya da belirli bir proje gibi).
Davranışı tam olarak tanımlayın. Sözünü ettiğiniz durumda gözlemlemiş olduğunuz davranışı dile getirin.
Etkiyi tam olarak tanımlayın. Karşınızdaki kişinin sizin ve başkalarının üzerinde uyandırdığı etkiyi açıkça ortaya koyun.
"Her zaman" ya da "hiçbir zaman" gibi çalışanlarınızı savunmaya geçirecek sözcükler kullanmayın.
Belirli bir durum çerçevesindeki belirli bir davranışa odaklanmayan, genel anlamlı, belirsiz nitelemelerde bulunmayın ("Kötü bir karar verdin" ya da "İyi bir sunum yaptın" gibi).
Bir davranışın örgülü nasıl etkileyebileceği konusunda abartılı ifadeler kullanmayın ve bir davranışın etkisini başka bir nedene bağlamaya çalışmayın andırdığı etkiyi açıkça ortaya koyun
Mesajınız Basit Olsun
Bir çözüme ulaşmak amacıyla, hızla karşınızdaki davranışın sonuç ya da etkilerine değinme alışkanlığında olabilirsiniz. Ancak, çalışanlarınıza gerçekten gelişme olanağı vermek istiyorsanız, hızınızı düşürün. Geribildiriminizi oluşturan temel ve gerekli unsurların dışına çıkmayın. Durumu zihninizde yeniden canlandırın ve betimleyin ("Bu sabahki personel toplantısına katılabildiğine sevindim.) Çalışanınızın o durum içerisindeki davranışını gereksiz süslemelere başvurmadan betimleyin. ("Toplantıda sürekli saatine bakıp durdun.") Olabildiğince doğrudan yorumlar yapın ve davranışın sizin üzerinizdeki etkisinden öteye geçmeyin. ("Yaptığımız toplantıyı önemsiz buluyormuşsun gibi bir duyguya kapıldım.") Doğrudan ifadeler geribildirimin dürüstlüğüne katkıda bulunur. Kendinizi kaptırıp fazla ileri gitmeyin. DDE yönteminin adımlarını sırayla uygulamaya dikkat edin.
Yorumlamalardan Kaçının
Mesajınızı basit tutmak istiyorsanız, dürüst ve doğrudan ifadeler kullanmanın yanı sıra, gözlemlediğiniz davranışın etkisini ortaya koymaktan öteye geçmemelisiniz. Sorunlu davranışlarla karşılaştığınızda, davranışın etkisini ortaya koymakla yapmayıp o davranışa yol açmış olabilecek nedenlere kadar uzanma isteği duyabilirsiniz. Ancak bu, üzerinde o kadar çok çalıştığınız güven ilişkisine zarar verebilecek yanlış anlamalara davet çıkarmak demektir. Yorumlama ve düşüncelerinizde sonuna kadar haklı bile olsanız kendi davranışlarını değiştirme sorumluluğu çalışanlarınızın kendisine aittir. Siz onlara değişim seçenekleri vermelisiniz, değişimden kaçınma mazeretleri değil.
Yorumlamayın...
Bekir, o soğuk ve kibirli tavrıyla geçen günkü müşteri grubunu gerçekten sinir etti. Tamam, şu aralar kötü bir boşanma sürecinden geçiyor olabilir. Ama zaten öteden beri mesafeli ve zor bir tip olmuştur. Dağılmış bir ailede büyümüş birinden başka ne beklenebilir ki?"
Sakın! Belirli bir davranışı birtakım olası nedenlere bağlamaya çalışmak tehlikeli bir harekettir. Bu sözlerle Bekir'i ne duruma düşürdüğünüzü bir düşünün. Onu bir müşteri grubu üzerinde itici bir etki uyandırırken gördünüz. Sonra bu durumun Bekir'in boşanmasıyla ilgili olduğunu varsaydınız. Sonra da, yetişme tarzı yüzünden zaten başka türlü davranmasının mümkün olmadığı sonucuna vardınız. Bütün bunları Bekir'e geribildirim olarak sunsaydınız, sizce, Bekir davranışını değiştirir miydi? Ona ne gibi seçenekler bıraktınız? Davranışı yüzünden sorumluluk duymasını sağlayabildiniz mi? Kendini değiştirebileceğini düşündüğünüze inanması için Bekir'e bir tek neden verdiniz mi?
Betimleyin
Bekir, bu sabah ABC ekibiyle yaptığımız toplantı hakkında seninle konuşmak istiyorum (D). Toplantıya gerçekten iyi hazırlanmıştın ve gerekli bütün belgeleri de yanında getirmiştin, buna sevindim. Ancak, bir konuda bilgi almaya çalışırken Davut'un sözünü birkaç kez ağzına tıktığını fark ettim. Can ile Bahri seninle bir konuşma sürdürmeye çalışırken raporların sayfalarını çevirip durdun (D). Bu durum beni rahatsız etti, çünkü müşteriler istedikleri bilgileri alamadılar. Toplantının daha sonuna bile yaklaşmamışken üçü de gözlerini deviriyor ve bunalma belirtileri gösteriyordu. Yeniden toplanmamız yolundaki önerime hiçbiri karşılık vermedi (E).
Geribildiriminizi DDE yönteminin adımlarıyla sınırlı tutarak, ilişkilere zarar veren ve değişimin önünü kesen varsayımlardan ve kişiliğe yönelik kötülemelerden kaçınabilirsiniz. Geribildirim kişisel bir saldırı değildir. Çalışanlarınızın kişiliğiyle ya da ruh haliyle ilgili olumsuz bir yargı da değildir. Doğru geribildirim, altınızda çalışanlara büyüme olanağı veren geribildirimdir.
Geribildirim İlişkisinin Kurulması
Çoğu örgütte, insanlara performansları hakkında geribildirim sunmanın kurumsallaştırılmış tek yolu yıllık değerlendirmelerdir. Burada öğrendiğiniz gibi, sık aralıklarla verilen geribildirim resmiyetten çok daha uzak bir yaklaşımı destekler ve bütün bu süreci hem siz hem de çalışanlarınız için daha kolay katlanılır hale getirir. Bu da, dürüst ve dolaysız bir yaklaşımla çalışanlarınıza spesifik, yapıcı ve anlamlı geribildirimler vermenizi kolaylaştırır. Resmi bir yıllık değerlendirme, etkin bir geribildirim seansı için çalışanlarınızla aranızda kurulmuş olması gereken bağlantıyı kuramayacaktır. Bu bağlantının oluşması için, çalışanlarınızla bir geribildirim ilişkisi kurmanız gerekir.
Güven Yaratın
Geribildirim ilişkisini kurmanın ilk adımı, insanları doğru davranışlar sergilerken yakalamaktır. En başarılı geribildirimler, her olumsuz yoruma karşılık birkaç olumlu yorum içerecek şekilde oluşturulmuş olanlardır. Bu, olumsuz yorumları kendinize saklamanız ve konuşmayı geciktirmeniz anlamına gelmez. Geribildirimi gözlemlenmiş davranışın üzerinden uzun zaman geçmeden vermenin önemi üzerinde daha önce durmuştuk. Güven yaratmak için, iyi yapılmış bir işle ilgili olumlu geribildirimlerle üzerinde durulması gereken sorunlu davranışlara ilişkin olumsuz bildirimler arasında bir denge kurmanız gerekir. Çalışanlarınız geribildirim verme yaklaşımınızdaki bu dengeyi fark edince, yorumlarınızın içten ve anlamlı olduğu konusunda size güven duyacaktır. Böylece, davranışlarının sizin üzerinizdeki etkisine ve örgüt üzerindeki olası sonuçlarına ilişkin açıklamalarınıza da güveneceklerdir.
Meltem dört dörtlük bir marka yöneticisi ve işine dört elle sarılan, sadık Ur çalışan. Yaratıcı düşünme yeteneğine sahip ve bulduğu fikirlerin değeri konusunda başkalarını ikna etmekte çok başarılı. İyi bir ekip oyuncusu ve başka insanların katkılarını cömertçe kabul edebilen biri. Ancak Meltem çok fazla konuşuyor. Sanki kafasında düşünceler her zaman birbirini kovalıyor. Meltem sık sık insanların sözünü kesiyor ve onların cümlelerini tamamlıyor. Ayrıca, başkalarının görüşlerini alma ya da başka görüşlere kulak verme konusunda yetersizlikleri var.
Güçlü Yanları Öne Çıkarın
Meltem, çalışanlarınızın çoğundan farklı değil. O, kaybetmeyi istemediğiniz iyi bir eleman. Kendini geliştirme, daha fazla sorumluluk alma ve hem kişisel hedeflerini hem de örgütün hedeflerini daha ileriye taşıma potansiyeli var. Ancak birkaç şey onu alıkoyuyor ve siz de bunları gözlemleyebilecek ve eğer isterse bu davranışlarını değiştirmesine yardım edebilecek bir konumdasınız.
Meltem, geçen günkü müşteri şikâyeti karşısında tam bir profesyonel gibi davrandın. Müşteriyle empati kurdun ve onu gerçekten çok çabuk yatıştırdın. Ayak üzeri düşünmeyi çok iyi basardın ve müşteriye sorunun çözümü için gerçekten zekice seçenekler sundun . ..
Önce, doğru yaptığı her şey için Meltem'in hakkını teslim edin. Zayıflıklarını ele alabilmek için, güçlü yanlarından destek alması gerekecektir. Kendine duyduğu güveni perçinlerseniz, zayıflıklarına bakma ve onları değiştirmeye çalışma riskini göze alabilecektir. Sadece zayıflıklarına ya da sorunlu davranışlarına odaklanırsanız, Meltem örgüt için yaptığı iyi şeylerin hiç fark edilmediğini düşünerek öfkelenebilir. İyi niteliklerinin ve önemli katkılarının değerinin bilinmediği düşüncesine kapılabilir. Böyle bir başlangıçla, Meltem davranışını değiştirmek için herhangi bir istek duymayacaktır.
Mesajınızı Dengeleyin
Yaklaşık olarak 4/1'lik bir oran (olumlu/olumsuz) en elverişli geribildirim iklimini yaratır; ama geribildiriminizi olumsuz mesajı olumluların arasına sıkıştıracak biçimde yapılandırmayın ("kötü haber sandviçi"). Meltem örneğine geri dönecek olalım:
. . . ama durmadan onun sözünü kestin. Bu da beni rahatsız etti, çünkü sözünün kesilmesinin müşterinin pek de hoşuna gitmediğini hissettim. Sen konuşmaya başladıktan sonra araya zar zor birkaç kelime sokabildi. İşlek zekânı ve yaratıcı çözümler bulma yeteneğini gerçekten takdir ediyorum, ama bu üstünlüğün bir zayıflığa dönüşmemesine dikkat et. Başkalarının düşüncelerini dikkatle ve tam olarak dinlemeye çalış.
Meltem'e en az dört olumlu ve bir de olumsuz mesaj verdiniz. İlk bakışta, 4/1 oranına uymuşsunuz gibi görünüyor. Ancak, bütün bu geribildirimi bir tek seansta vererek kendi aleyhinize çalışıyorsunuz. 4/1 oranını takip etmek, olumlu ve olumlu mesajlarınızın çetelesini tutmanız anlamına gelmez. Olumlu ve olumsuz mesajlarınızın zaman içinde nasıl bir denge oluşturduğuna bakmalısınız. Zaman zaman sadece olumlu veya sadece olumsuz geribildirimler verebilirsiniz, ama bir zaman çerçevesi içinden bakıldığında, çalışanlarınızla aranızdaki profesyonel ilişkiyi zenginleştiren bir olumlu-olumsuz oranı inşa etmeniz gerekir.
Geribildirim Seansının Yapılandırılması
Dürüst, dolaysız ve etkin geribildirimler vermek kolay değildir. Geribildirim durumlarının birçoğu resmiyet dışı bir yaklaşım gerektirse de, performansla ya da gelişim sorunlarıyla ilgili geribildirimler için daha yapılandırılmış bir yaklaşım kullanmanız gerekebilir. Bir lider olarak, bu toplantıları daha dostça ve daha üretken kılmak için atabileceğiniz bazı adımlar vardır.
1. Önceden randevu alın ve tartışmanın amacını çalışanınıza bildirin. Örneğin, üzerinde çalışmakta olduğu özel bir projeyle ilgili bazı gelişim fırsatlarından söz etmek istediğinizi söyleyebilirsiniz veya çalışanınıza zor bir projeyi tamamlamasından hemen sonra yaklaşabilir ve bu proje sırasında yaşadığı güçlüklerin farkına vardığınızı ve bu sorunu çözmenin yolları üzerinde konuşmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Amacınız, gereksiz bir endişe ya da kaygı yaratmadan çalışanınıza bu toplantı üzerinde düşünecek zamanı vermektir.
2. Toplantı için, çalışanınızla baş başa kalabileceğiniz ve bütün ilginizi ona verebileceğiniz bir yer seçin. Kapıyı kapatın. Telefonlara cevap vermeyin. Bunun önemli bir konuşma olduğunu vurgulamaya çalışmalısınız. Çalışanınızın dikkati bölünmeden sizi dinleyebileceği, düşünebileceği ve düşüncelerini söyleyebileceği bir ortam yaratmaya çalışmalısınız.
3. İktidar dengesizliğine karşı duyarlı olun. Yönetici olarak iktidar sizin elinizdedir. Bu konuşma sırasında, dikkatleri bu dengesizlikten uzakta tutmanız gerekir. Çalışanınızdan, karşınıza geçip oturmak yerine yanınıza oturmasını isteyebilirsiniz veya toplantıyı sizin odanı/, yerine daha tarafsız (ama yine rahatsız edilmeyeceğiniz) bir ortam oluşturan bir başka odada yapmayı düşünebilirsiniz.
4. Çalışanınıza konuşma fırsatı verin. Durumu, davranışı ve etkiyi betimledikten sonra, ona söyledikleriniz konusundaki düşüncelerini sorun. İnsanların davranışlarının etkisinden habersiz olmaları hiç de az rastlanan bir şey değildir. Yaptığınız konuşmaların belki yarıya yakınında, sözlerinizin şaşkınlıkla karşılandığını göreceksiniz. Çalışanınızın tepkisi ne olursa olsun, savunmacı bir davranış biçimi bile olsa, bu tepkinin ortaya koyulmasına izin verin ve onu kabul edin. Karşınızdaki kişiye kendisi hakkında daha önce böyle bir yorum yapılıp yapılmadığını ya da bu tür bir etkinin başka zamanlarda da dikkatini çekip çekmediğini sorabilirsiniz.
5. Bir performans sorunu söz konusuysa, davranışın değiştirilmesi için; profesyonel gelişim söz konusuysa, becerilerin genişletilmesi için çalışanınıza önerilerde bulunun ve ona bu konudaki desteğinizi sunun. Çalışanınızın hemen uygulamaya koyabileceği yapıcı eylem önerilerinde bulunmaya hazır olun.
Geribildirimin Duygusal Etkisiyle Başa Çıkma Yolları
Dürüst ve sevecen bir yaklaşımla ve sık aralıklarla sunduğunuz geribildirimlerle, çalışanlarınızın büyümesine ve kendini geliştirmesine yardımcı olursunuz. Onların duygularım kontrol etmek elinizde değildir; ama sunduğunuz geribildirimi olabildiğince yapıcı ve yararlı kılmak için çalışanlarınız hakkında bildiklerinizden yararlanabilirsiniz. İnsanların performansla ilgili geribildirimlere birbirinden farklı tepkiler gösterdiğini kendi yöneticilik deneyiminizden biliyorsunuzdur. Geribildiriminizin karşılanma biçimini bütün karmaşıklığıyla anlamak ve buna kendinizi zihnen hazırlamak, yöneticilik sanatının bir parçasıdır.
Her Durumu Kendi İçinde Değerlendirin
Suzan bir aydır size bağlı olarak çalışıyor. Bu yeni görevdeki performansı konusunda kaygılan olduğu her halinden anlaşılıyor. Gerekli niteliklere ve gerekli deneyime sahip olduğunu biliyorsunuz; ama iş arkadaşları onu çekingen ve zayıf biri olarak algılıyor. Düşüncelerini açıklamaktan ve karar almaktan kaçınmaya devam ederse bu pozisyonda başarılı olamayacağını biliyorsunuz.
Suzan'a acemice davranışlarının olumsuz etkisiyle ilgili mesajlar verebilirsiniz, ama bu büyük olasılıkla onu daha da kaygılandırmaktan başka işe yaramayacaktır. Bu noktada, yaptığınız durum değerlendirmesinden hareketle, Suzan'ın olumlu davranışlarına odaklanan ve ona duyduğunuz güveni vurgulayan geribildirimlerin ona daha yararlı olacağına karar veriyorsunuz.
İnsanların Bilgiyi Farklı Biçimlerde Özümsediğini Bilin
Az önce Kenan’a bütçesindeki çok sayıda hatayla ve bu hataların etkileriyle ilgili bir geribildirim verdiniz. Kenan başarılı olmaya ve ilerlemeye çok istekli biri ve bu bilgi karşısında şaşkına dönüyor. Bu alandaki çalışmasının yetersizliğinden o ana kadar hiç haberi olmadığı açıkça görünüyor. Ama ona spesifik eylem önerileri sunduğunuzda, Kenan belli belirsiz itirazlar ve vaatler ileri sürüyor.
Kenan’a, raporlarını daha erken bir tarihte tamamlaması ve böylece rakamlarını dağıtıma girmeden önce başkalarınınkiyle karşılaştırması biçiminde bir eylem planı önerebilirsiniz. Ama Kenan in şaşkın ve üzgün olduğunu görüyor ve bu sorunla ilgili kendi çözüm planını oluşturmayı büyük olasılıkla tercih edeceğini biliyorsunuz. Kenan'ın bu kötü haberi hazmetmeye ve yapması gereken değişiklikler üzerinde düşünmeye ihtiyacı var. Geribildirim verirken, çalışanlarınızdan bazılarının mesajınızı anında aldığını ve derhal bütün sonuç ve etkilerden söz etmeye başladığını göreceksiniz. Bazıları ise verdiğiniz bilgiyi özümsemek için zamana ve kendi kendine kalmaya ihtiyaç duyar ve daha az önce önlerine koyulmuş izlenimler ve öneriler temelinde kararlar vermeye zorlanmaktan nefret ederler. Böyle bir insana düşünme fırsatı vermeden onu bir karara zorlarsanız, sonuç büyük olasılıkla kötü bir seçim ve zayıf bir kararlılık olacaktır. Bu gibi farklılıklar birer kusur ya da zayıflık değildir; ama insanların kendilerini ifade etme ve yeni bilgilere, beklenmedik durumlara tepki gösterme biçimleri üzerinde çok büyük rol oynarlar.
Sağlık Sorunlarını, Kişisel Sorunları ve Ailevi Sorunları Dikkate Alın
Melis, gelecek vaat eden elemanlarınızdan biri ve karşınıza becerilerini geliştirmesi ve kariyerinde ilerlemesi için ona sunabileceğiniz büyük birfır-
sat çıktı. Onu, ülkenin çeşitli yerlerindeki saha ofislerinizde kullanılan bir sistemin eğitim programının başına getirmek istiyorsunuz. Bu görev, haftanın iki günü yolculuk yapmasını gerektirecek. Ona bu düşüncenizi açtığınızda, Melis hıçkırıklara boğuluyor.
Melis'e konuşma fırsatı verdiğinizde, annesini bir huzurevine yerleştirme süreci içinde olduğunu öğreniyorsunuz. Annesi ondan kendisine bakmak için işini bırakmasını beklediğinden, bu Melis için son derece zor bir durum. Melis, bu pozisyonda bir süredir gözü olduğunu, ama adeta kaderin acımasızlığı sonucu, tam da annesine fazladan zaman ayırması gerektiği ve bir günlük yolculuklara bile çıkamayacağı bir dönemde bu öneriyle karşılaştığını söylüyor. İş dışı stresler ve sorunlar insanların çalışma performansını etkiler. Gelip geçici zorluklardan haberiniz olduğunda, geribildiriminizin içeriğini ve zamanlamasını buna göre değiştirebilirsiniz. Ancak, geribildirim durumlarında beklenmedik bilgilerin ortaya çıkması olasılığına hazır olmalısınız.
Çalışanlarınızın Sorun Çözme Becerilerini Ortaya Çıkarın
Metin'in olağanüstü analitik ve teknik becerileri var. Ama onu satış ekibine yerleştirmeniz pek iyi sonuç vermedi. Ne zaman müşteri ekiplerine teknik sunumlar yapması gerekse, size satış kaybettiriyor. Müşterileri istedikleri ya da gereksinim duyduklarından çok fazla bilgiyle bombardımana tutuyor ve yerli yersiz teknik jargon kullanıyor. Bu toplantılar sırasındaki davranışları size kibirli ve duyarsız görünüyor. Ayrıca insanlarla göz teması da kurmuyor. Metin'e bu bilgileri veriyor ve satış ekibinde çalışmayı kendisi istediği halde, onun da, sizin gibi, bu pozisyondan uzaklaştırılması gerektiği sonucuna varacağını düşünüyorsunuz.
Metin sizi şaşırtıyor. Bu görevde kalmaya ve yanlışlarını düzeltmeye çok istekli görünüyor. Teknik konulardan anlamayan insanlara teknik bilginin nasıl sunulacağını öğrenmek kişisel gelişim gündeminin üst sıralarında yer alıyor. Ayrıca davranışının olumsuz etkilerinin de farkında ve daha şimdiden yanlışlarını düzeltme yolunda bazı adımlar atıyor. Sunum becerileri üzerine bir kitapla kendini eğitmeye çalışıyor. Bu becerilerini hızla geliştirmesine yardımcı olacak başka kaynak önerilerinde bulunup bulunamayacağınızı soruyor. Başarı motivasyonları yüksek olan insanlar, çoğu zaman, önlerine getirdiğiniz sorunlar karşısında kendi çözümlerini geliştirebilirler. Geribildirim verirken, ortadaki sorunla ilgili kendi çözüm önerinizi sunmadan önce onlara bu fırsatı vermelisiniz. Çalışanınızın kendiliğinden getirdiği çözüm ona bir ceza gibi gelmeyecek ve büyük olasılıkla, kendi kişilik ve tarzına sizin sunacağınız herhangi bir çözümden çok daha uygun olacaktır.
Pratik Yapmak Kalıcı Kılar
Geliştirdiğiniz diğer liderlik becerileri gibi, çalışanlarınıza geribildirim vermek de size başlangıçta yabancı ve rahatsız edici gelebilir. İlk birkaç girişiminizde kendinizi rahat hissetmezseniz kaygıya kapılmayın. Bu, ilk adımı atın. Kendinize duyduğunuz güveni artırmak ve çalışanlarınıza mesajınızı açıkça ileten dürüst geribildirimler vermekte kullanacağınız güven ilişkisini yaratmak için sık sık geribildirim verin.
Yapamayacağınız bir şey varsa o da çalışanlarınıza geribildirim vermekten kaçınmaktır. Geribildirimi onlardan esirgerseniz, çalışanlarınızı gelişimlerine ve başarılarına yapacağınız katkılardan yoksun bırakırsınız. Onlarla kariyer hedefleri ve performansları hakkında sadece yıllık değerlendirmeler sırasında konuşuyorsanız, personelinizin güçlü yanlarını maksimize etmenin ve performansı iyileştirmenin yüzlerce fırsatını kaçırıyorsunuz demektir. Astınız olarak hata yaptığında veya hedeflerine ulaştığında sessiz kalırsanız, hem onlara, hem kendinize hem de örgütünüze büyük bir kötülük yapmış olursunuz.
Bu kılavuz kitapta, çalışanlarınızla bir geribildirim ilişkisi kurmanız ve bu ilişkiyi yönetmeniz için size basit ama etkili bir formül sunduk. Allınızda çalışanlara geribildirim vermek, zaman içinde büyük bir güvenle ve son derece etkili bir biçimde yapmayı öğrenebileceğiniz bir şeydir.
Çalışan Geribildirim Denetim Listesi
Çalışanlarınıza geribildirim verirken aklınızda tutmanız gereken belli başlı noktaları kendinize hatırlatmak için bu denetim listesine düzenli aralıklarla başvurun.
· Sık sık geribildirim verin.
· Geribildirimi gerek duyulduğu anda verin.
· Çalışanlarınızın davranışlarını gözlemledikten sonra uzun süre beklemeyin.
· Geribildiriminiz basit olsun.
· Düzeltilmesi gereken davranışlar söz konusu olduğunda, karşınızdaki kişiyle baş başa kalabileceğiniz tarafsız bir ortam sağlayın.
· Gözlemlediğiniz duruma odaklanın.
· Davranışın nedenleri hakkında yorumlara girmeden karşınızdaki kişinin davranışını betimleyin.
· Çalışanlarınıza söz konusu davranışın etkisini açıklayın.
· Çalışanlarınıza davranışlarını değiştirmelerine yarayacak önerilerde bulunun ve onlara bu konuda desteğinizi sunun.
· İnsanların enformasyonu özümseme tarzını dikkate alın ve beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olun.
· Çalışanlarınızın güçlü yanlarını öne çıkarın.
· İnsanları "işlerini doğru yaparken" yakalayın.